Război în Ucraina, ziua 174: Explozii în Crimeea: „Risc de moarte pentru invadatori și hoți”. O cale ferată din Kursk, aruncată în aer

economic

/VIDEO/ Spînu: „Moldova are șanse reale să procure gaze din Azerbaidjan”. Pe cât timp ne-ar ajunge rezervele

13 iunie 2022, ora 21:56
Distribuie:

Republica Moldova ar putea procura gaze naturale de la Azerbaidjan, susține ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu. Viceprim-ministrul nu a oferit prea multe detalii, însă a precizat că „s-ar putea să se întâmple și anul acesta”. Declarațiile au fost făcute în cadrul ediției din 13 iunie, a emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

„Moldova are șanse să procure gaze din Azerbaidjan, Moldova are șanse reale în sfârșit, să aibă diversificarea surselor de aprovizionare cu gaz și acest lucru se va întâmpla mai devreme sau mai târziu. Eu nu am să dau termen, dar vă garantez că în următorii ani, Moldova va avea surse diversificate de gaz. S-ar putea și anul acesta.

Noi suntem în proces de discuții cu colegii din Azerbaidjan și nu doar ca să căutăm alternative, inclusiv pentru depozitarea din această vară, pe care o planificăm. Piața este foarte dinamică. Vedem că în ultimele două săptămâni, avem o tendință pozitivă, prețurile au început să scadă”, a precizat Andrei Spînu. 

Totodată, potrivit ministrului, Republica Moldova face la moment, rezerve de gaz. De exemplu, în luna mai, Energocom a achiziționat 24 de milioane de metri cubi de gaz, însă aceștia ajung pe un timp scurt.

„A fost decizia Comisiei de Situații Excepționale, prin care Energocom a achiziționat 24 de milioane de metri cubi de gaz, care sunt deja în proprietatea Energocom. Au fost achiziționate la prețul din februarie și martie, deci, la un preț foarte bun. Acest volum pe timp de vară, ne-ar ajunge aproape o lună. Pe timp de iarnă, în funcție de iarnă, dar mult mai puțin, o săptămână, poate chiar și mai puțin”, a afirmat ministrul.

În prezent, se poartă discuții cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), pentru ca RM să poată lua un credit pentru eventuale urgențe în august, dar și pentru rezerve.

„În luna februarie și martie, deoarece consumul un pic a scăzut, s-au făcut aceste economii. Pentru rezerva pe care o planificăm pentru luna august, suntem în discuții finale cu BERD pentru contractarea unui credit de 300 de milioane, o parte pentru cumpărări de urgență și alta pentru depozit. Acești bani vor fi folosiți în luna august ca să putem procura. În mod normal, lunile iulie și august sunt cele mai bune pentru a face rezerve, când prețul este cel mai mic”, a subliniat Andrei Spînu. 

Tariful la gaz va fi revizuit „în funcție de prețul cum vom achiziționa gazul. Dacă noi, după formula contractului dintre Moldovagaz și Gazprom, vom avea un preț mai mic, inclusiv pentru lunile iulie și august, eventual septembrie, evident că s-ar putea revedea aceste tarife. Însă rezervele de gaz pe care le facem noi acum, nu sunt pentru utilizare imediată. Ele sunt stocate pentru perioada rece, pe timpul iernii”, a conchis Spînu.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram