/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 219: Putin anexează 4 regiuni ocupate, Zelenski cere revolte, iar Arestovici are o prognoză

economic

Gavrilița: Pe 1 mai, Gazprom ar putea rezilia contractul cu MoldovaGaz

11 aprilie 2022, ora 23:15
Distribuie:

Pe 1 mai, Gazprom ar putea rezilia contractul cu MoldovaGaz. Cel puțin asta susține premierul Republicii Moldova, Natalia Gavrilița. Declarația a fost făcută în cadrul ediției de luni seară, 11 aprilie, a emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

„Pe 1 mai, există riscul rezilierii contractului din partea Gazpromului. În contract, există o clauză care ține de temeiurile pentru rezilierea contractului”, a precizat prim-ministra.

Licitații au fost organizate, însă fără rezultat. 

„Noi, Guvernul RM, am acționat cu bună-credință, am organizat licitația. Auditarea acestei datorii este un proces complex și care necesită și participarea unor companii de audit, și participarea unor companii de juriști. Nu am avut doritori de a participa”, a declarat Gavrilița.

Termenul licitațiilor a fost extins.

„Am mers pe o altă cale, am prelungit termenul licitațiilor și am mers cu invitarea directă a unor companii. Credem că vor exista cel puțin două oferte. Termenul limită este 1 mai și vom explica aceste lucruri în cadrul consiliului de observatori ai Gazpromului, și sperăm să fie auzită această justificare, mai ales că, după 24 februarie, nu am văzut doritori de a veni și a audita această datorie”, a conchis Natalia Gavrilița.

Guvernul a dispus efectuarea unui audit independent privind datoria S.A. Moldovagaz față de S.A. Gazprom și compania Factoring-Finance pentru gazele livrate consumatorilor de pe malul drept al Nistrului la sfârșitul anului trecut.

Moldovagaz are o datorie istorică de Gazprom pentru gaze livrate consumatorilor din Moldova. Guvernul, în calitate de deținător a 35,33% din numărul total de acțiuni ale Moldovagaz, consideră necesară efectuarea unui audit, în vederea verificării corespunderii datoriei față de furnizorii externi cu situația reală.

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!

economic

Votat în prima lectură: Salariile din sectorul bugetar, achitate prin intermediul serviciului MPay

30 septembrie 2022, ora 15:31
Distribuie:

Plățile salariale vor fi efectuate de către autoritățile publice prin intermediul serviciului guvernamental de plăți electronice „MPay”, după modelul distribuirii prestațiilor sociale. Deputații au aprobat în prima lectură proiectul de modificare a Legii salarizării și Legii privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar.

Președintele Comisiei economie, buget și finanțe, Dumitru Alaiba, a spus în plenul Legislativului că adoptarea modificărilor va dinamiza tehnologizarea proceselor de distribuire a plăților salariale și celor sociale, va crește competitivitatea pe piața serviciilor de plată și va reduce costurile legate de efectuarea plăților salariale. Potrivit deputatului, odată cu migrarea plăților către serviciul guvernamental de plăți electronice „MPay”, conturile salariaților vor rămâne în bănci.

Distribuirea salariilor la conturile de plăți ale salariaților de către unitățile bugetare prin intermediul „MPay” ar urma să fie obligatorie. În prezent, prin „MPay” sunt distribuite 26 de tipuri de prestații sociale, prin intermediul tuturor celor 11 bănci comerciale care activează în Republica Moldova, al întreprinderii „Poșta Moldovei” și al unui prestator nebancar.

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram