economie

Spînu confirmă că Moldovagaz ia în calcul opțiunea de a crește și mai mult tariful la gaz. „Suntem în continuare în situație dificilă”

11 ianuarie 2022, ora 10:15
Distribuie:

Moldovagaz ia în calcul opțiunea de a crește și mai mult tariful la gaz. Declarația a fost făcută de ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, într-o conferință de presă. 

„Moldovagaz analizează opțiunea de a crește și mai mult tariful la gaz”, a subliniat Spînu. 

Andrei Spînu nu a oferit, însă, detalii legate de tarif, menționând doar că se lucrează, împreună cu Moldovagaz, asupra unui mecanism de compensare suplimentară pentru categoriile de persoane vulnerabile. 

Totodată, în ciuda prețului majorat de achiziție a gazelor naturale pentru luna ianuarie, ministrul a menționat că avem, totuși, un „contract bun, în comparație cu prețurile de pe piață”.

„Aceste prețuri sunt în continuare extrem de mari pentru o bună parte din cetățeni, am văzut facturile, reacțiile cetățenilor și le înțelegem, Facem tot ca să identificăm care ar fi alternativele. Avem de făcut două lucruri. Moldovagaz trebuie să găsească soluții care să permită achitarea curentă, vorbim, în special, de avansul pe luna ianuarie”, a declarat Spînu. 

„Suntem în continuare în situație dificilă, criza gazelor nu s-a încheiat în noiembrie, nici în decembrie, ci se va încheia atunci când prețul gazelor la nivel european va coborî și va exista o stabilitate”, a adăugat ministrul Infrastructurii. 

Andrei Spînu a mai spus că săptămâna viitoare s-ar putea întruni Comisia pentru situații excepționale, la care vor fi aprobate o serie de măsuri pentru redresarea situației din sectorul energetic. 

„Oamenii nu trebuie să sufere, iar noi avem datoria de a găsi soluții. Vom lua decizii transparente și corecte, în condițiile în care avem o evoluție necontrolată a prețurilor. Vom lucra la modul care să permită renunțarea la compensații în favoarea celor care nu au posibilitatea de a și le achita”, a specificat ministrul Infrastructurii. 

Mai mult, Andrei Spînu a mai spus că a avut o discuție cu Alexei Miller, căruia a solicitat agrearea unui mecanism de amânare a plății avansului la gaz pentru ianuarie. De asemenea, partea rusă și cea de la Chișinău au agreat ca ședința comisiei interguvernamentale moldo-rusă să aibă loc în luna martie. 

În context, ministrul Infrastructurii a declarat că Moldovagaz negociază cu băncile comerciale luarea unui credit pentru a achita consumul de gaz pentru luna decembrie. Suma avansului pentru luna ianuarie pe care trebuie să-l achite Moldovagaz către Gazprom constituie 63 de milioane de euro, iar Moldovagaz poate achita 30-35 de milioane de euro din această sumă. 

„Se discută despre acest credit d ela sfârșitul lunii decembrie, când era clar prețul pentru luna ianuarie, chiar și ieri au fost discuții cu sectorul bancar și sper curând să avem mai multe detalii la acest subiect”, a spus Andrei Spînu.

Spînu s-a referit și la posibilitatea creșterii tarifului la energia electrică. 

„Am văzut solicitarea Premier Energy. Consierăm că tariful trebuie să fie stabil. Dacă ANRE va accepta creșterea acestuia, Guvernul va analiza mecanisme suplimentare de compensare. Trebuie să așteptăm să vedem car

Distribuie:
Dacă ți-a plăcut acest material - te invităm să-l distribui pe rețelele de socializare pentru ca să afle și prietenii tăi.
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetelegram