Război în Ucraina, ziua 171: Cinci morți în bombardamentul de la Donețk. Apelul autorităților din Energodar

economic

Moldovagaz anunță când ar putea fi făcut public noul tarif la gazele naturale

11 ianuarie 2022, ora 13:20
Distribuie:

SA „Moldovagaz” anunță că noul tarif la gazele naturale ar putea fi anunțat după data de 20 ianuarie, după ce posibila ajustare a tarifului urmează a fi aprobată de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică.

„În prezent se analizează situația curentă și cea prognozată de pe piețele regionale de gaze naturale și de produse petroliere, care ar putea influența prețurile de achiziție în următoarele luni. Angajații companiei sunt, de asemenea, concentrați pe încasarea plăților curente pentru gazele naturale furnizate consumatorilor în decembrie 2021, ceea ce este necesar pentru efectuarea plăților către SAP „Gazprom””, potrivit unei note emise de Moldovagaz.

În luna ianuarie 2022, prețul gazelor naturale livrate Republicii Moldova a ajuns la 646 de dolari pentru mia de metri cubi, adică cu aproape 100 de dolari mai mult decât în decembrie 2021, când am plătit 550 de dolari. 

„Majorarea acestuia în comparație cu prețurile din noiembrie și decembrie se datorează creșterii continue a cotațiilor la bursele europene de gaze, precum și a costului coșului de produse petroliere, cu care este corelat prețul de achiziție al gazului”, se menționează într-un comunicat de presă al Gazprom. 

Amintim că, pe 24 decembrie, ANRE a anunțat că începând cu 1 ianuarie 2022, pentru un metru cub de gaze, cetățenii vor achita un tarif de 11 lei, cu TVA inclus.

Totodată, a fost aprobat și prețul final de 10,19 lei fără TVA inclus, pentru un metru cub de gaze naturale, preț care urmează a fi inclus în facturi începând cu luna ianuarie a noului an.

Agenția Națională pentru Reglementare Energetică a aprobat și prețul pentru energia electrică furnizată de furnizorul central de energie electrică – S.A. „Energocom” în mărime de 2,29 lei/kWh (fără TVA), adică cu 13 bani mai puțin decât prețul provizoriu aprobat anterior.


 

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram