Război în Ucraina, ziua 90: Rusia a preluat controlul a 5 fabrici din industria de apărare

politic

BCS vrea detalii pe subiectul contractului la energia electrică încheiat cu Ukrhidroenergo. „Să nu existe secrete”

12 mai 2022, ora 11:14
Distribuie:

Deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS), Vasile Bolea, a cerut în plenul Parlamentului audirea prim-ministrei Natalia Gavrilița pe subiectul contractului încheiat cu compania ucraineană Ukrhidroenergo pentru achiziționarea a 30% din necesarul de curent electric pentru luna mai. „Să nu existe secrete”, a subliniat Bolea. 

„S-a vorbit că vom cumpăra 30% din volumul necesar de energie electrică, că contractul este unul secret...Nu cred că ar trebui să existe secrete, deoarece populația va plăti pentru aceasta lunar, fiecare cetățean va plăti pe propria piele deciziile care s-au luat. Să nu existe secrete, cetățenii să știe ce îi așteaptă începând cu data de 12 mai 2022”, a spus socialistul Vasile Bolea. 

Solicitarea nu fost susținută, însă, de majoritatea parlamentară.

Energocom a semnat un contract de achiziție a 30% din necesarul de curent electric pentru luna mai cu compania ucraineană Ukrhidroenergo, conform prevederilor dispoziției Comisiei pentru Situații Excepționale din 29 aprilie.

Operatorul ucrainean va începe livrările de energie din data de 12 mai. „S-a negociat direct cu companii producătoare de energie electrică din Ucraina (între care Energoatom, D. Trading și altele), solicitându-se oferte pentru furnizarea a 30% din consumul necesar. Conform condițiilor contractuale, la solicitarea părții ucrainene, prețul de achiziție pentru acest contract este un secret comercial și nu poate fi divulgat, dar pot confirma ca este un preț mai mic decât ofertele parvenite la licitația precedentă”, a spus Vladimir Sadovoi, director general interimar al Energocom.

La sfârșitul lunii aprilie, Energocom, în baza negocierilor directe, a semnat un contract de achiziție cu Centrala Termoelectrică de la Cuciurgan (MGRES), la prețul de 59,5 dolari/ MWh. MGRES și-a asumat să asigure 70% din necesarul de energie electrică pentru luna mai.

Conform Comisiei Situații Excepționale, Energocom încheie contracte de achiziție cu producătorii, după care - cu furnizori și distribuitori. Datele preliminare arată că la prețul mediu de achiziție al energiei electrice tariful actual pentru consumatorul final nu va crește. Totodată, ANRE urmează să analizeze prețul mediu de achiziție pentru a determina dacă va fi nevoie de o ajustare a tarifului.

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram