/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 798: Sânge la Odesa, ordinul lui Șoigu și îndemn din SUA! Rusia se laudă cu o lovitură grea

investigații

Exclusiv! Cât plătim în facturi pentru chiria oficiilor Moldovagaz? Costul clădirii și cine sunt beneficiarii schemei

31 octombrie 2022, ora 09:14

Criza din sectorul energetic a readus în atenția publică opulența pe care și-au permis-o decenii la rând conducătorii companiei Moldovagaz. Indiscutabil, cea mai scumpă bijuterie din proprietatea companiei de furnizare și distribuție a gazelor este noul sediu din inima capitalei. Construcția imobilului a costat peste 500 de milioane de lei. Principalii beneficiari - Oleg Voronin și apropiații lui Vladimir Andronachi. Cutia Neagră Plus a investigat ce s-a întâmplat după ce a fost ridicată construcția, cum a încercat conducerea Moldovagaz să introducă ani la rând în tarifele pentru consumatori cheltuielile pentru sediu și ce schemă au pus la cale responsabilii din cadrul companiei,  pentru a recupera investiția de pe spatele nostru. 

Moldovagaz a început să-și construiască un sediu nou încă în perioada guvernării comuniste. Edificiul grandios de pe strada Aleksandr Pușkin 64 din Chișinău a fost proiectat în 2008. Inițial, s-a ocupat de construcție o firmă conectată la Oleg Voronin, fiul fostului președinte Vladimir Voronin. Până în 2015, în imobil au fost investite 258 de milioane de lei potrivit actelor contabile ale Moldovagaz. Iar apoi construcția a fost înghețată un timp.

În primăvara anului 2017, după ce democrații l-au numit la șefia Moldovagaz pe Vasile Botnari, a fost reluată construcția edificiului. Compania selectată pentru efectuarea lucrărilor a fost o firmă conectată la ex-deputatul democrat Vladimir Andronachi.

Licitație doar cu firmele familiei Andronachi

La licitația organizată de Moldovagaz și-au depus ofertele trei companii. Toate sunt conectate la familia Andronachi:      

-SRL RCF-Prim, fondată și administrată de Gheorghe Andronachi, unchiul democratului Vladimir Andronachi.

-SRL Royal Construct, fondată și administrată de Nadejda Andronachi, fiica lui Gheorghe Andronachi și, respectiv, verișoara ex-parlamentarului PD.

- SRL Metropolitan Construct, administrată de Anatolie Blonschi, un om de încredere al lui Vladimir Andronachi, care a gestionat mai multe afaceri ale fostului deputat democrat.

Toate firmele au fost acceptate la licitație, deși era evident din start că acționează concertat. Primele două SRL-uri chiar aveau declarată adresa în același apartament, aflat pe atunci în proprietatea companiei RCF-Prim. Firmele aveau și același contabil, tot din familie - Tatiana Andronachi, soția lui Gheorghe Andronachi.

În aprilie 2017, contractul a fost atribuit companiei RCF-Prim, care a propus cea mai ieftină ofertă - 45,3 milioane de lei. Clădirea urma să fie terminată într-un an, iar Moldovagaz trebuia să achite în avans 20% din valoarea contractului.

Contactat de reporterul Cutiei Negre, directorul RCF-Prim a negat faptul că nepotul său, Vladimir Andronachi, ar fi promovat interesele firmei la licitația Moldovagaz.

GHEORGHE ANDRONACHI, director SRL RCF-PRIM: „Au trebuit să vină 100 de oameni acolo să lucreze. Cineva le-a încurcat? A fost o licitație anunțată. Ce problemă? Fiecare a avut dreptul să participe pentru că nu a fost licitație închisă, a fost deschisă, cu anunț pe site. Au putut să participe 100 de companii. Doi: oamenii au venit și nu au vrut să se apuce de lucru pentru că obiectul a stat vreo 6-7 ani și era delăsat, asta e altă întrebare”.

 - Deci, este pur întâmplător că trei companii, toate trei din aceeași familie, au participat?

 - Care au vrut să participe au participat. Pe mine mă interesează compania în care eu lucrez și am îndeplinit lucrările foarte calitativ și într-un termen care nu am întârziat nicio zi în baza contractului și atât.

 - Deci, nu au existat influențe din partea nepotului dvs, Vladimir Andronachi?

 - Absolut, nu. Doamnă, vă spun eu. Lucram în construcții din 2006-2007, când făceam obiecte de 12-13 etaje și finisări. Și dumneata și dumnealui încă învățați la școală când eu îmi făceam nume ca și constructor.  Eu nu am nevoie ca cineva să mă promoveze undeva”.

Și doi foști membri din structurile de conducere ale Moldovagaz din acea perioadă declară astăzi că nu au știut nimic despre conexiunile fostului deputat democrat cu firma selectată să realizeze lucrările de construcție.

VITALIE ȘAPTEFRAȚ, ex-membru al Consiliului de Administrație SA Moldovagaz: „Nu, eu nu știu. Eu de informația asta nu dispun, de conectările astea. Știu că directorul are numele de familie Gheorghe Andronachi. Dar că are ceva cu persoana care ați spus, asta nu vă pot spune.”

CĂLIN NEGURĂ, ex-membru al Consiliului de Observatori SA Moldovagaz: „Toate aceste subiecte țin de administrarea bunurilor și țin de executiv și de Consiliul de Administrație. Și Consiliul de Administratori nu examinează și niciodată nu au fost aceste subiecte pe agenda Consiliului de Observatori și nici nu puteau fi. Și eu nu pot comenta cine a fost, care companie a participat la licitație.”    

Potrivit unui raport al Inspecției Financiare ajuns în posesia Cutiei Negre, timp de un an, valoarea contractului semnat cu compania lui Gheorghe Andronachi a fost majorată cu 19%. Moldovagaz i-a mai plătit firmei 8,6 milioane de lei pentru lucrări care nu figurau în acordul inițial.

Al doilea contract a crescut de la 75 mln lei la 140 mln lei

Peste cinci luni de la prima licitație, în timp ce RCF-Prim efectua lucrările de construcție pe șantierul de pe strada Pușkin 64, Moldovagaz a mai organizat o licitație pentru lucrări de finisare. La tender și-au depus ofertele din nou două dintre companiile conectate la Andronachi: Metropolitran Construct și RCF-Prim, precum și SRL Fabianca, fondată de Victor Boțolin. Câștigătoare a fost desemnată iarăși  SRL RCF-Prim cu cea mai ieftină ofertă - 75,2 milioane de lei.

Și de această dată s-a mers după același scenariu. Timp de doi ani, Moldovagaz a semnat 6 contracte adiționale cu firma lui Andronachi, acceptând să fie incluse în proiect lucrări suplimentare, care au dublat practic cheltuielile. Firma lui Andronachi, în loc de 75 de milioane de lei, a câștigat peste 140 de milioane de lei.

GHEORGHE ANDRONACHI, director SRL RCF-PRIM: „Caietul de sarcini din start a fost făcut în baza proiectului de arhitectură. După ce s-a făcut caietul de sarcini și s-a făcut licitația și noi am câștigat licitația s-a lucrat la proiectul de design. În baza proiecutlui de design, foarte multe lucrări au fost excluse din primul deviz, pentru că nu s-au mai făcut și s-au făcut alte lucrări în baza design-ului nou. Și de aceea sunt lucrări cu minus și sunt lucrări cu plus.

- Dar chiar așa, practic dublu?

- Asta nu depinde de mine, asta depinde de proiect. Tot proiectul e făcut. Toate actele de îndeplinire și procesele-verbale sunt semnate de 6-7 ingineri cu tot cu juriști. Tot e făcut absolut cinstit și foarte bine lucrat”.

RCF-Prim a livrat și instalat chiar și mobilierul din oficii, în valoare de 7 milioane și jumătate de lei, deși nu avea așa gen de activitate, fiind specializată doar în construcții. Gheorghe Andronachi susține că firma sa nu a câștigat practic nimic din realizarea proiectului de instalare a mobilierului.

GHEORGHE ANDRONACHI, director SRL RCF-PRIM: „S-a luat mobila asupra noastră, dar noi la mobilier absolut nu avem câștiguri. Noi am avut controale financiare. La mobilier a fost o marjă foarte-foarte mică. Nici nu este aceea de pe piață. Dacă pe piață se dă voie până la 20%, noi la mobilier avem câteva procente.

- Și în cazul acesta, de ce v-ați apucat să luați proiectul ăsta cu mobilă, dacă nu era rentabil? - În primul rând, noi ne-am apucat, pentru că toate lucrările după ce se montează mobilierul, practic, oamenii noștri, muncitorii mai merg încă o dată și finisează, vorpsesc,repară. Pentru că cineva merge înainte și strică din urmă”.

Rapoartele financiare ale RCF PRIM, publicate de Biroul Național de Statistică, arată că firma familiei Andronachi a avut profituri de milioane numai în 2018, când a încasat cei mai mulți bani din contractele semnate cu Moldovagaz. De atunci, compania a funcționat în pierdere.

GHEORGHE ANDRONACHI: „Noi tot timpul am avut câștiguri. Dar câștiguri companiile au, depinde ce obiecte au. Eu și acum am obiecte și oferte foarte multe. Numai că nu se pornesc toate o dată. Eu știu ce dividende am primite până atunci și ce dividende după. Eu și azi am obiect destul de mare contractat, câștigat licitația, dar încă nu lucrăm.

- Dar anii precedenți, 2021, 2020, 2019 tot ce a fost după Moldovagaz, aveți minus un milion și ceva, două milioane?

- Da, avem. Noi am avut cheltuieli pe urmă, după ce am terminat obiectul. Dacă dvs știți, noi am avut încă doi ani de garanție. După ce am pus mobilierul noi iarăși am avut reparații, chestii, care nu se plătesc. Cum vreți? 

Moldovagaz a încercat să recupereze investiția din facturile plătite de cetățeni

Potrivit Inspecției financiare realizate la Moldovagaz, care face referire la documentele contabile ale întreprinderii, între anii 2008-2018, în imobilul din strada Pușkin 64 au fost investite 475,7 milioane de lei. În toată această perioadă, Moldovagaz a cerut anual Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică să includă cheltuielile pentru construcția sediului în tariful pentru gaz achitat de consumatori. ANRE a refuzat de fiecare dată.

VICTOR PARLICOV, ex-director ANRE:Din câte țin eu minte au existat asemenea solicitări periodice. Eu nu țin minte de câte ori au fost, dar suspectez că la fiecare aprobare de plan investițional, chestia asta venea ca o propunere să fie incluse în tarife. La momentul cela, dar și după asta ANRE a refuzat continuu această inițiativă. Atunci Moldovagaz avea un sediu pe care îl închiria, pe Albișoara și exista o modalitate de calculare a acestor costuri de chirie care erau cu mult mai mici decât includerea în tarife a investițiilor, mai ales că la etapa ceea nici nu era clar cu cât o să se termine toată investiția asta în sediul Moldovagaz. ANRE este entitatea care stă între interesele acționarilor și ale consumatorilor. Atâta timp cât compania poate justifica de ce o anumită investiție, o anumită cheltuială este necesară pentru consumatori, ANRE în mod normal trebuie să o accepte în scopuri tarifare, pentru că asta este ceva necesar pentru a presta un serviciu calitativ consumatorilor. Atâta timp cât vii cu investiții care nici treabă nu au cu interesele consumatorilor, de ce asta trebuie pus în tarif? Poți să o finanțezi din profit”.

Primind refuz de la ANRE, Moldovagaz a găsit o altă soluție pentru a-și recupera milioanele băgate în sediu. A decis să vândă clădirea companiei-fiice SRL Flacăra Albastră, care prestează servicii de instruire pentru consumatorii de gaze. Apoi a luat în chirie oficiile de la aceasta, plătind anual câte 1,2 milioane de euro. Cheltuielile pentru chirie sunt incluse parțial în tariful la gaz plătit de cetățeni, a precizat ANRE la solicitarea Cutiei Negre.

Vânzarea clădirii către Flacăra Albastră și închirierea oficiilor cu 12 euro/m²

Înainte de vânzare, Moldovagaz a contractat o companie specializată, care a evaluat imobilul la 562,6 milioane de lei din care 17,6 mil de lei reprezintă valoarea terenului de 20 de ari. Curios este faptul că, în 2015, Moldovagaz a cumpărat pământul de la Primărie la preț normativ, cu mai puțin de jumătate de milion de lei. Conform datelor obținute de Cutia Neagră de la autoritățile locale, alți 4 ari de teren din fața clădirii, Moldovagaz i-a luat în arendă, pentru deservirea obiectivului și plătește în prezent Primăriei Chișinău câte 6.000 de lei pe an.

Pe 30 noiembrie 2018, Consiliul de Administrare al Moldovagaz a aprobat vânzarea imobilului, cu suprafața de peste 13 mii de metri pătrați către întreprinderea-fiică Flacăra Albastră, la prețul de 545 de milioane de lei, așa cum fusese estimată clădirea, fără teren.

Conform contractului, SRL Flacăra Albastră urmează să plătească banii timp de 35 de ani, în rate egale, câte 1,3 milioane de lei pe lună. Prin urmare, Moldovagaz încasează anual de la Flacăra Albastră câte 15,6 milioane de lei, echivalentul a 800 de mii de euro. În același timp, Moldovagaz îi plătește companiei Flacăra Albastră, pentru chirie, 1,2 milioane de euro. Însă această sumă nu este plata pentru locațiunea întregii clădiri, ci doar a 64%. Moldovagaz își închiriază oficiile pe care le-a construit la preț de piață - 12 euro pentru un metru pătrat.

ALEXANDRU ȘEVCIUC, șef Direcția economico-financiară SA Moldovagaz: „Noi achităm cu toate serviciile: paza, deservirea, cleaning-ul și așa mai departe. Toată deservirea clădirii o face Flacăra Albastră și achitarea a 12 euro tot intră acolo”.

Fostul membru al Consiliului de Administrație al Moldovagaz, Vitalie Șaptefraț, a declarat că decizia privind transmiterea blocului în gestiunea societății Flacăra Albastră a fost luată „în unanimitate” și că a urmat unei hotărâri a Consiliului de Observatori al întreprinderii.  

VITALIE ȘAPTEFRAȚ, ex-membru al Consiliului de Administrație SA Moldovagaz: „Decizia a fost luată de Consiliul de Observatori și după asta deja Consiliul de Administrație. Adică, instanța superioară este Consiliul de Observatori și nicidecum Consiliul de Administrație.”

Pe de  altă parte, Călin Negură, fost membru al Consiliului de Observatori Moldovagaz din partea Guvernului, susține că nu știe nimic despre vânzarea clădirii către Flacăra Albastră.

CĂLIN NEGURĂ, ex-membru al Consiliului de Observatori SA Moldovagaz: „Deci, sediul cum a fost proprietate a Moldovagaz așa și a rămas, doar că a fost transmis în capitalul social al companiei-fiice. Și asta a fost făcută în baza unei argumentări economice detaliate realizată de echipa Moldovagaz. E mai corect unei companii-fiice, care are activități diferite decât furnizarea, transportul, distribuția de gaze naturale. Pare-mi-se, a fost propusă și modificarea statutului pentru a introduce și această activitate, de gestionare a bunurilor imobile.”

Inspecția financiară realizată la Moldovagaz la începutul anului 2021 a stabilit că întreprinderea nici măcar nu utiliza tot spațiul închiriat de la Flacăra Albastră. Circa 1 800 de metri pătrați, adică 29% din spațiul pentru care plătea Moldovagaz, era liber. Pentru acest spațiu nefolosit, Moldovagaz achita anual 260 de mii de euro. Alți 995 de metri pătrați erau transmiși în sublocațiune altor întreprinderi din subordinea Moldovagaz.

Astăzi, reprezentanții Moldovagaz susțin că au oferit în subarendă toate spațiile neutilizate, dar nu dezvăluie cât plătesc agenții economici pentru un metru pătrat în clădirea din centrul Chișinăului.

ALEXANDRU ȘEVCIUC, șef Direcția economico-financiară SA Moldovagaz: „Spațiile  sunt ocupate. Ele au fost date în chirie.

- Dar care sunt taxele pe metru pătrat? Este o taxă egală pentru toți sau diferă?

- Acesta este un secret comercial. Ele sunt date în chirie și se achită lunar și sunt ocupate la moment.

- Moldovagaz achită către Flacăra Albastră 12 euro pe metru pătrat. Noi avem această informație. Agenților economici mai scump le dați?

- Conform legii așa. Noi nu putem să dăm mai puțin decât achităm”.

Ce sume a inclus ANRE în tarife pentru a compensa chiria oficiilor Moldovagaz

Moldovagaz a cerut în fiecare an ANRE-ului să includă în tarifele achitate de consumatori cheltuielile suportate de întreprindere pentru chiria oficiilor, dar solicitarea a fost acceptată parțial. ANRE a explicat pentru Cutia Neagră Plus ce indicatori au stat la baza calculelor.

„În calculele de aprobare a prețurilor reglementate pentru furnizarea gazelor naturale, ANRE plafonează valoarea cheltuielilor, adică costul unui metru pătrat pentru locațiune. Spațiul necesar pentru desfășurarea activității de furnizare este calculat luând în considerare următorul principiu: numărul de angajați acceptați în calculele de cheltuieli de remunerare a muncii multiplicat cu 6 metri pătrați pentru o persoană, suprafața minimă la un loc de lucru, plus 20% coeficientul pentru spațiile comune. Astfel, valorile calculate și aprobate de către Agenție în scop tarifar sunt semnificativ inferioare celor solicitate de operator”, citat din răspunsul oferit de ANRE la solicitarea Cutiei Negre.

De asemenea, ANRE a oferit sumele exacte incluse în facturile consumatorilor pentru a recupera cheltuielile suportate de Moldovagaz pentru chiria noului sediu. Conform informației, în 2019-2021, sumele au variat între 1,8 și două milioane de lei pe an. Moldovagaz solicitase între 21 și 22 de milioane de lei.

 

Anterior, în cadrul emisiunii Cutia Neagră, șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, a declarat că în factura pentru gaze nu este inclus prețul chiriei oficiului.

Vadim Ceban - Moldovagaz este o companie comercială, chiar fiind reglementată în baza regulamentelor și legii cu privire la gaze și regulamentul ANRE. Dacă acționarii și managementul companiei la un moment dat au decis să contruiască un sediu, respectiv au avut anumite aranjamente cum trebuie să fie închiriate sau cui trebuie să fie transferat acest sediu, cred că au avut aceste motive.  Eu am venit în 2009. Am venit cu această moștenire”.

Mariana Rață - Eu nu vă acuz, eu vă întreb dacă e adevărat că plătiți chirie pentru acest sediu?
Vadim Ceban - Da, pentru că proprietar este Flacară Albastră
Mariana Rață: - Și cât plătiți pentru chirie?
Vadim Ceban: - În primul rând aceste mijloace nu intră în tarif. Vă dau o paralelă că nu o să vă placă.
Să presupunem că Moldovagaz nu are chirie proprie. Nu trebuie să plătim chirie?

Mariana Rață: -  Nu, în condițiile în care Moldovagaz a cheltuit deja peste 500 de milioane ca să construiască această clădire.
Vadim Ceban: - Consumatorii nu plătesc pentru asta.
Mariana Rață: - Dar plata pentru construcția clădirii a fost inclusă în tarif?
Vadim Ceban: - Nu. Eu consider că putem discuta mult, dar la etapa aceea nu a fost inclus.

Mariana Rață: - Totuși, cât plătiți pentru chirie? E un secret?
Vadim Ceban: - Cred că da, la etapa aceasta este un secret.

Autori: Stela Mihailovici, Ilie Gulca

/Analiză/ Risipa alimentară în R. Moldova: 180 de mii de tone sau circa 3 mii de vagoane de tren marfare pe o lungime de 40 de km
/Analiză/ Risipa alimentară în R. Moldova: 180 de mii de tone sau circa 3 mii de vagoane de tren marfare pe o lungime de 40 de km
/VIDEO/ INVESTIGAȚIE/ Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/VIDEO/ INVESTIGAȚIE/ Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 798: Sânge la Odesa, ordinul lui Șoigu și îndemn din SUA! Rusia se laudă cu o lovitură grea
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 798: Sânge la Odesa, ordinul lui Șoigu și îndemn din SUA! Rusia se laudă cu o lovitură grea
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/VIDEO/ Clasele primare vor reveni la note? Ministrul Educației: Părinții și învățătorii cer asta
/VIDEO/ Clasele primare vor reveni la note? Ministrul Educației: Părinții și învățătorii cer asta

investigații

/VIDEO/ INVESTIGAȚIE/ Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova

28 aprilie 2024, ora 20:15

În dimineața zilei de 12 aprilie, în incinta hotelului Grand Hotel Millennium din Sofia, la inițiativa Partidului „Vazrajdane” din Bulgaria și-au dat întâlnire nouă partide extremiste și radicale din Bulgaria, Grecia, Moldova, Țările de Jos, Slovacia, Serbia, Ungaria, Suedia, Elveția. Unul dintre acestea este Patria Noastră din Ungaria, partid de extremă dreapta fondat de László Toroczkai. Partidul maghiar militează pentru anexarea regiunii ucrainene Transcarpatia la componența Ungariei. A mai fost prezent și reprezentantul partidului sârb ultranaționalist antieuropean „Zavetnici”, care militează pentru apropierea de Rusia. În septembrie 2023, Zavetnici s-a înfrățit cu Partidul SOS din România, condus de Diana Șoșoca, cunoscută publicului pentru discursul său prorus. 

Sub privirile camerelor de luat vederi, cei nouă lideri semnează o declarație comună „pentru păstrarea frontierelor naționale ale țărilor lor și ale Europei și păstrarea suveranității naționale”. Nicolai Marcenko, jurinalist al portalului bulgar bivol.bg,  crede „că aceste partide s-au întâlnit pentru a conveni cum vor acționa în alegerile europarlamentare din 9 iunie. Cel mai probabil acestea vor acționa coordonat, vor organiza anumite acțiuni, vor vorbi despre așa numitele “probleme dureroase”, vor solicita probabil limitarea susținerii Ucrainei”. Marcenko mai adaugă că ”Aceste partide sunt eurosceptice și foarte des au mesaje foarte convenabile Federației Ruse”.

Sancțiunile europene ineficiente

Printre invitați observăm și mai mulți reprezentanți ai Partidului Renaștere, afiliat oligarhului fugar Ilan Șor. Ne atrage atenția prezența la eveniment a lui Victor Petrov, adjunctul bașcanului Găgăuziei. 

În februarie 2024, Petrov a ajuns pe lista de sacțiuni ale Uniunii Europene bănuit de „acțiuni menite să destabilizeze, să submineze sau să amenințe suveranitatea și independența R. Moldova”.

Consiliului Uniunii Europene anunță astfel că lui Petrov urmează să-i fie înghețate activele din UE și aplicată interdicția de a călători  sau tranzita prin teritoriul UE. 

La scurt timp după ce Petrov ajunge pe lista de sancțiuni, într-un briefing de presă, șeful SIS a declarat că Rusia pregătește acțiuni de destabilizare în regiunea găgăuză. „O altă direcție, este amplificarea tendințelor radicale, de natură separatistă, în zona de sud a Republicii Moldova. În special UTA Găgăuzia. Federația Rusă mizează pe crearea falsă de dezbinare socială, prin continuarea compromiterii eforturilor Chișinăului de apropiere de UTAG. Cel mai important actor pe care mizează Federația Rusă, este gruparea lui Ilan Șor, cu extensiile sale social-politice, care au indicația de a provoca radicalizare și violență”, a declarat Alexandru Musteață.

Victor Petrov spune că sancțiunile europene sunt o provocare din partea partidului de guvernare. „Considerăm că introducerea sancțiunilor este o confuzie și că membrii Consiliului Europei au fost induși în eroare din partea dușmanilor poporului găgăuz, în persoana partidului PAS. Țin să anunț că, din păcate, consecințele negative ale acestor decizii au început să fie deja simțite de locuitorii Găgăuziei. După introducerea acestor sancțiuni, am primit deja înștiințarea că va fi oprită colaborarea cu noi a mai multor organizații de caritate”, a declarat Victor Petrov într-un briefing de presă.  

Sancțiunile UE nu îl împiedică pe adjunctul bașcanului să circule liber prin Uniunea Europeană. Sursele Cutia Neagră Plus ne-au spus că Victor Petrov deține și cetățenia bulgară. 

La Sofia, Petrov apare alături de Nicolas Rimoldi, liderul partidului extremist elvețian Mass-Voll. Rimoldi, condamnat în Elveția pentru mai multe infracțiuni, îl laudă pe Petrov, pentru că acesta ar “lupta împotriva NATO și UE”.

"Ilan Șor de Găgăuzia"

Necunoscut publicului până în 2020, Victor Petrov a ajuns foarte repede unul dintre reprezentanții de vază ai partidei proruse din Republica Moldova. „Noi avem legături de rudeniei. Cum putem noi acum să fim anti-ruși? UE poate să numească pe oricine cum vrea, dar noi pe prietenii noștri, pe frații noștri, cum i-am prețuit, cum am prietenit, așa și com continua”, a spus Petrov în cadrul unei emisiuni televizate. 

Petrov afișează un stil de viață luxos, schimbând anual bolizi de milioane de lei, iar trecutul său este destul de controversat. La 21 de ani a fost angajat traducător al Ambasadei Tadjikistanului în Turcia. Apoi  debutează în afaceri de turism, înființând mai multe companii care, potrivit declarațiilor de avere, i-au adus venituri de milioane.

Intrarea în politica de la Comrat Petrov și-a făcut-o acum patru ani. Și-a căpătat rapid notorietatea prin acțiuni de binefacere. În 2020, Petrov, care administra pe atunci o companie de turism, a creat o organizație de caritate - „NAȘ”. Proiectul a devenit cunoscut după ce a organizat câteva curse charter pentru a aduce în Moldova cetățenii moldoveni din diasporă, blocați peste hotare din cauza pandemiei de coronavirus.

Mai târziu, NAȘ a organizat transport gratuit pentru mai multe localități din Găgăuzia. Organizația sa de caritate se laudă că timp de patru ani a făcut sute de acte de binefacere. Sursa de proveniență a banilor este însă obscură și necunoscută. Printre partenerii organizației sunt “Ruskaya obșina Respubliki Moldova”, fundația germană Helping Hands și Gagauznews.

Igor Boțan observă că Petrov folosește organizația umanitară în scopuri politice, după modelul Șor, creând o bază fidelă de susținători ce pot fi folosiți în diferite acțiuni socio-politice. „Înaintea alegerilor pentru funcția de deputat în Adunarea Populară, el a desfășurat acțiuni de binefacere. Este același calapod pe care îl folosește Ilan Șor. Ilan Șor a făcut o mare descoperire pentru societatea din Republica Moldova. Dacă Vlad Plahotniuc exploata viciile oamenilor, făcând dosare despre neajunsurile oamenilor, despre implicarea oamenilor în acțiuni dubioase, atunci Ilan Șor exploatează sărăcia oamenilor”, a declara Boțan pentru Cutia Neagră Plus.

Investiția politică s-a recuperat la un an distanță, când anonimul Victor Petrov a fost ales deputat în Adunarea Populară. „Apariția lui pe scena politică din Găgăuzia a avut  loc mai mulți ani în urmă, când, prin intermediul unei mișcări pro-ruse - Nașî, el făcea așa zise acțiuni de caritate, în sensul coruperii alegătorilor. Și încerca în fel și chip să-și promoveze propriul business, dar și propriul nume, în eventualitate în care omul a țintit să devină politician la nivelui autonomiei găgăuze”, a observat Petru Macovei. 

În 2023 acesta și-a încercat norocul la funcția de bașcan. A ieșit însă al treilea și a trebuit să se mulțumească doar cu funcția de adjunct al Evgheniei Guțul, ajunsă bașcan după o susținere puternică din partea Federației Ruse.  În cursa spre fotoliul de bașcan, Petrov s-a bucurat de susținerea unor deputați socialiști - Vasile Bolea și Alexandr Suhodolschi. Decizia celor doi deputați a dus la apariția unei disensiuni în interiorul formațiunii, deoarece Partidul Socialiștilor a decis să îl susțină pe un alt candidat - Grigori Uzun. 

După alegerile pentru funcția de bașcan, Petrov, alături de Vasile Bolea și Alexandr Suhodolschi, au zburat în Israel, unde s-au întâlnit cu Ilan Șor. Aceste acțiuni i-au costat pe Bolea și Suhodolschi excluderea din partid. Ei au aderat la Partidul Renaștere. Alături de ei, la Renaștere a aderat și Victor Petrov, devenind în scurt timp printre cei mai activi oameni ai formațiunii.

De-a lungul timpului, Petrov s-a făcut remarcat prin declarații provocatoare împotriva Occidentului și a guvernării de la Chișinău.

"Scutul Poporului" 

Legăturile lui Petrov cu Federația Rusă sunt mai vechi. În preajma alegerilor prezidențiale din noiembrie 2020, politicianul a organizat o conferință de presă în care se autointitula ca reprezentant al „forțelor obștești” din regiune.

Petrov spunea că deține informații precum că SUA și România urmează să facă mai multe provocări în ziua alegerilor prezidențiale, iar aceste „forțe obștești” erau gata să intervină în favoarea candidatului socialist susținut de Moscova, Igor Dodon. „Cu toată responsabilitatea, declarăm că, în cazul celei mai mici încercări ale Occidentului și forțelor politice loiale, de a merge după scenariul destabilizării Republicii Moldova, noi, reprezentanții forțelor obștești ale poporului găgăuz, dar și alte zeci de mii de susținători, suntem gata să asigurăm un scut al poporului, pentru a susține un președinte legitim, care militează pentru pacea poporului multinațional moldovenesc”, a menționat Petrov într-un video din 2020.

Un an mai târziu, Petrov a fost susținut de socialiști la funcția de președinte al Adunării Populare, dar nu a reușit să creeze o majoritate care să-l propulseze în funcție.

Petrov a ajuns din nou în atenția publică în vara lui 2022, când Serviciul de Informații și Securitate l-a arestat pe Nicolai Kostîrkin, redactorul-șef al publicației gagauznews.md. Kostîrkin a fost acuzat că a scris și a distribuit mai multe materiale propagandistice care susțineau agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. Gagauznews.md era deținut de NAȘ - organizația lui Petrov. Gagauznews își continuie activitatea până în prezent și deține un canal de Telegram de aproape 8 mii de urmăritori. Pe lângă promovarea politicianului găgăuz, pe Gagauznews sunt distribuite mesajele rusești de propagandă.

Petru Macovei, președintele Asociației Presei Independente are convingerea că Gagauznews este cel mai toxic canal de propagandă din Moldova: „De ce? Pentru că site-ul promovează activ războiul. Site-ul este de fapt portavocea promotorilor războiului nu doar în Găgăuzia, dar și în întreaga Republică Moldova. În afară de asta, site-ul distribuie foarte multe falsuri și de asta a fost blocat în Republica Moldova. MUSCA Ceea ce publică acest site, sunt de fapt, materiale împotriva statului Republica Moldova, promovează separatismul găgăuz”, este de părere Macovei. 

Legăturile lui Petrov cu lumea criminală

Persoana lui Petrov a fost asociată de-a lungul timpului cu mai multe persoane dubioase. Unul dintre aceste este Vladimir Kulibaba, o figură a lumii criminale ruse a anilor 90, învinuit de asasinarea mai multor persoane.

Kulibaba a participat în 2020 la festivalul sportului și turismului din Găgăuzia, organizat de Petrov. În 2021, Petrov și Kulibaba au fondat o organizație politică, Uniunea Populară, care i-a susținut pe socialiști și comuniști la alegerile parlamentare din 2021. 

Kulibaba s-a mai întâlnit la Chișinău cu fostul președinte Igor Dodon și actualul primar al Capitalei, Ion Ceban.

În ultimii 13 ani, acesta a fost arestat de mai multe ori în Federația Rusă, fiind învinuit de mai multe asasinate. De fiecare dată, a fost însă eliberat. Ultima dată, Kulibaba a fost arestat la sfârșitul lui 2022 și în prezent se află în arest.

Interlopul este originar din regiunea Odesa. De Republica Moldova îl leagă amicia cu Grigori Caramalac, unul dintre cei mai de temuți criminali ai anilor ’90, anunțat în urmărire internațională de autoritățile moldovenești. Caramalac este originar din sudul Republici Moldova, iar, potrivit mai multor surse ale Cutiei Negre, acesta l-ar susține din umbră pe Petrov.

Am încercat mai multe zile să-l contactăm la telefon pe domnul Petrov. Ne-a răspuns asistenta dumnealui și ne-a spus că nu vrea să se vadă cu noi, nu vrea să vorbească cu TV8. Așa că am mers la Comrat, în speranța că vom avea mai mult noroc și Petrov ne va oferi o reacție. Paza ne-a informat însă că acesta nu este dispus să se vadă cu noi.

Extremiștii se unesc. Miza - alegerile din 2024

Deși toate partidele extremiste proruse pomenite în investigația de astăzi există de mai mulți ani, colaborarea dintre ele s-a activizat în special de la începutul acestui an. 2024 se anunță a fi un an politic important în mai multe state ale UE, unde, la fel ca și în Moldova, vor avea loc alegeri. Doar în primele 3 luni ale acestui an, o parte dintre aceste partide au organizat proteste comune la Sofia și București. În capitala României, extremiștii s-au alăturat unui protest anti-UE organizat de AUR. Autobuzele cu protestatari plătiți care urmau să ajungă la protest din Republica Moldova, nu au mai venit, fiind stopate de poliția moldovenească.  

După ce a cochetat doi ani cu Partidul Socialiștilor, Victor Petrov a aderat la Partidul Renaștere -  unul dintre partidele care au format pe 21 aprilie, la Moscova, Blocul “Pobeda”. La Renaștere a ajuns în momentul când Moscova a decis să mizeze pe Ilan Șor ca principal aliat la Chișinău. 

Înființat încă din 2012, Partidul Renaștere nu a reprezentat o forță importantă pe scena politică din Republica Moldova. Timp de 10 ani, partidul lui Vadim Mișin și Vasile Tarlev a participat la un singur scrutin electoral, când a obținut 0,26% din voturi.  A fost reanimat anul trecut, când Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan au părăsit PSRM. Ulterior, la Partidul Renaștere au aderat și alți lideri politici de la Chișinău și Comrat apropiați de oligarhul fugar Ilan Șor. Igor Boțaan spune că Renaștere a reapărut pe scena politică după preluarea partidului de către Ilan Șor. „După ce Partidul Șor a fost declarat neconstituțional, Ilan Șor a declarat că “partidul Șor” nu este o formațiune clasică, dar este de fapt o rețea. Această rețea are la bază rețeaua de magazine sociale și aceste partide clone. După înregimentarea în această rețea a lui Ilan Șor, formațiunea Renaștere, în frunte cu doamna Parasca, a participat, după aproape 10 ani la alegerile locale care au avut loc în noiembrie anul trecut”, a declarat Boțan.

Partidul a devenit foarte activ nu doar în țară, dar și peste hotare. În februarie anul curent Partidul Renaștere și Partidul „Vazrajdane” din Bulgaria au semnat un acord de colaborare.

La nici o săptămână, un grup de membrii ai Renaștere au mers la un miting, organizat de partidul cu același nume din Bulgaria, la Șipka, cu ocazia împlinirii a 146 de la eliberarea Bulgariei de sub dominație otomană. Din pozele de la Memorialul Libertății din Șipka îi vedem pe Vasile Bolea, Alexandru Suhodolschi și alți membri ai Renaștere. Tot la Șipka, alături de Renaștere și Vazrajdane, au mai participat partidul extremist german Alternativa pentru Germania (AfD).

AUR și Renaștere acționează concertat

Potrivit informaților Cutia Neagră Plus, o parte dintre cei care au fost la Șipka au ajuns trei zile mai târziu la protestul de la București, unde se desfășura congresul Partidului Popular European. Protestul din capitala României a fost organizat de Alianța pentru Unirea Românilor (AUR).

Într-o conferință de presă din 7 martie, Viorel Cernăuțeanu, șeful Inspectoratului General al Poliției, a spus că poliția moldovenească a oprit aproape 200 de protestatari plătiți care urmau să ajungă la București și să se unească cu protestatarii AUR. 116 persoane dintre aceștia au primit interdicția de a mai intra în România pentru următorii 5 ani.

AUR a negat orice colaborare cu Partidul Renaștere și a catalogat declarațiile lui Cernăuțeanu ca fiind niște intoxicări periculoase, care ar avea ca scop „misiunea să construiască o narațiune care să ducă la scoaterea AUR în afara legii după modelul Șor”.

Deși nu există o legătură directă între AUR și partidele afiliate lui Șor, conexiunea dintre aceste formațiuni politice o reprezintă partidul Vazrajdane. În februarie 2022, AUR a organizat la București conferința „Drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului sunt valori supreme”. La acel eveniment au participat și deputații Vazrajdane - Stoian Taslakov și Petăr Petrov. Ultimul a ținut și un discurs.

În aprilie curent, serviciile secrete ucrainene au anunțat că AUR și Vazrajdane pregătesc o campanie de denigrare împotriva Ucrainei. Potrivit Kyiv Post, cele două partide urmează să prezinte materiale video prin care să arate că guvernul ucrainean îi asuprește pe românii și bulgarii din Ucraina.

Liderii AUR au refuzat să răspundă la întrebările reporterului Cutia Neagră Plus și ne-au trimis niște comunicate anterioare, în care neagă informațiile din presă. 

"Kopeikin" favoritul Rusiei în Bulgaria

„Vazrajdane” a fost înființat în 2014 de profesorul universitar Kostadin Kostadinov, care a trecut de-a lungul timpului prin mai multe partide cu același profil naționalist extremist. Kostadinov, poreclit Kopeikin în Bulgaria – cu referire la moneda rusească de valoare mică – este un eurosceptic și un rusofil convins, afirmând că Uniunea Europeană este „o închisoare din care Bulgaria nu poate să scape”. „Pe colegii lui (nr. Konstandinov) de partid lumea îi numește “kopeici”. Când ei vin pe proteste, lumea runcă în ei cu mărunțis, arătând astfel că sunt corupți și au vândut țara pentru mărunțiș. Noi nu știm dacă Vazrajdane se supune direct Ambasadei Ruse, dar circulă zvonuri, că Konstandinov destul de des se afișează la Ambasada Rusă pentru instrucții”, ne-a spus jurnalistul bulgar Nicolai Marcenko.   

La ultimile alegeri din Bulgaria, partidul lui Kostandinov s-a clasat pe locul al treilea. Vazrajdane este catalogat ca fiind de extrema dreaptă, cere retragerea din NATO, se opune aderării Bulgariei la Zona euro și răspândește sistematic sperietori și dezinformări pe rețelele de socializare. „Problema este că ei se ocupă cu diversiunea, promovând în societate o retorică negativă. De exemplu, ei sunt împotriva Zonei euro, împotriva refugiaților ucraineni. Elena Mitrofanova, ambasadorul Rusiei în Sofia, o dată a spus că dacă ar putea să voteze, aceasta ar vota pentru Vazrajdane”, a observat Marcenko.  

Presa internațională a observat că în campania electorală din 2023, partidul Renașterea a folosit aceleași linii de propagandă ale Kremlinului, criticând sprijinul acordat de guvernul bulgar Ucrainei.

/VIDEO/ Ecoul tragediei de la Ciorescu, în care un fotbalist a murit. Un coechipier-martor: Trebuie să ne verificăm inima
/VIDEO/ Ecoul tragediei de la Ciorescu, în care un fotbalist a murit. Un coechipier-martor: Trebuie să ne verificăm inima
/VIDEO/ INVESTIGAȚIE/ Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/VIDEO/ INVESTIGAȚIE/ Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Atac masiv și risc de o nouă ofensivă rusă! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Atac masiv și risc de o nouă ofensivă rusă! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/VIDEO/ Moldovenii renunță la banii cash: Numărul tranzacțiilor fără numerar a crescut cu 35% anul trecut
/VIDEO/ Moldovenii renunță la banii cash: Numărul tranzacțiilor fără numerar a crescut cu 35% anul trecut

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram