Procuratura Anticorupție vine cu detalii în dosarul „blanchetelor pentru pașapoarte”. În privința a patru persoane, vizate în dosar, dar care nu s-au prezentat la audieri, procurorii anticorupție au înaintat demersuri în instanța de judecată, unde au solicitat aplicarea măsurii preventive sub formă de arest preventiv în contumacie, pe un termen de 30 zile.
Este vorba despre Vladislav Zara, fost șef al Agenției Servicii Publice și beneficiarii efectivi a plăților achitate nejustificat, urmare a încheierii abuzive a unor acte juridice de către Agenția Servicii Publice, entitate succesoare a Î.S. „CRIS REGISTRU” - Vladimir Plahotniuc, Vladimir Andronachi și Alexandru Vîlcu. La domiciliul ultimului, oamenii legii au făcut percheziții la începutul lunii mai. Astfel, în rezultatul examinării demersurilor înaintate de către procurorii anticorupție, pe parcursul zilelor de 09 septembrie 2022, și respectiv 12 septembrie 2022, magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana au emis mandate de arestare preventivă în privința celor patru persoane vizate supra, pe un termen de 30 zile.
Subsidiar, în continuare procurorii urmează să întreprindă acțiunile suplimentare care se impun în vederea anunțării în căutare a persoanelor enunțate și asigurarea prezentării acestora la organul de urmărire penală.
Urmărirea penală pe acest caz, a fost pornită în data de 22 octombrie 2021 de către Procuratura Generală, pe faptul abuzului de serviciu, săvârșit din interes material, de către factorii de decizie din cadrul Agenției Servicii Publice. Ulterior, în data de 5 aprilie 2022, Procuratura Anticorupție a mai pornit o cauză penală pe faptul abuzului de serviciu, săvârșit în interesul unui grup criminal organizat. Aceste cauze penale au fost conexate într-o procedură unică.
Licitația pentru achiziționarea blanchetelor pentru pașapoarte a fost anunțată în vara anului 2021. Aceasta a fost însă anulată în septembrie anul trecut. Licitația a fost subiect de investigație „Cutia Neagră Plus”.
Potrivit anchetei realizate de „Cutia Neagră PLUS”, compania „Garsu Pasaulis” ar fi fost favorizată în cadrul licitației. Echipa „Cutia Neagră PLUS” a ajuns în posesia unui aviz secret al SIS, prin care fostul premier Aureliu Ciocoi și directorul de atunci al ASP, Vladislav Zara au fost atenționați despre aceste pericole și au primit recomandări să anuleze licitația.
SIS a aflat că doi angajați ai ASP, care ar fi participat la elaborarea caietului de sarcini și a specificațiilor tehnice cu acces limitat din cadrul actualei licitații, sunt plătiți de mai mulți ani de compania lituaniană „Garsu Pasaulis” pentru anumite servicii, ceea ce provoacă suspiciuni de corupție.
Potrivit notei SIS, șeful adjunct al Direcției generale tehnologii informaționale a ASP, Andrei Tighinean, primește lunar aproape 600 de euro de la compania „Garsu Pasaulis”. Banii îi sunt transferați pe contul bancar personal începând cu anul 2014. În total, funcționarul ar fi încasat peste 50 de mii de euro de la firma lituaniană. Un alt angajat din Departamentul tehnologic al ASP primește lunar de la același agent economic sume cuprinse între 200 și 500 de euro sub formă de plată pentru servicii.
Licitația a fost reluată în data de 1 decembrie 2021. Valoarea estimativă a tenderului este de 427 de milioane de lei, mai exact, cu 71 de milioane mai puțin decât cea a licitației precedente, anulate în toamna anului trecut.
La licitația de anul acesta, „Garsu Pasaulis” , vizată în ancheta „Cutia Neagră PLUS”, a propus o ofertă de aproape 177 de milioane de lei. Asta în timp ce potrivit ofertei de la tenderul de anul trecut, oferta companiaei lituaniene era de 498,356,865.92 de lei pentru livrarea a 1,5 milioane de blanchete pentru documentele moldovenilor.
„Garsu Pasaulis” a câștigat deja de două ori licitațiile pentru livrarea blanchetelor pentru acte, organizată de ASP și furnizează blanchete pentru actele emise în R. Moldova din anul 2014.