/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 127: Armata rusă s-a retras de pe Insula Șerpilor. Concluziile summitului NATO

social

/VIDEO/ Descoperire spectaculoasă la Chișinău: Arheologii au găsit o pivniță veche de peste 200 de ani

13 mai 2022, ora 20:41
Distribuie:

Descoperire spectaculoasă pe bulevardul Grigore Vieru din Capitală. Săpăturile arheologilor au scos la iveală beciul casei Toader Sabău, unde a locuit Mitropolitul Gavriil Bănulescu-Bodoni. Specialiștii spun că aceasta este o perlă arhitecturală cu o istorie de mai bine de 200 de ani. Primăria a finanțat cu patru milioane de lei lucrările care se efectuează și își propune să facă din acel loc un muzeu. 

Săpăturile pe acest șantier au început în toamna anului 2021, atunci când arheologii au reușit să scoată la iveală fundația casei, unde acum mai bine de 200 de ani a locuit Mitropolitul Gavriil Bănulescu-Bodoni:

Acestea sunt scările monumentale de intrare, exista o terasă cu coloane spectaculose. Cinci, șase coloane în față după care urma casa, care ați văzut avea circa 20 de metri lungime și 10 metri lățime. Deci este un edificiu monumental care face față Chișinăului, istoriei noastre seculare”.

Ulterior, săpăturile au continuat, iar arheologii au descoperit, datorită unor găuri de aerisire, că la subsol s-ar afla și niște galerii impresionante:

„Prin această garură am reușit să coborâm în jos. Deci de sus, pe o scară, lungă de cinci metri, am reușit să coborâm și deja de aici prima noastră cunoștință cu această construcție a fost exact în acest loc. Am încercat să mergem să pătrundem în interior și am rămas șocați de amploarea acestor construcții. Mai departe e sala mare, mai încolo - altă sală”. 

După lungi săpături, arheologii au descoperit că pivnița ascunde, de fapt, mai multe încăperi enorme, acestea fiind acoperite cu pământ și bucăți de zid:

„De fapt, intrarea principală este în această zonă și noi credem că în anii 50, când s-a demolat clădirea, de fapt, demolarea clădirii a însemnat un efort și au fost închise căile de acces. Aici se vede foarte mult pământ, pietre, fragmente de zid, cred că au aruncat aici și în alte spații unde erau uși de acces”.

Munca abia a început, spun specialiștii, iar intrările principale în subsol, acum, sunt acoperite de drumul de la suprafață:

„Mai sunt cele două intrări laterale, care la fel sunt în aceiași stare. Pasul următor, împreună cu Primăria, cu administrația orașului ar fi să încercăm să deschidem, să copertăm zona asfaltului, să închidem temporar strada și să scoatem această umplutură de aici, pentru a curăța, deoarece etapa următoare ar fi lucrările de conservare”.

Proiectul privind descoperirile arhelogice de pe teritoriul orașului este inclus pe ordinea de zi a Consiliului Municipal Chișinău. Arheologii propun ca aceste galerii să fie incluse în registrul monumentelor de importanță locală, iar experții spun că, pe viitor, aici ar putea fi amenajat un muzeu:

„Deci, Primăria municipiului Chișinău își propune de a organiza un muzeu intern și un muzeu la aer liber, unde vor fi edificate în miniatură casa și biserica”. 

Nu se știe, însă, când se va întâmpla acest lucru, deoarece lucrările sunt complexe. Până acum, pentru dezvoltarea acestui proiect, Consiliul municipal Chișinău a alocat în jur de patru milioane de lei, dar suma ar putea fi modificată. 

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram