/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 800: Lupte grele, permisiunea Londrei și ironia Rusiei. Oficial SUA: Războiul nu se va încheia curând

Război în Ucraina, ziua 275: Spitalul Herson, avariat de rachete rusești. Mesajul Olenei Zelenska și miliardele cheltuite de ruși

missing
25 noiembrie 2022, ora 18:03

Milioane de ucraineni rămân în beznă la două zile după ce Rusia a bombardat masiv teritoriul ucrainean. Operatorul de energie Ukrenergo a spus că prioritatea este repararea infrastructurii cheie, dar reparațiile durează acum mai mult timp. 15 regiuni, inclusiv capitala Kiev, se confruntă cu „cea mai dificilă situație”.

UPDATE Rusia ar putea recurge la utilizarea Noviciok în atacuri în masă cu arme chimice în Ucraina dacă trupele sale continuă să piardă teren, cred oficialii americani. În ultimii ani, Noviciok a fost folosit pentru a elimina indezirabilii Kremlinului, toxina fiind „actualizată”, notează Newsweek.

UPDATE Preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat vineri, în cursul unei întâlniri cu mame ale soldaţilor trimişi să lupte în Ucraina, că „împărtăşeşte durerea” celor care şi-au pierdut fiii şi le invită să nu creadă „minciunile” care circulă despre „operaţiunea militară specială”, potrivit AFP şi Reuters, scrie Agerpres.

UPDATE Înaltul oficial de securitate al Ucrainei a confirmat că au fost uciși consilieri militari iranieni în Crimeea și a avertizat că orice alți iranieni aflați pe teritoriul ucrainean ocupat în sprijinul invaziei Moscovei vor fi, de asemenea, vizați, potrivit The Guardian.

UPDATE Ministerul rus al Justiţiei a inclus vineri Meta, compania-mamă a Facebook, Instagram şi WhatsApp, în registrul organizaţiilor extremiste, motivând că aceasta permite îndemnurile la violenţă împotriva ruşilor, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres.

UPDATE Cozi kilometrice sunt la aproape toate punctele de trecere a frontierei cu Republica Moldova, dar și cu Bulgaria. Penele de curent blochează sistemele vameșilor ucraineni, iar efectul se observă chiar și la granițele României.

UPDATE Specialiștii Biroului ONU pentru Drepturile Omului au făcut o analiză preliminară a videoclipurilor apărute pe rețelele de socializare care prezintă o aparentă execuţie a unor soldaţi ruşi care s-au predat trupelor ucrainene, într-o localitatea din regiunea Lugansk.

UPDATE Generalul Iarnă, un aliat tradițional al Rusiei, ar putea schimba tabăra în această iarnă, în timp ce ucrainenii l-ar putea avea de partea lor pe Generalul Degerături, relatează Politico.

UPDATE Pacienții din spitalele din Herson sunt evacuați din cauza loviturilor rusești „constante"”asupra orașului din sudul Ucrainei, din care forțele Moscovei s-au retras în urmă cu două săptămâni, a anunțat vineri guvernatorul, potrivit AFP.

UPDATE Reuniunea miniştrilor de Externe din NATO, programată la Bucureşti, va aborda riscurile generate de Rusia asupra securităţii euro-atlantice şi provocările asociate modernizării armatei Chinei, urmând să fie reevaluată dependenţa de regimuri autoritariste, afirmă secretarul general Jens Stoltenberg, conform Mediafax.

UPDATE Vadim Hlupianeț, un balerin de 26 de ani al Teatrului de Operetă din Kiev, a murit pe câmpul de luptă în Ucraina, lângă Bahmut, anunță ministerul ucrainean al Apărării.

UPDATE Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat, vineri, la Kaunas, în Lituania, importanţa unităţii europene în contextul războiului din Ucraina şi a arătat că, deşi agresiunea Rusiei a unit ţările la nivel european şi transatlantic, aceasta riscă „să polarizeze şi să fragmenteze scena internaţională”.

UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut europenilor să rămână uniți împotriva războiului și să limiteze sever prețul petrolului rusesc, pe fondul discuțiilor despre prețul pe care țările UE le vor plăti pe baril. „Nu există nicio diviziune, nu există nicio schismă între europeni și trebuie să păstrăm acest lucru. Aceasta este misiunea noastră numărul unu în acest an”, a spus Zelenski, în discursul susținut la summitul dedicat întăririi Flancului Estic al NATO, susținerii Ucrainei și Republicii Moldova.

UPDATE Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că alianța își va continua sprijinul pentru Ucraina și va crește ajutorul „neletal”, relatează Reuters. „NATO va continua să fie alături de Ucraina atât timp cât este nevoie. Nu ne vom da înapoi”, a spus el, înainte de deplasarea la București pentru summitul miniștrilor de externe din NATO.

UPDATE Populația rusă este confuză privind criterii de eligibilitate care sunt luate în calcul atunci când se fac recrutările pentru războiul din Ucraina, transmite Ministerul britanic al Apărării în actualizarea zilnică a situației de pe front. Odată recrutați, aceștia sunt slab echipați și antrenați înainte de a fi trimiși pe front. Unii rezerviști, recrutați în timpul „mobilizării parțiale” decretate de Vladimir Putin, sunt duși pe front deși au „afecțiuni cronice grave”.

UPDATE Bombardamentele rusești din timpul nopții au avariat un spital din Zaporojie, a anunțat guvernatorul regiunii, Oleksandr Staruh, pe Telegram. „Inamicul a atacat din nou suburbiile Zaporojie. De data aceasta, rachetele au căzut lângă spital. Din fericire, oamenii nu au fost răniți, dar nu același lucru se poate spune despre clădire. Zeci de geamuri sparte”, a precizat Staruh.

UPDATE Prima Doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, a declarat pentru BBC că Ucraina va rezista în iarna care vine în ciuda frigului și a întreruperilor de curent cauzate de rachetele rusești și va continua să lupte, pentru că „fără victorie nu poate exista pace”. „Suntem gata să îndurăm,”, afirmă Olena Zelenska. „Am avut atât de multe provocări teribile, am văzut atât de multe victime, atât de multe distrugeri, încât întreruperile de curent nu sunt cel mai rău lucru care ni s-a întâmplat.”

UPDATE Ucraina a declarat că până la 50% din necesarul de electricitate al țării nu este în prezent satisfăcut, după atacurile masive cu rachete rusești care au avut loc în această săptămână. Operatorul de energie Ukrenergo a spus că prioritatea este repararea infrastructurii cheie, dar reparațiile durează acum mai mult timp.

UPDATE Cheltuielile militare ale Rusiei în cele 9 luni de război au ajuns la aproximativ 82 de miliarde de dolari, adică un sfert din întregul buget anual, potrivit Forbes. Cele mai mari cheltuieli au fost pentru sprijinul armatei (28,7 miliarde), pe echipamentele pierdute (20,8 miliarde) și pentru salariile personalului militar (15,6 miliarde). Dacă se ia în calcul doar de sprijinul armatei, cele mai mari cheltuieli s-a datorat utilizării rachetelor (14,1 miliarde de dolari). Rușii au lansat peste 4.000 de rachete asupra Ucrainei, cu un cost mediu de 3 milioane de dolari bucata. În plus, au cheltuit alte 6,6 miliarde de dolari pentru muniția de artilerie.

UPDATE Iaroslav Ianușevici, șeful Administrației Militare Regionale Herson, a transmis joi, pe Telegram, că trupele ruse au bombardat din nou orașul Herson, iar o clădire înaltă a luat foc. Sunt cel puțin patru victime. „În jurul orei 17.00, invadatorii ruși au tras cu artilerie și lansatoare multiple de rachete asupra unei zone rezidențiale a orașului. Din cauza bombardamentelor, o clădire înaltă a luat foc. Obuzele inamice au lovit și un loc de joacă pentru copii. Până la această oră, se știe că 10 persoane au fost rănite în urma bombardamentelor, iar patru dintre ele au fost ucise de ruși”, a transmis iaroslav Ianușevici.

UPDATE Peste 15.000 de persoane sunt date dispărute în cursul celor nouă luni de război în Ucraina, a declarat joi Matthew Holliday, directorul programului pentru Europa din cadrul Comisiei Internaţionale pentru Persoane Dispărute (ICMP), citat de Reuters. Oficialul ICMP a declarat că nu este clar câte persoane au fost transferate cu forţa în Rusia şi câte se află în detenţie acolo, câte mai sunt în viaţă şi separate de familiile lor şi câte au decedat şi au fost îngropate în morminte improvizate.

Zelenski, după 9 luni de război: „De ce un stat terorist este încă membru al OSCE?” Ce putem face pentru a număra anii de pace
9 luni de război în Ucraina: Frig, beznă și cadou macabru din Rusia pentru UE. Lukașenko ameninţă Ucraina cu distrugerea completă

O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldoveneascǎ. /Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. /Șeful Agenției Servicii Publice face mai multe dezvăluiri incendiare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova, dar și cum îi susținem pe cei deja prezenți - discutăm astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți, Dumitru Vicol, analist financiar
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
A tăiat bugetele pentru compensații, asistenți sociali și program prelungit în școli și le-a umflat pentru concerte și chefuri. Pe ce alege să cheltuie banii Primăria Chișinău?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari vine la Cutia Neagră Plus să ne spună cum s-a organizat licitația de la aeroport. De ce în funcțiile cheie a întreprinderilor de stat ajung oameni apropiați partidului de guvernare? Care este soarta bunurilor Republicii Moldova din Ucraina? Ce se întâmplă la „Metalferos”, „Moldtelecom” și ce va face APP pentru a aduce Hotelul Național în proprietatea statului. Detalii în emisiune!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Milioane de euro din AIR Moldova riscă să ajungă tot în buzunarul lui Șor și la partenerii săi de scheme din Rusia. Ce șanse au pasagerii păgubiți de Air Moldova să-și întoarcă banii?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Haos în sistemul judecătoresc? /De ce avem tot mai multe hotărâri controversate pe dosare de rezonanță? /Ce cred judecătorii despre cum își face munca CSM? / Despre acestea, dar și despre starea generală din sistemul judecătoresc, discutăm cu membrul CSM Ion Guzun și judecătoarea Angela Bostan.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Yandex, acuzată de evaziune fiscală și implicată în scandaluri de spionaj în mai multe state, și-a deschis reprezentanțǎ oficială în Moldova. Ce scopuri urmărește în Moldova compania apropiată lui Putin? Răspunsul îl aflați la Cutia Neagră PLUS!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
25 ari de teren în coasta Parcului Dendrariu - miza unui scandal cu amenințări și plângeri la Poliție. Luptă între o pensionară și un om de afaceri multimilionar ce vrea să-și construiască casă lângă parc.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cum o eroare de calcul a făcut ca Moldova să cumpere gaz scump în exces?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră va fi deschisă de șeful adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi. • De ce procurorii ar putea să nu-și primească salariile? • Ce detalii noi au apărut în dosarele lui Andronachi, Plahotniuc, Dodon și alți fugari? • Ce se întâmplă cu deputații rămași fără imunitate? • Care va fi soarta dosarelor pornite pe fapte de îmbogățire ilicită? • Pe cine a încercat să consulte Veaceslav Platon?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Sute de persoane au fost incluse fictiv pe lista de donatori ai partidelor Renașterea, Șansă și MAN. Cutia Neagră Plus a găsit printre donatorii acestor partide politice mai mulți pensionari, femei de serviciu, studenți și angajați la stat.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus, într-un format mai neobișnuit. Alături de reporterii de investigație Victor Moșneag, Liuba Șevciuc și Ștefan Bejan discutăm despre provocările cu care se confruntă jurnalismul de investigație din Republica Moldova. De asemenea, reporterii oferă și unele detalii din spatele unor anchete renumite.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Am urmărit predicile rostite de preoți în bisericile conduse de Mitropolitul Vladimir și am aflat cum lucrează Moscova prin slujitorii săi îmbrăcați în sutane. Investigația dezvăluie rolul clericilor propagatori ai minciunilor elaborate în laboratoarele Kremlinului în războiul informațional dus de Rusia contra Moldovei.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Gazul de 10 lei promis de Ilan Șor și bașcana Evghenia Guțul locuitorilor din Găgăuzia ascunde în spate o schemă sofisticată cu ramificații până la Moscova. Companiile din Turcia și Germania, care s-au angajat să livreze gaze la preț preferențial nu sunt decât firme interpuse să camufleze livrări de gaze din Rusia. Mai exact, acestea duc spre un oligarh ucrainean prorus, apropiat de fostul președinte al țării vecine Victor Ianukovici și de gigantul rus Gazprom, arată cea mai nouă investigație Cutia Neagră PLUS.

Dragalin susține că înainte de Vetting-ul procurorilor a primit cereri de demisie. „I-am rugat să rămână și încă mai sunt la PA”
Dragalin susține că înainte de Vetting-ul procurorilor a primit cereri de demisie. „I-am rugat să rămână și încă mai sunt la PA”
/PROMO/ Lupta pentru stăpânirea bisericilor - sâmbătă, de la 19:45, doar la „Moldova gândește”
/PROMO/ Lupta pentru stăpânirea bisericilor - sâmbătă, de la 19:45, doar la „Moldova gândește”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 799: Groază la Odesa, groapă comună la Cernăuți și atac chimic! Macron e îngrijorat de soarta Moldovei
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 799: Groază la Odesa, groapă comună la Cernăuți și atac chimic! Macron e îngrijorat de soarta Moldovei
Caz cutremurător! O fetiță de 4 ani a murit după ce ar fi mâncat pește. Și bunica a decedat în urma șocului
Caz cutremurător! O fetiță de 4 ani a murit după ce ar fi mâncat pește. Și bunica a decedat în urma șocului
Macron reia subiectul trimiterii de trupe în Ucraina: „Ce securitate va mai fi pentru România, R. Moldova?”
Macron reia subiectul trimiterii de trupe în Ucraina: „Ce securitate va mai fi pentru România, R. Moldova?”

externe

/LIVE TEXT/ Război în Israel, ziua 210: Tensiuni pe axa Turcia - Israel. Netanyahu insistă pentru ofensivă în orașul Rafah

03 mai 2024, ora 09:33

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a declarat joi, în timpul unei întâlniri cu supravieţuitorii Holocaustului, că evreii trebuie să fie capabili să se apere singuri, pentru că nimeni nu-i va apăra, scrie Evz.ro. Netanyahu spune că inamicii Israelului ar trebui învinși inclusiv în orașul Rafah, unde s-au refugiat numeroși civili palestinieni care au fugit de război. Aproximativ o sută de studenţi pro-palestinieni au ocupat joi după-amiază holul de intrare al clădirii Geopolis de la Universitatea din Lausanne (UNIL), cerând boicotarea academică a instituţiilor israeliene şi o încetare imediată şi permanentă a focului, relatează agenţia de presă Keystone-ATS, preluată de AFP.

UPDATE Turcia a suspendat joi relaţiile sale comerciale cu Israelul, după ce a restrâns deja exporturile către această ţară în aprilie, ca răspuns la războiul din Fâşia Gaza, a anunţat Ministerul turc al Comerţului, notează AFP. „Exporturile şi importurile în legătură cu Israelul au fost suspendate”, a indicat ministerul, marcând o nouă etapă în deteriorarea relaţiilor dintre cele două ţări. „Turcia va aplica în mod strict aceste noi măsuri până când guvernul israelian va autoriza un flux neîntrerupt de ajutoare umanitare spre Fâşia Gaza”, a adăugat ministerul într-un comunicat. Ministrul israelian de externe, Israel Katz, a declarat joi mai devreme că preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a „rupt acordurile (dintre Israel şi Turcia) prin blocarea importurilor şi exporturilor israeliene în porturi”.

UPDATE Premierul din Quebec, Francois Legault, a declarat joi că tabăra de la Universitatea McGill din Montreal ar trebui desfiinţată pe măsură ce mai mulţi studenţi construiesc tabere pro-palestiniene în unele dintre cele mai mari universităţi din Canada, cerând să se retragă din grupurile cu legături cu Israelul, transmite News.ro.

UPDATE Declarația premierului israelian cu privire la „singurătatea” nației sale în fața agresiunilor vine în momentul în care tot mai multe voci se ridică împotriva războiului dus de Israel în Fâşia Gaza, informează AFP. Războiul devastator lansat de Israel în Fâşia Gaza, pornit ca represalii la atacul fără precedent al mişcării islamiste palestiniene Hamas asupra teritoriului israelian, suscită din ce în ce mai multe critici la nivel mondial. "Dacă trebuie să ne apărăm singuri, ne vom apăra singuri. Dacă este posibil să mobilizezi 'gentili' (ne-evrei), este bine. Însă dacă noi nu ne vom proteja singuri, nimeni nu ne va proteja", a spus Netanyahu.

UPDATE Premierul Netanyahu nu a rămas dator cu criticile, nici în ceea ce privește mişcarea studenţească de solidaritate cu palestinienii, în campusurile americane. Prim ministrul israelian a denunţat săptămâna trecută manifestaţiile anti-războiul din Gaza, caracterizându-le drept "oribile", iar pe manifestanți i-a numit "hoarde antisemite" care "îndeamnă la distrugerea Israelului" şi "atacă studenţi şi profesori evrei".

/VIDEO/ INVESTIGAȚIE/ Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/VIDEO/ INVESTIGAȚIE/ Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/PROMO/ Lupta pentru stăpânirea bisericilor - sâmbătă, de la 19:45, doar la „Moldova gândește”
/PROMO/ Lupta pentru stăpânirea bisericilor - sâmbătă, de la 19:45, doar la „Moldova gândește”
/VIDEO/ Ecoul tragediei de la Ciorescu, în care un fotbalist a murit. Un coechipier-martor: Trebuie să ne verificăm inima
/VIDEO/ Ecoul tragediei de la Ciorescu, în care un fotbalist a murit. Un coechipier-martor: Trebuie să ne verificăm inima
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Atac masiv și risc de o nouă ofensivă rusă! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Atac masiv și risc de o nouă ofensivă rusă! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade
/VIDEO/ Îmbulzeală la Piața Centrală. Creștinii care țin postul au format cozi pentru a cumpăra pește proaspăt
/VIDEO/ Îmbulzeală la Piața Centrală. Creștinii care țin postul au format cozi pentru a cumpăra pește proaspăt

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram