Uzina Metalurgică Moldovenească din regiunea transnistreană a importat de la începutul lunii decembrie curent, în urma obținerii ultimelor autorizații de la Comisia pentru situații excepționale, circa 5.000 de tone de fier vechi din România.
Firma care asigură combinatul metalurgic din Râbnița cu materie primă este condusă de un cetățean ucrainean, care deține și cetățenia statului român.
Compania Metinvest Systems SRL este proprietate a cetățeanului ucrainean, Maxim Șevcenco, care mai deține o entitate economică – Persha Metalopererobna Company SRL (ТОВ ПЕРША МЕТАЛОПЕРЕРОБНА КОМПАНІЯ).
Reprezentanta companiei a infirmat pentru TV8 că Metinvest Systems SRL este singurul exportator de fier vechi din România în Transnistria:
„Doar cei care nu acceptă prețul nu livrează, dar oferta o primesc toți”, a spus angajata companiei. „Sunt 2000 de persoane care lucrează la acel combinat. Vi se pare normal să rămână fără o pâine? Dăm de mâncare la moldoveni, care sunt și acolo”.
La remarca faptului că Uzina Metalurgică a obținut autorizație de mediu pe cale politică și constituie un factor de poluare a mediului în Republica Moldova, angajata Metinvest Systems SRL a spus că autorizațiile de mediu au fost emise de Agenția de Mediu de la Chișinău și că activitatea sa, în calitate de companie din UE, este legală.
În urma deciziilor Comisiei pentru situații excepționale din 5 decembrie 2022, Agenția de Mediu a emis pentru Uzina Metalurgică Moldovenească autorizație de emisie a poluanților în atmosferă de la surse fixe și autorizația de mediu pentru gestiunea deșeurilor cu termenul de valabilitate până la 31 decembrie 2022.
Ambele acte au fost emise cu derogări de la Legea privind protecția mediului înconjurător și legii cu privire la protecția aerului atmosferic.
Începând cu 2020, după ce Ucraina a aplicat sancțiuni Uzinei Metalurgice din Râbnița, România este principala sursă de materie primă pentru întreprinderea transnistreană.
Fierul vechi importat din România în regiunea separatistă transnistreană a Republicii Moldova permite acestei întreprinderi siderurgice din stânga Nistrului să se mențină pe linia de plutire.
La fel ca alte companii înregistrate în Transnistria, uzina din Râbnița nu achită la bugetul Republicii Moldova nici impozite și nici taxe vamale.
Aceste măsuri au fost aprobate de către Guvernul de la Chișinău pentru a exclude dubla impozitare – de către autoritățile constituționale, cât și de structurile transnistrene – a produselor destinate exclusiv necesităților raioanelor de est.
Uzina este unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul regiunii secesioniste.