Război în Ucraina, ziua 217: Mesajul lui Zelenski pentru Putin și rezultatele referendumului. CIA: Armata rusă are multe probleme

politic

/VIDEO/ Deputații care au purtat panglici negru-oranj de 9 mai riscă să rămână fără imunitate pentru a putea fi amendați

11 mai 2022, ora 20:02
Distribuie:

Cei 17 deputați, care și-au prins la piept panglica Sfântul Gheorghe, la evenimentele de 9 mai, riscă să rămână fără imunitate, pentru a putea fi amendați. Poliția națională a întocmit procesele verbale și anunță că le-a expediat procuraturii. La rândul său, organul de anchetă trebuie să ceară Parlamentului ridicarea imunității deputaților vizați. Numele lor nu sunt făcute publice, dar la manifestațiile stradale am surprins mai mulți actuali și foști parlamentari, cu panglica interzisă asupra lor. Unii dintre ei anticipau că vor fi amendați. Cel puțin comunistul Vladimir Voronin a declarat, anterior, că nu se teme să fie sancționat. 

„Constatarea pe faptele deputaților a fost trimisă procuraturii și, deja, procuratura urmează să asigure mecanismul de mai departe. Procurorul General urmează să meargă în Parlament pentru a solicita ridicarea imunității, persoanelor li se va aplica sancțiunile și vom vedea dacă persoana va achita amenda sau o va contesta în instanța de judecată”, a declarat șef al IGP, Viorel Cernăuțeanu.

Potrivit șefului Inspectoratului General al Poliției, cele 17 procese verbale contravenționale au fost expediate, ieri, prin curier special. De cealaltă parte, procurora responsabilă pentru comunicarea cu presa din cadrul Procuraturii Generale susține că materialele nu au ajuns, deocamdată, pe masa procurorului general interimar, iar în momentul în care vor fi recepționate se vor întreprinde toate acțiunile legale. Astfel, nu este clar, deocamdată, când ar putea fi dezbătut subiectul în Parlament. Chiar și așa, foștii șefi de stat, actualii lideri ai opoziției au declarat, anterior, că amenzile nu-i sperie.

Iar fostul președinte Igor Dodon a declarat că noile modificări ale legii sunt ilegale și este gata să meargă la CEDO. 

Toți cei care au purtat panglica Sfântul Gheorghe la manifestațiile de 9 mai și au fost documentați de poliție vor trebui să plătească amenda, susține șeful IGP Viorel Cernăuțeanu.  

Panglica Sfântul Gheorghe, dar și simbolurile Z și V, considerate simboluri ale agresiunii Rusiei în Ucraina au fost interzise prin lege, în Republica Moldova. Conform noilor modificări, persoanele fizice sunt pasibile de amenzi în valoare de până la 9 mii de lei, în timp ce sancțiunile pentru persoanele juridice se dublează și ajung până la 18 mii de lei. 

Modificările au fost criticate dur de opoziția parlamentară, iar la evenimentele de la 9 mai, peste 300 de oameni, inclusiv 17 deputați ai Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au sfidat legea și și-au pus la piept panglica bicoloră. 

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!

politic

Partidul Platforma DA a primit un avertisment din partea CEC. Ce încălcare a admis formațiunea

28 septembrie 2022, ora 09:41
Distribuie:

Comisia Electorală Centrală (CEC), în cadrul ședinței din 27 septembrie 2022, a luat act de rapoartele și informațiile privind finanțarea campaniei electorale a alegerilor locale noi din 16 octombrie 2022, pentru perioadele 12 – 16 septembrie și 17 – 23 septembrie 2022, prezentate de către concurenții electorali.

În acest context, Comisia a fost informată de către concurentul electoral Partidul Politic „Acțiune și Solidaritate” despre deschiderea contului bancar cu mențiunea „Fond electoral”. Totodată, alți 3 concurenți electorali: Partidul Liberal Democrat din Moldova, Partidul Politic „Partidul Socialiștilor din Republica Moldova” și Partidul Democrat din Moldova, au informat CEC despre nedeschiderea contului bancar „Fond electoral” și desfășurarea activităților ce nu implică cheltuieli financiare.

Concurenții electorali Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate”, Partidul Politic „Partidul Socialiștilor din Republica Moldova”, Partidul Politic „Platforma Demnitate și Adevăr” și Partidul Politic „Partidul Schimbării” au fost atenționați asupra respectării prevederilor legale cu privire la informarea, în termenul stabilit, despre deschiderea sau nedeschiderea contului și/sau informarea despre inexistența tranzacțiilor financiare, inclusiv asupra respectării graficului de raportare prevăzut de programul calendaristic.

Pentru încălcarea modului de susținere financiară în campanie electorală, prin pregătirea materialelor promoționale și începerea campaniei înainte de termenul stabilit de lege, CEC a sancționat, sub formă de avertisment, concurentul electoral Partidul Politic „Platforma Demnitate și Adevăr”. Formațiunea a fost obligată să prezinte, până la 28 septembrie curent, ora 17:00, raportul privind finanțarea campaniei electorale pentru perioada 17 – 23 septembrie 2022 sau informația privind nedeschiderea contului bancar cu mențiunea „Fond electoral” și desfășurarea activităților de campanie ce nu implică cheltuieli financiare. În același termen, concurentul electoral urmează să prezinte considerentele eludării metodei de bază a finanțării campaniei electorale și documentele primare care confirmă tranzacția de donație, dar și formula aplicată de concurent la evaluarea bunurilor donate.

Toți concurenții electorali au obligația legală de a informa CEC despre deschiderea contului bancar cu mențiunea „Fond electoral”, în termen 3 zile după înregistrarea în cursa electorală. Concurentul electoral care nu-şi deschide un cont la bancă cu menţiunea „Fond electoral” informează despre aceasta Comisia Electorală Centrală şi desfăşoară doar activităţi de campanie sau promovare electorală ce nu implică cheltuieli financiare.

Comisia, în mod repetat, a atras atenția concurenților electorali că metoda de susținere financiară a campaniei electorale prin donații directe este subsidiară celei primare de finanțare prin intermediul contului bancar „Fond electoral”. Ambele metode sunt admisibile numai dacă se respectă precondițiile de a efectua operațiunile financiare corect și de a reflecta cheltuielile reale la prețul mediu de piață.

Pentru alegerile locale noi pentru funcția de primar planificate pe 16 octombrie curent au fost înregistrați 6 concurenți electorali.

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram