Firma rusească Silovîie Mașînî nu va implementa proiectul de reabilitare al motoarelor de la Termoelectrica. Licitația a fost întreruptă. Declarația a fost făcută de prim-ministra Natalia Gavrilița în ediția de luni seară a emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.
„Este vorba despre o licitație care a avut loc, care s-a început înainte de votarea Guvernului. Această licitație a avut loc în contextul proiectului Băncii Mondiale, după regulile Băncii Mondiale, cu supravegherea ei. Și la această licitație care, credem noi, a fost problematică, dar pe care nu noi am început-o, a fost un câștigător, este o companie care a construit aceste turbine la Termoelectrica. Eram puși în fața unor alegeri, dacă acceptăm rezultatele licitației și reparăm aceste turbine sau avem anumite riscuri legate de uzarea turbinelor pe viitor”, a spus premierul.
„Acum, ecuația de risc s-a schimbat, pentru că s-a început războiul, sunt aplicate sancțiunile și riscăm, inclusiv sancțiuni secundare. De aceea, Guvernul nu susține acest contract și nu va intra în vigoare acest contract”, a precizat Natalia Gavrilița.
„Va trebui anulată licitația și va trebui să decidem care sunt opțiunile în continuare”, a mai spus aceasta.
Recent, s-a iscat scandal în jurul licitației privind reabilitarea a două blocuri energetice de la Termoelectrica. Consorțiul romano-american în domeniul energetic contestă rezultatele acesteia, după ce compania română, „General Electric” a vrut să participe la licitația pentru lucrările de reabilitare a blocurilor energetice de la „Termolectrica”, dar nu s-a calificat la condițiile prevăzute de caietul de sarcini. Licitația a fost câștigată de „Horus”, o companie moldovenească cu rădăcini în offshore, care își propune să reabiliteze cele două blocuri de la Termoelectrica în parteneriat cu o companie rusă, aflată sub sancțiuni internaționale.
Reprezentanții consorțiului sunt convinși că, alături de partenerul american, dețin tehnologii moderne, necesare pentru reabilitarea blocurilor energetice. Mai mult, aceștia se declară nemulțumiți de condițiile care le-au fost înaintate pentru participarea la licitație și susțin că au prezentat un caiet de sarcini mai bun decât firma adversară.
„Aici prețul a fost cel mai bun, dar nu chiar așa, puteam să nu acceptăm prețul cel mai bun și oferta care corespunde substanțial cerințelor din caietul de sarcini”, a spus Nicolae Anghel.
Mai mult, potrivit reprezentanților companiei, licitația ar fi fost trucată. Aceștia aduc drept argument faptul că „Silovîe mașinî”, compania rusă parteneră a firmei „Horus”, nu putea participa la licitație în situația în care se află sub sancțiuni internaționale.
„Toate regulile de joc se scriu sub o anumită persoană. A fost o licitație dedicată. La elaborarea caietului de sarcini urma să se țină cont de legislația internațională pentru organizarea aceste competiții, să fie respectată întru totul legislația națională. Să spui că un candidat este eligibil, trebuie să îl verifici prin prisma legislației. Nu este eligibilă acea entitate care se află sub restricții internaționale”, a spus un alt reprezentant al consorțiului.
La acest subiect s-a expus și șefa statului, Maia Sandu. Președinta a declarat că Guvernul nu a semnat deocamdatp contractul cu cele două firme care urmează să reabiliteze cele două blocuri energetice de la „Termoelectrica”. Potrivit acesteia, compania rusă este singura în măsură să livreze piesele necesare pentru compania „Termoelectrica”.
Presa de la Chișinău a scris că compania rusă „Silovîe Mașinî”, parteneră companiei moldovenești, care a câștigat licitația pentru reabilitarea celor două blocuri energetice de la Termoelectrica, ar avea conexiuni cu Kremlinul, și s-ar afla sub sancțiuni europene, ale SUA și Canadei încă din 2019.
Proprietarul „Silovîe Mașinî” ar fi Alexei Mordașov, un apropiat al președintelui rus, Vladimir Putin.
Potrivit unui comunicat de presă al Termoelectrica, „compania s-a autosesizat și a luat act cu privire la informațiile apărute în mass-media și declarațiile referitoare la desfășurarea procedurilor de licitație în cadrul Contractului privind modernizarea generării la CET Sursa-1, parte a Proiectului Creșterea eficienței sistemului de alimentare centralizată cu energie termică din Chișinău, susținut de Banca Mondială. Întreprinderea va reveni ulterior cu informații sau cu o reacție la acest subiect”.