/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 651: Risc uriaș, omor în Rusia, vizita lui Putin și avion doborât! Zelenski e sigur de victoria Kievului

investigații

Vile de lux în Parcul Nistrean și un dosar cu 7 învinuiți. Cum s-a construit în timpul anchetei penale și cine a cumpărat casele

11 decembrie 2022, ora 23:06

Renumita zonă de odihnă Vadul lui Vodă de pe malul râului Nistru, oficial înregistrată ca Parcul Nistrean, a ajuns în ultimii ani ținta afaceriștilor imobiliari. Hectare de teren luate în arendă de la Primărie s-au transformat în ogrăzi private. Au fost tăiați copaci și au fost construite complexe turistice, restaurante, iar mai nou un cartier rezidențial cu 23 de vile de lux. 

Exact un an în urmă, construcțiile inițiate în această zonă au ajuns în vizorul procurorilor, fiind calculate prejudicii de milioane de lei aduse mediului. În timp ce aveau loc acțiuni de urmărire penală, proprietarul a reușit să-și ducă la bun sfârșit proiectul imobiliar. Iar recent, complexul de vile a fost inaugurat cu mare fast. La petrecere au fost invitați noii locatari, în mare parte oameni de afaceri prosperi. Prețul unei vile din acest complex pornește de la 3 milioane și jumătate de lei.

20 de kilometri de la Chișinău. Jumătate de oră de mers cu mașina și ajungi pe malul Nistrului. O locație perfectă pentru o casă exclusivistă în sânul naturii. Prețul pentru o vilă într-o asemenea ambianță se poate ridica ușor la câteva milioane de lei. Din acest motiv, terenul din Parcul Nistrean este tot mai râvnit de investitorii din domeniul imobiliar. Două hectare de teren public din această zonă au fost ocupate recent de un complex exclusivist de vile. Pământul a fost luat în arendă de la Primăria orașului Vadul lui Vodă, bucată cu bucată, în diferite perioade de timp, iar apoi loturile au fost comasate, fiind pregătit teritoriul pentru complexul locativ. Documentele sunt ținute în mare secret. Primăria localității a refuzat să ni le ofere. Iar decizia Consiliului local cu privire la formarea bunului imobil prin comasare lipsește din Registrul de stat al actelor locale.

Un lot de peste un hectar a fost luat în arendă încă în anul 2004 de către Uzina Metacon, care gestiona fosta bază de odihnă „Patria” aflată acolo. Contractul a fost semnat, pentru o perioadă de 25 de ani, de către Iurie Onofriiciuc, aflat până astăzi în funcția de primar al orașului Vadul lui Vodă. Doi ani mai târziu, uzina Metacon a transmis ruinele bazei „Patria”, evaluate la un milion de lei, firmei Scandis Grup, fondată de Victor Ciumac și Serghei Ivanov. De atunci, proprietarii companiei s-au schimbat de mai multe ori, iar imobilele au fost obiectul unor litigii, fiind de câteva ori gajate.

Extinderea suprafeței de teren public oferit în arendă

În 2013, Primăria Vadul lui Vodă s-a judecat cu SRL-ul Scandis Grup, care acumulase datorii de aproape 100 de mii de lei pentru plata arendei terenului. Dar în loc să evite rău-platnicii, în noiembrie 2016, Primăria îi oferă firmei în arendă un teren alăturat, de 16 ari. În aceeași perioadă, un alt lot de 81 de ari, autoritatea locală l-a dat în chirie lui Vladimir Dușnîi, noul proprietar al firmei Scandis Grup.

Primarul afirmă că terenul a fost oferit în arendă în urma unor licitații și nu avea niciun drept să refuze înscrierea Scandis Grup la concurs.

Iurie Inofriiciuc, primar or.Vadul lui Vodă: - În urma exploatării bazei de odihnă, a fost solicitarea de a extinde și a fost format sectorul alături de baza de odihnă, care conform planului urbanistic, aprobat în 2007, este inclus în dezvoltarea zonei de agrement, adică a bazei de odihnă. Au fost primite toate avizele de la instituțiile de mai sus - Mediu, Sănătate Publică, care au permis extinderea. A fost încheiat contractul de arendă funciară în baza licitației aprobate, au trecut toate controalele legalității la toate nivelurile. Dar când se petrece licitația, acolo nu poate să fie selectat cine participă. Licitația este publică, participă orice cetățean, orice persoană fizică sau juridică care solicită să organizeze odihna acolo.

Reporter TV8: - Cum vedeți dvs ca primar dezvoltarea acestei zone? Ar trebui să rămână o zonă de agrement pentru oameni sau iată un complex privat care va fi locativ?

Iurie Onofriiciuc:  - Eu nu știu de unde ați luat dvs că el este locativ. La noi toată zona de odihnă, practic 80% este proprietate privată. Aș au fost timpurile și a devenit privată toată și fiecare agent economic are dreptul să se dezvolte.

Vladimir Dușnîi, cel care a arendat terenurile, deține mai multe afaceri, într-un domeniu cu totul diferit de cel imobiliar sau de agrement. Una dintre companiile sale se prezintă drept cel mai mare importator de pneuri şi baterii auto de pe piaţa R. Moldova. Contactat de reporterul Cutiei Negre, businessmanul a explicat cum a ajuns să facă investiții imobiliare la Vadul lui Vodă.

Reporter TV8: - Eu m-am uitat că dvs aveți afaceri în altă direcție, de ce ați decis în 2016 să vă ocupați de așa proiect și ați cumpărat?

Vladimir Dușnîi, om de afaceri: – Acolo era gunoiște. Acolo aruncau gunoiul de 50 de ani, pe acest teritoriu. Eu am vrut să fac ceva frumos, să amenajez teritoriul. După ce am făcut asta, deja a interesat pe cineva. Când am cumpărat eu această bază, acolo erau datorii de 5-7 ani, erau sechestre, erau executori judecătorești și eu am achitat totul din cont propriu.

Reporter TV8: - Dar cât plăteați dvs arenda Primăriei pentru acest teren?

Vladimir Dușnîi: - Mai mult ca toți ceilalți, pentru că atunci a ieșit o lege nouă și la mine arenda era cea mai scumpă la Vadul lui Vodă. Atunci s-au schimbat tarifele.

Retporter TV8: – Mai mult, asta cât plăteați, dacă ne puteți spune?

Vladimir Dușnîi: - Eu nu-mi amintesc. Acest teritoriu moare. Dacă nimeni nu se va ocupa de el, va muri. Acolo deja nu este sens să mergi la odihnă.

Pe cele două hectare de teren obținute în arendă, Vladimir Dușnîi a inițiat construcția unei baze cu „căsuțe de odihnă”. Proiectul a primit avizele de la Agenția Supraveghere Tehnică. Iar în septembrie 2018, Agenția de Mediu a eliberat avizul Expertizei Ecologice de Stat, dând astfel undă verde construcției.

Planurile inițiale ale agentului economic

Potrivit unei copii a documentului, proiectul prevedea construcția a 23 de complexe locative cu „căsuțe de odihnă, garaj, șopron, saună, terasă și zonă barbecue”. În proiect se mai regăseau un teren de sport, un teren de joacă pentru copii și 3 parcări, iar teritoriul bazei de odihnă urma să fie pavat cu dale de beton pe toate căile de acces auto și trotuare. Complexul urma să fie conectat la apeductul și canalizarea orășenească și racordat la gazoduct, fiind emis un aviz în acest sens de către Chișinău-Gaz.

Chiar dacă în proiect scria negru pe alb că terenul de 2,16 ha este public, proprietate a Primăriei Vadul lui Vodă, și este amplasat în zona de protecție a râului Nistru, pe teritoriul Parcului Nistrean, iar legea interzice categoric construcțiile capitale în spațiile verzi, funcționarii Agenției de Mediu au aprobat proiectul. Iar Primăria orașului Vadul lui Vodă a eliberat, în aprilie 2019, autorizația de construcție.

Prejudicii de 2,6 mil lei, potrivit Inspectoratului pentru Protecția Mediului

După demararea lucrărilor, inspectorii de mediu au făcut o vizită la șantierul din Parcul Nistrean. Atunci au fost înregistrate mai multe încălcări grave și calculate prejudicii pentru mediu de 2,6 milioane de lei.

Ion Bulmaga, șef Inspectoratul pentru Protecția Mediului: „Către Inspectorat a parvenit o sesizare. Ulterior, inspectorii deplasându-se la fața locului au constatat o serie de ilegalități și o să le enumăr. Pe lângă faptul că realitatea nu corespundea condițiilor tehnice din proiect, agentul economic și-a permis să vătămeze 8 arbori, totodată împrăștiind pe teren diferite deșeuri din construcție. Pentru încălcările depistate i s-a întocmit proces contravențional, stabilindu-se o amendă de 15 mii de lei. Suplimentar, li s-a calculat un prejudiciu care este peste 14 mii de lei și li s-a înaintat pentru achitare benevolă. Construcțiile care sunt pe terenul dat nu sunt compatibile cu destinația spațiilor verzi. Legea permite construcții ușor demontabile, dar din cele depistate la fața locului sunt construcții capitale înregistrate deja la Cadastru care deja au fost scoase în vânzare. Iar Art. 35 interzice total reducerea spațiilor verzi cum avem în cazul de față prin amplasarea acelor construcții capitale pe teren cu statut de spații verzi. A fost calculat un prejudiciu de 2,6 milioane lei. În conformitate cu atribuțiile Inspectoratului de Mediu a fost emis și transmis către Procuratura Generală un denunț penal în vederea atragerii la răspundere penală a tuturor persoanelor implicate în aceste încălcări foarte grave, după părerea mea”.

Trei cauze penale conexate într-un dosar

Pe 3 decembrie anul trecut, procurorii Secției investigarea fraudelor contra mediului din cadrul Procuraturii Generale au pornit o cauză penală în privința factorilor de decizie ai Agenției de Mediu, care au eliberat aviz pozitiv pentru vilele de lux din Parcul Nistrean.

Peste două săptămâni, procurorii au pornit o altă cauză penală pe factorii de decizie ai Primăriei orașului Vadul lui Vodă, pentru transmiterea în arendă a terenului și emiterea autorizației de construcție pentru aceleași vile.

În vara anului curent, oamenii legii au inițiat al treilea dosar penal pe funcționari din cadrul Centrului de Investigații Ecologice, bănuiți că, în mai 2018, ar fi falsificat, în interesul agentului economic, un Raport de încercări al probelor de sol. Actul arăta că pe terenurile vizate din Parcul Nistrean, grosimea stratului de sol fertil lipsește. Anume acel raport a stat la baza eliberării Avizului pozitiv al Expertizei Ecologice pentru proiectul Scandis Grup.

Ulterior, cele trei dosare au fost conexate într-o singură cauză penală.

„Pe terenurile nominalizate au fost efectuate lucrări de edificare a unor construcții incompatibile cu destinația spațiilor verzi, fiind ilegal redusă suprafața acestora. Deoarece a fost stabilit că între infracțiunile cercetate există elemente de legătură, iar prin acțiunile comune ale factorilor de decizie a survenit un prejudiciu mediului în proporții deosebit de mari, la 10 iunie 2022, a fost dispusă conexarea cauzelor penale. A fost efectuat un volum impunător de acțiuni de urmărire penală, pentru cercetarea sub toate aspectele, completă și obiectivă a circumstanțelor cazului în scopul stabilirii adevărului... În prezent, în cauza penală au fost puse sub învinuire 7 persoane, printre care factori de decizie ai Agenției de Mediu, Primăriei Vadul lui Vodă și administratorul agentului economic. Alte 3 persoane sunt recunoscute în calitate de bănuiți”, a detaliat Procuratura la solicitarea Cutiei Negre.

Funcționarii sunt învinuiți de abuz de serviciu. O astfel de infracțiune se pedepseşte cu amendă de până la 141 de mii de lei sau cu închisoare de la 2 la 6 ani.  

Primarul orașului Vadul lui Vodă neagă acuzațiile procurorilor și susține că Parcul Nistrean nu este o zonă verde, iar construcțiile au fost ridicate în baza avizelor eliberate de autoritățile centrale.

Iurie Onofriiciuc: - Parcul Nistrean este denumirea. Asta cum la Chișinău este sectorul Botanica, sectorul Râșcani, așa și aici a rămas denumirea. Dar în documentele care sunt acum ele figurează ca terenuri amenajate. Terenul cela a fost prevăzut în planul urbanistic pentru dezvoltarea zonei de agrement.

Reporter TV8: - Cum comentați atunci acuzațiile procurorilor care fac trimitere anume la Legea privind spațiile verzi din localități?

Iurie Onofriiciuc: - Dreptul lor este de a se autosesiza și a verifica legalitatea, cu ce se ocupă ei acum.

Reporter TV8:  - Dvs sunteți vizat în dosarul penal sau numai arhitectul orașului?

Iurie Onogriiciuc:  - Vizate sunt toate persoanele care au eliberat autorizațiile de construcție și actele respective până atunci. Dar ele au fost bazate pe avizele de la toate instituțiile și verdictul de la instituții a fost pozitiv. Actele emise de către Primărie au trecut controalele la toate nivelurile. Nu au fost obiecții și agentul economic a construit ceea ce a solicitat. 

Omul de afaceri care a inițiat construcția complexului de vile în zona de protecție a râului Nistru, respinge și el acuzațiile Procuraturii și afirmă că a obținut toate actele legal.

Vladimir Dușnîi: -Toți caută ceva. Nu este aici niciun gând rău, nicio minciună, nimic nu este. Faptul că eu am perfectat toate documentele, eu am făcut acest proiect pe parcursul a 3 ani, l-am coordonat. Dvs știți că pe cale ilegală așa nu e posibil. Trei ani toate aceste coordonări, achitarea datoriilor, replanificări. Eu deja regret de 100 de ori că m-am implicat în asta, am vrut cum mai bine, dar statut nostru... Pe ei (n.r. procurorii) nu-i interesează că alături este construit totul. Pe ei nu-i interesează nimeni. Îi interesează doar acest loc. Încă o dată vă spun, acest teritoriu nu are statut de parc. Acolo se permite să construiești.

Reporter TV8: – În Cadastru scrie că acolo e Parcul Nistrean.

Vladimir Dușnîi: - Parcul Nistrean este o denumire, dar statut de parc nu are acest teritoriu. Acolo e pentru construcții. Ceilalți primesc autorizații, dar anume acest loc pe cineva a interesat.

Reporter TV8:  - Dar cum comentați ceea ce spune Procuratura?

Vladimir Dușnîi: - Voi întrebați dacă ei au temei sau măcar o dovadă. Ei nu au nimic. Ei așa interpretează, ei așa spun, dar nu au temei pentru asta. Toate documentele au fost obținute legal.

Referitor la prejudiciile aduse mediului, Dușnîi neagă faptul că firma sa ar fi făcut defrișări neautorizate de arbori pe teren. Potrivit proiectului de execuție, prezentat Agenției de Mediu în 2018, urmau să fie tăiați doar 6 copaci. Însă oameni din zonă ne-au declarat în afara camerei video că ar fi fost tăiați mai mulți arbori de pe cele două hectare de pământ din Parcul Nistrean.

Reporter TV8: - Dar copaci dvs ați tăiat când ați început această construcție?

Vladimir Dușnîi:  – Noi nu am tăiat nimic. Dacă vă amintiți, a fost un uragan mare și a doborât copaci. Și la bazele vecine erau doborâți. Noi am curățat totul. Dar pentru ceea ce s-a tăiat, am plătit în buget și nu sunt sume mici.

Reporter TV8: – Cât ați tăiat?

Vladimir Dușnîi: – Eu nu țin minte. 

Vânzarea afacerii imobiliare

În mai 2021, după ce construise parțial casele din complexul de la Vadul Vodă, Vladimir Dușnîi a vândut afacerea. Noii propriet ari au continuat nestingherit construcțiile în baza unei alte autorizații emise de Primărie. Ba mai mult, au reușit să dea în exploatare complexul de vile și să vândă jumătate dintre case, în pofida faptului că există o anchetă penală.

Potrivit actelor din dosarul companiei Scandis Grup, consultat de reporterul Cutiei Negre la Agenția Servicii Publice, Vladimir Dușnîi a vândut firma cu un milion de lei. Adică a cedat drepturile pentru două hectare de teren pe malul Nistrului și toate construcțiile inițiate acolo pentru 50 de mii de euro.

Vladimir Dușnîi: „Eu în realitate nici nu am reușit să construiesc nimic. Am avut câteva construcții. Nu mi-au ajuns bani, criza, pandemia. Eu nu am avut bani, dar să împrumut nu am planificat și am fost nevoit să propun ca cineva să cumpere totul”.

sursa foto: Facebook.com/Romeo Zacarean

Cel care a cumpărat firma este Romeo Zacarean, cunoscut opiniei publice ca fiind patronul restaurantului „La Sarkis” din Chișinău. De gestionarea complexului de vile se ocupă însă Robert Arutiunean, administratorul „Scandis Grup”. Echipa Cutiei Negre s-a întâlnit cu acesta pentru a discuta la subiect, dar bărbatul a refuzat să fie filmat, acceptând doar înregistrarea audio a discuției.

Robert Arutiunean: - Noi am cumpărat compania în luna  mai 2021. Compania era în pierdere, cu datorii. Până în prezent suntem cu minus în bilanț. Compania a fost cumpărată cu toate drepturile, cu toate actele, cu dreptul de arendă asupra terenurilor, care sunt de stat. Așa și au rămas. Nimic nu s-a schimbat. Am cumpărat proiectul care deja era coordonat în totalitate, pentru construcția pe acest teren a unor obiective economice. Acestea sunt „case de oaspeți”, așa sunt și în prezent. Pentru arenda pământului, când noi am cumpărat, erau datorii pe care noi le-am achitat. Chiar am plătit în avans pentru anul 2023 pentru arenda terenului.

Reporter TV8:- Ne puteți spune cât costă arenda, cât plătiți anual?

Robert Arutiunean: - Nu pot spune pentru că acesta este un secret comercial între noi și stat. Eu nu țin minte acele cifre. Chiar dacă aș ține minte nu aș oferi această informație.

Într-un an de zile, Scandis Grup a reușit să finiseze construcția complexului de vile din Vadul lui Vodă pe care l-a botezat „La Sarkis Village”. Iată cum își prezintă dezvoltatorii proiectul pe site-ul complexului rezidențial.

 „Un concept absolut nou pentru Moldova la baza căruia stă ideea unei vieți frumoase, ce combină confortul urban și armonia naturii. Proprietarii beneficiază de o serie de avantaje exclusive pe care niciun complex rezidențial nu le poate oferi - nici în Moldova, nici în țările vecine. Un minut până la Nistru. Plimbarea pe un iaht confortabil va deveni cu siguranță una dintre cele mai preferate distracții. Iar cei care iubesc viteza vor putea merge cu scuterele pe apă sau cu ATV-urile prin pădure oricând își vor dori”.

Construcția a fost finisată în timpul anchetei penale

În septembrie curent, au fost semnate actele de recepție a complexului. A fost și o petrecere cu șampanie și frigărui pentru clienții selecți care au cumpărat case. „Visul La Sarkis Village s-a realizat! Pe 9 octombrie am marcat la propriu ziua ușilor deschise”, se lăuda compania pe rețelele sociale, distribuind și un video de la eveniment.

Întrebat de ce au continuat construcția în timp ce există pe rol o anchetă penală și au scos la vânzare toate casele, administratorul Scandis Grup ne-a declarat că firma nu este vizată în dosarul penal și nu are interdicții în activitate.

Robert Arutiunean: - Scandis Grup nu a primit nicio înștiințare, nicio scrisoare de la Procuratură. O singură dată a fost rugămintea personală a procurorilor care au venit la obiect spontan și au rugat să intre să vadă ce se întâmplă. Noi cu plăcere le-am permis să intre, nu i-am împiedicat, le-am arătat ce facem, le-am arătat proiectul. Totul este după proiect.  Pe Scandis Grup nu este inițiat niciun dosar penal. Pentru dvs asta ceva înseamnă? Iată dvs sunteți agent economic, dacă pe compania dvs nu este nicio cauză penală, nu aveți nicio încălcare, de ce trebuie să încetați să lucrați?

Reporter TV8:  - Pentru că există riscuri ca acest lucru va fi mai târziu în judecată.

Robert Arutiunean: - Eu nu văd riscuri. Noi tot avem juriști cu care comunicăm permanent. Vedem în actele noastre că am cumpărat compania legal. Actele pe care le-am primit au fost obținute pe cale legală. Unde sunt riscurile?

Reporter TV8: - Deci nu vedeți niciun risc pentru dvs și pentru clienții dvs care au cumpărat casele?

Robert Arutiunean:  - Eu văd riscuri pentru că în țara vecină este război. Eu în fiecare zi văd riscuri, credeți-mă.

La Cadastru au fost făcute deja înregistrările finale pentru vilele construite la Vadul lui Vodă. Agenția Servicii Publice ne-a declarat că agentul economic a prezentat tot setul necesar de acte și nu exista temei legal să fie refuzată înregistrarea.

„În acest caz a fost efectuat un control și nu a fost stabilită vreo încălcare  comisă de registrator. Acesta a efectuat înregistrarea în baza setului de acte eliberat de autorități. Organul cadastral nu verifică legalitatea actelor emise de acestea. Prin demersul Procuraturii din 10 decembrie 2021 s-a solicitat doar informarea procurorului în cazul parvenirii unor cereri privind modificarea înregistrărilor referitoare la un șir de bunuri imobile, inclusiv cele vizate supra”, a explicat ASP.

Sechestru pe bunurile învinuiților, da ru pe vile

Pe de altă parte, procurorii declară că au aplicat sechestru pe bunurile figuranților în dosar în valoarea necesară acoperirii prejudiciului calculat de Inspectoratul de Mediu, dar nu pot pune interdicții pe complexul de vile construit. 

Ghenadii Pîrlii, procuror pentru misiuni speciale al PG: „De stoparea construcțiilor se ocupă Agenția Supraveghere Tehnică și Inspectoratul pentru Protecția Mediului. Asta este atribuția lor.  Noi am solicitat când am pornit dosarul. Procuratura a făcut demersuri ca să stopeze și să anuleze toate avizele care au fost date de către autoritățile respective. Cât este un document legal, procurorul nu poate cere stoparea. Procurorul nu putea să aplice interdicții la etapa deja respectivă, care era. Vă dați seama că noi ne pomenim într-un litigiu de judecată. Noi avem condamnări la CEDO pe cazuri analogice, unde Procuratura a solicitat să fie pusă interdicție, un caz anterior. După care a fost condamnare la CEDO până la urmă și trebuie procurorii să plătească pentru că au intervenit. Procuratura nu are așa atribuții.

Agenția de Mediu a prezentat la solicitarea Cutiei Negre un document care confirmă că a retras, în februarie 2022, Avizul Expertizei Ecologice de Stat eliberat companiei  Scandis Grup, pentru proiectul din Vadul lui Vodă. Instituția se află astăzi în litigiu cu agentul economic care a contestat în judecată anularea actului.

 

Companii cunoscute și avocatul lui Andronachi, printre cumpărătorii vilelor

În timp ce procurorii adună probe pentru a putea trimite în judecată dosarul penal ce vizează construcția complexului de vile în zona Parcului Nistrean, agentul economic înstrăinează casele. Reporterul Cutiei Negre a identificat printre proprietari mai mulți oameni de afaceri și companii cunoscute în spațiul public. Iar o vilă a fost cumpărată de un avocat, care apără interesele unui fost demnitar în dosare de rezonanță. Noii proprietari se consideră cumpărători de bună credință. Astfel, în cazul în care dosarul va avea finalitate, cu greu va fi posibilă deposedarea de bunuri și demolarea vilelor, așa cum prevede legea în cazul construcțiilor edificate ilegal în spațiile verzi.

În ultimul an, pe site-urile specializate, au fost plasate mai multe anunțuri în care potențialii cumpărători sunt îndemnați să-și cumpere o vilă în complexul exclusivist de pe malul Nistrului. Prețurile se schimbă. De la 170 de mii de euro, cum titrau anunțurile în toamna anului trecut, la 140 de mii de euro în cele mai proaspete anunțuri pe care le-am găsit.

Pe site-ul Sarkis Village este indicat că prețul unei case pornește de la 174 de mii de euro, iar administratorul firmei susține că nu știe cine vinde casele mai ieftin. Până acum, 12 dintre cele 23 de vile din complex au fost vândute.

Printre primii investitori, care au cumpărat 5 vile încă la faza inițială a proiectului, se numără compania Rapid Link, specializată în servicii IT și vânzare de echipamente electronice. Tranzacțiile au fost încheiate în perioada în care Scandis Grup se afla încă în proprietatea lui Vladimir Dușnîi. Ulterior, două vile au fost revândute dezvoltatorului imobiliar.

Compania Rapid Link a ajuns în vizorul jurnaliștilor în anul 2018, după ce a fost selectată de Ministerul Sănătății și Protecției Sociale pentru a livra așa-numitele cutii pentru nou-născuți în maternităţile din R. Moldova. Cu acest proiect s-a lăudat foarte mult Vlad Plahotniuc. Contractele au fost în valoare de 23 de milioane de lei. Ziarul de Gardă scria atunci că angajații Rapid Link au finanțat campaniile electorale pentru Partidul Democrat. Tot în anul 2018, firma a câștigat un alt contract de stat, de aproape 12 milioane de lei, pentru a instala sistemul de înregistrare video în secțiile de votare la alegerile parlamentare din februarie 2019.

Compania este abonată și în prezent la banii publici. Chiar în această toamnă a semnat un contract de 22 de milioane de lei cu Ministerul de Interne, pentru extinderea sistemului de supraveghere video a circulației rutiere. Firma a fost singura care s-a înscris la licitație. Și anul trecut, MAI a încheiat un  contract similar cu Rapid Link în valoare de peste 20 de milioane de lei. Datele consultate pe portalul Agenției Achiziții Publice arată că, în ultimii 5 ani, Rapid Link a câștigat licitații de stat în valoare de aproape 150 de milioane de lei.

Contactat de reporterul Cutiei Negre, pentru a afla detalii despre banii investiți în vilele din Vadul lui Vodă, proprietarul companiei Rapid Link, Victor Baciu, a refuzat să vorbească la telefon și a cerut întrebările în scris, pe email.

„Informația solicitată de dvs ce vizează proprietățile, afacerile și mișcările fluxurilor

financiare, în mare parte reprezintă secret comercial și nu poate fi divulgată. Toate tranzacțiile efectuate de către Rapid Link sunt perfect legale. Despre careva abateri grave de la legislație, ce vizează acest proiect imobiliar, nu am fost informați”, ne-a răspuns mai apoi compania pe email.

Un alt agent economic care a cumpărat 3 vile în primăvara anului 2021 și mai târziu le-a revândut este SRL Liudin- Prim. Firma este fondată de Liudmila Budac, acționară și la altă companie Lumea Imobilului, ce administrează din 2005 o agenție imobiliară cu același nume.

La un număr de telefon al agenției am găsit-o pe Liudmila Budac, dar nu a vrut să vorbească despre vilele cumpărate la Vadul lui Vodă, motivând că o altă persoană s-a ocupat de asta. Femeia a promis că persoana responsabilă ne va contacta, dar nimeni nu a mai revenit pentru a oferi comentarii la subiect din partea companiei.

În luna martie curent, una dintre vile a fost cumpărată de avocatul Oleg Mîța, cunoscut drept apărător al fostului deputat democrat Vladimir Andronachi în dosarele de rezonanță în care este vizat. Contactat de reporterul Cutiei Negre, Oleg Mîța a refuzat să ofere detalii despre tranzacția imobiliară pe care a făcut-o.

Dosarul penal se află la etapa finală

După un an de la pornirea dosarelor penale  în cazul vilelor din Vadului Vodă, șeful Inspectoratului de Mediu afirmă că monitorizează atent situația și va insista ca cei care aduc prejudicii mediului să fie pedepsiți.

Ion Bulmaga: „În conformitate cu Art 116 din Codul Contravențional, dar și alte norme de drept ce vizează protecția mediului înconjurător, orice construcție care este incompatibilă cu destinația terenului pe care este amplasată urmează a fi demolată, fie din contul celor care au încălcat flagrant legea, fie din contul autorității publice locale. Inspectorul de Mediu o să monitorizeze ca această situație să aibă finalitate, ca terenurile care au fost devalizate din interiorul spațiilor verzi să fie reintroduse, iar cei care au încălcat legislația de mediu să-și primească pedeapsa după cum scrie legea”.

Procurorul Ghenadie Pîrlii dă asigurări că dosarul penal se află la etapa finală, dar procesul este tărăgănat de avocații funcționarilor învinuiți de abuz de putere. 

Ghenadie Pîrlii: „Noi suntem în etapa finală. Vă dați seama că sunt 9 persoane învinuite și lucrează doi procurori pe dosar. Sunt acțiuni de urmărire penală foarte multe pe dosar și plus la asta avocații contestă toate hârtiile. Eu personal am fost de vreo 20 de ori la judecată cu contestările avocaților”.

În ultimii ani, auditorii Curții de Conturi au identificat mai multe construcții ridicate cu abateri de la lege pe terenuri publice cu statut de spațiu verde și au sesizat organele de drept. Prejudiciul adus statului este de zeci de milioane de lei.

Ce spune Legea cu privire la spaţiile verzi ale localităţilor la care fac trimitere procurorii în cadrul dosarului ce vizează complexul de case din Vadul lui Vodă:

Art 6 aliniatul (1): Spaţiile verzi folosite în interes public constituie obiectul exclusiv al proprietăţii publice şi nu pot fi privatizate sau arendate.

Art.20 aliniatul (2) Construcţiile incompatibile cu destinaţia spaţiilor verzi (obiective industriale, locative, staţii de alimentare cu combustibil etc.) sunt interzise.

Art.20 aliniatul (3) Efectuarea construcţiilor fără acordul populaţiei din zonele limitrofe se interzice.

Art. 35 aliniatul (1) Reducerea suprafeţelor spaţiilor verzi este interzisă. Răspunderea deplină o poartă autorităţile administraţiei publice locale şi autoritatea centrală pentru mediu.

/LIVE TEXT/ Război în Israel, ziua 61: Cea mai intensă zi de luptă! Un depozit masiv de arme din Gaza, găsit de armata israeliană
/LIVE TEXT/ Război în Israel, ziua 61: Cea mai intensă zi de luptă! Un depozit masiv de arme din Gaza, găsit de armata israeliană
/VIDEO/ În așteptarea soluțiilor: Comisia care va analiza situația fermierilor se va întruni vineri în prima ședință
/VIDEO/ În așteptarea soluțiilor: Comisia care va analiza situația fermierilor se va întruni vineri în prima ședință
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 651: Risc uriaș, omor în Rusia, vizita lui Putin și avion doborât! Zelenski e sigur de victoria Kievului
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 651: Risc uriaș, omor în Rusia, vizita lui Putin și avion doborât! Zelenski e sigur de victoria Kievului
/DOC/ Costiuc scapă nepedepsit după ce l-a luat la pumni pe paznicul unui hotel. Cauza penală a fost clasată
/DOC/ Costiuc scapă nepedepsit după ce l-a luat la pumni pe paznicul unui hotel. Cauza penală a fost clasată
/METEO/ Fulgi de zăpadă și risc de ghețuș pe străzi: Localitățile unde va ninge astăzi, 6 decembrie 2023
/METEO/ Fulgi de zăpadă și risc de ghețuș pe străzi: Localitățile unde va ninge astăzi, 6 decembrie 2023

social

/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Apostolii războiului. Ce rol joacă preoții în promovarea propagandei ruse în Republica Moldova

04 decembrie 2023, ora 07:38

Parohi din Mitropolia Chișinăului și Întregii Moldove spun că războiul Rusiei împotriva Ucrainei a fost declanșat „cu voia lui Dumnezeu” și că militarii ruși luptă împotriva diavolului.

Luni de zile, am urmărit predicile rostite de preoți în bisericile conduse de Mitropolitul Vladimir și am aflat cum lucrează Moscova prin slujitorii săi îmbrăcați în sutane. Această investigație dezvăluie rolul clericilor propagatori ai minciunilor elaborate în laboratoarele Kremlinului în războiul informațional dus de Rusia împotriva Republicii Moldova.

După declanșarea războiului, patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse, Kiril, a devenit ideologul principal al invaziei militare ruse în țara vecină.

Pe 27 septembrie 2022, în plină contraofensivă a Forțelor Armate Ucrainene, capul bisericii ruse le-a cerut militarilor ruși să lupte până la moarte în războiul de agresiune împotriva Ucrainei.    

„Biserica conștientizează că dacă cineva rămâne fidel chemării sale și, în timpul satisfacerii datoriei militare moare”, a spus el. „El se aduce drept jertfă pentru ceilalți. Și de aceea credem că acest sacrificiu spală toate păcatele.”

„O pervertire a învățăturilor ortodoxe”

Profesoara Universității din stat din New York, Nadejda Kițenko, specializată liturghie politică, consideră chemarea la martiriu al lui Kiril către soldații ruși o pervertire a învățăturilor ortodoxe.

„Ceea ce am găsit nou și șocant în predica pe care patriarhul Kiril a ținut-o în septembrie 2022 este că el spune că uciderea oamenilor și moartea în război este un sacrificiu care spală păcatele cuiva”, a evocat ea. „Dar nicăieri în tradiția ortodoxă nu găsim afirmația că moartea în război spală păcatele cuiva. Hristos s-a oferit ca jertfă. Nu i-a ucis pe alții. Păcatul este spălat doar prin pocăință, nu prin moartea pentru o cauză dreaptă.”

Cu toate acestea, unii preoți din Mitropolia Chișinăului și Întregii Moldovei îl disculpă pe patriarhul Kiril pentru chemarea sa făcută către militarii ruși, iar alții neagă în genere îndemnurile sale la arme.

Parohul bisericii „Sf. Mare Mucenic Dumitru” din satul Izbişte din raionul Criuleni, Victor Gangan, nu recunoaște că patriarhul Kiril a binecuvântat crimele soldaților ruși în Ucraina.    

„N-am auzit [pe Patriarhul Kiril] să exclame ca soldații ruși să se ducă și să omoare pe ucraineni. Aici vreau să fac o remarcă. Mulți speculează pentru că fac din țânțar-armasar”, a spus el. „Noi știm cu toții că un război spiritual l-a făcut Patriarhul Bartolomeu [al Constantinopolului] în Ucraina, când a înființat mitropolia necanonică și schismatică, numită PȚU [Biserica Ortodoxă a Ucrainei] și ați văzut ce se face. Intră cu automatele în biserici, strică lacătele, dar nimeni nu-i judecă. Nimeni nu acuză acest lucru. Toți tac. Înseamnă că așa e politica.”

„Eu nu îl proslăvesc [pe Kiril], eu mă rog. Poate și el, ca om, are păcate, dar noi invers, cum ne îndeamnă biserica: rugați-vă unul pentru altul! Noi trebuie să ne rugăm”, spune Cristofor Tverdostup, parohul Bisericii „Sfinții și Drepții Părinți Ioachim și Ana” din orașul Sângera.  „Poate Dumnezeu îi va da înțelepciune. Poate se va întoarce. Pentru asta este menirea noastră ca preoți, ca să ne rugăm unul pentru altul.”

„Enoriașii săi au refuzat să mai intre în biserica lui Kiril”

Nu toți preoții din Moldova sunt de aceeași părere când vine vorba despre îndemnurile și acțiunile Patriarhului Kiril. Justificarea războiului împotriva Ucrainei le-a creat probleme unor preoți care au ales, sub presiunea enoriașilor, să părăsească Mitropolia Moldovei și să adere la Mitropolia Basarabiei, subordonată Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Române.

Părintele Ioan Solonaru din satul Cimișeni, raionul Criuleni, spune că a decis să treacă de la o mitropolie la alta, deoarece enoriașii săi au refuzat să mai intre în biserica sa asociată cu Rusia lui Putin și a lui Kiril.

„Eu citez așa cum a spus omul personal: eu nu vreau să vin la biserica lui Kiril să mă împărtățesc”, a relatat preotul. „Și oamenii au spus: atât timp cât dumneata ai să fii cu biserica asta [Biserica rusă], noi la biserică n-o să venim. Și nouă ni se pare, chiar cineva mi-a spus asta în față, că mie îmi pare că și dumneata ar trebui să îți iei tălpășița din sat și să te duci cu Kiril și cu [Mitropolitul] Vladimir de aici.”

Episcopul Ioan de Soroca, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei precizează că instituția în care slujește nu se asociază cu declarațiile Patriarhului rus Kiril. Totodată, el nu crede nici în argumentele celor care au părăsit Mitropolia Moldovei.

„Noi, Biserica Ortodoxă din Moldova, ne disociem de declarațiile pro-război ale Patriarhului Kiril. Deci, noi nu avem nimic în comun cu aceste declarații”, a spus ierarhul. „Noi răspundem de acțiunile noastre și de declarațiile oficiale enunțate de către Biserica Ortodoxă din Moldova. Regretăm atitudinea acestor preoți. Ei se ascund, de fapt, după asemenea motivații, pentru că din cauza acestor acțiuni ei ar fi aderat la Mitropolia Basarabiei. Ar trebui să aflăm cauza reală a aderărilor la Mitropolia Basarabiei.”

Se roagă pentru ca rușii, belarușii și ucrainenii să fie împreună 

Deși la nivel oficial Mitropolia Moldovei condamnă agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, unii preoți din această structură ecleziastică colportează sistematic în predicile lor tezele rostite de patriarhul Kiril și de clericii subordonați Bisericii Ortodoxe Ruse din Rusia și Ucraina.

Parohul Bisericii „Sfinții și Drepții Părinți Ioachim și Ana” din orașul Sângera, mun. Chișinău, Cristofor Tverdostup, spune că se roagă pentru ca rușii, belarușii și ucrainenii să fie împreună ca odinioară, în vremurile Uniunii Sovietice. 

„Nefiind el patriarh [Kiril], dar mitropolit al Kievului, atât de frumos spunea: Россия, Украина и Беларусь это Великая Русь. Россия, Украина и Беларусь это Великая Русь. Ce încurcă la popoarele astea să fie în pace și în dragoste?! – Credeți că vor mai fi un popor unit? – Știți, ce la om e cu neputință, la Dumnezeu totul este cu putință. O să fie, și mai ceva va fi. Și o să înflorească. Rusia este popor creștin-ortodox și, prin ceea ce fac ei [rușii], eu cred o să îi îndrepte la calea cea dreaptă [pe ucraineni]”.

„Kiril, unul dintre părinții doctrinei despre Lumea Rusă”

Potrivit Nadejdei Kițenko, agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei nu poate fi explicată prin argumente logice, de aceea propaganda Kremlinului recurge la o justificare religioasă a războiului.

Războiul este purtat din motive imperialiste. Această justificare a războiului din partea Patriarhului Kiril i-a împins departe de el pe creștinii ortodocși ucraineni. Nu poți justifica atacul asupra semenilor creștini ortodocși cu minciuni, așa cum face patriarhul Kiril.

Fost secretar al Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Ruse, Serghei Ceapnin îl prezintă pe Kiril drept unul dintre părinții doctrinei despre Lumea Rusă, Ruski Mir, și despre rolul rezervat Bisericii Ortodoxe Ruse în răspândirea, sprijinirea și păstrarea acestei lumi ruse.

„Eu aș spune că Kiril este autorul ei, cel puțin, unul dintre autorii celor două concepții de bază pe care le uzitează astăzi Kremlinul și continuă să folosească biserica. Prima concepție este cea a valorilor tradiționale, un surogat civil, secularizat, al sfintelor învățături evanghelice. Și cea de-a doua – concepția Lumii ruse.

Fost apropiat al lui Kiril, Serghei Ceapnin dezvăluie motivele Kremlinului, care au stat la baza elaborării doctrinei Lumii Ruse.

„E o idee de soft power. Sunt destul de mulți ruși, vorbitori de rusă, în spațiul post-sovietic, în Europa Occidentală și în America”, a spus el. „Și cu toți aceștia trebuie lucrat Acești ruși, rusofoni, sunt uniți în primul rând prin aceeași limbă.”

La Sângera, stema Rusiei deasupra mântuitorului

Pentru a-și demonstra fidelitatea și atașamentul față de Rusia, parohul Cristofor Tverdostup din Sângera a arborat însemnele puterii ruse, vulturul bicefal, pe pronaosul bisericii, deasupra Icoanei Mântuitorului Iisus Hristos. Deși fapta sa i-a scandalizat pe unii enoriași și opinia publică, slujitorul bisericii păstrează neatinsă acvila bicefală de la intrarea în sfântul locaș.

„- Părinte, ce reprezintă stema Rusiei pe ușa bisericii unde oficiați slujba? – Nu e a rușilor. Stema nu este a rușilor. E stema bisericii creștine-ortodoxe Ei [rușii] au luat stema asta de la greci și au pus icoana Sf. Mare Mucenic și purtător de biruință, Gheorghe, și au pus-o pe această stemă. Ce, noi trebuie să îl scoatem de pe stemă, dacă a fost pus?! El este pentru noi, el ne ocrotește țara, pe toți ne ocrotește. Ce încălcare mai este și asta?! Nu este nicio încălcare! Stema e unitatea între biserică și stat.”

„Rusia luptă cu SUA în Ucraina”

Narațiunea despre „războiul sfânt” al Rusiei în numele apărării ortodoxiei este răspândită și de alți preoți ai Mitropoliei Moldovei. Părintele Ioan Grigoraș din satul Cotova, raionul Drochia, este un promotor al teoriilor conspirației. El este ferm convins că, de fapt, Rusia luptă cu SUA în Ucraina pe motive sacre de apărare a ortodoxiei.

„Fiindcă se luptă acum cineva cu ortodoxia. - Cine se luptă? America, dar ei nu sunt ortodocși. Ei nu sunt ortodocși! Eu am văzut cum vorbește [Joe] Biden și a spus că trebuie nimicită ortodoxia. Asta am auzit eu cu urechile mele. Nu trebuie să-mi spună într-un fel sau altul.”

La rândul său, preotul din satul Izbiște, solicitat să vorbească despre războiul din Ucraina, a plonjat în acuzații la adresa SUA pentru bombardarea Belgradului în 1999.

„S-au luptat în Siria, a fost război în Afganistan, în Serbia. Țineți minte când americanii îi omorau pe sârbii noștri cu avioanele și cu rachetele, distrugeau bisericile și mănăstirile din Serbia? Toți tăceau”, a opinat el. „Nimeni nu spunea nimic. Pentru că așa era comod politicului. Să tacă toți. Nici ăia [americanii] nu au făcut drept, nici aceștia [rușii] nu fac drept. Distrug casele și multe altele. Dacă e să fim corecți, să fim pretutindeni. Nu să ținem cu unii și să tăcem pentru alții.”

Potrivit lui Serghei Ceapnin, Rusia se prezintă astăzi ca o apărătoare a ortodoxiei la nivel mondial. Kremlinul aspiră la un statut de A Treia Romă în proiectul său geopolitic de a crea un nou Imperiu Rus. Acest lucru implică existența unei biserici ruse ca instrument al Kremlinului pentru atingerea scopurilor sale politice interne, dar și externe.

„Există convingerea că biserica orientală va fi o biserică a imperiului. Numai în cazul în care va fi o biserică a imperiului, ea va supraviețui”, a comentat el. „Și iată că Imperiul Bizantin nu mai există, Imperiul Rus nu mai există, iar ultimul pretendent la statutul de imperiu pravoslavnic este Rusia lui Putin”.

Preotul Ioan Grigoraș vede în războiul din Ucraina bătălia finală dintre Bine și Rău, așa cum este prezentată ea în Apocalipsa din Biblie. În viziunea sa, binele ar fi reprezentat de armata rusă, în timp ce răul este personificat de Ucraina, în spatele căreia stă Occidentul.

„Cine este de partea diavolului și cine este de partea lui Dumnezeu? - Cel care zice cu inimă curată, care nu are nimic împotriva aproapelui, acela este cu Dumnezeu. Cel care are viclenie, ură... - Nu, mă refer la acest război. Este cineva de partea diavolului și cineva de partea lui Dumnezeu? - Într-adevăr, în 2014 [războiul din Donbas], când am văzut eu atunci când a declarat [Petro] Poroșenko, acela a fost din partea diavolului. El nu a fost din partea lui Dumnezeu Asta a fost cel mai urât, el a mers împotriva poporului care l-a votat. El nu putea să facă lucru acesta. Atunci s-a făcut dezbinarea [în interiorul Ucrainei]. 

„Ei au fost sancționați verbal”

De partea cealaltă, episcopul de Soroca, Ioan, s-a disociat de mesajele pro-război proferate de preoții din această structură bisericească și a spus că unii parohi ar fi fost sancționați verbal.    

„Dacă preoții vin cu asemenea declarații, atunci doar regretăm comportamentul unor astfel de slujitori. Au fost sesizați acești preoți”, a spus el. „Noi, ca instituție, ne-am autosesizat și, deocamdată, ei au fost sancționați verbal. Dar dacă vor continua cu un asemenea discurs agresiv, sigur că asupra lor va fi aplicată o altă pedeapsă canonică.”

Profesoara universitară Nadejda Kițenko spune că, în realitate, practica propagandei ruse de a asocia Ucraina și SUA cu Răul și, respectiv, Rusia cu Lumina și Dumnezeu este folosită pentru justificarea invazia rusă împotriva Ucrainei.

„Este, de fapt, foarte, foarte ciudat și foarte amuzant și ironic pentru că în predicile patriarhului Kiril și în predicile preoților moldoveni”, a spus ea. „Patriarhul Kirill susține că Rusia a atacat Ucraina pentru că Donbasul a refuzat să organizeze parade ale mândriei de a fi „gay”, care sunt sinonime cu drepturile comunității LGBTQ, care se presupune că sunt sinonime cu dominația culturală europeană și americană”.

În contextul trecerii galopante a parohilor Mitropoliei Moldovei la Mitropolia Basarabiei, episcopul de Bălți și Fălești, Marchel, reprezentant al grupării proruse din biserică subordonată Moscovei, a evocat numele dictatorului sovietic Stalin ca protector al păcii împotriva „fasciștilor români”.   

„Cine ne învinovățește pe noi cum că am fi biserică ocupantă? Cei care, în 1918, sunt cei care după cum spun ei, au fost poftiți”, a spus el. „Tare poftiți de moldoveni, încât le rupeau mâinile ca să vină în Moldova, pe atunci numită Basarabia în ospeție. Și ei au venit cu nagaica și cu mitralierele și au uitat să se întoarcă înapoi din ospeție, până când nu le-a amintit Stalin: adică oameni buni, aveți obraz, aveți măsură!”

„A fost o rușine, o catastrofă”

Solicitat să explice ce reprezintă pentru el dictatorul Stalin, ierarhul a repetat aceleași vorbe pe care le-a rostit în adresarea sa pentru credincioșii din eparhie.

„Prea Sfințite Parinte… Ce reprezintă Stalin pentru Dvs.? Prea Sfințite Părinte?... - Cel care le-a arătat românilor unde este țara lor. Și atât!”

Serghei Ceapnin spune că Iosif Stalin are puțini simpatizanți în Biserica Ortodoxă Rusă, iar în societate simpatia față de dictator este întreținută artificial. Cu toate acestea, el a evocat momentul dezvelirii unui monument ridicat lui Iosif Stalin în august curent, la care au participat și au rostit discursuri preoți.

„În Biserica rusă, cea mai mare parte îl condamnă pe Stalin. Adepți ai lui Stalin în Biserica Ortodoxă Rusă sunt foarte puțini, sunt, dar puțini. Însă, în general, în societate, simpatia față de Stalin este încălzită artificial. Astfel aș spune eu. A fost deschis un monument Stalin undeva în Velikie Luki, acum câteva luni, sub Pskov a fost dezvelit un monument. Și pentru preoții care au fost la inaugurare, a fost o rușine, o catastrofă”.

Nadejda Kițenko susține că, pe de o parte, Kremlinul folosește valorile tradiționale pentru a submina, în zona sa de influență, edificarea unei societăți democratice după model occidental. Și, în același timp, folosește aceleași valori tradiționale pentru a-și justifica agresiunea militară împotriva Ucrainei.

„Aceasta a fost o mișcare inteligentă. Așadar, Biserica Ortodoxă Rusă pretinde că apără valorile tradiționale, familia tradițională și apără dreptul societăților de a urma propriile norme morale”, a spus ea. „Deci, un astfel de limbaj sună foarte atrăgător pentru mulți oameni, dar maschează faptul că Rusia folosește acest limbaj aparent inofensiv pentru a promova un război de agresiune [în Ucraina].”

/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: „Prizonierii MGRES”. O investigație transfrontalieră realizată de jurnaliști din Moldova și Ucraina
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Cine se află în spatele gazului ieftin promis de Șor. Planul ascuns pus la cale
/VIDEO/ Alerta procurorului general, la Cutia Neagră PLUS: Procuratura riscă să ajungă în blocaj total
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Apostolii războiului. Ce rol joacă preoții în promovarea propagandei ruse în Republica Moldova
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Apostolii războiului. Ce rol joacă preoții în promovarea propagandei ruse în Republica Moldova
/VIDEO/ Detalii cutremurătoare despre tragedia din Căușeni: Bărbatul a fost găsit mort în zăpadă, cu lopata alături
/VIDEO/ Detalii cutremurătoare despre tragedia din Căușeni: Bărbatul a fost găsit mort în zăpadă, cu lopata alături
/VIDEO/ O melodie cântată de Ștefan Petrache și Valentin Dînga a devenit coloana sonoră a unui serial din Rusia: Piesa, lansată în 1970
/VIDEO/ O melodie cântată de Ștefan Petrache și Valentin Dînga a devenit coloana sonoră a unui serial din Rusia: Piesa, lansată în 1970
/VIDEO/ „Copiii trăiesc ca-n rai”: Cum arată grădinița din Edineț, schimbată la față, datorită partenerilor de dezvoltare ai UE
/VIDEO/ „Copiii trăiesc ca-n rai”: Cum arată grădinița din Edineț, schimbată la față, datorită partenerilor de dezvoltare ai UE
/FOTO/ Mămică pentru prima oară: Interpreta Dianna Rotaru a născut. Cum a făcut marele anunț
/FOTO/ Mămică pentru prima oară: Interpreta Dianna Rotaru a născut. Cum a făcut marele anunț
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2023 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram