Război în Ucraina, ziua 90. Ministerul britanic al Apărării: Rusia și-a sporit intensitatea operațiunilor în Donbas

economic

6 lei pentru călătoria cu troleibuzul: Proiectul privind ajustarea tarifelor urmează a fi dezbătut mâine în CMC

Foto: TV8.md
11 mai 2022, ora 11:38
Distribuie:

Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, anunță că joi, 12 mai, în cadrul ședinței Consiliului Municipal Chișinău (CMC) urmează a fi propus și dezbătut proiectul privind ajustarea tarifelor la trasportul public. Conform proiectului, costul unui bilet de călătorie cu troleibuzul sau autobuzul, în Capitală ar urma să fie 6 lei.

„Mâine este o nouă ședință a CMC, în cadrul acestei ședințe venim cu proiectul de ajustare a tarifelor la trasportul public. Atât eu cât și consilierii municipali își asumă deplin această decizie care pare a nu fi populară, dar la această etapă există un risc necesar pentru dezvoltarea trasportului public în Chișinău și evitarea ducerii în faliment a parcului de troleibuze”, a declarat Ion Ceban, argumentând că „tariful la transportul public nu a fost ajustat din 2009.

Edilul Capitalei susține că în contextul în care carburanții se scumpesc tot mai mult, iar prețul la energie la fel a crescut „aceste ajustări la tarife sunt inevitabile la această etapă”.

„Vreau să vă spun că prețul urmează a fi de 6 lei, însă costul real este de 7 lei și 40 de bani, iar pentru autobuz în raza orașului 19 lei, iar în raza municipiului și suburbii este de 28 de lei. Tichetul unic va fi pentru acele persoane care nu utilizează transportul public permanent și doar ocazional”, a relatat Ceban.

Ceban susține că municipalitatea „pune accent pe procurarea abonamentelor, iar pentru cei care călătoresc des cu troleibuzul sau autobuzul sau cel puțin de 2-3 ori pe zi , prețul pentru un bilet va ajunge să fie mai mic”.

Totodată, municipalitatea își propune să facă și abonamente unificate pentru ambele tipuri de vehicule, iar pensionarii și elevii din clasele primare să nu achite nimic. 

„Cei 200 de mii de pensionari vor călători gratis, iar circa 40 de mii de elevi în clasele primare la fel vor călători gratis, precum și copii până la 7 ani”, a mai spus primarul Capitalei.

Anterior TV8.md a scris că abonamentele unice pentru călătoriile în autobuz și troleibuz vor fi împărțite pe perioade. De exemplu, un abonament pentru o lună pentru un adult ar putea costa 234 de lei. Pentru trei luni prețul este de 594 de lei, iar pentru jumătate de an - 972 de lei.

„Vorbim expres despre persoana, care circulă astăzi cu autobuzul. Dacă va procura abonament pentru sașe luni, tariful ieși de 2,7 lei. Dacă cineva va procura pe trei luni, îi va ieși 3,3 lei. Dacă pentru o lună de zile, tariful va fi de 3,9 lei”, a declarat, consilierul primarului pe domeniul economic, Vladimir Mitru.

În cazul elevilor care studiază la gimnaziu și liceu prețul este mai mic. 117 lei per abonament lunar, 297 de lei - pe trei luni și peste 436 de lei pentru călătoria cu transportul public pentru jumătate de an. Asta în timp ce studenții ar putea plăti 164 de lei, 416 lei sau 680 de lei pe o lună, trei și, respectiv, șase luni.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent:t.me/tv8md

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram