Într-o stare dezastruoasă și nefuncționale. Așa arată cele peste 130 de adăposturi civile din Chișinău. Închise de zeci de ani, în buncărele, care ar trebui să servească drept refugiu pentru oameni, în caz de nevoie, se adăpostesc acum șoarecii, pisicile sau păianjenii. Le-am tulburat zilele trecute liniștea, făcând o tură prin subteranele Chișinăului, alături de istoricul Ion Ștefăniță.
Acest adăpost aflat sub casele de la intersecția străzilor Mihail Kogălniceanu și Nicolae Iorga arată îngrozitor.
Pereții sunt plini de igrasie, peste tot atârnă cabluri electrice, în interior e întuneric beznă, nu există aerisire, în plus - mirosul e insuportabil.
Pe lângă pisici aici se adăpostesc, acum șoareci, păianjenii sau alte insecte.
Un alt subsol, deja de pe strada Alexandru cel Bun, descoperim aceeași situație.
Potrivit lui Ion Ștefăniță, în centrul Chișinăului, pe un perimetru de 186 de metri, există 130 de astfel de locații. Toate sunt adăposturi neechipate corespunzător și într-o stare dezastruoasă.
Le lipsesc, în primul rând, instalațiile sanitare, de aerisire, dar și rețelele electrice funcționale. Mai mult, înăuntru ar trebui să fie rezerve de hrană, pături și alte produse. Dar pentru aceasta ar trebui bani, spune Ion Ștefăniță.
”Este nevoie în primul rând de energie electrică, truse medicale, sisteme antiincendiu, deci, ca aceste spații să fie sigure. Din punct de vedere a rezistenței, fiți siguri, stau bine așa cum le-a lăsat istoria 200 de ani, au rezistat la toate cutremurele. Cred eu, dacă ar fi o susținere financiară, în mod operativ, într-o lună-două cred că acest lucru se poate de realizat ca aceste foste buncăre să fie reabilitate”, a declarat istoricul.
Cel mai cunoscut buncăr din Republica Moldova este cel din satul Olișcani, Șoldănești. Vara trecută o echipă a știrilor TV8 a mers acolo și a descoperit că acesta arăta la fel de nefast ca cele din Chișinău. Lăsat în paragină de zeci de ani, aici și-au găsit adăpost familiile de lilieci.
Potrivit șefului de la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, niciunul din aceste adăposturi nu este în subordinea Ministerului de Interne.
Anterior, preşedintele Maia Sandu, le-a cerut cetăţenilor să fie vigilenţi şi să nu cadă pradă informaţiilor false.
Maia Sandu spune că, deocamdată, nu există riscul atragerii Republicii Moldova în conflictul militar din Ucraina.