S-au folosit de funcțiile publice pentru a pune pe roate scheme prin care au păgubit fondul rutier cu milioane de lei. În schemă sunt implicați președinți și vicepreședinți de raioane, șefii direcției drumuri, dar și oameni de afaceri din raioanele Cahul și Cantemir. Majoritatea celor implicați au fost sau sunt membri ai Partidului Democrat. Deși au avut loc arestări și au fost deschise dosare penale pe numele acestor persoane, cei vizați se află astăzi în libertate, iar unii chiar se mai află în funcții și își continuă nestingherit schemele.
Republica Moldova este statul cu cele mai proaste drumuri din Europa, arată un raport global de competitivitate din anul 2019. Iar un alt studiu realizat în 2022, de Administrația de Stat a Drumurilor, spune că peste 80% din drumurile publice moldovenești se află într-o stare mediocră, rea și foarte rea. În ultimii 3 ani, autoritățile locale au primit de la bugetul de stat 3,4 miliarde de lei pentru reparația și întreținerea drumurilor. Tot atâția bani au fost alocați și pentru drumurile naționale.
Dacă la nivel național au fost construite, inclusiv cu bani europeni, mai multe drumuri moderne, atunci cele raionale și locale sunt într-o stare dezastruoasă. Și asta pentru că banii pentru reparația lor de multe ori s-au pierdut în scheme de corupție. Anchete penale au fost pornite multe, dar foarte puține au o finalitate în judecată. Pentru a înțelege cum funcționează aceste afaceri paguboase, Cutia Neagră Plus a mers în două raioane din sudul Republicii Moldova, unde a descoperit mai multe nereguli la reparația unor drumuri aflate în gestiunea consiliilor raionale.
Începem călătoria noastră din sudul țării, pe un drum din raionul Cahul. Cratere în asfalt, mașini care scârțâie din toate încheieturile și șoferi nervoși, nevoiți să facă slalom printre găuri sau să meargă pe acostament. Cam așa arată realitatea pe drumul de acces spre satul Alexanderfeld.
Sat german cu drumuri moldovenești
ȘTEFAN BEJAN, Reporter de investigație:
"Alexanderfeld este o localitate înființată la începutul secolului al XIX-lea de către coloniștii germani veniți în sudul Basarabiei. Germanii sunt cunoscuți în întreaga lume pentru drumurile pe care le au. Conform ultimului recensământ, în această localitate nu mai trăiește nici un german. Poate, asta este și problema!"
În octombrie 2021, firma Bau House SRL a câștigat o licitație pentru întreținerea și plombarea acestei porțiuni de drum. La un an distanță, drumul se află într-o stare deplorabilă, chiar dacă consiliul raional a virat anul trecut în contul firmei peste un milion de lei. Singurul lucru pe care l-a făcut compania timp de un an a fost să curățe gropile și să le pregătească de asfaltare. Acest fapt a făcut ca gropile din asflat să fie chiar mai mari decât înainte. Unele dintre ele ajung să măsoare până la un metru și patruzeci de centimetri.
Șofer nervos:
"Circulați des pe aici? - Umblăm pe aici des, cu lumina suntem, Premier Energy. Umblăm la Alexanderfeld. - Și cum vi se pare drumul? - Drumul îmi pare că e tare rău, e destrămat drumul, bătaie de joc. Se strică mașinile. Stă de un an de zile așa, cu borți. Au făcut borțile și drumul nu l-au reparat, așa și stă."
În loc să responsabilizeze compania căreia i-au plătit pentru reparația drumului, în octombrie 2022, aleșii locali din Cahul au organizat o nouă licitație, pentru reparația aceleiași porțiuni de drum. Pentru reparația acestui drum, Consiliul raional Cahul va cheltui alte 1,7 milioane de lei.
Bau House SRL este o companie locală din Cahul, înregistrată în 2019 de către un om de afaceri din regiune, Alexei Ghinda și soția sa Natalia. Din primul an de activitate, compania a reușit să câștige mai multe licitații pentru drumuri în Cahul. Doar în 2021, Bau House SRL a obținut cel puțin 5 contracte de reparație a drumurilor și a unor clădiri publice, toate din raion. Valoarea totală a lucrărilor este de peste 5,7 milioane de lei.
Fratele lui Alexei Ghinda, Ion Ghinda, deține o altă companie - Lumea Calității, înregistrată la aceeași adresă din Cahul. În ultimii doi ani, firma a câștigat, tot în Cahul, licitații de peste 4 milioane de lei.
Afacerile fraților Ghinda cu autoritățile locale s-au aflat de mai mult timp în atenția presei. Încă în 2016, Ziarul Național scria că două companii ale celor doi businessmani au câștigat într-un singur an 30 de contracte de reparaţii în Cahul. Publicația preciza că succesul la licitații se datora suportului din partea unor fruntași ai Partidului Democrat, inclusiv al Elenei Bacalu, vicepreşedinta raionului, și ulterior deputată PD. După fuga lui Plahotniuc din republică, Alexei Ghinda își lichidează una dintre cele mai profitabile companii și crează în loc una identică. Așa apare Bau House SRL.
Am mers la sediul firmelor fondate de frații Ghinda pentru a discuta cu patronii, dar la adresa oficială, niciuna dintre companii nu are oficiu. Totuși, frații Ghinda le sunt cunoscuți localnicilor.
Sediul real al firmei Bau House l-am găsit într-un alt capăt al orașului Cahul. Dar nici de această dată nu am avut noroc. Chiar dacă era mijlocul unei zile de muncă vagoneta de la intrarea pe teritoriul companiei avea ușa încuiată, iar în curte nu am am văzut decât o betonieră. Am sunat la numărul indicat pe un panou informativ și ne-a răspuns chiar proprietarul. Acesta ne-a spus însă că nu se află în localitate și nu poate să ne răspundă la întrebări.
Alexei Ghinda, Patron Bau House SRL:
"Bună ziua! Noi am vrea cu domnul Alexei Ghinda - Da, eu sunt - Eu mă numesc Ștefan Bejan, sunt de la TV8, și aș vrea să ne vedem cu dumneavoastră, e posibil? Noi suntem aici la firma dumneavoastră, dar văd că e închis - Dar în ce privință? - Vrem să vă dăm niște întrebări în privința unui drum, pe care firma dumneavoastră l-a reparat. - Dar eu nu sunt pe loc - Dar ce puteți să ne spuneți despre drumul Alexanderfeld, firma dumneavoastră trebuie să-l repare, dar drumul nu este reparat. - Acum nu pot să vă răspund, vă rog frumos!"
Am revenit cu un apel telefonic două săptămâni mai târziu, și de această dată Alexei Ghindă a spus că preferă să nu răspundă la întrebări.
În urmă cu șase luni, compania lui Alexei Ghindă, alături de mai mulți funcționari din Cahul, s-au aflat în centrul unui scandal. Atunci, procurorii au arestat 9 funcționari și oameni de afaceri din raionul Cahul, bănuiți de trucarea mai multor licitații publice.
Între timp, o parte dintre cei arestați au revenit la locul de muncă. Marcel Cenușă, președintele raionului, a fost însă demis la o lună după arest. Iar Pavel Maximenco, șeful de la drumuri, a fost suspendat recent din funcție. O altă persoană implicată, Ruslan Nedov, deține în continuare funcția de vicepreședinte al raionului.
Ne-am întâlnit cu Marcel Cenușă ca să îi solicităm opinia viziavi de acest caz. Fostul președinte de raion nu a vrut însă să vorbească la cameră, Într-o discuție cu reporterul Cutiei Negre Plus, Marcel Cenușă ne-a explicat însă că Bau House a amânat timp de aproape un an de zile reparația drumului din Alexanderfeld din cauza condițiilor meteo. În schimb, compania a semnat o scrisoare de garanție prin care se angaja să repare drumul imediat ce vremea va permite acest lucru. Până în prezent, drumul așa și nu a mai fost reparat.
Alt raion, scheme asemănătoare
Și în raionul Cantemir oficialii locali au pus pe roate scheme de delapitare a banilor din fondul rutier. Reparația unui drum raional făcute de compania cahuleană Orizontul-Lux ridică mari semne de întrebare.
ȘTEFAN BEJAN, Reporter de investigații:
"Drumul raional Antonești-Leca. În anul 2020, Consiliul Raional Cantemir a reparat această porțiune de drum. Conform actului de recepție, semnat de vicepreședintele raionului Cantemir, drumul ar fi trebuit să aibă o lățime de 5,5 metri. Haideți să vedem împreună cât are de fapt. Patru metri și jumătate, exact cu un metru în minus."
În actul de recepție, semnat de vicepreședintele raionului, Andrei Ciobanu, tot el lider local al PDM timp de mai mulți ani, se menționează că: „Lucrările de întreținere și reparație pentru anul 2020 au fost îndepline în ansamblu”.
Contactat de reporterul Cutia Neagră Plus, Andrei Ciobanu a refuzat să ofere o reacție, menționând că Agenția pentru Supraveghere Tehnică și CNA s-au expus deja asupra subiectului și nu au găsit nereguli.
Andrei Ciobanu, vicepreședintele raionului Cantemir:
"Pe aceste drumuri au fost Agenția pentru Supraveghere Tehnică, împreună cu CNA, s-au convins că lucrurile sunt îndeplinite în volumele respective și calitativ. - Putem să ne întâlnim să discutăm? - nu. Eu nu doresc lucrul ăsta! - De ce? - De-atâta, că eu am tot dreptul să nu vă ofer aceasta, fiindcă la toate adresările, scrisorile acestea, să-mi pierd timpul, eu nu mai vreau".
Lucrările de reparație a drumului dintre Antonești și Leca au ajuns în iarna anului trecut în vizorul oamenilor legii. Ofițerii CNA l-au arestat atunci pe Valeriu Mocanu, șeful Direcției Construcții din raional Cantemir, pentru că ar fi luat mită 200 de mii de lei ca să favorizeze Orizontul-Lux la o licitație de reparație a drumurilor, în valoare de peste 10 milioane de lei. Alexandr Boiatiuc, administratorul firmei Orizontul-Lux, neagă acuzații aduse de procurori și spune că firma sa ar fi cheltuit pentru reparația acestei porțiuni de drum chiar mai mulți bani de cât prevedea contractul.
Alexandr Boiaciuc, Administrator Orizontul-Lux:
"-Voiam să vă întreb ce puteți spune dumneavoastră despre faptul că CNA l-a acuzat pe domnul Mocanu că ar fi luat de la dumneavoastră mită de 200 de mii de lei? - Eu nu pot să mă implic în treburile instanței. Eu cred că pot răspunde singur pentru mine, există prezumția de nevinovăție, până nimic nu este demonstrat, sunt pur și simplu niște…. - Dar e adevărat, dumneavoastră i-ați dat mită? - Eu nu i-am dat și nici nu pot să înțeleg cum am nimerit în acest dosar. Aș vrea să vă întreb în privința drumului din Antonești. Conform contractului, ar trebui să fie o lățime de 5,5 m, dar în unele părți lățimea este de 4,5 m. De ce e așa? - Acolo au fost făcute unele schimbări. Vreau să vă spun că Agenția pentru Supraveghere Tehnică a făcut verificări, este proces-verbal, încă din iulie 2021. Am fost verificați și noi am demonstrat că nu doar că nu am îndeplinit cerințele contractului, dar am făcut chiar cu 400 de mii de lei mai mult. Acești bani noi nu i-am cerut de la Consiliu".
Pe de altă parte, Procuratura Anticorupție ne-a informat că procurorii nu au fost de acord cu raportul Agenției pentru Supraveghere Tehnică și au solicitat o expertiză în construcții, care a fost planificată pentru anul viitor.
Nu este prima dată când compania administrată de Boiatiuc ajunge în vizorul organelor statului. În 2014, Orizontul-Lux a intrat în vizorul Inspecției Financiară a Ministerului Finanțelor, fiind acuzată că a primit nejustificat 800 de mii de lei din bugetul statului pentru lucrări neexecutate de lichidare a consecințelor inundațiilor din raionul Hîncești. Atunci, firma a fost amendată cu suma prejudiciului.
Șeful de la drumuri din Cantemir își continuă nestingherit activitatea până în prezent, chiar dacă la adresa consiliului au parvenit mai multe cereri prin care se solicita suspendarea lui din funcție. De fiecare dată însă, aleșii locali au respins cererea CNA și, chiar mai mult, au votat pentru mărirea salariului funcționarului.
Deși aflat sub anchetă penală, potrivit CNA, Mocanu a continuat să admită nereguli în procedurile de licitații pentru reparația drumurilor. Într-o notă informativă, CNA-ul înștiințează Consiliul că, pe parcursul anului 2021, la reparația drumurilor din raion au fost admise mai multe încălcări.
Valeriu Mocanu a fost sunat mai multe zile la rând de reporterul Cutia Neagră Plus, dar nu a fost de găsit, nici pe telefonul de serviciu, nici pe cel mobil.
Un drum cu 400 de metri mai scurt
ȘTEFAN BEJAN, Reporter de investigație:
"Ani la rând, sute de șoferi au avut de înfruntat o asemenea porțiune deplorabilă de drum. Acest drum raional leagă satele Capaclia și Haragîș de drumul național. În total, în cele două sate locuiesc aproape 4 mii de oameni. Într-un final, în anul 2021, Consiliul Raional Cantemir a decis să pună pe lista de priorități și acest drum, care trebuia, după cum v-am spus, să fie asfaltat până la intrarea în sat. Pentru reparația acestei porțiuni de drum, aleșii locali au virat două tranșe. În total, suma se ridică la aproape șase milioane de lei. Exact de aici începe drumul spre Capaclia. Conform contractului de achiziții, această porțiune de drum trebuie să aibă 2135 de metri. Haideți împreună, să vedem cât de fapt are. Exact aici se termină asfaltul. După cum vedeți la bordul mașinii, sunt 1,7 km și nicidecum 2,1 km cum ar fi trebuit să fie."
Licitația pentru reparația capitală a acestei porțiuni de drum a fost câștigată de firma Constdrum, administrată de Sergiu Drangoi. Sergiu Drangoi este consilier raional în Cahul și a fost în trecut unul dintre liderii Partidului Democrat din raion.
Până a fi consilier raional, Drangoi a deținut funcția de șef al Direcției construcții, gospodărie comunală și drumuri a Consiliului raional Cahul. În perioada când raionul Cahul era condus de reprezentanții Partidului Democrat, companiile lui Drangoi câștigau aici licitații pe bandă rulantă. În 2021, când Drangoi era deja consilier, compania lui a câștigat o licitație de 16 milioane de lei pentru întreținerea drumurilor raionale. Ulterior, licitația a fost anulată de judecători din cauza mai multor nereguli admise, iar, după cum menționează presa locală, raionul Cahul a intrat în iarnă cu drumurile nereparate.
După fuga lui Plahotniuc, Drangoi a decis să se lepede de Partidul Democrat. În august 2020, mai mulți membri ai Organizației Teritoriale Cahul au semnat o declarație prin care au anunțat că părăsesc partidul, ca urmare a deciziei conducerii PDM de a-i exclude din partid pe Vladimir Andronachi și Eugeniu Nichiforciuc. În fruntea semnatarilor s-a aflat Sergiu Drangoi.
Drangoi spune că drumul este mai scurt din cauza faptului că a fost modificat tipul de asfalt planificat inițial, iar costurile au crescut. Conform lui, aceste modificări au fost introduse în contract.
Sergiu Drangoi, Administrator Constrdrum:
"Drumul de la Capaclia! - Da! - Deci tot licitația dumneavoastră. - Drumul ăsta trebuia să aibă 2 km 135 de metri, el la moment are un km 700, din ce cauză? - La momentul când s-a petrecut licitația și s-a făcut proiectul tehnic la Consiliul Raional Cantemir, se foloseau tipurile de asfalt de tip vechi. S-a petrecut licitația, s-a semnat contractul, când să efectuăm lucrările … probabil dumneavoastră cunoașteți că de anul trecut se folosește noul tip de asfalt, tip european. Și respectiv, Constdrum s-a adresat Consiliului Raional Cantemir să fie modificate tipurile de asflat, în corespundere cu standardele europene. Fiindcă asfalturile de timp vechi nu se mai produce în țară, a fost interzisă producerea. Și respectiv, atunci când au fost introduse noile tipuri de asfalt, ele deja au venit cu noi costuri, adică noile prețuri. Deja, asfaltul de nou tip, european, avea alte prețuri. Și respectiv, ținând cont că consiliul raional nu avea resurse suplimentare, eu am micșorat din suprafață."
Recent, Consiliul Raional Cantemir a lansat o nouă licitație pentru reparația celor 400 de metri de drum rămași. Pentru această porțiune, aleșii vor plăti aproape 2 milioane de lei din bugetul raional.