Război în Ucraina, ziua 171: Cinci morți în bombardamentul de la Donețk. Apelul autorităților din Energodar

economic

Termenul de plată a facturilor pentru gaz ar putea fi extins! Cele mai importante decizii aprobate de Comisia pentru Situații Excepționale

12 ianuarie 2022, ora 13:05
Distribuie:

Comisia pentru Situații Excepționale s-a întrunit marți seară în ședință pentru a aproba o serie de măsuri în privința redresării situației de pe piața gazelor naturale și riscurile pe care le implică aceasta pentru consumatorii din Republica Moldova. Membrii Comisiei au audiat raportul Moldovagaz, dar și cel al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale cu privire la situația pe piețele internaționale de tranzacționare a gazului natural și implicațiile pentru Republica Moldova.

 În baza rapoartelor prezentate s-au constatat dificultăți în acumularea fondurilor necesare pentru achitarea integrală de către SA Moldovagaz către furnizor. Acestea se datorează devierilor financiare negative cauzate de creșterea prețului pentru luna ianuarie și menținerea tarifelor aprobate anterior. 

SA Moldovagaz a informat Comisia Situații Excepționale că, deși condițiile contractuale de plată au rămas neschimbate, furnizorul nu mai acceptă devieri financiare negative și astfel există  riscul de sistare a livrării gazelor naturale în cazul în care nu se vor face achitările în conformitate cu condițiile contractuale. 

Participanții la ședință au discutat despre un set de soluții pentru a evita riscul sistării livrărilor de gaze naturale către Republica Moldova, inclusiv despre eventualitatea contractării unui credit comercial de către SA Moldovagaz. De asemenea, s-a discutat despre compensarea facturilor pentru consumatori în contextul în care tariful pentru aceștia ar putea fi majorat. 

Astfel, Comisia pentru Situații Excepționale au adoptat următoarele decizii:

Instituțiile publice urmează să întreprindă măsuri pentru a raționaliza consumul de gaz și energie electrică în baza recomandărilor Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. 

De asemenea, Moldovagaz va iniția discuții în cadrul Consiliului de Observatori despre posibilitatea extinderii termenului de plată a facturilor până la sfârșitul lunii ianuarie 2022. 

În același timp, SA Moldovagaz va continua negocierile cu băncile comerciale privind contractarea unui credit comercial și va informa în mod oficial membrii CSE despre răspunsul băncilor.

Totodată, Ministerul Finanțelor va analiza opțiunile legale existente privind amânarea plății TVA de către SA Moldovagaz pentru o perioadă scurtă, astfel asigurând compania cu lichidități  necesare pentru plățile curente; 

Ministerul Muncii și Protecției Sociale, în comun cu Ministerul Finanțelor, vor analiza situația privind creșterea tarifului la gazele naturale și impactul asupra consumatorilor, dar și fondul alocat pentru compensații și va înainta propuneri de îmbunătățire a sistemului de compensații. Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale va continua monitorizarea situației și va informa periodic membrii CSE despre evoluția situației.

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram