/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 804: „Cadou” pentru Putin, amenințare atomică și sportiv ucis! Zelenski cere arme livrate rapid

Război în Ucraina, ziua 277: Avertizare din Estonia și petiția unor mame. RLI: Rusia complotează pentru a-l lichida pe Lukașenko

missing
27 noiembrie 2022, ora 22:30

Războiul din Ucraina continuă și în ziua cu numărul 277. Statul Major General al forțelor armate ucrainene a anunțat sâmbătă că Rusia își repoziționează forțele pentru a consolida unitățile din apropierea localităților Lîman și Avdiivka, din regiunea Donețk, și Novopavlivka, din regiunea Zaporojie, informează The Kyiv Independent.

Se pare că Moscova își consolidează liniile de apărare, aduce echipamente de geniu și "continuă ofensiva în anumite direcții", potrivit Statului Major General al Ucrainei. Totodată, potrivit datelor ucrainene, cel puţin 32 de persoane din regiunea Herson au fost ucise în bombardamentele care au avut loc după retragerea forţelor ruse în urmă cu două săptămâni.

UPDATE Rusia se pregătește să transfere personal și echipament militar rusesc din Belarus cu scopul de a completa unități care au suferit pierderi este în curs, relatează Ukrainska Pravda.

UPDATE Un autocar plin cu militari ucraineni și estonieni a fost implicat într-un accident grav, în Letonia. Șoferul vehiculului a murit după ce impactul cu un camion, potrivit presei letone.

UPDATE Federația Rusă de Fotbal (RFU) cântărește posibilitatea de a renunța la apartenența la federația europeană (UEFA), trecând la forul fotbalistic din Asia, a declarat Alexander Dyukov, șeful RFU, citat de agențiile ruse de presă, potrivit Al Jazeera.

UPDATE Primarul Kievului, fostul pugilist profesionist Vitali Klitschko, a ripostat duminică la criticile aduse de președintele ucrainean Volodimir Zelenski cu privire la măsurile luate pentru a-i ajuta pe locuitorii capitalei să reziste în fața întreruperilor de energie electrică, descriind disputa ca fiind una „fără sens” în contextul campaniei militare a Rusiei, informează Reuters.

UPDATE Israelul, care anterior a încercat să rămână neutru față de agresiunea rusă împotriva Ucrainei, a început să își schimbe poziția. Israelul a început să furnizeze date organizațiilor internaționale și țărilor aliate cu privire la livrările de arme ale Iranului către Rusia. Ierusalimul încearcă să exercite presiuni asupra Teheranului și să oprească livrările de arme, relatează site-ul israelian de știri Walla, citând surse de rang înalt din cadrul Ministerului israelian al Apărării și al Ministerului Afacerilor Externe.

UPDATE "Sprijinul puternic al Germaniei face o diferenţă decisivă", a afirmat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care a apreciat astfel ajutorul militar trimis recent Ucrainei, scrie Agerpres care citează DPA. Printre echipamente militare trimise de Germania este și un sistem antiaerian modern Iris-T. Luni, are loc la București, o reuniune a miniştrilor de externe din ţările membre NATO.

UPDATE Kremlinul se așteaptă să aibă pierderi estimate la 100.000 de soldați în timp ce plănuiește să reia ofensiva în primăvară cu noi recruți, a relatat site-ul independent iStories, citat de Meduza.

UPDATE Vechea artilerie antiaeriană a fost readusă la viață pe câmpul de luptă din Ucraina în cadrul efortului de a doborî dronele care sunt mai lente și zboară la altitudini joase, relatează Insider.

UPDATE Ucraina trebuie să rămână un stat suveran, pentru a contracara ameninţarea la adresa securităţii Europei din partea Rusiei, a afirmat premierul ungar, Viktor Orban, într-o rară admitere a riscurilor pe care politicile Moscovei le prezintă pentru Bătrânul Continent, notează Mediafax.

UPDATE Rusia este capabilă să distrugă Ucraina într-o singură zi, chiar și fără utilizarea armelor nucleare. Această opinie a fost exprimată de fostul angajat al Casei Albe, Paul Craig Roberts, relatează TASS, potrivit Rador.

UPDATE În centrele de pregătire ale soldaților ruși din regiunea Sverdlovsk sunt focare de boli infecțioase, dar medicii nu îi pot trata din cauza lipsei de echipamente și medicamente. Acesta este probabil rezultatul condițiilor supraaglomerate și insalubre din zona lor de antrenament, notează cercetătorul independent Chris Owen, potrivit Hotnews.

UPDATE Producția de energie electrică a Ucrainei acoperă până la 80% din necesarul clienților, iar deficitul de energie a scăzut acum la aproximativ 20%, a anunțat în dimineața zilei de 27 noiembrie, pe Telegram, operatorul rețelei naționale ucrainene Ukrenergo, potrivit AlephNews.

UPDATE Kremlinul a încercat să minimalizeze informațiile potrivit cărora alianța de securitate condusă de Rusia, formată din mai multe foste națiuni sovietice, este tot mai slabă și divizată în urma războiului din Ucraina, scrie The Guardian.

UPDATE Autoritățile ruse de ocupație din Crimeea susțin că au „naționalizat" doar în luna noiembrie a acestui an peste 130 de mari întreprinderi comerciale și industriale deținute de ucraineni, relatează duminică serviciul rusesc al Radio Europa Liberă (RFE/RL), preluat de The Kyiv Independent.

UPDATE Forțele ruse au distrus șase posturi de comandă ale trupelor ucrainene în regiunile Herson și Harkov, precum și în Republica Populară Donețk, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, Igor Konașenkov, într-o ședință de informare.

UPDATE Un grup de mame ale soldaților ruși s-a alăturat unui grup de activiști pentru a cere retragerea trupelor Moscovei din Ucraina, lansând duminică o petiție online. Demersul, organizat de grupul Rezistența feministă rusă împotriva războiului, coincide cu Ziua Mamei în Rusia. Petiția este publicată pe Change.org și este adresată parlamentarilor din comisiile relevante ale Dumei de Stat și Consiliului Federației. Petiția avea peste 1.500 de semnături până duminică la ora 17:45, ora Moscovei, iar numărul acestora era în creștere, notează Rador.

UPDATE Peste 1.000 de persoane au fost puse oficial sub acuzare pentru săvărșirea de crime de război pe teritoriul Ucrainei susține primul adjunct al șefului Departamentului de Investigație a Poliției Naționale din Ucraina, potrivit Agerpres.

UPDATE Președintele Belarusului, Alexandr Lukașenko, consideră că Ucraina face o "greșeală" prin înaintarea unor condiții prealabile pentru discuțiile de pace cu Rusia, argumentând că astfel de cerințe puse în avans nu permit începerea negocierilor, relatează CNN.

UPDATE Directorul companiei Energoatom, societatea în subordinea căreia se află centralele atomoelectrice din Ucraina, a susţinut duminică, 27 noiembrie, faptul că observă semne conform cărora trupele ruse s-ar pregăti să renunţe la controlul asupra centralei nucleare Zaporojie, pe care au ocupat-o la începutul lunii martie, în primele zile ale invaziei ruse în Ucraina.

UPDATE Numai în ultimele 24 de ore ruşii au efectuat 54 de lovituri asupra Herson, ucigând o persoană şi rănind alte două, între care un copil, a declarat şeful administraţiei militare ucrainene a regiunii.

UPDATE „Rușii vor să înghețe ostilitățile până la primăvară, fie sub pretextul iernii grele, fie sub cel al unor negocieri de armistițiu cu ucrainenii. Putin cumpără timp, plătește oricât pentru 4-5 luni, cât are nevoie să-și pună pe picioarele unitățile de mobilizați, să le antreneze, pentru ca la primăvară să poate relua ofensiva.Cu iluzia acestei ofensive de primăvară care ar trebuie să schimbe soarta războiului, Putin amăgește elita moscovită și-i cere încă un răgaz de câteva luni. Rolul lui Surovikin, pentru însăși stabilitatea regimului, devine foarte important în următoarele câteva luni“, susține, într-un interviu pentru contributors.ro, istoricul Armand Goșu, expert în spațiul ex-sovietic, notează Ziare.com.

UPDATE Ministerul Apărării din Marea Britanie susține că rușii au suferit pierderi grele în Marina Militară ceea ce face improbabilă o contraofensivă a armatei ruse în regiunea Donețk. 

UPDATE Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a apreciat sprijinul Germaniei pentru Ucraina în rezistenţa acesteia în faţa invaziei ruse, în remarci făcute în ediţia de duminică a cotidianului naţional Die Welt, potrivit DPA.

UPDATE Kremlinul complotează pentru a-l lichida pe Lukașenko și a prelua controlul armatei din Belarus, arată o analiză a RLI (Robert Lansing Institute). Potrivit unor surse din cadrul conducerii militare ruse, citate de RLI, Kremlinul a luat o decizie cu privire la o „soluție” radicală la problema antrenării Belarusului în agresiunea armată a Rusiei împotriva Ucrainei.

UPDATE Singurul crucișător portavion al Floei de Nord a Federației Ruse, Amiral Kuznețov, ar putea să revină pe mare în primul trimestru al anului 2024, după mai bine de șapte ani de reparații și mondernizări, notează Naval News, care citează agenția rusă de presă TASS.

UPDATE Oficialii ruși vor să mai stăvilească influența șefului grupului paramilitar rus Wagner, Evgheni Prigojin, finanțatorul așa-numitei armate private a lui Vladimir Putin, prin crearea unei noi structuri care folosește mercenari recrutați din închisorile Rusiei de pe teritoriile ocupate în Ucraina, notează Institutul pentru Studiul Războiului. Potrivit informațiilor obținut de Direcția principală de informații ucrainene (GUR), oficialii ruși l-au numit pe omul de afaceri pro-Kremlin, Armen Sarkisian, noul administrator al închisorilor din teritoriile ocupate de Rusia în Ucraina.

UPDATE ”Trebuie să fim oneşti şi clari: forţele navale şi aeriene ruseşti sunt mai mult sau mai puţin la fel de mari ca înainte de război. Cu toate că au pierdut efective considerabile, forţele terestre ruse vor avea, mai devreme sau mai târziu, dimensiunea pe care o aveau înainte de 24 februarie, când şi-au lansat ofensiva, sau chiar mai mare. Rusia va învăţa din experienţa sa militară în Ucraina. Nu avem niciun motiv să credem că ameninţarea din partea Rusiei s-a redus cumva sau că ameninţarea la adresa NATO se reduce”, a spus ministrul Apărării din Estonia, citat de Hotnews. Oficialul a avertizat împotriva "oboselii din cauza războiului" a statelor occidentale. "Este exact ceea ce vrea Rusia să obţină. Rusia este pregătită să suporte mai mult", a spus ministrul eston al apărării.

UPDATE Ministerul Apărării a prezentat evaluarea în cadrul raportării zilnice despre războiul din Ucraina. Britanicii afirmă că în oraşele Pavlivka şi Vuhledar din estul regiunii Doneţk au fost „lupte intense" în ultimele două săptămâni, dar nicio tabără nu a reuşit să câştige teritoriu, potrivit Sky News. Ministerul Apărării mai spune că ambele părţi şi-au concentrat forţele în bătălia pentru Doneţk. Deşi luptele continuă, britanicii estimează că „este puţin probabil ca Rusia să fie capabilă să concentreze suficiente forţe pentru a realiza o breşă operaţională", notează Mediafax.

UPDATE Ministrul român al Afacerilor Externe Bogdan Aurescu va avea consultări politice cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken. Întâlnirea va avea loc marți, la București, iar printre temele care vor fi discutate de cei doi demnitari sunt războiul din Ucraina, criza energetică și vizele SUA pentru români.

UPDATE Între 6 mii și 7 mii de obuze sunt folosite într-o singură zi de armata ucraineană în războiul dus împotriva invaziei ruse. „Cantitatea de artilerie utilizată este stupefiantă”, apreciază responsabilii NATO și completează că în Afganistan forțele Alianței nu foloseau mai mult de 300 de obuze pe lună, scrie The New York Times, citat de Agerpres. În ceea ce privește armata rusă, aceasta ar lansa între 40 de mii şi 50 de mii de obuze zilnic.

UPDATE Ninsori abundente sunt aşteptate începând de duminică la Kiev, cu temperaturi sub pragul de îngheţ atât ziua, cât şi noaptea, în timp ce milioane de oameni care locuiesc încă în capitala ucraineană şi în jurul acesteia au încă acces limitat la căldură și lumină. În Herson, oamenii se tem de bomardamentele rușilor și fug din oraș. Coloana de mașini de la periferie se întinde pe mai mult de un kilometru, scrie Digi24.

UPDATE Biroul Procurorului General al Ucrainei a raportat sâmbătă, 26 noiembrie că, de la începutul invaziei (24 februarie), soldaţii ruşi au comis 49.471 de crime de agresiune şi crime de război în Ucraina. De asemenea, agenţiile ucrainene de aplicare a legii au înregistrat 19.139 de infracţiuni împotriva securităţii naţionale a Ucrainei, notează Mediafax.

UPDATE Rusia ar fi avut în plan să atace Japonia, în vara anului 2021. Planurile erau făcute, propaganda se pornise să demonizeze deja Țara Soarelui Răsare. Dar strategia s-a schimbat, iar Japonia a fost înlocuită de Ucraina. Dacă rușii se chinuie de 9 luni cu ucrainenii și pierd, cu japonezii s-ar fi terminat totul mai repede. Cu înfrângerea lui Putin, notează Digi24. În plus, Rusia și Japonia nu au semnat niciodată un tratat de pace după 1945. Insulele Kurile, anexate de sovietici, nu au fost abandonate niciodată de Japonia. Planurile Rusiei de a începe un război cu Japonia au ajuns la un activist rus de opoziție, care trăiește în exil din Franța, scrie Newsweek. Le-a primit de la o sursă din interiorul FSB. Autenticitatea planurilor a fost validată și de Hristo Grozev, șeful Bellingcat, care le-a arătat propriilor surse din cadrul FSB.

UPDATE Un denunțător din cadrul Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB) l-a catalogat pe președintele rus Vladimir Putin drept narcisist într-un e-mail transmis către Newsweek.E-mailul, datat 5 martie, descrie modul în care liderul rus este văzut de unii din FSB.

UPDATE Dacă mașinăria de război a lui Vladimir Putin din Ucraina a cheltuit nu mai puțin de 28 de miliarde de dolari în cele de luni de lupte sângeroase conform Forbes, iată că există și țări care au profitat de pe urma acestui conflict. Astfel, experții de la Fondul Monetar Internațional (FMI) anunță că există trei state care vor înregistra un boom economic în 2022: Georgia, Armenia și Turcia, pe fondul unui aflux al rușilor și la bogățiilor acestora, notează Ziare.com.

UPDATE Institutul pentru Studiul Războiului anunţă că ritmul operațiunilor s-a redus din cauza ploilor și a noroiului, dar se va intensifica în următoarele săptămâni, pe măsură ce solul va îngheța, notează The Kyiv Independent. "Probabil că va fi nevoie de câteva zile de temperaturi de îngheț consistente pentru ca solul să se solidifice, ceea ce înseamnă că este probabil ca condițiile de sol să fie stabilite pentru a permite creșterea ritmului operațiunilor pe întreg teritoriul Ucrainei în cursul weekendului 3-4 decembrie și în săptămâna următoare", scrie ISW, în cea mai recentă evaluare.

UPDATE Luxemburgul a donat șase drone Primoco UAV One 150 armatei ucrainene, a anunțat sâmbătă think tank-ul Ukrainian Military Center, care citează Ministerul Apărării din Luxemburg, scrie The Kyiv Independent. Pe 21 noiembrie, ministrul Apărării din Luxemburg, Francois Bausch, a declarat că țara va trimite vehicule Humvee suplimentare pentru a „întări Ucraina în exercitarea dreptului său la autoapărare”.

UPDATE Rusia atacă și distruge infrastructura ucraineană vitală în efortul său de a înfrânge Ucraina, a declarat sâmbătă premierul polonez Mateusz Morawiecki, aflat într-o vizită la Kiev, potrivit CNN. În comentariile făcute la Summitul Internațional al Securității Alimentare, desfășurat în capitala Ucrainei, Morawiecki a declarat că Rusia "și-a supraestimat propriul potențial militar și știe deja că victoria pe câmpul de luptă ar putea să nu fie realizabilă". "Prin urmare, Moscova caută alte metode pentru a înfrânge Ucraina. În loc să lupte cu soldații, Rusia aduce moartea, foametea și hipotermia în rândul civililor", a continuat șeful guvernului de la Varșovia, notează Libertatea.

UPDATE Soldaților ruși li s-ar fi spus să lupte în Ucraina sau "ar putea dispărea". Alții, care suferă de boli precum HIV și hepatita C, au fost înrolați pe front, anunță msn.com.

UPDATE Șeful poliției naționale ucrainene, Ihor Klimenko, a declarat sâmbătă că 32 de civili au fost uciși în Herson începând din 9 noiembrie, când forțele ruse au fost forțate să se retragă din orașul pe care îl ocupaseră timp de opt luni. În același timp, noi atacuri au avut loc în Nikopol și Dnipro, iar la Kiev încă se lucrează pentru reluarea furnizării de energie electrică și termică, după ce ce alimentarea cu apă a fost restabilită.

UPDATE Sâmbătă, forţele ucrainene au respins atacurile ruseşti în apropiere de Stelmakhivka, în regiunea Luhansk, şi de Bilohorivka, Marinka, Verkhnokamianske şi Spirne, în regiunea Doneţk, a anunţat Statul Major General al Forţelor Armate ale Ucrainei. Armata ucraineană a lovit două centre de comandă, 11 concentrări ruseşti de echipamente şi personal militar şi „un alt loc strategic” al armatei ruse în aceeaşi perioadă, a precizat Statul Major General, scrie Mediafax.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi prim-ministrul belgian Alexander De Croo au semnat, sâmbătă, o declaraţie de sprijin pentru aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană şi la NATO. Documentul a fost semnat în timpul vizitei lui De Croo la Kiev.

UPDATE Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a afirmat, sâmbătă, într-un nou discurs, că foametea nu trebuie să fie folosită niciodată ca armă, el vorbind despre “noua politică de genocid a Rusiei”.  

Război în Ucraina, ziua 276: Cătușe pentru Prigojin moarte misterioasă și beznă. Raport: Rusia trage cu rachete nucleare goale
Război în Ucraina, ziua 275: Spitalul Herson, avariat de rachete rusești. Mesajul Olenei Zelenska și miliardele cheltuite de ruși

O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldoveneascǎ. /Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. /Șeful Agenției Servicii Publice face mai multe dezvăluiri incendiare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova, dar și cum îi susținem pe cei deja prezenți - discutăm astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți, Dumitru Vicol, analist financiar
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
A tăiat bugetele pentru compensații, asistenți sociali și program prelungit în școli și le-a umflat pentru concerte și chefuri. Pe ce alege să cheltuie banii Primăria Chișinău?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari vine la Cutia Neagră Plus să ne spună cum s-a organizat licitația de la aeroport. De ce în funcțiile cheie a întreprinderilor de stat ajung oameni apropiați partidului de guvernare? Care este soarta bunurilor Republicii Moldova din Ucraina? Ce se întâmplă la „Metalferos”, „Moldtelecom” și ce va face APP pentru a aduce Hotelul Național în proprietatea statului. Detalii în emisiune!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Milioane de euro din AIR Moldova riscă să ajungă tot în buzunarul lui Șor și la partenerii săi de scheme din Rusia. Ce șanse au pasagerii păgubiți de Air Moldova să-și întoarcă banii?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Haos în sistemul judecătoresc? /De ce avem tot mai multe hotărâri controversate pe dosare de rezonanță? /Ce cred judecătorii despre cum își face munca CSM? / Despre acestea, dar și despre starea generală din sistemul judecătoresc, discutăm cu membrul CSM Ion Guzun și judecătoarea Angela Bostan.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Yandex, acuzată de evaziune fiscală și implicată în scandaluri de spionaj în mai multe state, și-a deschis reprezentanțǎ oficială în Moldova. Ce scopuri urmărește în Moldova compania apropiată lui Putin? Răspunsul îl aflați la Cutia Neagră PLUS!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
25 ari de teren în coasta Parcului Dendrariu - miza unui scandal cu amenințări și plângeri la Poliție. Luptă între o pensionară și un om de afaceri multimilionar ce vrea să-și construiască casă lângă parc.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cum o eroare de calcul a făcut ca Moldova să cumpere gaz scump în exces?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră va fi deschisă de șeful adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi. • De ce procurorii ar putea să nu-și primească salariile? • Ce detalii noi au apărut în dosarele lui Andronachi, Plahotniuc, Dodon și alți fugari? • Ce se întâmplă cu deputații rămași fără imunitate? • Care va fi soarta dosarelor pornite pe fapte de îmbogățire ilicită? • Pe cine a încercat să consulte Veaceslav Platon?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Sute de persoane au fost incluse fictiv pe lista de donatori ai partidelor Renașterea, Șansă și MAN. Cutia Neagră Plus a găsit printre donatorii acestor partide politice mai mulți pensionari, femei de serviciu, studenți și angajați la stat.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus, într-un format mai neobișnuit. Alături de reporterii de investigație Victor Moșneag, Liuba Șevciuc și Ștefan Bejan discutăm despre provocările cu care se confruntă jurnalismul de investigație din Republica Moldova. De asemenea, reporterii oferă și unele detalii din spatele unor anchete renumite.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Am urmărit predicile rostite de preoți în bisericile conduse de Mitropolitul Vladimir și am aflat cum lucrează Moscova prin slujitorii săi îmbrăcați în sutane. Investigația dezvăluie rolul clericilor propagatori ai minciunilor elaborate în laboratoarele Kremlinului în războiul informațional dus de Rusia contra Moldovei.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Gazul de 10 lei promis de Ilan Șor și bașcana Evghenia Guțul locuitorilor din Găgăuzia ascunde în spate o schemă sofisticată cu ramificații până la Moscova. Companiile din Turcia și Germania, care s-au angajat să livreze gaze la preț preferențial nu sunt decât firme interpuse să camufleze livrări de gaze din Rusia. Mai exact, acestea duc spre un oligarh ucrainean prorus, apropiat de fostul președinte al țării vecine Victor Ianukovici și de gigantul rus Gazprom, arată cea mai nouă investigație Cutia Neagră PLUS.

/VIDEO/ De la bucătar, la meșter popular: Povestea tânărului de la Tănătari care dă o viață nouă lemnului. „A fost o provocare”
/VIDEO/ De la bucătar, la meșter popular: Povestea tânărului de la Tănătari care dă o viață nouă lemnului. „A fost o provocare”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 804: „Cadou” pentru Putin, amenințare atomică și sportiv ucis! Zelenski cere arme livrate rapid
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 804: „Cadou” pentru Putin, amenințare atomică și sportiv ucis! Zelenski cere arme livrate rapid
/VIDEO/ Când a plâns ultima dată? Maia Sandu, pentru Iuri Dudi: „Avem jurnaliști care filmează pe linia frontului”
/VIDEO/ Când a plâns ultima dată? Maia Sandu, pentru Iuri Dudi: „Avem jurnaliști care filmează pe linia frontului”
/LIVE/ Prima semifinală Eurovision 2024: Natalia Barbu luptă pentru un loc în Marea Finală
/LIVE/ Prima semifinală Eurovision 2024: Natalia Barbu luptă pentru un loc în Marea Finală
/VIDEO/ Noua generație europeană: Tinerii moldoveni vor merge prin țară, pentru a informa oamenii despre UE
/VIDEO/ Noua generație europeană: Tinerii moldoveni vor merge prin țară, pentru a informa oamenii despre UE

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 804: „Cadou” pentru Putin, amenințare atomică și sportiv ucis! Zelenski cere arme livrate rapid

07 mai 2024, ora 23:27

​Președintele Vladimir Putin a depus jurământul marți, în cadrul unei ceremonii fastuoase la Kremlin, începând un al cincilea mandat cu mai multă putere ca niciodată și într-un moment în care Rusia pare tot mai sigură de victoria pe frontul din Ucraina. Ajuns la 71 de ani, liderul de la Kremlin conduce țara de la începutul secolului și și-a asigurat un nou mandat de șase ani în martie, după ce a câștigat alegerile prezidențiale lipsite de orice opoziție, scriu AFP și Reuters. Ceremonia a fost boicotată de SUA şi de multe ţări ale Uniunii Europene din cauza războiului din Ucraina. Opozanta rusă Iulia Navalnaia l-a numit marți, 7 mai, pe președintele Vladimir Putin „mincinos, hoț (și) criminal”, înainte de învestirea liderului de la Kremlin pentru un al cincilea mandat.

Între timp, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut un ritm mai rapid de livrare a armelor promise de Occident. Totodată, Ucraina susține că a dejucat un complot rusesc pentru asasinarea lui Zelenski. Agenți ruși FSB se infiltraseră în serviciul ucrainean de pază de stat. Complotul a fost descris de un oficial ucrainean drept „cadou pentru Putin înainte de inaugurare”. Kievul va folosi acest an pentru a epuiza armata rusă și a crește șansele de succes ale unei ofensive ucrainene în 2025, crede istoricul Armand Goșu. Următoarele trei sau chiar patru luni ar putea fi dramatice, dar este puțin probabil că Rusia va putea obține și altceva decât victorii tactice, chiar dacă ucrainenii au întârziat construirea fortificațiilor și consolidarea liniilor de apărare. Armata rusă are pierderi uriașe, arsenalul ei este epuizat. Chiar și pentru cei mai pesimiști comentatori occidentali, acest lucru o să devină evident cu ocazia ofensivei din vară.

UPDATE Serviciul ucrainean de securitate de stat SBU a declarat că a prins agenți ruși în cadrul serviciului ucrainean de pază de stat care plănuiau asasinarea președintelui și a altor oficiali guvernamentali de rang înalt, relatează Reuters. „Contraspionajul și anchetatorii SBU au zădărnicit planurile FSB (serviciul de securitate al Rusiei) de eliminare a președintelui Ucrainei și a altor reprezentanți ai conducerii militare și politice de vârf”, a declarat SBU pe Telegram. Șeful SBU, Vasyl Malyuk, a descris complotul ca fiind un „cadou pentru Putin înainte de inaugurare”. SBU a declarat că doi suspecți au fost reținuți după ce o anchetă a documentat treptat presupusele lor acțiuni criminale, potrivit G4media.

UPDATE Șefa Comisiei Europene i-a cerut liderului chinez să îşi folosească influența asupra președintelui rus Vladimir Putin pentru a opri războiul din Ucraina. "Suntem de acord că Europa și China au un interes comun în ceea ce privește pacea și securitatea. Contăm pe China să își folosească toată influența asupra Rusiei pentru a pune capăt războiului de agresiune împotriva Ucrainei", a afirmat von der Leyen.

UPDATE Rusia și Ucraina s-au acuzat reciproc, în fața organizației mondiale de supraveghere a armelor chimice de la Haga, că au folosit toxine interzise pe câmpul de luptă, a anunțat marți organizația, citată de The Guardian.

UPDATE Președintele rus Vladimir Putin ar putea propune marți premierul care va conduce viitorul guvern, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit agenției de presă Interfax, citată de Reuters. Potrivit Constituției din Rusia, executivul trebuie să demisioneze la începutul unui nou mandat prezidențial, iar președintele va propune Parlamentului un nou prim-ministru, notează Hotnews. Actualul premier este Mihail Mișustin, pe care Putin ar putea să-l nominalizeze din nou.

UPDATE În ultimele 24 de ore rușii au atacat în șapte sectoare ale frontului, cele mai multe operațiuni fiind înregistrate la Avdiivka și Bahmut. În total 97 de lupte s-au dat în intervalul menționat pe toată linia frontului, a anunțat marți dimineață Statul Major al armatei ucrainene. Peste 120 de localități din regiunile Cernigău, Sumî, Harkov, Lugansk, Donețk, Zaporojie, Dnipropetrovsk, Herson și Nikolaiev au fost bombardate de artileria rusă, potrivit Spotmedia.

UPDATE Vladimir Putin a depus oficial jurământul în calitate de preşedinte al Rusiei, marcând începutul celui de-al cincilea mandat al său, scrie Mediafax. Liderul de la Kremlin şi-a început discursul mulţumind naţiunii pentru sprijinul acordat şi armatei care luptă în războiul său din Ucraina. "Aş dori să le mulţumesc participanţilor la operaţiunea militară specială, aş dori să le mulţumesc tuturor celor care luptă pentru patria noastră", spune el, potrivit Sky News. "Văd înţelegerea profundă a rolului nostru istoric de a ne apăra alegerea, de a ne apăra libertatea şi de a apăra interesele naţionale ale Rusiei.  "Vom trece prin această perioadă dificilă şi vom avea succes", spune el. 

UPDATE Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat marţi Rusia pentru demiterea unei profesoare din cauza mai multor fotografii postate pe reţele sociale, inclusiv unele în care apărea în postură apropiată cu alte femei, informează AFP, potrivit Agerpres. 

UPDATE Bătălia pentru Ceasiv Iar continuă însă forțele ucrainene par să fi stabilizat frontul pe fondul sosirii ajutoarelor occidentale. Rușii continuă loviturile aeriene asupra Ucrainei vizând în special obiective de infrastructură energetică, scrie Știripesurse.

UPDATE „Ţara noastră este condusă de un mincinos, un hoţ, un asasin, dar se va termina inevitabil”, a declarat Iulia Navalnaia, din exil, într-un mesaj video publicat pe reţelele sociale. „Cu el la timonă, ţara noastră nu va avea nici pace, nici dezvoltare, nici libertate”, a adăugat ea, referindu-se la războiul declanşat de armata rusă în Ucraina. „Acest război este sângeros şi nebunesc şi nimeni nu îl vrea, cu excepţia lui Putin”, a afirmat Iulia Navalnaia. „Promisiunile sale nu sunt numai lipsite de sens, sunt înşelătoare. Durează de 25 de ani. Va fi la fel şi de această dată”, a spus opozanta în acest mesaj video de circa şase minute. „În fiecare dintre mandatele sale situaţia nu face decât să se înrăutăţească şi este înspăimântător să ne imaginăm ce se va întâmpla atât timp cât Putin va fi la putere”, a mai spus Iulia Navalnaia, făcând referire la „sutele de deţinuţi politici din Rusia care îndură condiţii inumane”. „Trebuie să veghem ca nimeni în lume să nu-l creadă pe Putin, nici în Rusia, nici în străinătate”, a mai spus Navalnaia.

UPDATE Sergentul Gordon Black, care fusese cantonat în Coreea de Sud, a călătorit în Rusia pe cont propriu, fără acceptul superiorilor, cu scopul de a-și vedea iubita rusoaică și a fost arestat preventiv, joi, 2 mai, sub acuzația de furt, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei americane, Cynthia O. Smith, într-un comunicat preluat de NBC.

UPDATE Beijingul susţine o conferinţă de pace privind războiul din Ucraina care să aibă o participare egală a tuturor părţilor, a declarat ambasadorul chinez în Rusia, Zhang Hanhui, într-un interviu acordat agenţiei ruse RIA, publicat marţi, relatează Reuters, citată de News.ro.

UPDATE Forţele ruse au lovit 11 comunităţi din regiunea Sumy, în nord-estul Ucrainei, în 31 de atacuri separate pe parcursul zilei, a raportat administraţia regională la 6 mai, potrivit Mediafax. Administraţia regională a confirmat că atacul rusesc asupra comunităţii Krasnopillia, mai devreme în cursul zilei, a provocat rănirea a trei persoane.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut un ritm mai rapid de livrare a armelor promise de Occident în mesajul său video de luni, relatează dpa, potrivit Agerpres.

UPDATE Rusia nu mai foloseşte Podul Crimeii pentru a aproviziona liniile de front. Podul, numit şi Podul Kerch, face legătura între Rusia continentală şi peninsula Crimeea, ocupată de Rusia, şi a fost mult timp o rută de aprovizionare crucială pentru armata rusă din Ucraina, potrivit Mediafax.

UPDATE Rușii au inventat că Statele Unite ar fi în contact cu fostul președinte al Ucrainei, Petro Poroșenko, cu primarul Kievului, Vitali Kliciko, cu șeful Oficiului prezidențial, Andrii Yermak, și cu fostul comandant-șef al Forțelor Armate, Valerii Zalujnyi, în legătură cu posibila înlocuire a lui Volodymyr Zelenski din funcția de președinte. Propagandiștii ruși au venit cu un nou fals potrivit căruia Statele Unite caută o alternativă lui Volodimir Zelenski în funcția de Președinte al Ucrainei. Pentru a fi „convingător”, această operațiune informațional-psihologică este răspândită cu referire la biroul de presă al Serviciului rus de informații externe, scrie Libertatea Cuvântului.

UPDATE Rafinăria petrolieră Tuapse a Rosneft şi-a reluat activitatea de prelucrare după ce a fost avariată în urma unui atac cu dronă în ianuarie. Se pare că reparaţiile au fost finalizate la unitatea primară de rafinare a petrolului a instalaţiei la sfârşitul lunii aprilie, potrivit Mediafax.

UPDATE Anunțul Kremlinului privind manevre militare cu arme nucleare tactice face parte din campania de “control reflexiv”, un element-cheie al setului de instrumente de război hibrid al Rusiei și care vizează modificarea modului de luare a deciziilor occidentale, prin folosirea de amenințări nucleare și manipulări diplomatice, afirmă analiștii de la prestigiosul Institut pentru Studiul Războiului (ISW), citați de Pravda. Controlul reflexiv este o tactică care modelează un adversar prin retorică și operațiuni de informare țintite, astfel încât adversarul să întreprindă în mod voluntar acțiuni care să avantajeze Rusia.

UPDATE Noua versiune a limuzinei Aurus Senat prezidențiale a fost prezentată publicului pentru prima dată, cu două zile înainte de învestirea pentru un nou mandat de președinte a lui Vladimir Putin, relatează TASS.

UPDATE Aproximativ 90% din veniturile generate de activele ruseşti îngheţate ar trebui să fie cheltuite pentru achiziționarea de arme pentru Ucraina, a afirmat luni cancelarul german Olaf Scholz, susținând astfel o propunere a Uniunii Europene, transmite Reuters, citată de Agerpres.

UPDATE Ministrul bulgar interimar al apărării, Atanas Zaprianov, a declarat că primele avioane de vânătoare F-16 vor sosi în Bulgaria în primul trimestru al anului 2025, deoarece piloţi bulgari vor urma antrenamente în SUA, în această toamnă. 

UPDATE Militarii Moscovei au fost condamnați pentru 116 crime anul trecut, notează publicația independentă rusă Mediazona, ceea ce reprezintă o creștere de aproape 900% față de 2022, când au existat 13 condamnări în rândul militarilor pentru fapte similare, conform Ministerului britanic al Apărării, relatează Business Insider.

UPDATE Guvernul polonez a anunţat luni că finanţează funcţionarea a 20.000 de terminale de acces la internet prin satelit Starlink în Ucraina, reţea esenţială pentru comunicaţiile armatei din această ţară, informează AFP, potrivit Agerpres.

UPDATE Statele Unite au anunţat luni că nu vor participa la ceremonia de învestire a preşedintelui rus Vladimir Putin, care va începe oficial, marţi, al cincilea mandat în fruntea Rusiei, notează AFP.

UPDATE Asociația Navalnîi, care continuă munca disidentului rus Alexei Navalnîi, a publicat imagini in interiorul palatului opulent construit pe malul Mării Negre, la Gelendjik, filmate cu o cameră ascunsă. Echipa de investigații a scris, de mai multe ori, că palatul aparține liderului de la Moscova. Kremlinul a negat constant că este construit pentru Putin și a respins acuzațiile că a fost ridicat din mită. „Avem aproape patru ore de filmări video din interiorul tuturor camerelor palatului lui Putin. Din interiorul celei mai secrete și bine păzite clădiri din țară. Dormitoare, birouri, săli de sport, criosaune și o capelă. Puteți vedea adevărata amploare a nebuniei liderului de la Kremlin”, precizează echipa de investigații a lui Navalnîi.

UPDATE Fiul comandantului militar rus Alexander Lapin a fost eliminat în urma unei lovituri nimicitoare a stemului american HIMARS controlat de forțele ucrainene în războiul din Ucraina, scrie Newsweek. "Vești tragice au venit de pe front. Conaționalul nostru Denis Lapin a murit în zona operațiunii militare speciale (războiului din Ucraina n.red)", se arată într-un mesaj pe grupul rusesc de Telegram "Novosti Volgograd".

UPDATE Vladimir Kara-Murza, condamnat la 25 de ani de închisoare în aprilie 2023 pentru că a contestat războiul de clanșat de Vladimir Putin din Ucraina, va primi premiul Pulitzer pentru 2024 pentru opiniile semnate în Washington Post din spatele gratiilor, potrivit RFI.

UPDATE Un soldat american arestat în Rusia în urma unor acuzații de furt, la decizia unui tribunal din Vladivostok, a anunţat marţi agenţia de presă RIA, aflată sub controlul statului.

UPDATE Moscova speră că exercițiile viitoare ale Rusiei privind folosirea armelor nucleare nestrategice vor răcori "capetele fierbinți" în Occident, se precizează într-o declarație a Ministerului de Externe al Rusiei, conform TASS, scrie Rador Radio România.

UPDATE Halterofilul Oleksandr Pielieshenko, care a participat la Jocurile Olimpice de la Rio, a fost ucis pe front, a anunţat, luni, Federaţia ucraineană de haltere. Avea 30 de ani. Pielieshenko a fost dublu campion european în 2016 şi 2017. La Rio, în 2016, el a ocupat locul al patrulea la categoria 85 kg.

UPDATE Ministerul Apărării britanic a fost ţinta unui atac cibernetic de mare amploare, în spatele căruia, potrivit Sky News, se află China, relatează marţi agenția DPA, citată de Agerpres. În timpul atacului a fost accesat ilegal un stat de plată, existând posibilitatea să fi fost compromise detaliile bancare ale întregului personal militar activ şi ale unora dintre veterani. Ministerul Apărării de la Londra a luat imediat măsurile necesare după descoperirea breşei de securitate. Potrivit investigaţiilor preliminare, nu există dovezi că ar fi fost sustrase informaţii sensibile, însă ca măsură preventivă personalul militar vizat a fost alertat şi a primit sfaturi de specialitate. El va putea folosi un serviciu de protecţie a datelor personale pentru a verifica dacă informaţiile sale sunt utilizate ori se încearcă utilizarea lor în mod ilegal.

UPDATE Rusia a pierdut 476.460 de soldați de la începutul războiului, potrivit armatei ucrainene. Conform sursei citate, armata lui Putin continuă să sufere pierderi. Numai în ultimele 24 de ore, 1.160 au fost uciși, iar trupele ucrainene au distrus 37 de sisteme de artilerie, 25 de tancuri și 14 vehicule blindate de luptă, potrivit Ukrainska Pravda.

UPDATE Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski afirmă că lucrează foarte activ la pregătirea summitului inaugural, Summitul pentru pace din Elveţia, el precizând că este important ca cât mai multe state posibil, cât mai mulţi actori posibil care sunt interesaţi de aplicarea deplină a Cartei ONU şi a dreptului internaţional, să îşi demonstreze poziţia de lider în cadrul summitului. Zelenski mai spune că o astfel de pace şi adevărata restabilire a liniştii în relaţiile internaţionale sunt posibile doar dacă majoritatea mondială se alătură la instaurarea păcii şi obligă Rusia la pace, o obligă să adere la regulile de bază ale coexistenţei normale a naţiunilor.

UPDATE Beijingul susţine o conferinţă de pace privind războiul din Ucraina care să aibă o participare egală a tuturor părţilor, a declarat ambasadorul chinez în Rusia, Zhang Hanhui, într-un interviu acordat agenţiei ruse RIA, publicat marţi, relatează Reuters.

UPDATE SUA și majoritatea țărilor UE vor boicota marți ceremonia de învestire de la Kremlin a președintelui Vladimir Putin pentru un nou mandat de șase ani. Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, a declarat că SUA nu consideră alegerile din martie ca fiind „libere şi corecte, dar el este preşedintele Rusiei şi va continua să fie”. Cu o zi în urmă, liderul de la Kremlin a ordonat a ordonat exerciții militare cu arme nucleare tactice ca „un răspuns la declarațiile provocatoare și amenințările unor oficiali occidentali”.

UPDATE Țările de Jos intenționează să transfere avioane de vânătoare americane F-16 în Ucraina în această toamnă, acestea vor începe să fie transferate în loturi „după vară”. Ministrul Apărării al țării, Kaisa Ollongren, a declarat că aliații urmează un plan care include pregătirea piloților ucraineni, pregătirea personalului de întreținere și predarea ei înșiși a aeronavei.

UPDATE Presiunea războiului sângeros din Ucraina se accentuează tot mai mult asupra lui Vladimir Putin, odată ce timpul se scurge și obiectivul său din țara vecină este tot mai departe. Președintele rus a fost surprins într-o stare neobișnuită de Paște, retras și abătut într-o apariție publică rară la o liturghie de la Moscova. Acesta părea să privească în gol către congregație în timp ce trecea prin mișcările religioase în timpul liturghiei. Starea de spirit a lui Putin ar fi putut fi rezultatul afirmațiilor conform cărora forțele armate ale țării pierd câte 1.000 de oameni pe zi, în prima linie a frontului din Ucraina, scrie ziare.com.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 803: Planul NATO pentru Moldova, ordinul lui Putin și alertă în Europa! Rusia amenință Marea Britanie
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 802: Atac de Paște, drum spre Iad, sat cucerit și avion doborât! Zelenski: Rusia nu are dorință de pace
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 802: Atac de Paște, drum spre Iad, sat cucerit și avion doborât! Zelenski: Rusia nu are dorință de pace
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 802: Atac de Paște, drum spre Iad, sat cucerit și avion doborât! Zelenski: Rusia nu are dorință de pace
Premieră mondială: Noul Porsche Cayenne GTS facelift. Motorul său V8 a fost supus unei revizuiri ample
Premieră mondială: Noul Porsche Cayenne GTS facelift. Motorul său V8 a fost supus unei revizuiri ample
/VIDEO/ TV8 aduce Lumina Învierii în casele voastre: Urmărește Liturghia Pascală pe tot parcursul nopții
/VIDEO/ TV8 aduce Lumina Învierii în casele voastre: Urmărește Liturghia Pascală pe tot parcursul nopții
/VIDEO/ Plecați în lumea largă: Unii moldoveni și-au așteptat copiii la masa de Paște, alții rămân singuri și de sărbători
/VIDEO/ Plecați în lumea largă: Unii moldoveni și-au așteptat copiii la masa de Paște, alții rămân singuri și de sărbători
/VIDEO/ De 7 luni, în căutarea „casei” Anticorupție. Dragalin: „Nu putem face angajări noi până nu avem oficiu”
/VIDEO/ De 7 luni, în căutarea „casei” Anticorupție. Dragalin: „Nu putem face angajări noi până nu avem oficiu”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram