La patru ani de la expulzarea din țară a celor șapte profesori turci, care activau în cadrul unui liceu din Chișinău, victimele încă așteaptă ca persoanele care au stat în spatele operațiunii să fie trase la răspundere. Una dintre ele, profesorul de limbă turcă Hüseyin Bayraktar consideră că dosarul cu care s-a ales fostul șef de la SIS, Vasile Botnari, în cadrul căruia a fost sancționat doar cu amendă, nu este suficient pentru a se face dreptate deplină.
„Este greșeala unui grup mic de persoane. Moldova este prima și unica țară, în afară de Turcia, în care am activat și am locuit, iar ceea ce s-a întâmplat nu mi-a afectat simpatia față de popor și țară. Totuși, atunci când persoanele care au greșit vor purta răspundere adecvată, se va restabili echilibrul”, a declarat profesorul turc Hüseyin Bayraktar în ediția din 11 septembrie a emisiunii „Cutia Neagră Plus” de la TV8.
Dascălul din Turcia a reconstituit cronologia celor întâmplat în 6 septembrie 2018 și a povestit cum a fost ridicat de ofițerii de la SIS direct de pe holurile școlii. Bayraktar a povestit că a fost luat de două persoane îmbrăcate în civil care l-au urcat într-o mașină tot cu numere civile.
„Era un fel de Jeep cu numere de înmatriculare civile, exteriorul mașinii nu părea că ar aparține unui organ de drept. Nu s-a oprit nicăieri, au trecut prin centru și ulterior spre aeroport. Am intrat pe ușa care nu este dedicată călătorilor simpli și apoi am urcat în avion”, a mărturisit profesorul turc.
Hüseyin Bayraktar a mai povestit că niciun reprezentant oficial turc nu a participat la operațiunea de extrădare și că în Turcia nu a fost predat serviciilor de securitate, ci celor din cadrul MAI.
„După o zi, am fost dus la judecată și mi s-a adus la cunoștință că în privința mea este pornit un dosar și mi se incriminează că aș face parte dintr-o organizație teroristă. Probele se refereau la activitatea mea din Turcia și făceau trimitere la deținerea unui cont bancar într-o bancă de la care primeam salariul, care ar fi făcut parte dintr-o organizație teroristă. Respectiv, mi se incrimina că și eu făceam parte din acea organizație teroristă sub pretextul că primeam de la ei salariul”, a explicat profesorul turc.
Profesorii turci, care au fost expulzați din Republica Moldova în septembrie 2018, au fost ulterior condamnați în Turcia între șapte și 12 ani de închisoare. Potrivit PromoLex, cauzele lor se află în procedură de apel în instanțele turcești.
Detalii exclusive despre operațiunea de extrădarea a celor șapte profesori turci aflați în investigația realizată de jurnaliștii „Cutia Neagră PLUS”.