social

/DOC/ ASP a reluat licitația pentru procurarea de blanchete utilizate la perfectarea actelor. Suma, micșorată cu peste 70 de milioane de lei

12 января 2022, час 16:12
Делиться:

Agenția pentru Sevicii Publice (ASP) a reluat licitația pentru procurarea blanchetelor utilizate la perfectarea actelor. Valoarea estimativă a tenderului este de 427 de milioane de lei, mai exact, cu 71 de milioane mai puțin decât cea a licitației precedente, anulate în toamna anului trecut, din cauza mai multor nereguli semnalate. 

Astfel, ASP își propune să achiziționeze 1,5 milioane de blanchete pentru pașapoarte, cu 500 de mii de mai multe decât în cadrul licitației de vara trecută. De asemenea, ar urma să fie cumpărate și mai multe blanchete pentru buletine de identitate, mai exact, 782 de mii, dar și peste 300 de mii de blanchete pentru permise de conducere, adică de două ori mai multe decât în cadrul licitației precedente, precum și 532 de mii de blanchete pentru certificatele de înmatriculare a vehiculelor. 

În 2 septembrie, Agenția Servicii Publice a anulat licitația de peste jumătate de miliard de lei pentru procurarea de blanchete pentru acte, organizată de fosta conducere a instituției, atunci când s-a aflat că în Moldova vor fi organizate alegeri anticipate. ASP a informat atunci cele trei companii care au depus actele la licitație – „Certsign”, „Any Biztonsagi Nyomda Nyrt.” și „Garsu Pasaulis” că încheierea contractului este imposibilă.

O investigație marca „Cutia Neagră Plus” de la TV8 , realizată în luna iunie, a scos în vileag o serie de nereguli care au stat în spatele acestei licitații. O notă informativă secretă a Serviciului de Informații și Securitate ajunsă în posesia Cutiei Negre demonstrează că licitația ASP ar fi organizată în interesul unei companii implicată în multiple scandaluri internaționale de trucare a licitațiilor, implicare în spălări de bani și acte de corupție.

Deși reprezintă cea mai mare achiziție din ultimii ani, făcută de ASP,  procurarea de blanchete pentru buletine de identitate, pașapoarte și alte acte, în valoare de jumătate de miliard de lei, nu a fost inclusă inițial în planul de achiziții al Agenției Servicii Publice pentru anul 2021. La început de an, Agenția planifica să cheltuiască în 2021 doar 107 milioane de lei. În planul de procurări se regăseau până și felicitări hand-made pentru diferite sărbători, dar nu și licitația care va consuma de 5 ori mai mulți bani decât toate achizițiile planificate pentru acest an de ASP.

Experții economici care au analizat condițiile în care a fost organizată licitația au stabilit că ASP a încălcat mai multe reguli. De exemplu, au fost ignorate prevederile legale care obligau Agenția să publice mai întâi un anunţ de intenţie în Buletinul Achiziţiilor Publice.

Serviciul de Informații și Securitate a atenționat că tenderul trezește mari îngrijorări, riscuri de reputație pentru R. Moldova și pericol de trucare a licitației și favorizarea unui anumit operator economic.

CUTIA NEAGRĂ PLUS a ajuns și în posesia unui aviz secret al SIS prin care premierul Aureliu Ciocoi și directorul ASP Vladislav Zara au fost atenționați despre aceste pericole și au primit recomandări să anuleze licitația.Potrivit notei informative pregătite de SIS, instituția avertizează că unele condiții ale acestei licitații și caietul de sarcini ar favoriza compania lituaniană „Garsu Pasaulis”, care a câștigat deja de două ori licitațiile pentru livrarea blanchetelor pentru acte, organizată de ASP și furnizează blanchete pentru actele emise în R. Moldova din  anul 2014.

Întreaga investigație o puteți citi AICI.

Делиться:
Подпишись на TV8.md: Facebook, Telegram, YouTube, Instagram и TikTok!

social

Передвижные пункты вакцинации сегодня будут дежурить в Центре и на Буюканах

28 декабря 2021, час 09:13
Делиться:

В столице продолжают работу мобильные пункты вакцинации, оборудованные в общественном транспорте. 

Cегодня троллейбус будет находиться в секторе Центр на улице Арборилор вблизи ТЦ Shopping Malldova, а автобус на Буюканах по адресу:  Каля Ешилор, 10, возле магазина Fourchette.

Пункты вакцинации будут работать с 10:00 до 18:00.

Граждане могут идентифицировать эти транспортные единицы по стикерам со словами в поддержку кампании вакцинации против COVID-19.

Делиться:
Подпишись на TV8.md: Facebook, Telegram, YouTube, Instagram и TikTok!
TelegramWhatsappViber
Отправить нам новость

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram