După ploile din această toamnă, sezonul ciupercilor se declară deschis. Traseele naționale sunt deja împânzite de comercianți, care le adună din pădure și le vând direct de pe marginea drumului. Oamenii spun că le culeg de ani buni, iar înainte de a le oferi spre vânzare, le încearcă personal, ca să nu pună în pericol sănătatea cumpărătorilor. Totodată, medicii atenționează să fim precauți, atunci când procurăm ciuperci de la comercianții ambulanți, iar în cazul în care ne simțim rău după ce le-am consumat, să ne adresăm de urgență la doctor.
Pe Aliona am găsit-o astăzi în apropierea localității Condrița, unde împreună cu soțul său vindeau ciuperci. S-au trezit de la cinci dimineața, ca la prânz, să fie deja pe marginea drumului, cu găleata plină cu ciuperci. Femeia spune că este nevoită să iasă pe traseu, deoarece are un salariu foarte mic pentru a supraviețui și a-și ajuta copiii, iar ciupercile înseamnă un ban în plus. Spune că le culege de mai bine de 20 de ani, mai exact, încă de când era mică și mergea cu mama prin pădure, ea fiind cea care a ghidat-o și învățat-o cum să le aleagă pe cele comestibile. Chiar și așa, cu multă experiență în spate, este foarte atentă, atunci când le adună.
„Eu știu ce vând. Eu strâng și mănânc, și apoi vând la alții. Dacă văd că mie mi-i rău, nu vând la nimeni. Dar eu dacă am mâncat ciupearca ceea și mie mi-i foarte bine, nu m-am otrăvit, și știu că ciupearca e bună, eu vând la alții. Dar așa ca să o strâng și să o vând să otrăvesc pe alții, eu nu vreau”.
Femeia spune că toată familia ei consumă ciuperci strânse de ea. Ne-a mărturisit că, anul acesta, sunt mai puține decât de obicei, deoarece a fost secetă. Prin urmare, nu oricine poate să le găsească, de aceea, și prețul s-a majorat. Totodată, femeia îi îndeamnă pe necunoscători să nu le culeagă, dacă nu sunt siguri că sunt comestibile.
„- Ciuperca aceasta, care a venit doamna și cu domnul și mi-au arătat, le-am spus că-s foarte rele. Vi le aleg eu și vi le arunc, că numai una de aceasta și se duce toată familia.
- Da ce are? Cum o cunoașteți că e rea?
- E foarte rea. Ele se fac la tulpinile de copac și se fac tufe. Dar ea e foarte rea, nu-i bună. Mie mama mi-a spus că e foarte rea, nu-i bună ciupearca, și eu nici nu o strâng”.
Chiar dacă prețul este destul de pipărat, mai exact - 100 de lei pentru o găleată mică de ciuperci, oamenii care până acum obișnuiau să le culeagă, din lipsă de timp, le cumpără.
„Am cumpărat ciuperci foarte gustoase. Uitați-vă, astea-s de sub plopi, foarte buni, cărnoși”.
„De mulți ani deja le strângem și le mâncăm, și nu avem probleme. Ele uitați-vă, seamănă una cu alta, nu poți să le încurci pe dânsele”.
Pe de altă parte, mulți oameni preferă să le cumpere de la piață, deoarece ar fi mai sigure.
„Eu cumpăr ciuperci aici, sunt cumpărător fidel. Pe marginea drumului toate sunt otrăvite, de aceea, cumpăr doar de la piață”.
„ - Nu prea am încredere. Mai în siguranță - de la piață.
- De la cei care au autorizație.
- Da, corect”.
Medicii atenţionează oamenii să fie precauţi şi să nu cumpere ciuperci de pe marginea drumului. Totuși, dacă au consumat astfel de ciuperci și nu se simt bine, este cazul să se adreseze de urgență la medic, deoarece consecințele pot fi dintre cele mai grave și de lungă durată.
„De obicei, este afectarea ficatului, care este o hepatită toxică destul de pronunțată, afectarea rinichilor care duce până la o insuficiență renală, până la un bloc renal, adică incapacitatea rinichilor de a funcționa, inclusiv și afectarea creierului care duce la o encefalopatie, până la o stare de comă. De asemenea, după 48 de ore după ingerare, din cauza complicațiilor sunt și cazuri de deces”.
Simptomele consumului de ciuperci necomestibile sunt voma, slăbiciunile și durerile abdominale. În astfel de cazuri, medicii recomandă să apelăm de urgență la 112. Iar cea mai urgentă măsură pe care o putem întreprinde, înainte de a ajunge la medic, este să consumăm cât mai multă apă.
































































