/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 799: Groază la Odesa, groapă comună la Cernăuți și atac chimic! Macron e îngrijorat de soarta Moldovei

social

/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Cum ajung milioane de euro de la UEFA în buzunarele oligarhului prorus Victor Gușan din Tiraspol

19 decembrie 2022, ora 09:49

Pe 16 februarie 2023, Sheriff Tiraspol se va bate cu formația Partizan Belgrad pentru un loc în primăvara europeană. Clubul transnistrean are șansa să se califice pentru a doua oară în fazele superioare ale unei competiții europene, iar odată cu asta să beneficieze de milioane de euro de la UEFA. 

Cutia Neagră a făcut o radiografie a banilor care au intrat în conturile unuia dintre cei mai mari contribuabili ai regimului separatist de la Tiraspol de la prima sa participare în cupele europene și a transferurilor opace a sute de jucători străini pe filierele sud-americană și africană.        

Clubul de fotbal Sheriff Tiraspol reprezintă simbolul regimului separatist din Transnistria. Liderii nerecunoscuți din stânga Nistrului încearcă să personifice succesul acestei echipe pe plan internațional ca element definitoriu al pretinsei statalități transnistrene.

FC Sheriff este parte a imperiului financiar al oligarhului prorus din stânga Nistrului, Victor Gușan. Clubul de fotbal a înghițit, din momentul înființării sale, în 1997, și până în prezent, sute de milioane de dolari pentru care ar fi invidios orice club de tradiție din vestul Europei. Complexul Sheriff, ridicat în coasta capitalei regiunii, ar fi absorbit, după unele documente ale Departamentului de stat al SUA, circa 200 de milioane de dolari.

Victor Gușan a reușit să facă din Holdingul Sheriff o afacere care încasează mai mult decât bugetul regiunii. Companiile din acest grup desfășoară afaceri pe toate segmentele economiei locale – comerțul cu carburanți, medicamente, producerea și exportul de alcool, caviar, telefonie fixă și mobilă, internet, producerea de criptovalută etc. Contrabanda cu țigări, carne și zahăr în care este bănuit că ar fi implicat Holdingul Sheriff afectează grav atât economia Moldovei, cât și cea a Uniunii Europene.

Afaceri pe toate segmentele   

Cutia Neagră a depistat lipsă de transparență și la transferurile de jucători pe care FC Sheriff le-a efectuat în ultimii ani.  

Jucătorul de fotbal Adama Traoré, golgheterul Sheriff-ului în cupele europene, a devenit obiect de litigiu în vara lui 2022 între clubul din Congo TPM, Tout Puissant Mazembe, și FC Metz din Franța după ce clubul francez l-a transferat pe Traore la gruparea tiraspoleană.   

Formația din Congo s-a plâns la Tribunalul FIFA că a fost înșelată de Metz în cazul transferului lui Adama Traoré. Mai exact, Metz a fost acuzat că l-a transferat pe Traoré la Sheriff fără ca să îi plătească clubului african 30% din valoarea transferului. Tribunalul FIFA a satisfăcut parțial cererea lui FC TPM din Congo și a amendat clubul francez cu 55.000 de euro. 

Periplul acestui jucător a atras atenția asupra lipsei de transparență a transferurilor făcute de cluburile transnistrene care au în loturile lor cei mai mulți jucători originari de pe continentul african - Sheriff și Dinamo-Auto.      

În sezonul competițional 2022/2023, 33 de jucători au părăsit clubul Sheriff Tiraspol. Dintre aceștia,  doar doi jucători au plecat pe bani - Adama Traoré, vândut pe două milioane de euro la Ferencvaros, și Gustavo Dulante, transferat contra sumei de un milion de euro la formația letonă, FC Riga. Cel puțin așa arată transfermarket.com., un site despre transferuri și statistici în fotbal.

Șeful serviciului de presă al Sheriff, Miroslav Primovici, explică situația opacă legată de sumele primite pentru celelalte transferuri prin confidențialitatea contractelor: „Toate transferurile efectuate de club, dar și sumele acestora, sunt strict transparente și înregistrate. Faptul că nu le anunțăm pentru presă, trebuie să știți că fiecare înțelegere are un punct inclus de confidențialitate. Noi respectăm orice înțelegere încheiată între două părți”, a răspuns șeful serviciului de presă al Sheriff.

În ultimele cinci sezoane competiționale, Sheriff Tiraspol a legitimat 118 jucători, iar alți 116 au plecat de la club.

Impresarul Leonid Istrati,  care lucrează de ani buni cu Sheriff Tiraspol, a dezvăluit pentru Cutia Neagră strategia clubului transnistrean: „Sheriff a făcut rezultate și mulți bani. E un scouting foarte bun… Directorul general, Vaja Tarnishvili, este fostul căpitan al echipei. Știe echipa. Doar el se ocupă de transferuri. Are ochi bun la jucători, Sheriff ia jucători doar liberi de contract și îi vinde pe bani mulți. Au plecat mulți jucători pe bani. Salariile sunt între 7.000 și 10.000 [de dolari] pe lună. Plătesc la timp, ca ceasul... Ei au o strategie, de exemplu, perioada de transferuri nu a început, dar Sheriff este deja în căutare. Cei mai buni jucători liberi de contract. Ei sunt primii care semnează. Cei mai buni jucători liberi de contract, practic, crema cremelor”.

În ce privește transferul lui Adama Traore de la Mets la Sheriff, Istrati a spus că s-a realizat deoarece acesta nu juca în cea de-a doua ligă franceză și, astfel, a venit liber de contract.  

38 de milioane de euro obținute în ultimii zece ani

Un calcul făcut din sumele raportate de UEFA și cele oficiale ale Sheriff Tiraspol arată un total de aproape 38 de milioane de euro obținute în ultimii zece ani de acest club de fotbal. 

Oficialii europeni au comunicat că în sezonul competițional 2013/2014, pentru prezența în grupele UEFA Europa League, formația tiraspoleană a încasat aproape 2,1 milioane de euro. În sezonul 2017/2018, Sheriff a încasat alte 4,3 milioane de euro.

Echipa lui Gușan a avut cele mai mari încasări în 2021-2022, când Sheriff a ridicat suma-record de circa 23 de milioane de euro, conform unor declarații oficiale de venit ale clubului.

În sezonul 2022/2023, un calcul făcut în baza datelor publice arată că promovarea în grupele UEFA Europa League și cele două victorii obținute în fața echipei cipriote Omonia Nicosia a mai băgat în conturile clubului 4,8 milioane de euro. 

La acești bani s-ar mai putea adăuga sume noi dacă Sheriff va continua în Conference League, a treia competiție fotbalistică de anvergură organizată de UEFA.

Forul fotbalistic european a refuzat să ne spună cu exactitate suma încasată anul trecut de gruparea de la Tiraspol. Reprezentanții instituției au precizat că raportul financiar pentru sezonul 2021/2022 va fi publicat abia în ianuarie, anul viitor.

Accesul Sheriff-ului la masa bogaților a fost posibil datorită unor modificări în Regulamentul privind competițiile interne ale Republicii Moldova. Pe 24 decembrie 2019, Comitetul Executiv al Federației Moldovenești de Fotbal a anulat limita de jucători străini pentru cluburi, dar a mărit taxa de legitimare a acestora până la 100.000 de lei. 

Această decizie a fost luată la aproape jumătate de an de la instalarea lui Leonid Oleinicenco în funcția de președinte al FMF. Purtătorul de cuvânt al Federației, Alexandru Grecu, a justificat decizia prin faptul că a adus beneficii tuturor cluburilor, chiar și celor care nu evoluează în grupele europene: „Cu cât mai mulți stranieri vor fi legitimați în Divizia Națională, cu atât mai mare va fi suma de bani care va reveni cluburilor care utilizează jucători moldoveni sub 21 de ani. În 2020, pentru legitimarea unui stranier, cluburile vor trebui să achite 100.000 de lei - cu 30.000 mai mult decât în sezonul trecut”.

Serviciul de presă al FMF a refuzat să facă publică suma pe care Sheriff Tiraspol a plătit-o pentru legitimarea jucătorilor străini în Moldova din 2020 până în prezent. 

Noua politică a FMF este departe însă să aducă „o suplinire substanțială” a veniturilor pentru cluburi. Un oficial din cadrul Federației, care a solicitat anonimatul, a calificat măsura respectivă drept „un băț cu două capete”. Pe de o parte, este adevărat că cluburile care cresc jucători au un anumit venit din acești bani, dar, pe de altă parte, jucătorii moldoveni nu vor mai ajunge să joace.

În plus, președintele Clubului Sportiv Dacia-Buiucani, Constantin Anghel, a afirmat că cei 100.000 de lei pentru un jucător străin este o sumă infimă și optează pentru majorarea acesteia. Constantin Anghel se declară îngrijorat de opțiunea cluburilor transnistrene Sheriff și Dinamo Auto pentru jucătorii africani. În opinia sa, această situație ar putea să prezinte un pericol la un moment dat pentru competiția internă.  

„Nu vreau să mă trezesc într-o bună zi, când Superliga noastră, așa-numită, se va transforma într-un campionat în centrul Europei, cum suntem noi geografic amplasați, să jucăm cu o filială a campionatului african. Asta nu îmi doresc. Noi, ca cluburi, să ținem balanța asta, între legionari de calitate și jucători autohtoni. Astfel, ne vom trezi peste doi-trei ani că la selecționata țării, la under-21, noi nu vom avea jucători de aici, de pe loc, deoarece ei n-o să aibă dreptul, n-o să aibă oportunitatea să joace în liga națională. Vă mai deschid cărțile: Este o  agenție care aduce legionari, plătesc clubului pentru cazare, alimentație, salarizare, suta asta de mii de lei, și promovează aici jucători în centrul Europei”, a spus Constantin Anghel.  

 „Un respect profund președintelui”

Responsabilul de comunicare cu presa al FC Sheriff, Miroslav Primovici, neagă că ar fi fost favorizați de decizia FMF privind anularea limitei pentru jucători străini. „Suntem în situație similară cu toate celelalte cluburi din Super Liga. În 2017 am avut performanță cu foarte mulți jucători cu pașaport moldovenesc și nu doar. Am ajuns în grupele Ligii Europa, dar am fost și la un pas de a ne califica în primăvara europeană. Toate cluburile sunt în situații identice”.

Administrația FMF îi poartă un respect profund președintelui Sheriff, oligarhul prorus Victor Gușan. Pe 9 septembrie, FMF l-a felicitat pe Victor Gușan cu ocazia împlinirii a 60 de ani și i-a urat „viață lungă alături de cei dragi”: „Cum să nu feliciți omul cu ocazia jubileului? Cum să nu feliciți președintele clubului nostru campion? Eu nu înțeleg oamenii care pot critica această decizie. Haideți să privim lucrurile puțin altfel. Sheriff-ul este o entitate care aduce faimă Republicii Moldova. Sheriff-ul singur scrie, același Gușan, la urma urmei, se adresează către noi prin scrisori oficiale prin care ne reamintește ori de câte ori e nevoie că reprezintă Republica Moldova”.

Dincolo de discursul patriotic al președintelui FMF, între cluburile de pe malul drept și cel stâng al Nistrului se desface o adevărată prăpastie fiscală. Președintele Clubului Sportiv Dacia-Buiucani, Constantin Anghel, susține că legislația fiscală de pe cele două maluri ale Nistrului creează condiții inegale pentru cluburi. De exemplu, impozitul unic pe venit achitat de Sheriff în Transnistria este de 7%, iar cel achitat de cluburile din dreapta Nistrului - de 45 la sută.  

„Prima regulă în sport: toți trebuie să fie în condiții egale. Dar noi, din punct de vedere juridic și financiar, nu suntem în condiții egale. Cluburile din partea dreaptă și partea stângă a Nistrului, lucrăm după alte legi de stat, legi diferite, mă înțelegeți, noi deja nu suntem în concurență egală. -  Care sunt diferențele cele mai mari? Impozitul pe venit, impozitul unic pe venit, 7 la sută. Acolo, eu știu în așa fel, tu ești un club sportiv, trebuie să te înregistrezi la un minister de-al lor... Și aici câte sunt? Păi, ca toți, Dvs cât plătiți salariile? Per total, ca angajator și ca angajat, noi cât avem? 45 la sută?”, a relevat Constantin Anghel.            

La rândul său, Miroslav Primovici dă asigurări că Sheriff are o contabilitate transparentă și că respectă regulile FMF și UEFA: „Pot să vă spun doar următoarele: Prima: Nu puteam să participăm în competițiile interne fără să avem înregistrarea corespunzătoare conform legislației în vigoare a Republicii Moldova cu toate consecințele de rigoare. Doi: Probabil, Dvs. nu sunteți la curent, dar, în fiecare an, UEFA apelează la companii independente, cu licență corespunzătoare, care fac un audit minuțios pentru forul european. Nu a fost niciodată din momentul introducerii sistemului fair-play financiar ca clubului nostru să îi fie înaintate pretenții din partea UEFA sau FMF. Altfel, n-am fi avut posibilitatea să primim licența UEFA pentru cupele europene. Toate transferurile efectuate de club, dar și sumele acestora, sunt strict transparente și înregistrate”.

La întrebarea de ce Sheriff refuză să se înregistreze în registrul comercial al Republicii Moldova,  Miroslav Primovici a evitat să ne răspundă.

Totuși, neinregistrarea grupării tiraspoleană la ASP creează disconfort patronului echipei care este obligat să ridice în lei toate milioanele de euro trimise de UEFA. Procedura este următoarea: UEFA transferă banii în contul FMF, iar aceasta, la rândul său, îi repartizează către FC Sheriff pe un cont special de la Banca Națională a Moldovei.

Interdicția de a-și ridica banii de la UEFA în euro îl nemulțumește pe Victor Gușan și pe liderii autoproclamați de la Tiraspol. Astfel, Sheriff este prezentat de regimul separatist drept exemplu pentru a denunța pretinsa „blocada economică” aplicată de Chișinău Transnistriei. 

„Transferurile de la UEFA, un subiect politic”

Subiectul transferurilor de la UEFA în conturile Sheriff-ului a devenit unul politic pentru agenda lui Krasnoselski în raport cu reprezentanții Chișinăului. Așa-numitul președinte al Transnistriei, Vadim Krasnoselski, fost angajat al Holdingului Sheriff, a ridicat problema achitării primelor în euro de la UEFA pentru Sheriff în mai multe discuții cu reprezentanții Chișinăului. 

Pe 19 octombrie 2021, el i-a cerut acest lucru premierului Natalia Gavrilița: „Încă un moment foarte important, Natalia Valerievna. Astăzi este fotbal, joacă Sheriff și Inter. Mai exact, Inter și Sheriff. Vă rog… Desigur, Sheriff evoluează în campionatul moldovenesc și ca o locomotivă trage după sine tot fotbalul moldovenesc. Desigur, Sheriff, învingând la un nivel înalt, primește valută pentru meciurile câstigate. Iată că avem o problemă. Băncile moldovenești nu deschid conturi clubului de fotbal Sheriff, conturi în valută, propun să ia lei. Toată problema este că nu poți să plătești jucătorii cu lei. Vă rog să rezolvați această problemă. Este absolut umanitară și are de-a face cu dezvoltarea sportului pe ambele maluri ale Nistrului”.       

O lună mai târziu, liderul separatist de la Tiraspol s-a plâns din nou televiziunilor transnistrene că Sheriff nu poate să deschidă un cont bancar la Chișinău pentru a primi fondurile transferate de „Federația Europeană de Fotbal”. 

Krasnoselski a subliniat că acest lucru se întâmplă chiar dacă există un aviz al unei comisii parlamentare de la Chișinău care constată transparența absolută a acestui transfer și îl permite. 

 „Și foc la ghete”

Liderul nerecunoscut de la Tiraspol nu a spus ce comisie parlamentară a avizat transferul. Președintele Comisiei parlamentare de securitate națională, apărare și ordine publică, Lilian Carp, a afirmat pentru Cutia Neagră că a fost întrebat în toamna lui 2021 despre acest transfer, dar a spus că nu este el competent să decidă pe acest subiect.

„Nu au primit ei niciun aviz de la nicio comisie. În primul rând, asta nu e treaba comisiilor parlamentare, să permită sau să interzică. Eu, la telefon, de câteva ori am vorbit cu președintele și el mă întreba… Și eu i-am spus: Cade sub incidența spălării banilor. Banca Națională trebuie să se pronunțe: ori laie, ori bălaie. După mine, trebuie să își deschidă cont la Chișinău sau chiar adresa juridică și atunci… poftim. Și dl Grosu a spus același lucru. Dar niciun document. E vorba de finanțare a terorismului.  Și ei au spus că se vor retrage și vor face printr-o bancă din Federația Rusă. Și foc la ghete.

Și Banca Națională a Moldovei a precizat că transferurile către clubul de fotbal Sheriff Tiraspol pentru participarea în cupele europene sunt efectuate în lei moldovenești din contul Federației Moldovenești de Fotbal, explicând care este motivul.Legea cu privire la prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului stabileşte obligaţia băncilor de a aplica măsuri de precauţie şi precauţie sporită în relațiile cu clienții săi, stabilind amploarea acestora în funcție de client, riscul de spălare a banilor și de finanțare a terorismului identificat, țară, jurisdicție, relația de afaceri, bun, serviciu sau tranzacție, rețeaua de distribuție etc.

Dosarele pe numele Sheriff

Conform materialelor cauzei penale cu privire la contrabanda de țigări, în 2012–2014, companii din holdingul Sheriff au efectuat 544 de tranzacții pe teritoriul Republicii Moldova, cu țigarete în valoare de peste 63 de milioane de dolari. Țigările erau vândute prin contrabandă pe teritoriul Republicii Moldova, Ucrainei și mai multor state din UE.

La 14 aprilie 2015, holdingul a fost pus sub învinuire, incriminându-i-se comiterea infracțiunii de contrabandă.

În toamna anului 2018, în ajunul alegerilor legislative din februarie 2019, procurorul Lilian Bacalîm din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Specialea a clasat cele două dosare din cauza lipsei elementelor de infracțiune. 

Cutia NEAGRĂ nu a reușit să ia legătura cu procurorul Bacalîm, plecat între timp din sistem. Telefonul mobil al acestuia este închis.

Solicitat să comenteze acuzațiile de spălare de bani la adresa șefului său, Miroslav Primovici a declarat că discuțiile despre „zvonuri” nu au nicio relevanță. „Putem vorbi despre orice, de exemplu, despre faptul că Freddy Mercury sau Michael Jackson sunt vii. Dacă nu există acoperire juridică, atunci sunt doar cuvinte cu ajutorul cărora unii se acoperă pentru a ascunde propria incompetență”, a spus el. 

Autori: Ilie Gulca, Mădălin Necșuțu

Acest material jurnalistic a fost realizat cu sprijinul International Media Support (IMS).

/VIDEO/ Cutia Neagră Plus: Un an de stare de urgență. Deciziile controversate luate de Comisia Situații Excepționale
/VIDEO/ Cutia Neagră Plus: Scheme de corupție cu milioane de lei pentru drumuri reparate doar pe foaie
Sinteză Cutia Neagră PLUS, protagonist - Andronachi: Scheme de milioane, afaceri ascunse și oamenii de încredere ai fugarului
Dragalin susține că înainte de Vetting-ul procurorilor a primit cereri de demisie. „I-am rugat să rămână și încă mai sunt la PA”
Dragalin susține că înainte de Vetting-ul procurorilor a primit cereri de demisie. „I-am rugat să rămână și încă mai sunt la PA”
/VIDEO/ INVESTIGAȚIE/ Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/VIDEO/ INVESTIGAȚIE/ Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 799: Groază la Odesa, groapă comună la Cernăuți și atac chimic! Macron e îngrijorat de soarta Moldovei
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 799: Groază la Odesa, groapă comună la Cernăuți și atac chimic! Macron e îngrijorat de soarta Moldovei
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Caz cutremurător! O fetiță de 4 ani a murit după ce ar fi mâncat pește. Și bunica a decedat în urma șocului
Caz cutremurător! O fetiță de 4 ani a murit după ce ar fi mâncat pește. Și bunica a decedat în urma șocului

/METEO/ Soarele e generos și astăzi: Cum va fi vremea pe 3 mai 2024

missing
03 mai 2024, ora 07:30

Pe 3 mai, vremea nu se va schimba esențial. Ziua, temperaturile vor ajunge la +26 grade, iar noaptea ne așteaptă cel mult +12°C. Cerul va fi variabil și nu se așteaptă precipitații.

La Nord, temperaturile maxime vor ajunge până la +21 grade, iar noaptea coboară până la +9 grade.

În Centru, termometrele vor indica până la +23 grade Celsius. Noaptea, valorile termice vor coborî până la +10 grade.

În Sudul țării, vom avea parte de +26 grade pe timp de zi, iar noaptea va fi minim +12 grade.

În Capitală, maximele se opresc la +24 grade, iar noaptea vom avea în jur de +11 grade și cerul va fi noros.

Se ieftinește gazul. Consumatorii casnici vor achita cu un leu și 35 de bani mai puțin. Noul tarif va intra în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial. / O nouă criză în sistemul judecătoresc! 17 magistrați de la Curtea de Apel Chișinău au anunțat că pleacă din funcție. Fug deoarece nu vor să fie supuși evaluării externe, susține președintele CSM. / Noi violențe la Tbilisi. Protestatarii au încercat să forțeze intrările și să intre în Parlament. Pentru a-i dispersa, poliția a recurs la gaze lacrimogene și grenade asurzitoare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
/Ziua Internațională a Muncii este sărbătorită astăzi în majoritatea țărilor lumii. În Republica Moldova epicentul sărbătorii a fost la Comrat, unde oameni din anturajul cârnăciorilor Ilan Șor au criticat guvernarea și au împărțit frigărui. /Îmbulzeală la aeroport. Înăsprirea regulilor de securitate ține afară oamenii care vin să-și petreacă sau să-și întâlneacă apropiații. Autoritățile promit să renunțe la restricții din 16 mai. /Focuri de armă în centrul capitalei. Un bărbat a tras, în plină stradă, dintr-un pistol în amicul său de pahar. Medicii luptă pentru viața victimei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Mitropolitul Moldovei, subordonat canonic bisericii ruse, sugerează că în frecventele sale deplasări la Moscova le spune superiorilor săi că nu este de acord cu războiul din Ucraina, dar, în același timp, mitropolitul Vladimir evită să condamne agresiunea militară a Rusiei. /Directoarea spitalului de Psihiatrie din Bălți este acuzată că și-a cumpărat mobilă acasă din contul bolnavilor. CNA a pornit un dosar pe delapidarea a o sută de mii de lei din bugetul spitalului. /De mâine, Republica Moldova poate exporta carne de pasăre în Uniunea Europeană. Bruxelles-ul își deschide hotarul pentru produsele proaspete, dar și congelate, după trei ani de negocieri. Cât de atractivă este pentru producătorii noștri, aflați în câteva minute.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fără panglica Sfântul Gheorghe și în acest an. Autoritățile anunță amenzi de la 4 mii 500 la 18 mii de lei pentru cei care vor purta simbolul agresiunii ruse. /De la 1 mai, accesul pe Aeroportului Internațional Chișinău va fi permis doar pasagerilor. Măsurile sunt luate pentru a spori nivelul de siguranță de sărbători, odată cu creșterea fluxului de pasageri. /Schemă de însușire ilegală a terenurilor din capitală, deconspirată de CNA. Oamenii legii au descins pe 30 de adrese, într-un dosar de corupere pasivă și luare de mită.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie într-o familie din Chișinău. Copilul acestora, în vârstă de opt ani, s-ar fi împușcat cu arma tatălui, deținută legal. Surse apropiate anchetei au declarat pentru TV8 că băiatul a făcut-o conștient. /Gazul natural s-ar putea ieftini. Moldovagaz a solicitat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică să revizuiască tariful de furnizare a gazelor naturale pentru consumatorii finali. /Cetățenii moldoveni care trăiesc în SUA, Canada, dar și alte patru țări vor putea vota prin corespondență la alegerile prezidențiale și la referendumul cu privire la aderarea la UE, care vor avea loc în această toamnă. Deputații au aprobat în lectura a doua un proiect de lege în acest sens.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Mitropolitul Vladimir îi cheamă înapoi pe preoții care au trecut la Mitropolia Basarabiei. După ce i-a renegat, interzicându-le să oficieze slujbe, aceasta îi îndeamnă să se pocăiască și să revină în subordinea lui. /Dosarul pe numele bașcanei Găgăuziei a ajuns pe masa judecătorilor. Evghenia Guțul riscă până la șapte ani de pușcărie pentru că a acceptat cu bună știință zeci de milioane de lei de la gruparea criminală Șor. /A plouat cu nisip adus din Africa. Un ciclon venit din Sahara a acoperit țara cu praf. Ce spune Agenția de Mediu despre nivelul de poluare?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Peste 20 de milioane de lei au fost confiscați la Aeroport de la oamenii lui Șor. Procurorii au deschis un dosar penal pentru contrabandă în proporții deosebit de mari în interesul unui grup criminal organizat. /Tânăra de la Orhei, găsită moartă după opt zile de căutări, a fost condusă astăzi pe ultimul drum. Rudele și sătenii fetei spun că vor cere ca vinovatul să primească pedeapsa maximă. /Atac cu drone la Odesa. Nouă persoane, printre care patru copii, au fost rănite. Militarii ruși au atacat cu drone și Kievul.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Apar primele detalii despre cauza decesului tinerei de 19 ani, dispărută la Orhei. Potrivit anchetei, Ana Maria ar fi decedat în urma unei traume cranio-cerebrale deschise. Mai mult, surse TV8 spun că pe trupul neînsulfețit al tinerei au fost găsite urme de tortură. /Costul terenurilor pentru construcții din Chișinău s-a dublat în ultimii doi ani. Experții dau vine pe pandemia de Covid, ce a declanșat o cerere sporită pentru loturile de construcții. /Agenția Servicii Publice ar putea fi obligată să plătească unei companii bulgare peste 100 de milioane de lei în dosarul schemelor cu pașapoarte. Direcotrul ASP susține că în spatele firmei bulgare sunt Vlad Plahotniuc, Vladimir Andronachi și Alexandru Vîlcu.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
30 de zile de arest pentru șoferul mașinii în care a urcat tânăra însărcinată, dată dispărută la Orhei. Acesta este suspectat de răpirea fetei de 19 ani. / Parlamentul inițiază procedurile tehnice pentru organizarea referendumului privind aderarea la Uniunea Europeană pe 20 octombrie. A fost înregistrat în Legislativ și proiectul de lege care prevede modificarea Constituției, astfel încât integrarea europeană a țării să devină ireversibilă. / Licitația pentru închirierea spațiilor comerciale de la Aeroportul Chișinău a eșuat pentru că gruparea Șor ar avea în continuare interes să o saboteze. Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu spune că o nouă licitație ar putea fi anunțată săptămâna viitoare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie în timpul unui meci de fotbal. Un jucător de 24 de ani s-a prăbușit pe teren și a murit. Incidentul a avut loc, aseară, în comuna Ciorescu. / Procurorii cer arest preventiv pe numele șoferului automobilului în care a urcat tânăra însărcinată, dată dispărută la Orhei. Oamenii legii au efectuat mai multe perchezitii la domiciliul bărbatului. / Complexul Memorial „Eternitate” trece în gestiunea Primăriei Chișinău. Solicitarea a venit din partea Ministerului Apărării.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Undă verde pentru referendum! Curtea Constituțională a dat avizat pozitiv inițiativei PAS privind organizarea referendumului pentru aderarea la UE! / Caz șocant la Orhei. O tânără de 19 ani însărcinată a dispărut după ce a urcat într-o mașină de ocazie. Era studentă la pedagogie și se întorcea acasă, după ce a făcuse meditații cu un elev. / Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, PAS-ul ar câștiga cele mai multe mandate, iar în Legislativ ar intra și partidul Șansă. La prezidențiale, actuala președintă, Maia Sandu, ar acumula cel mai mare scor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă o încercare de a alege procurorul general. Consiliul Superior al Procurorilor dă start noului concurs, după ce primul a eșuat. S-au modificat și regulile. / Securitate instabilă în Israel. Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor Republicii Moldova să evite călătoriile în această țară. / Cazuri noi de rujeolă și un val de Rotavirus în rândul copiilor din Chișinău. Specialiștii în sănătate îndeamnă părinții să-și imunizeze copiii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Votul prin corespondență s-ar putea extinde. Deputații PAS propun ca acesta să fie testat la prezidențiale și referendum inclusiv în Norvegia, Suedia, Finlanda și Islanda. / Proces penal pe marginea licitației spațiilor comerciale de la Aeroportul Internațional Chișinău. Procurorii Anticorupție investighează mai multe ilegalități, inclusiv abuz de serviciu. / Peste 60 de mii de locuințe au fost recenzate de la începerea recensământului, iar circa 130 de mii de persoane au completat chestionarele.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Lemne de peste 100 de mii de lei, vândute ilegal de angajați Moldsilva. Un director și doi subalterni vor compărea în fața magistraților.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tensiuni în timpul vizitei președintei Sandu la Comrat. Aceasta a fost huiduită de simpatizanții fugarului Ilan Șor, iar poliția a făcut un cordon viu pentru a ține protestarii la distanță. / Caz oripilant la Tiraspol. Doi copii s-au ales cu intoxicații serioase, după ce au fost serviți cu prăjituri în parc, de o necunoscută. Presa din stânga Nistrului scrie că acestea ar fi putut conține otravă pentru șoareci. / Guvernul anunță că este gata să compenseze cel puțin jumătate din costurile de izolare termincă a locuințelor. Vor fi eligibili atât cei cu locuințe particulare, cât și moldovenii de la bloc.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fiica deputatei Victoria Cazacu, cercetată penal într-un dosar de corupție, susține că este victima luptelor care se dau pentru funcția de șef de post al Serviciului Vamal de la aeroport. / Noul ambasador ucrainean la Chișinău vine în Moldova pentru a lupta cu separatismul rus, susține consilierul prezidențial de la Kiev, Mihailo Podoleac. Acesta e convins că Rusia va încerca în continuare să destabilizeze situația din țara noastră. / Crește numărul femeilor abuzate care cer ajutor la centrele specializate. Anul trecut 22 de femei au murit din cauza violențelor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Trei bunuri imobile, dar și două automobile care îi aparțin fugarului Ilan Șor ar putea fi scoase în curând la licitație, în folosul Băncii de Economii. / 116 cetățeni ai Republicii Moldova nu mai pot călători în România, după ce au încercat să ajungă la un protest la București. Restricțiile vizează tinerii plătiți de Ilan Șor să treacă Prutul, precizează șeful Interpol Moldova. / Astăzi începe Recensământul populației și a locuințelor. Circa patru mii de recenzori vor merge din casă în casă timp de trei luni ca să avem cifre despre nivelul de bunăstare, educația și apartenența etnică a cetățenilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Directorul-adjunct și un șef de direcție al Agenției Rezerve Materiale au fost reținuți. Centrul Anticorupție îi acuză de aranjarea licitațiilor în procesul de achiziție a rezervelor strategice ale statului, căuzând prejudicii de milioane. / Guvernul de la Chișinău recunoaște că a blocat unele exporturi din regiunea transnistreană ca să prevină livrările de componente pentru industria militară a Rusiei. / Filmul bate viața, la Chișinău. Mai mulți oameni au întârziat astăzi la muncă, iar elevii la școală după ce autoritățile au blocat o stradă din capitală pentru filmarea unor secvențe de film. Ce spune ministrul culturii?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie pe un poligon al Armatei Naționale. Un soldat a murit în timpul antrenamentelor. Reprezentanții Ministerului Apărării spun că tânărul s-ar fi sinucis cu arma din dotare. / Un judecător găsit vinovat de implicare în Laundromatul rusesc a scăpat de pușcărie. Motivul este că sentința a fost pronunțată după expirarea termenului de prescripție. / Noi fragmente de dronă militară depistate pe teritoriul țării noastre. Obiectele au fost descoperite din nou la Etulia, raionul Vulcănești, la 500 de metri de linia de frontieră moldo-ucraineană.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Cei trei inspectori vamali, reținuți la aeroport, au fost aduși astăzi în fața magistraților. Unul dintre ei, fiul fostului deputat PD Gheorghe Brașovschi, Constantin, își va petrece următoarele 30 de zile în penitenciar. /Guvernul de la Chișinău recunoaște că a blocat unele exporturi din regiunea transnistreană ca să prevină livrările de componente pentru industria militară a Rusiei. /Directorul-adjunct și un șef de direcție al Agenției Rezerve Materiale au fost reținuți. Centrul Anticorupție îi acuză de aranjarea licitațiilor în procesul de achiziție a rezervelor strategice ale statului, căuzând prejudicii de milioane.

/VIDEO/ Ecoul tragediei de la Ciorescu, în care un fotbalist a murit. Un coechipier-martor: Trebuie să ne verificăm inima
/VIDEO/ Ecoul tragediei de la Ciorescu, în care un fotbalist a murit. Un coechipier-martor: Trebuie să ne verificăm inima
/VIDEO/ INVESTIGAȚIE/ Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/VIDEO/ INVESTIGAȚIE/ Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Atac masiv și risc de o nouă ofensivă rusă! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Atac masiv și risc de o nouă ofensivă rusă! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/VIDEO/ Îmbulzeală la Piața Centrală. Creștinii care țin postul au format cozi pentru a cumpăra pește proaspăt
/VIDEO/ Îmbulzeală la Piața Centrală. Creștinii care țin postul au format cozi pentru a cumpăra pește proaspăt

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram