/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 800: Lupte grele, permisiunea Londrei și ironia Rusiei. Oficial SUA: Războiul nu se va încheia curând

investigații

Vile de lux în Parcul Nistrean și un dosar cu 7 învinuiți. Cum s-a construit în timpul anchetei penale și cine a cumpărat casele

11 decembrie 2022, ora 23:06

Renumita zonă de odihnă Vadul lui Vodă de pe malul râului Nistru, oficial înregistrată ca Parcul Nistrean, a ajuns în ultimii ani ținta afaceriștilor imobiliari. Hectare de teren luate în arendă de la Primărie s-au transformat în ogrăzi private. Au fost tăiați copaci și au fost construite complexe turistice, restaurante, iar mai nou un cartier rezidențial cu 23 de vile de lux. 

Exact un an în urmă, construcțiile inițiate în această zonă au ajuns în vizorul procurorilor, fiind calculate prejudicii de milioane de lei aduse mediului. În timp ce aveau loc acțiuni de urmărire penală, proprietarul a reușit să-și ducă la bun sfârșit proiectul imobiliar. Iar recent, complexul de vile a fost inaugurat cu mare fast. La petrecere au fost invitați noii locatari, în mare parte oameni de afaceri prosperi. Prețul unei vile din acest complex pornește de la 3 milioane și jumătate de lei.

20 de kilometri de la Chișinău. Jumătate de oră de mers cu mașina și ajungi pe malul Nistrului. O locație perfectă pentru o casă exclusivistă în sânul naturii. Prețul pentru o vilă într-o asemenea ambianță se poate ridica ușor la câteva milioane de lei. Din acest motiv, terenul din Parcul Nistrean este tot mai râvnit de investitorii din domeniul imobiliar. Două hectare de teren public din această zonă au fost ocupate recent de un complex exclusivist de vile. Pământul a fost luat în arendă de la Primăria orașului Vadul lui Vodă, bucată cu bucată, în diferite perioade de timp, iar apoi loturile au fost comasate, fiind pregătit teritoriul pentru complexul locativ. Documentele sunt ținute în mare secret. Primăria localității a refuzat să ni le ofere. Iar decizia Consiliului local cu privire la formarea bunului imobil prin comasare lipsește din Registrul de stat al actelor locale.

Un lot de peste un hectar a fost luat în arendă încă în anul 2004 de către Uzina Metacon, care gestiona fosta bază de odihnă „Patria” aflată acolo. Contractul a fost semnat, pentru o perioadă de 25 de ani, de către Iurie Onofriiciuc, aflat până astăzi în funcția de primar al orașului Vadul lui Vodă. Doi ani mai târziu, uzina Metacon a transmis ruinele bazei „Patria”, evaluate la un milion de lei, firmei Scandis Grup, fondată de Victor Ciumac și Serghei Ivanov. De atunci, proprietarii companiei s-au schimbat de mai multe ori, iar imobilele au fost obiectul unor litigii, fiind de câteva ori gajate.

Extinderea suprafeței de teren public oferit în arendă

În 2013, Primăria Vadul lui Vodă s-a judecat cu SRL-ul Scandis Grup, care acumulase datorii de aproape 100 de mii de lei pentru plata arendei terenului. Dar în loc să evite rău-platnicii, în noiembrie 2016, Primăria îi oferă firmei în arendă un teren alăturat, de 16 ari. În aceeași perioadă, un alt lot de 81 de ari, autoritatea locală l-a dat în chirie lui Vladimir Dușnîi, noul proprietar al firmei Scandis Grup.

Primarul afirmă că terenul a fost oferit în arendă în urma unor licitații și nu avea niciun drept să refuze înscrierea Scandis Grup la concurs.

Iurie Inofriiciuc, primar or.Vadul lui Vodă: - În urma exploatării bazei de odihnă, a fost solicitarea de a extinde și a fost format sectorul alături de baza de odihnă, care conform planului urbanistic, aprobat în 2007, este inclus în dezvoltarea zonei de agrement, adică a bazei de odihnă. Au fost primite toate avizele de la instituțiile de mai sus - Mediu, Sănătate Publică, care au permis extinderea. A fost încheiat contractul de arendă funciară în baza licitației aprobate, au trecut toate controalele legalității la toate nivelurile. Dar când se petrece licitația, acolo nu poate să fie selectat cine participă. Licitația este publică, participă orice cetățean, orice persoană fizică sau juridică care solicită să organizeze odihna acolo.

Reporter TV8: - Cum vedeți dvs ca primar dezvoltarea acestei zone? Ar trebui să rămână o zonă de agrement pentru oameni sau iată un complex privat care va fi locativ?

Iurie Onofriiciuc:  - Eu nu știu de unde ați luat dvs că el este locativ. La noi toată zona de odihnă, practic 80% este proprietate privată. Aș au fost timpurile și a devenit privată toată și fiecare agent economic are dreptul să se dezvolte.

Vladimir Dușnîi, cel care a arendat terenurile, deține mai multe afaceri, într-un domeniu cu totul diferit de cel imobiliar sau de agrement. Una dintre companiile sale se prezintă drept cel mai mare importator de pneuri şi baterii auto de pe piaţa R. Moldova. Contactat de reporterul Cutiei Negre, businessmanul a explicat cum a ajuns să facă investiții imobiliare la Vadul lui Vodă.

Reporter TV8: - Eu m-am uitat că dvs aveți afaceri în altă direcție, de ce ați decis în 2016 să vă ocupați de așa proiect și ați cumpărat?

Vladimir Dușnîi, om de afaceri: – Acolo era gunoiște. Acolo aruncau gunoiul de 50 de ani, pe acest teritoriu. Eu am vrut să fac ceva frumos, să amenajez teritoriul. După ce am făcut asta, deja a interesat pe cineva. Când am cumpărat eu această bază, acolo erau datorii de 5-7 ani, erau sechestre, erau executori judecătorești și eu am achitat totul din cont propriu.

Reporter TV8: - Dar cât plăteați dvs arenda Primăriei pentru acest teren?

Vladimir Dușnîi: - Mai mult ca toți ceilalți, pentru că atunci a ieșit o lege nouă și la mine arenda era cea mai scumpă la Vadul lui Vodă. Atunci s-au schimbat tarifele.

Retporter TV8: – Mai mult, asta cât plăteați, dacă ne puteți spune?

Vladimir Dușnîi: - Eu nu-mi amintesc. Acest teritoriu moare. Dacă nimeni nu se va ocupa de el, va muri. Acolo deja nu este sens să mergi la odihnă.

Pe cele două hectare de teren obținute în arendă, Vladimir Dușnîi a inițiat construcția unei baze cu „căsuțe de odihnă”. Proiectul a primit avizele de la Agenția Supraveghere Tehnică. Iar în septembrie 2018, Agenția de Mediu a eliberat avizul Expertizei Ecologice de Stat, dând astfel undă verde construcției.

Planurile inițiale ale agentului economic

Potrivit unei copii a documentului, proiectul prevedea construcția a 23 de complexe locative cu „căsuțe de odihnă, garaj, șopron, saună, terasă și zonă barbecue”. În proiect se mai regăseau un teren de sport, un teren de joacă pentru copii și 3 parcări, iar teritoriul bazei de odihnă urma să fie pavat cu dale de beton pe toate căile de acces auto și trotuare. Complexul urma să fie conectat la apeductul și canalizarea orășenească și racordat la gazoduct, fiind emis un aviz în acest sens de către Chișinău-Gaz.

Chiar dacă în proiect scria negru pe alb că terenul de 2,16 ha este public, proprietate a Primăriei Vadul lui Vodă, și este amplasat în zona de protecție a râului Nistru, pe teritoriul Parcului Nistrean, iar legea interzice categoric construcțiile capitale în spațiile verzi, funcționarii Agenției de Mediu au aprobat proiectul. Iar Primăria orașului Vadul lui Vodă a eliberat, în aprilie 2019, autorizația de construcție.

Prejudicii de 2,6 mil lei, potrivit Inspectoratului pentru Protecția Mediului

După demararea lucrărilor, inspectorii de mediu au făcut o vizită la șantierul din Parcul Nistrean. Atunci au fost înregistrate mai multe încălcări grave și calculate prejudicii pentru mediu de 2,6 milioane de lei.

Ion Bulmaga, șef Inspectoratul pentru Protecția Mediului: „Către Inspectorat a parvenit o sesizare. Ulterior, inspectorii deplasându-se la fața locului au constatat o serie de ilegalități și o să le enumăr. Pe lângă faptul că realitatea nu corespundea condițiilor tehnice din proiect, agentul economic și-a permis să vătămeze 8 arbori, totodată împrăștiind pe teren diferite deșeuri din construcție. Pentru încălcările depistate i s-a întocmit proces contravențional, stabilindu-se o amendă de 15 mii de lei. Suplimentar, li s-a calculat un prejudiciu care este peste 14 mii de lei și li s-a înaintat pentru achitare benevolă. Construcțiile care sunt pe terenul dat nu sunt compatibile cu destinația spațiilor verzi. Legea permite construcții ușor demontabile, dar din cele depistate la fața locului sunt construcții capitale înregistrate deja la Cadastru care deja au fost scoase în vânzare. Iar Art. 35 interzice total reducerea spațiilor verzi cum avem în cazul de față prin amplasarea acelor construcții capitale pe teren cu statut de spații verzi. A fost calculat un prejudiciu de 2,6 milioane lei. În conformitate cu atribuțiile Inspectoratului de Mediu a fost emis și transmis către Procuratura Generală un denunț penal în vederea atragerii la răspundere penală a tuturor persoanelor implicate în aceste încălcări foarte grave, după părerea mea”.

Trei cauze penale conexate într-un dosar

Pe 3 decembrie anul trecut, procurorii Secției investigarea fraudelor contra mediului din cadrul Procuraturii Generale au pornit o cauză penală în privința factorilor de decizie ai Agenției de Mediu, care au eliberat aviz pozitiv pentru vilele de lux din Parcul Nistrean.

Peste două săptămâni, procurorii au pornit o altă cauză penală pe factorii de decizie ai Primăriei orașului Vadul lui Vodă, pentru transmiterea în arendă a terenului și emiterea autorizației de construcție pentru aceleași vile.

În vara anului curent, oamenii legii au inițiat al treilea dosar penal pe funcționari din cadrul Centrului de Investigații Ecologice, bănuiți că, în mai 2018, ar fi falsificat, în interesul agentului economic, un Raport de încercări al probelor de sol. Actul arăta că pe terenurile vizate din Parcul Nistrean, grosimea stratului de sol fertil lipsește. Anume acel raport a stat la baza eliberării Avizului pozitiv al Expertizei Ecologice pentru proiectul Scandis Grup.

Ulterior, cele trei dosare au fost conexate într-o singură cauză penală.

„Pe terenurile nominalizate au fost efectuate lucrări de edificare a unor construcții incompatibile cu destinația spațiilor verzi, fiind ilegal redusă suprafața acestora. Deoarece a fost stabilit că între infracțiunile cercetate există elemente de legătură, iar prin acțiunile comune ale factorilor de decizie a survenit un prejudiciu mediului în proporții deosebit de mari, la 10 iunie 2022, a fost dispusă conexarea cauzelor penale. A fost efectuat un volum impunător de acțiuni de urmărire penală, pentru cercetarea sub toate aspectele, completă și obiectivă a circumstanțelor cazului în scopul stabilirii adevărului... În prezent, în cauza penală au fost puse sub învinuire 7 persoane, printre care factori de decizie ai Agenției de Mediu, Primăriei Vadul lui Vodă și administratorul agentului economic. Alte 3 persoane sunt recunoscute în calitate de bănuiți”, a detaliat Procuratura la solicitarea Cutiei Negre.

Funcționarii sunt învinuiți de abuz de serviciu. O astfel de infracțiune se pedepseşte cu amendă de până la 141 de mii de lei sau cu închisoare de la 2 la 6 ani.  

Primarul orașului Vadul lui Vodă neagă acuzațiile procurorilor și susține că Parcul Nistrean nu este o zonă verde, iar construcțiile au fost ridicate în baza avizelor eliberate de autoritățile centrale.

Iurie Onofriiciuc: - Parcul Nistrean este denumirea. Asta cum la Chișinău este sectorul Botanica, sectorul Râșcani, așa și aici a rămas denumirea. Dar în documentele care sunt acum ele figurează ca terenuri amenajate. Terenul cela a fost prevăzut în planul urbanistic pentru dezvoltarea zonei de agrement.

Reporter TV8: - Cum comentați atunci acuzațiile procurorilor care fac trimitere anume la Legea privind spațiile verzi din localități?

Iurie Onofriiciuc: - Dreptul lor este de a se autosesiza și a verifica legalitatea, cu ce se ocupă ei acum.

Reporter TV8:  - Dvs sunteți vizat în dosarul penal sau numai arhitectul orașului?

Iurie Onogriiciuc:  - Vizate sunt toate persoanele care au eliberat autorizațiile de construcție și actele respective până atunci. Dar ele au fost bazate pe avizele de la toate instituțiile și verdictul de la instituții a fost pozitiv. Actele emise de către Primărie au trecut controalele la toate nivelurile. Nu au fost obiecții și agentul economic a construit ceea ce a solicitat. 

Omul de afaceri care a inițiat construcția complexului de vile în zona de protecție a râului Nistru, respinge și el acuzațiile Procuraturii și afirmă că a obținut toate actele legal.

Vladimir Dușnîi: -Toți caută ceva. Nu este aici niciun gând rău, nicio minciună, nimic nu este. Faptul că eu am perfectat toate documentele, eu am făcut acest proiect pe parcursul a 3 ani, l-am coordonat. Dvs știți că pe cale ilegală așa nu e posibil. Trei ani toate aceste coordonări, achitarea datoriilor, replanificări. Eu deja regret de 100 de ori că m-am implicat în asta, am vrut cum mai bine, dar statut nostru... Pe ei (n.r. procurorii) nu-i interesează că alături este construit totul. Pe ei nu-i interesează nimeni. Îi interesează doar acest loc. Încă o dată vă spun, acest teritoriu nu are statut de parc. Acolo se permite să construiești.

Reporter TV8: – În Cadastru scrie că acolo e Parcul Nistrean.

Vladimir Dușnîi: - Parcul Nistrean este o denumire, dar statut de parc nu are acest teritoriu. Acolo e pentru construcții. Ceilalți primesc autorizații, dar anume acest loc pe cineva a interesat.

Reporter TV8:  - Dar cum comentați ceea ce spune Procuratura?

Vladimir Dușnîi: - Voi întrebați dacă ei au temei sau măcar o dovadă. Ei nu au nimic. Ei așa interpretează, ei așa spun, dar nu au temei pentru asta. Toate documentele au fost obținute legal.

Referitor la prejudiciile aduse mediului, Dușnîi neagă faptul că firma sa ar fi făcut defrișări neautorizate de arbori pe teren. Potrivit proiectului de execuție, prezentat Agenției de Mediu în 2018, urmau să fie tăiați doar 6 copaci. Însă oameni din zonă ne-au declarat în afara camerei video că ar fi fost tăiați mai mulți arbori de pe cele două hectare de pământ din Parcul Nistrean.

Reporter TV8: - Dar copaci dvs ați tăiat când ați început această construcție?

Vladimir Dușnîi:  – Noi nu am tăiat nimic. Dacă vă amintiți, a fost un uragan mare și a doborât copaci. Și la bazele vecine erau doborâți. Noi am curățat totul. Dar pentru ceea ce s-a tăiat, am plătit în buget și nu sunt sume mici.

Reporter TV8: – Cât ați tăiat?

Vladimir Dușnîi: – Eu nu țin minte. 

Vânzarea afacerii imobiliare

În mai 2021, după ce construise parțial casele din complexul de la Vadul Vodă, Vladimir Dușnîi a vândut afacerea. Noii propriet ari au continuat nestingherit construcțiile în baza unei alte autorizații emise de Primărie. Ba mai mult, au reușit să dea în exploatare complexul de vile și să vândă jumătate dintre case, în pofida faptului că există o anchetă penală.

Potrivit actelor din dosarul companiei Scandis Grup, consultat de reporterul Cutiei Negre la Agenția Servicii Publice, Vladimir Dușnîi a vândut firma cu un milion de lei. Adică a cedat drepturile pentru două hectare de teren pe malul Nistrului și toate construcțiile inițiate acolo pentru 50 de mii de euro.

Vladimir Dușnîi: „Eu în realitate nici nu am reușit să construiesc nimic. Am avut câteva construcții. Nu mi-au ajuns bani, criza, pandemia. Eu nu am avut bani, dar să împrumut nu am planificat și am fost nevoit să propun ca cineva să cumpere totul”.

sursa foto: Facebook.com/Romeo Zacarean

Cel care a cumpărat firma este Romeo Zacarean, cunoscut opiniei publice ca fiind patronul restaurantului „La Sarkis” din Chișinău. De gestionarea complexului de vile se ocupă însă Robert Arutiunean, administratorul „Scandis Grup”. Echipa Cutiei Negre s-a întâlnit cu acesta pentru a discuta la subiect, dar bărbatul a refuzat să fie filmat, acceptând doar înregistrarea audio a discuției.

Robert Arutiunean: - Noi am cumpărat compania în luna  mai 2021. Compania era în pierdere, cu datorii. Până în prezent suntem cu minus în bilanț. Compania a fost cumpărată cu toate drepturile, cu toate actele, cu dreptul de arendă asupra terenurilor, care sunt de stat. Așa și au rămas. Nimic nu s-a schimbat. Am cumpărat proiectul care deja era coordonat în totalitate, pentru construcția pe acest teren a unor obiective economice. Acestea sunt „case de oaspeți”, așa sunt și în prezent. Pentru arenda pământului, când noi am cumpărat, erau datorii pe care noi le-am achitat. Chiar am plătit în avans pentru anul 2023 pentru arenda terenului.

Reporter TV8:- Ne puteți spune cât costă arenda, cât plătiți anual?

Robert Arutiunean: - Nu pot spune pentru că acesta este un secret comercial între noi și stat. Eu nu țin minte acele cifre. Chiar dacă aș ține minte nu aș oferi această informație.

Într-un an de zile, Scandis Grup a reușit să finiseze construcția complexului de vile din Vadul lui Vodă pe care l-a botezat „La Sarkis Village”. Iată cum își prezintă dezvoltatorii proiectul pe site-ul complexului rezidențial.

 „Un concept absolut nou pentru Moldova la baza căruia stă ideea unei vieți frumoase, ce combină confortul urban și armonia naturii. Proprietarii beneficiază de o serie de avantaje exclusive pe care niciun complex rezidențial nu le poate oferi - nici în Moldova, nici în țările vecine. Un minut până la Nistru. Plimbarea pe un iaht confortabil va deveni cu siguranță una dintre cele mai preferate distracții. Iar cei care iubesc viteza vor putea merge cu scuterele pe apă sau cu ATV-urile prin pădure oricând își vor dori”.

Construcția a fost finisată în timpul anchetei penale

În septembrie curent, au fost semnate actele de recepție a complexului. A fost și o petrecere cu șampanie și frigărui pentru clienții selecți care au cumpărat case. „Visul La Sarkis Village s-a realizat! Pe 9 octombrie am marcat la propriu ziua ușilor deschise”, se lăuda compania pe rețelele sociale, distribuind și un video de la eveniment.

Întrebat de ce au continuat construcția în timp ce există pe rol o anchetă penală și au scos la vânzare toate casele, administratorul Scandis Grup ne-a declarat că firma nu este vizată în dosarul penal și nu are interdicții în activitate.

Robert Arutiunean: - Scandis Grup nu a primit nicio înștiințare, nicio scrisoare de la Procuratură. O singură dată a fost rugămintea personală a procurorilor care au venit la obiect spontan și au rugat să intre să vadă ce se întâmplă. Noi cu plăcere le-am permis să intre, nu i-am împiedicat, le-am arătat ce facem, le-am arătat proiectul. Totul este după proiect.  Pe Scandis Grup nu este inițiat niciun dosar penal. Pentru dvs asta ceva înseamnă? Iată dvs sunteți agent economic, dacă pe compania dvs nu este nicio cauză penală, nu aveți nicio încălcare, de ce trebuie să încetați să lucrați?

Reporter TV8:  - Pentru că există riscuri ca acest lucru va fi mai târziu în judecată.

Robert Arutiunean: - Eu nu văd riscuri. Noi tot avem juriști cu care comunicăm permanent. Vedem în actele noastre că am cumpărat compania legal. Actele pe care le-am primit au fost obținute pe cale legală. Unde sunt riscurile?

Reporter TV8: - Deci nu vedeți niciun risc pentru dvs și pentru clienții dvs care au cumpărat casele?

Robert Arutiunean:  - Eu văd riscuri pentru că în țara vecină este război. Eu în fiecare zi văd riscuri, credeți-mă.

La Cadastru au fost făcute deja înregistrările finale pentru vilele construite la Vadul lui Vodă. Agenția Servicii Publice ne-a declarat că agentul economic a prezentat tot setul necesar de acte și nu exista temei legal să fie refuzată înregistrarea.

„În acest caz a fost efectuat un control și nu a fost stabilită vreo încălcare  comisă de registrator. Acesta a efectuat înregistrarea în baza setului de acte eliberat de autorități. Organul cadastral nu verifică legalitatea actelor emise de acestea. Prin demersul Procuraturii din 10 decembrie 2021 s-a solicitat doar informarea procurorului în cazul parvenirii unor cereri privind modificarea înregistrărilor referitoare la un șir de bunuri imobile, inclusiv cele vizate supra”, a explicat ASP.

Sechestru pe bunurile învinuiților, da ru pe vile

Pe de altă parte, procurorii declară că au aplicat sechestru pe bunurile figuranților în dosar în valoarea necesară acoperirii prejudiciului calculat de Inspectoratul de Mediu, dar nu pot pune interdicții pe complexul de vile construit. 

Ghenadii Pîrlii, procuror pentru misiuni speciale al PG: „De stoparea construcțiilor se ocupă Agenția Supraveghere Tehnică și Inspectoratul pentru Protecția Mediului. Asta este atribuția lor.  Noi am solicitat când am pornit dosarul. Procuratura a făcut demersuri ca să stopeze și să anuleze toate avizele care au fost date de către autoritățile respective. Cât este un document legal, procurorul nu poate cere stoparea. Procurorul nu putea să aplice interdicții la etapa deja respectivă, care era. Vă dați seama că noi ne pomenim într-un litigiu de judecată. Noi avem condamnări la CEDO pe cazuri analogice, unde Procuratura a solicitat să fie pusă interdicție, un caz anterior. După care a fost condamnare la CEDO până la urmă și trebuie procurorii să plătească pentru că au intervenit. Procuratura nu are așa atribuții.

Agenția de Mediu a prezentat la solicitarea Cutiei Negre un document care confirmă că a retras, în februarie 2022, Avizul Expertizei Ecologice de Stat eliberat companiei  Scandis Grup, pentru proiectul din Vadul lui Vodă. Instituția se află astăzi în litigiu cu agentul economic care a contestat în judecată anularea actului.

 

Companii cunoscute și avocatul lui Andronachi, printre cumpărătorii vilelor

În timp ce procurorii adună probe pentru a putea trimite în judecată dosarul penal ce vizează construcția complexului de vile în zona Parcului Nistrean, agentul economic înstrăinează casele. Reporterul Cutiei Negre a identificat printre proprietari mai mulți oameni de afaceri și companii cunoscute în spațiul public. Iar o vilă a fost cumpărată de un avocat, care apără interesele unui fost demnitar în dosare de rezonanță. Noii proprietari se consideră cumpărători de bună credință. Astfel, în cazul în care dosarul va avea finalitate, cu greu va fi posibilă deposedarea de bunuri și demolarea vilelor, așa cum prevede legea în cazul construcțiilor edificate ilegal în spațiile verzi.

În ultimul an, pe site-urile specializate, au fost plasate mai multe anunțuri în care potențialii cumpărători sunt îndemnați să-și cumpere o vilă în complexul exclusivist de pe malul Nistrului. Prețurile se schimbă. De la 170 de mii de euro, cum titrau anunțurile în toamna anului trecut, la 140 de mii de euro în cele mai proaspete anunțuri pe care le-am găsit.

Pe site-ul Sarkis Village este indicat că prețul unei case pornește de la 174 de mii de euro, iar administratorul firmei susține că nu știe cine vinde casele mai ieftin. Până acum, 12 dintre cele 23 de vile din complex au fost vândute.

Printre primii investitori, care au cumpărat 5 vile încă la faza inițială a proiectului, se numără compania Rapid Link, specializată în servicii IT și vânzare de echipamente electronice. Tranzacțiile au fost încheiate în perioada în care Scandis Grup se afla încă în proprietatea lui Vladimir Dușnîi. Ulterior, două vile au fost revândute dezvoltatorului imobiliar.

Compania Rapid Link a ajuns în vizorul jurnaliștilor în anul 2018, după ce a fost selectată de Ministerul Sănătății și Protecției Sociale pentru a livra așa-numitele cutii pentru nou-născuți în maternităţile din R. Moldova. Cu acest proiect s-a lăudat foarte mult Vlad Plahotniuc. Contractele au fost în valoare de 23 de milioane de lei. Ziarul de Gardă scria atunci că angajații Rapid Link au finanțat campaniile electorale pentru Partidul Democrat. Tot în anul 2018, firma a câștigat un alt contract de stat, de aproape 12 milioane de lei, pentru a instala sistemul de înregistrare video în secțiile de votare la alegerile parlamentare din februarie 2019.

Compania este abonată și în prezent la banii publici. Chiar în această toamnă a semnat un contract de 22 de milioane de lei cu Ministerul de Interne, pentru extinderea sistemului de supraveghere video a circulației rutiere. Firma a fost singura care s-a înscris la licitație. Și anul trecut, MAI a încheiat un  contract similar cu Rapid Link în valoare de peste 20 de milioane de lei. Datele consultate pe portalul Agenției Achiziții Publice arată că, în ultimii 5 ani, Rapid Link a câștigat licitații de stat în valoare de aproape 150 de milioane de lei.

Contactat de reporterul Cutiei Negre, pentru a afla detalii despre banii investiți în vilele din Vadul lui Vodă, proprietarul companiei Rapid Link, Victor Baciu, a refuzat să vorbească la telefon și a cerut întrebările în scris, pe email.

„Informația solicitată de dvs ce vizează proprietățile, afacerile și mișcările fluxurilor

financiare, în mare parte reprezintă secret comercial și nu poate fi divulgată. Toate tranzacțiile efectuate de către Rapid Link sunt perfect legale. Despre careva abateri grave de la legislație, ce vizează acest proiect imobiliar, nu am fost informați”, ne-a răspuns mai apoi compania pe email.

Un alt agent economic care a cumpărat 3 vile în primăvara anului 2021 și mai târziu le-a revândut este SRL Liudin- Prim. Firma este fondată de Liudmila Budac, acționară și la altă companie Lumea Imobilului, ce administrează din 2005 o agenție imobiliară cu același nume.

La un număr de telefon al agenției am găsit-o pe Liudmila Budac, dar nu a vrut să vorbească despre vilele cumpărate la Vadul lui Vodă, motivând că o altă persoană s-a ocupat de asta. Femeia a promis că persoana responsabilă ne va contacta, dar nimeni nu a mai revenit pentru a oferi comentarii la subiect din partea companiei.

În luna martie curent, una dintre vile a fost cumpărată de avocatul Oleg Mîța, cunoscut drept apărător al fostului deputat democrat Vladimir Andronachi în dosarele de rezonanță în care este vizat. Contactat de reporterul Cutiei Negre, Oleg Mîța a refuzat să ofere detalii despre tranzacția imobiliară pe care a făcut-o.

Dosarul penal se află la etapa finală

După un an de la pornirea dosarelor penale  în cazul vilelor din Vadului Vodă, șeful Inspectoratului de Mediu afirmă că monitorizează atent situația și va insista ca cei care aduc prejudicii mediului să fie pedepsiți.

Ion Bulmaga: „În conformitate cu Art 116 din Codul Contravențional, dar și alte norme de drept ce vizează protecția mediului înconjurător, orice construcție care este incompatibilă cu destinația terenului pe care este amplasată urmează a fi demolată, fie din contul celor care au încălcat flagrant legea, fie din contul autorității publice locale. Inspectorul de Mediu o să monitorizeze ca această situație să aibă finalitate, ca terenurile care au fost devalizate din interiorul spațiilor verzi să fie reintroduse, iar cei care au încălcat legislația de mediu să-și primească pedeapsa după cum scrie legea”.

Procurorul Ghenadie Pîrlii dă asigurări că dosarul penal se află la etapa finală, dar procesul este tărăgănat de avocații funcționarilor învinuiți de abuz de putere. 

Ghenadie Pîrlii: „Noi suntem în etapa finală. Vă dați seama că sunt 9 persoane învinuite și lucrează doi procurori pe dosar. Sunt acțiuni de urmărire penală foarte multe pe dosar și plus la asta avocații contestă toate hârtiile. Eu personal am fost de vreo 20 de ori la judecată cu contestările avocaților”.

În ultimii ani, auditorii Curții de Conturi au identificat mai multe construcții ridicate cu abateri de la lege pe terenuri publice cu statut de spațiu verde și au sesizat organele de drept. Prejudiciul adus statului este de zeci de milioane de lei.

Ce spune Legea cu privire la spaţiile verzi ale localităţilor la care fac trimitere procurorii în cadrul dosarului ce vizează complexul de case din Vadul lui Vodă:

Art 6 aliniatul (1): Spaţiile verzi folosite în interes public constituie obiectul exclusiv al proprietăţii publice şi nu pot fi privatizate sau arendate.

Art.20 aliniatul (2) Construcţiile incompatibile cu destinaţia spaţiilor verzi (obiective industriale, locative, staţii de alimentare cu combustibil etc.) sunt interzise.

Art.20 aliniatul (3) Efectuarea construcţiilor fără acordul populaţiei din zonele limitrofe se interzice.

Art. 35 aliniatul (1) Reducerea suprafeţelor spaţiilor verzi este interzisă. Răspunderea deplină o poartă autorităţile administraţiei publice locale şi autoritatea centrală pentru mediu.

Dragalin susține că înainte de Vetting-ul procurorilor a primit cereri de demisie. „I-am rugat să rămână și încă mai sunt la PA”
Dragalin susține că înainte de Vetting-ul procurorilor a primit cereri de demisie. „I-am rugat să rămână și încă mai sunt la PA”
/PROMO/ Lupta pentru stăpânirea bisericilor - sâmbătă, de la 19:45, doar la „Moldova gândește”
/PROMO/ Lupta pentru stăpânirea bisericilor - sâmbătă, de la 19:45, doar la „Moldova gândește”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 799: Groază la Odesa, groapă comună la Cernăuți și atac chimic! Macron e îngrijorat de soarta Moldovei
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 799: Groază la Odesa, groapă comună la Cernăuți și atac chimic! Macron e îngrijorat de soarta Moldovei
Săptămâna Patimilor: Ce trebuie să faci în Vinerea Mare, înainte de Paște
Săptămâna Patimilor: Ce trebuie să faci în Vinerea Mare, înainte de Paște
Ce arată analizele în cazul fetiței moarte după ce a mâncat pește? Magazinul din sat a fost închis
Ce arată analizele în cazul fetiței moarte după ce a mâncat pește? Magazinul din sat a fost închis

investigații

/VIDEO/ INVESTIGAȚIE/ Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova

28 aprilie 2024, ora 20:15

În dimineața zilei de 12 aprilie, în incinta hotelului Grand Hotel Millennium din Sofia, la inițiativa Partidului „Vazrajdane” din Bulgaria și-au dat întâlnire nouă partide extremiste și radicale din Bulgaria, Grecia, Moldova, Țările de Jos, Slovacia, Serbia, Ungaria, Suedia, Elveția. Unul dintre acestea este Patria Noastră din Ungaria, partid de extremă dreapta fondat de László Toroczkai. Partidul maghiar militează pentru anexarea regiunii ucrainene Transcarpatia la componența Ungariei. A mai fost prezent și reprezentantul partidului sârb ultranaționalist antieuropean „Zavetnici”, care militează pentru apropierea de Rusia. În septembrie 2023, Zavetnici s-a înfrățit cu Partidul SOS din România, condus de Diana Șoșoca, cunoscută publicului pentru discursul său prorus. 

Sub privirile camerelor de luat vederi, cei nouă lideri semnează o declarație comună „pentru păstrarea frontierelor naționale ale țărilor lor și ale Europei și păstrarea suveranității naționale”. Nicolai Marcenko, jurinalist al portalului bulgar bivol.bg,  crede „că aceste partide s-au întâlnit pentru a conveni cum vor acționa în alegerile europarlamentare din 9 iunie. Cel mai probabil acestea vor acționa coordonat, vor organiza anumite acțiuni, vor vorbi despre așa numitele “probleme dureroase”, vor solicita probabil limitarea susținerii Ucrainei”. Marcenko mai adaugă că ”Aceste partide sunt eurosceptice și foarte des au mesaje foarte convenabile Federației Ruse”.

Sancțiunile europene ineficiente

Printre invitați observăm și mai mulți reprezentanți ai Partidului Renaștere, afiliat oligarhului fugar Ilan Șor. Ne atrage atenția prezența la eveniment a lui Victor Petrov, adjunctul bașcanului Găgăuziei. 

În februarie 2024, Petrov a ajuns pe lista de sacțiuni ale Uniunii Europene bănuit de „acțiuni menite să destabilizeze, să submineze sau să amenințe suveranitatea și independența R. Moldova”.

Consiliului Uniunii Europene anunță astfel că lui Petrov urmează să-i fie înghețate activele din UE și aplicată interdicția de a călători  sau tranzita prin teritoriul UE. 

La scurt timp după ce Petrov ajunge pe lista de sancțiuni, într-un briefing de presă, șeful SIS a declarat că Rusia pregătește acțiuni de destabilizare în regiunea găgăuză. „O altă direcție, este amplificarea tendințelor radicale, de natură separatistă, în zona de sud a Republicii Moldova. În special UTA Găgăuzia. Federația Rusă mizează pe crearea falsă de dezbinare socială, prin continuarea compromiterii eforturilor Chișinăului de apropiere de UTAG. Cel mai important actor pe care mizează Federația Rusă, este gruparea lui Ilan Șor, cu extensiile sale social-politice, care au indicația de a provoca radicalizare și violență”, a declarat Alexandru Musteață.

Victor Petrov spune că sancțiunile europene sunt o provocare din partea partidului de guvernare. „Considerăm că introducerea sancțiunilor este o confuzie și că membrii Consiliului Europei au fost induși în eroare din partea dușmanilor poporului găgăuz, în persoana partidului PAS. Țin să anunț că, din păcate, consecințele negative ale acestor decizii au început să fie deja simțite de locuitorii Găgăuziei. După introducerea acestor sancțiuni, am primit deja înștiințarea că va fi oprită colaborarea cu noi a mai multor organizații de caritate”, a declarat Victor Petrov într-un briefing de presă.  

Sancțiunile UE nu îl împiedică pe adjunctul bașcanului să circule liber prin Uniunea Europeană. Sursele Cutia Neagră Plus ne-au spus că Victor Petrov deține și cetățenia bulgară. 

La Sofia, Petrov apare alături de Nicolas Rimoldi, liderul partidului extremist elvețian Mass-Voll. Rimoldi, condamnat în Elveția pentru mai multe infracțiuni, îl laudă pe Petrov, pentru că acesta ar “lupta împotriva NATO și UE”.

"Ilan Șor de Găgăuzia"

Necunoscut publicului până în 2020, Victor Petrov a ajuns foarte repede unul dintre reprezentanții de vază ai partidei proruse din Republica Moldova. „Noi avem legături de rudeniei. Cum putem noi acum să fim anti-ruși? UE poate să numească pe oricine cum vrea, dar noi pe prietenii noștri, pe frații noștri, cum i-am prețuit, cum am prietenit, așa și com continua”, a spus Petrov în cadrul unei emisiuni televizate. 

Petrov afișează un stil de viață luxos, schimbând anual bolizi de milioane de lei, iar trecutul său este destul de controversat. La 21 de ani a fost angajat traducător al Ambasadei Tadjikistanului în Turcia. Apoi  debutează în afaceri de turism, înființând mai multe companii care, potrivit declarațiilor de avere, i-au adus venituri de milioane.

Intrarea în politica de la Comrat Petrov și-a făcut-o acum patru ani. Și-a căpătat rapid notorietatea prin acțiuni de binefacere. În 2020, Petrov, care administra pe atunci o companie de turism, a creat o organizație de caritate - „NAȘ”. Proiectul a devenit cunoscut după ce a organizat câteva curse charter pentru a aduce în Moldova cetățenii moldoveni din diasporă, blocați peste hotare din cauza pandemiei de coronavirus.

Mai târziu, NAȘ a organizat transport gratuit pentru mai multe localități din Găgăuzia. Organizația sa de caritate se laudă că timp de patru ani a făcut sute de acte de binefacere. Sursa de proveniență a banilor este însă obscură și necunoscută. Printre partenerii organizației sunt “Ruskaya obșina Respubliki Moldova”, fundația germană Helping Hands și Gagauznews.

Igor Boțan observă că Petrov folosește organizația umanitară în scopuri politice, după modelul Șor, creând o bază fidelă de susținători ce pot fi folosiți în diferite acțiuni socio-politice. „Înaintea alegerilor pentru funcția de deputat în Adunarea Populară, el a desfășurat acțiuni de binefacere. Este același calapod pe care îl folosește Ilan Șor. Ilan Șor a făcut o mare descoperire pentru societatea din Republica Moldova. Dacă Vlad Plahotniuc exploata viciile oamenilor, făcând dosare despre neajunsurile oamenilor, despre implicarea oamenilor în acțiuni dubioase, atunci Ilan Șor exploatează sărăcia oamenilor”, a declara Boțan pentru Cutia Neagră Plus.

Investiția politică s-a recuperat la un an distanță, când anonimul Victor Petrov a fost ales deputat în Adunarea Populară. „Apariția lui pe scena politică din Găgăuzia a avut  loc mai mulți ani în urmă, când, prin intermediul unei mișcări pro-ruse - Nașî, el făcea așa zise acțiuni de caritate, în sensul coruperii alegătorilor. Și încerca în fel și chip să-și promoveze propriul business, dar și propriul nume, în eventualitate în care omul a țintit să devină politician la nivelui autonomiei găgăuze”, a observat Petru Macovei. 

În 2023 acesta și-a încercat norocul la funcția de bașcan. A ieșit însă al treilea și a trebuit să se mulțumească doar cu funcția de adjunct al Evgheniei Guțul, ajunsă bașcan după o susținere puternică din partea Federației Ruse.  În cursa spre fotoliul de bașcan, Petrov s-a bucurat de susținerea unor deputați socialiști - Vasile Bolea și Alexandr Suhodolschi. Decizia celor doi deputați a dus la apariția unei disensiuni în interiorul formațiunii, deoarece Partidul Socialiștilor a decis să îl susțină pe un alt candidat - Grigori Uzun. 

După alegerile pentru funcția de bașcan, Petrov, alături de Vasile Bolea și Alexandr Suhodolschi, au zburat în Israel, unde s-au întâlnit cu Ilan Șor. Aceste acțiuni i-au costat pe Bolea și Suhodolschi excluderea din partid. Ei au aderat la Partidul Renaștere. Alături de ei, la Renaștere a aderat și Victor Petrov, devenind în scurt timp printre cei mai activi oameni ai formațiunii.

De-a lungul timpului, Petrov s-a făcut remarcat prin declarații provocatoare împotriva Occidentului și a guvernării de la Chișinău.

"Scutul Poporului" 

Legăturile lui Petrov cu Federația Rusă sunt mai vechi. În preajma alegerilor prezidențiale din noiembrie 2020, politicianul a organizat o conferință de presă în care se autointitula ca reprezentant al „forțelor obștești” din regiune.

Petrov spunea că deține informații precum că SUA și România urmează să facă mai multe provocări în ziua alegerilor prezidențiale, iar aceste „forțe obștești” erau gata să intervină în favoarea candidatului socialist susținut de Moscova, Igor Dodon. „Cu toată responsabilitatea, declarăm că, în cazul celei mai mici încercări ale Occidentului și forțelor politice loiale, de a merge după scenariul destabilizării Republicii Moldova, noi, reprezentanții forțelor obștești ale poporului găgăuz, dar și alte zeci de mii de susținători, suntem gata să asigurăm un scut al poporului, pentru a susține un președinte legitim, care militează pentru pacea poporului multinațional moldovenesc”, a menționat Petrov într-un video din 2020.

Un an mai târziu, Petrov a fost susținut de socialiști la funcția de președinte al Adunării Populare, dar nu a reușit să creeze o majoritate care să-l propulseze în funcție.

Petrov a ajuns din nou în atenția publică în vara lui 2022, când Serviciul de Informații și Securitate l-a arestat pe Nicolai Kostîrkin, redactorul-șef al publicației gagauznews.md. Kostîrkin a fost acuzat că a scris și a distribuit mai multe materiale propagandistice care susțineau agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. Gagauznews.md era deținut de NAȘ - organizația lui Petrov. Gagauznews își continuie activitatea până în prezent și deține un canal de Telegram de aproape 8 mii de urmăritori. Pe lângă promovarea politicianului găgăuz, pe Gagauznews sunt distribuite mesajele rusești de propagandă.

Petru Macovei, președintele Asociației Presei Independente are convingerea că Gagauznews este cel mai toxic canal de propagandă din Moldova: „De ce? Pentru că site-ul promovează activ războiul. Site-ul este de fapt portavocea promotorilor războiului nu doar în Găgăuzia, dar și în întreaga Republică Moldova. În afară de asta, site-ul distribuie foarte multe falsuri și de asta a fost blocat în Republica Moldova. MUSCA Ceea ce publică acest site, sunt de fapt, materiale împotriva statului Republica Moldova, promovează separatismul găgăuz”, este de părere Macovei. 

Legăturile lui Petrov cu lumea criminală

Persoana lui Petrov a fost asociată de-a lungul timpului cu mai multe persoane dubioase. Unul dintre aceste este Vladimir Kulibaba, o figură a lumii criminale ruse a anilor 90, învinuit de asasinarea mai multor persoane.

Kulibaba a participat în 2020 la festivalul sportului și turismului din Găgăuzia, organizat de Petrov. În 2021, Petrov și Kulibaba au fondat o organizație politică, Uniunea Populară, care i-a susținut pe socialiști și comuniști la alegerile parlamentare din 2021. 

Kulibaba s-a mai întâlnit la Chișinău cu fostul președinte Igor Dodon și actualul primar al Capitalei, Ion Ceban.

În ultimii 13 ani, acesta a fost arestat de mai multe ori în Federația Rusă, fiind învinuit de mai multe asasinate. De fiecare dată, a fost însă eliberat. Ultima dată, Kulibaba a fost arestat la sfârșitul lui 2022 și în prezent se află în arest.

Interlopul este originar din regiunea Odesa. De Republica Moldova îl leagă amicia cu Grigori Caramalac, unul dintre cei mai de temuți criminali ai anilor ’90, anunțat în urmărire internațională de autoritățile moldovenești. Caramalac este originar din sudul Republici Moldova, iar, potrivit mai multor surse ale Cutiei Negre, acesta l-ar susține din umbră pe Petrov.

Am încercat mai multe zile să-l contactăm la telefon pe domnul Petrov. Ne-a răspuns asistenta dumnealui și ne-a spus că nu vrea să se vadă cu noi, nu vrea să vorbească cu TV8. Așa că am mers la Comrat, în speranța că vom avea mai mult noroc și Petrov ne va oferi o reacție. Paza ne-a informat însă că acesta nu este dispus să se vadă cu noi.

Extremiștii se unesc. Miza - alegerile din 2024

Deși toate partidele extremiste proruse pomenite în investigația de astăzi există de mai mulți ani, colaborarea dintre ele s-a activizat în special de la începutul acestui an. 2024 se anunță a fi un an politic important în mai multe state ale UE, unde, la fel ca și în Moldova, vor avea loc alegeri. Doar în primele 3 luni ale acestui an, o parte dintre aceste partide au organizat proteste comune la Sofia și București. În capitala României, extremiștii s-au alăturat unui protest anti-UE organizat de AUR. Autobuzele cu protestatari plătiți care urmau să ajungă la protest din Republica Moldova, nu au mai venit, fiind stopate de poliția moldovenească.  

După ce a cochetat doi ani cu Partidul Socialiștilor, Victor Petrov a aderat la Partidul Renaștere -  unul dintre partidele care au format pe 21 aprilie, la Moscova, Blocul “Pobeda”. La Renaștere a ajuns în momentul când Moscova a decis să mizeze pe Ilan Șor ca principal aliat la Chișinău. 

Înființat încă din 2012, Partidul Renaștere nu a reprezentat o forță importantă pe scena politică din Republica Moldova. Timp de 10 ani, partidul lui Vadim Mișin și Vasile Tarlev a participat la un singur scrutin electoral, când a obținut 0,26% din voturi.  A fost reanimat anul trecut, când Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan au părăsit PSRM. Ulterior, la Partidul Renaștere au aderat și alți lideri politici de la Chișinău și Comrat apropiați de oligarhul fugar Ilan Șor. Igor Boțaan spune că Renaștere a reapărut pe scena politică după preluarea partidului de către Ilan Șor. „După ce Partidul Șor a fost declarat neconstituțional, Ilan Șor a declarat că “partidul Șor” nu este o formațiune clasică, dar este de fapt o rețea. Această rețea are la bază rețeaua de magazine sociale și aceste partide clone. După înregimentarea în această rețea a lui Ilan Șor, formațiunea Renaștere, în frunte cu doamna Parasca, a participat, după aproape 10 ani la alegerile locale care au avut loc în noiembrie anul trecut”, a declarat Boțan.

Partidul a devenit foarte activ nu doar în țară, dar și peste hotare. În februarie anul curent Partidul Renaștere și Partidul „Vazrajdane” din Bulgaria au semnat un acord de colaborare.

La nici o săptămână, un grup de membrii ai Renaștere au mers la un miting, organizat de partidul cu același nume din Bulgaria, la Șipka, cu ocazia împlinirii a 146 de la eliberarea Bulgariei de sub dominație otomană. Din pozele de la Memorialul Libertății din Șipka îi vedem pe Vasile Bolea, Alexandru Suhodolschi și alți membri ai Renaștere. Tot la Șipka, alături de Renaștere și Vazrajdane, au mai participat partidul extremist german Alternativa pentru Germania (AfD).

AUR și Renaștere acționează concertat

Potrivit informaților Cutia Neagră Plus, o parte dintre cei care au fost la Șipka au ajuns trei zile mai târziu la protestul de la București, unde se desfășura congresul Partidului Popular European. Protestul din capitala României a fost organizat de Alianța pentru Unirea Românilor (AUR).

Într-o conferință de presă din 7 martie, Viorel Cernăuțeanu, șeful Inspectoratului General al Poliției, a spus că poliția moldovenească a oprit aproape 200 de protestatari plătiți care urmau să ajungă la București și să se unească cu protestatarii AUR. 116 persoane dintre aceștia au primit interdicția de a mai intra în România pentru următorii 5 ani.

AUR a negat orice colaborare cu Partidul Renaștere și a catalogat declarațiile lui Cernăuțeanu ca fiind niște intoxicări periculoase, care ar avea ca scop „misiunea să construiască o narațiune care să ducă la scoaterea AUR în afara legii după modelul Șor”.

Deși nu există o legătură directă între AUR și partidele afiliate lui Șor, conexiunea dintre aceste formațiuni politice o reprezintă partidul Vazrajdane. În februarie 2022, AUR a organizat la București conferința „Drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului sunt valori supreme”. La acel eveniment au participat și deputații Vazrajdane - Stoian Taslakov și Petăr Petrov. Ultimul a ținut și un discurs.

În aprilie curent, serviciile secrete ucrainene au anunțat că AUR și Vazrajdane pregătesc o campanie de denigrare împotriva Ucrainei. Potrivit Kyiv Post, cele două partide urmează să prezinte materiale video prin care să arate că guvernul ucrainean îi asuprește pe românii și bulgarii din Ucraina.

Liderii AUR au refuzat să răspundă la întrebările reporterului Cutia Neagră Plus și ne-au trimis niște comunicate anterioare, în care neagă informațiile din presă. 

"Kopeikin" favoritul Rusiei în Bulgaria

„Vazrajdane” a fost înființat în 2014 de profesorul universitar Kostadin Kostadinov, care a trecut de-a lungul timpului prin mai multe partide cu același profil naționalist extremist. Kostadinov, poreclit Kopeikin în Bulgaria – cu referire la moneda rusească de valoare mică – este un eurosceptic și un rusofil convins, afirmând că Uniunea Europeană este „o închisoare din care Bulgaria nu poate să scape”. „Pe colegii lui (nr. Konstandinov) de partid lumea îi numește “kopeici”. Când ei vin pe proteste, lumea runcă în ei cu mărunțis, arătând astfel că sunt corupți și au vândut țara pentru mărunțiș. Noi nu știm dacă Vazrajdane se supune direct Ambasadei Ruse, dar circulă zvonuri, că Konstandinov destul de des se afișează la Ambasada Rusă pentru instrucții”, ne-a spus jurnalistul bulgar Nicolai Marcenko.   

La ultimile alegeri din Bulgaria, partidul lui Kostandinov s-a clasat pe locul al treilea. Vazrajdane este catalogat ca fiind de extrema dreaptă, cere retragerea din NATO, se opune aderării Bulgariei la Zona euro și răspândește sistematic sperietori și dezinformări pe rețelele de socializare. „Problema este că ei se ocupă cu diversiunea, promovând în societate o retorică negativă. De exemplu, ei sunt împotriva Zonei euro, împotriva refugiaților ucraineni. Elena Mitrofanova, ambasadorul Rusiei în Sofia, o dată a spus că dacă ar putea să voteze, aceasta ar vota pentru Vazrajdane”, a observat Marcenko.  

Presa internațională a observat că în campania electorală din 2023, partidul Renașterea a folosit aceleași linii de propagandă ale Kremlinului, criticând sprijinul acordat de guvernul bulgar Ucrainei.

/VIDEO/ INVESTIGAȚIE/ Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/VIDEO/ INVESTIGAȚIE/ Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/PROMO/ Lupta pentru stăpânirea bisericilor - sâmbătă, de la 19:45, doar la „Moldova gândește”
/PROMO/ Lupta pentru stăpânirea bisericilor - sâmbătă, de la 19:45, doar la „Moldova gândește”
/VIDEO/ Ecoul tragediei de la Ciorescu, în care un fotbalist a murit. Un coechipier-martor: Trebuie să ne verificăm inima
/VIDEO/ Ecoul tragediei de la Ciorescu, în care un fotbalist a murit. Un coechipier-martor: Trebuie să ne verificăm inima
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Atac masiv și risc de o nouă ofensivă rusă! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Atac masiv și risc de o nouă ofensivă rusă! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade
/VIDEO/ Îmbulzeală la Piața Centrală. Creștinii care țin postul au format cozi pentru a cumpăra pește proaspăt
/VIDEO/ Îmbulzeală la Piața Centrală. Creștinii care țin postul au format cozi pentru a cumpăra pește proaspăt

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram