Feroviarii amenință cu proteste masive începând cu luna februarie dacă în următoarele săptămâni nu își vor primi restanțele salariale. Aceștia se plâng că nu și-au primit lefurile din luna iulie, iar datoriile față de ei se ridică la peste 160 de milioane de lei. Aflați în pragul disperării, în ultimul an, în jur de 900 de angajați au demisionat, în căutarea unui loc de muncă plătit regulat.
„Dacă nu se aplanează situația din luna februarie cred că o să fie proteste masive, pichetări nu știu cum vom decide noi, dar deloc nu suntem auziți din păcate noi suntem disperați, sunete, specialiștii pleacă nu mai avem nici tineret, nici specialiști, suntem disperați complet să discutăm ce facem mai departe, noi suntem cu salariu de 3500”, a declarat vicepreședinta Federației Sindicale a Feroviarilor din Moldova, Tatiana Vartic.
Federația Sindicală a Feroviarilor din Moldova susține că s-a adresat în ultima perioadă cu nenumărate solicitări pentru remedierea situației, inclusiv la președintele Parlamentului, Igor Grosu, la premierul Dorin Recean și chiar la șefa statului, Maia Sandu, dar fără niciun rezultat.
„Noi totuși sperăm că conducerea țării se va uita în partea angajaților feroviari și va aloca niște bani din bugetul statului în 2025 nu este nimic, nu am văzut alocați bani și vedem dacă nu ne ajută cumva statul, noi pur și simplu falimentăm”, spune Tatiana Vartic.
Săptămâna trecută, feroviarii au avut o întrevedere cu președintele Comisiei Buget, Economie și Finanțe a Parlamentului, Radu Marian. Parlamentarul susține că statul ar putea oferi întreprinderii împrumuturi externe la condiții avantajoase:
„Acum analizăm această opțiune să vedem cum stăm cu finanțele, analizăm suplimentar încă nu avem luată o decizie asta ar fi una din opțiuni ca să investească statul o parte în infrastructura feroviară și deja să eliberăm un pic presiunea de pe companie, dar și compania trebuie să ia anumite măsuri să optimizeze anumite cheltuieli E o situație ciclică care se repetă și ține de factori care nu depind de ce am face noi și în același timp trebuie să înțelegem că bugetul este al tuturor cetățenilor și trebuie să avem grijă de toate ramurile”.
Din cauza situației financiare dificile, începând cu această săptămână, CFM a anulat încă două curse interne. Este vorba despre rutele Chișinău-Bender și Bălți-Rogojeni. Astfel, țara noastră rămâne în prezent doar cu o singură cursă operabilă, cea de la Chișinău spre Ungheni. Directorul general interimar al Căii Ferate, Serghei Tomșa nu a răspuns nici la apelurile și nici la mesajele reporterilor TV8.
Pentru a le plăti celor aproape 5 mii de angajați, datoriile salariale, administrația CFM a accesat anterior două credite a câte 35 de milioane de lei fiecare. Problema însă s-a rezolvat temporar. Ulterior, întreprinderea a mizat că ar putea obține în jur de 200 de milioane de lei din vânzarea locomotivelor, a vagoanelor vechi, dar și a metalului uzat, însă așteptările optimiste nu au fost confirmate în realitate.