Riscă în orice moment să le cadă tavanul în cap. Li se întâmplă locatarilor unui bloc cu cinci etaje de pe strada Jucov, din orașul Șoldănești. În timp ce oamenii trăiesc cu frica în sân, deja mai mulți ani la rând, autoritățile locale recunosc faptul că știu despre problemă, dar așteaptă bani de la Guvern, pentru a rezolva problema.
Pentru că blocul stă să cadă în orice moment, locatarii de la etajele superioare au lăsat cheile de la apartamente pe la vecini și au plecat să locuiască cu chirie sau pe la rude.
„ Ultima săptămână mi-a fost mai tare frică, când a început a scârțâi ușile, podul a început așa a crăpa, se auzea cum crapă, scârț, scârț, noaptea mai tare, îmi e frică. Toată lumea s-a adresat la primar că iată începe a crăpa mai tare, mai tare și mai tare. Noi nu avem unde trăi, unde să ne ducem, am trăit atâția ani aici, 37 de ani am trăit în casa aceasta. Și acum unde să ne ducem noi, afară, pe drumuri?”
„ Acum stau la gazdă cu trei copii și cu frate invalid de gradul 1. Suntem nevoiți pentru că aici vedeți e periculos de trăit. Am scris peste tot și la primărie și de la Guvern au fost. S-au uitat, au văzut tot s-a luat și acolo de la pământ, expertiza s-a făcut și nimeni nimic încă nu spune, nu știm în ce stare ne aflăm”.
Lidia Cușnir are apartament la etajul trei din acest bloc. Femeia spune că stă mereu cu bagajele făcute, de frica unui cutremur, sau a unei situații și mai urâte.
„ Eu aici trăiesc din 2008. Deodată nu erau crăpăturile acestea, pe urmă s-a început, din 2012, pe dinafară a crăpa. Se aude cum de sus curge până jos, pietriș, gunoi, nu știu ce, dar curge, eu azi noapte m-am speriat, am sărit în sus. Bagajul șade, tot șade cum se zice să ies din casă, mă tem, mă tem”.
Primarul orașului spune că administrația locală actualizează devizul de cheltuieli și proiectul tehnic și este în căutarea unui loc, pentru ca omenii să trăiască în siguranță, atât timp cât vor fi efectuate lucrările de reabilitare a blocului cu probleme.
„Avem promisiunea că în luna ianuarie ni se vor aloca 7 – 8 milioane de lei pentru lucrări de consolidare. Dacă noi solicităm suma totală de 13 milioane, în suma asta o să intre și reparațiile interne și rețelele inginerești, tot ce ține de schimbarea sistemului de canalizare, de apeduct, gaz și altele. Dar dacă ni se oferă numai prima parte, înseamnă că după ce se consolidează, locatarii cu forțe proprii ar trebui să-și facă reparațiile în interior”.
Cu toate acestea, inginerul din cadrul primăriei susține că suma pentru consolidarea clădirii ar putea fi mult mai mare. „ Situația este critică, locatarii nu pot să mai trăiască pentru că sunt deformări, sunt cedări în construcțiile importante, deci este periculos ca cineva să trăiască în această scară. Dacă dă un cutremur s-ar putea să fie timp foarte scurt. Acum au crescut prețurile la materialele de construcții, la servicii, dacă divizul este actualizat la prețurile de azi, la părerea mea, s-ar putea să nu ajungă aceste resurse financiare”.
În prezent, în prima scară a acestui bloc mai locuiesc 7 familii. Acum trei ani, o scară a unui bloc cu nouă etaje din orașul Otaci, raionul Ocnița, s-a prăbuşit chiar în faţa oamenilor. Din fericire evacuarea locatarilor s-a reuşit înainte de producerea incidentului.