Război în Ucraina, ziua 471: Lupte grele, risc atomic, alerta lui Prigojin și explozie în Rusia! Zelenski: „Putin e un dezastru”

investigații

/VIDEO/ Cutia Neagră Plus: Scheme de corupție cu milioane de lei pentru drumuri reparate doar pe foaie

13 noiembrie 2022, ora 19:45

S-au folosit de funcțiile publice pentru a pune pe roate scheme prin care au păgubit fondul rutier cu milioane de lei. În schemă sunt implicați președinți și vicepreședinți de raioane, șefii direcției drumuri, dar și oameni de afaceri din raioanele Cahul și Cantemir. Majoritatea celor implicați au fost sau sunt membri ai Partidului Democrat. Deși au avut loc arestări și au fost deschise dosare penale pe numele acestor persoane, cei vizați se află astăzi în libertate, iar unii chiar se mai află  în funcții și își continuă nestingherit schemele.

Republica Moldova este statul cu cele mai proaste drumuri din Europa, arată un raport global de competitivitate din anul 2019. Iar un alt studiu realizat în 2022, de Administrația de Stat a Drumurilor, spune că peste 80% din drumurile publice moldovenești se află într-o stare mediocră, rea și foarte rea. În ultimii 3 ani, autoritățile locale au primit de la bugetul de stat 3,4 miliarde de lei pentru reparația și întreținerea drumurilor. Tot atâția bani au fost alocați și pentru drumurile naționale.     

Dacă la nivel național au fost construite, inclusiv cu bani europeni, mai multe drumuri moderne, atunci cele raionale și locale sunt într-o stare dezastruoasă. Și asta pentru că banii pentru reparația lor de multe ori s-au pierdut în scheme de corupție. Anchete penale au fost pornite multe, dar foarte puține au o finalitate în judecată. Pentru a înțelege cum funcționează aceste afaceri paguboase, Cutia Neagră Plus a mers în două raioane din sudul Republicii Moldova, unde a descoperit mai multe nereguli la reparația unor drumuri aflate în gestiunea consiliilor raionale. 

Începem călătoria noastră din sudul țării, pe un drum din raionul Cahul. Cratere în asfalt, mașini care scârțâie din toate încheieturile și șoferi nervoși, nevoiți să facă slalom printre găuri sau să meargă pe acostament. Cam așa arată realitatea pe drumul de acces spre satul Alexanderfeld. 

Sat german cu drumuri moldovenești

ȘTEFAN BEJAN, Reporter de investigație:

"Alexanderfeld este o localitate înființată la începutul secolului al XIX-lea de către coloniștii germani veniți în sudul Basarabiei. Germanii sunt cunoscuți în întreaga lume pentru drumurile pe care le au. Conform ultimului recensământ, în această localitate nu mai trăiește nici un german. Poate, asta este și problema!"

În octombrie 2021, firma Bau House SRL a câștigat o licitație pentru întreținerea și plombarea acestei porțiuni de drum. La un an distanță, drumul se află într-o stare deplorabilă, chiar dacă consiliul raional a virat anul trecut în contul firmei peste un milion de lei. Singurul lucru pe care l-a făcut compania timp de un an a fost să curățe gropile și să le pregătească de asfaltare. Acest fapt a făcut ca gropile din asflat să fie chiar mai mari decât înainte. Unele dintre ele ajung să măsoare până la un metru și patruzeci de centimetri. 

Șofer nervos:

"Circulați des pe aici? - Umblăm pe aici des, cu lumina suntem, Premier Energy. Umblăm la Alexanderfeld. - Și cum vi se pare drumul? - Drumul îmi pare că e tare rău, e destrămat drumul, bătaie de joc. Se strică mașinile. Stă de un an de zile așa, cu borți. Au făcut borțile și drumul nu l-au reparat, așa și stă."

În loc să responsabilizeze compania căreia i-au plătit pentru reparația drumului, în octombrie 2022, aleșii locali din Cahul au organizat o nouă licitație, pentru reparația aceleiași porțiuni de drum. Pentru reparația acestui drum, Consiliul raional Cahul va cheltui alte 1,7 milioane de lei. 

Bau House SRL  este o companie locală din Cahul, înregistrată în 2019 de către un om de afaceri din regiune, Alexei Ghinda și soția sa Natalia. Din primul an de activitate, compania a reușit să câștige mai multe licitații pentru drumuri în Cahul. Doar în 2021, Bau House SRL a obținut cel puțin 5 contracte de reparație a drumurilor și a unor clădiri publice, toate din raion. Valoarea totală a lucrărilor este de peste 5,7 milioane de lei. 

Fratele lui Alexei Ghinda, Ion Ghinda, deține o altă companie - Lumea Calității, înregistrată la aceeași adresă din Cahul. În ultimii doi ani, firma a câștigat, tot în Cahul, licitații de peste 4 milioane de lei.

Afacerile fraților Ghinda cu autoritățile locale s-au aflat de mai mult timp în atenția presei. Încă în 2016, Ziarul Național scria că două companii ale celor doi businessmani au câștigat într-un singur an 30 de contracte de reparaţii în Cahul. Publicația preciza că succesul la licitații se datora suportului din partea unor fruntași ai Partidului Democrat, inclusiv al Elenei Bacalu, vicepreşedinta raionului, și ulterior deputată PD. După fuga lui Plahotniuc din republică, Alexei Ghinda își lichidează una dintre cele mai profitabile companii și crează în loc una identică. Așa apare Bau House SRL. 

Am mers la sediul firmelor fondate de frații Ghinda pentru a discuta cu patronii, dar la adresa oficială, niciuna dintre companii nu are oficiu. Totuși, frații Ghinda le sunt cunoscuți localnicilor. 

Sediul real al firmei Bau House l-am găsit într-un alt capăt al orașului Cahul. Dar nici de această dată nu am avut noroc. Chiar dacă era mijlocul unei zile de muncă vagoneta de la intrarea pe teritoriul companiei avea ușa încuiată, iar în curte nu am am văzut decât o betonieră. Am sunat la numărul indicat pe un panou informativ și ne-a răspuns chiar proprietarul. Acesta ne-a spus însă că nu se află în localitate și nu poate să ne răspundă la întrebări. 

Alexei Ghinda, Patron Bau House SRL:

"Bună ziua! Noi am vrea cu domnul Alexei Ghinda - Da, eu sunt - Eu mă numesc Ștefan Bejan, sunt de la TV8, și aș vrea să ne vedem cu dumneavoastră, e posibil? Noi suntem aici la firma dumneavoastră, dar văd că e închis - Dar în ce privință? - Vrem să vă dăm niște întrebări în privința unui drum, pe care firma dumneavoastră l-a reparat. - Dar eu nu sunt pe loc - Dar ce puteți să ne spuneți despre drumul Alexanderfeld, firma dumneavoastră trebuie să-l repare, dar drumul nu este reparat. - Acum nu pot să vă răspund, vă rog frumos!"

Am revenit cu un apel telefonic două săptămâni mai târziu, și de această dată Alexei Ghindă a spus că preferă să nu răspundă la întrebări. 

În urmă cu șase luni, compania lui Alexei Ghindă, alături de mai mulți funcționari din Cahul, s-au aflat în centrul unui scandal. Atunci, procurorii au arestat 9 funcționari și oameni de afaceri din raionul Cahul, bănuiți de trucarea mai multor licitații publice. 

Între timp, o parte dintre cei arestați au revenit la locul de muncă. Marcel Cenușă, președintele raionului, a fost însă demis la o lună după arest. Iar Pavel Maximenco, șeful de la drumuri, a fost suspendat recent din funcție. O altă persoană implicată, Ruslan Nedov, deține în continuare funcția de vicepreședinte al raionului.

Ne-am întâlnit cu Marcel Cenușă ca să îi solicităm opinia viziavi de acest caz. Fostul președinte de raion nu a vrut însă să vorbească la cameră, Într-o discuție cu reporterul Cutiei Negre Plus, Marcel Cenușă ne-a explicat însă că Bau House a amânat timp de aproape un an de zile reparația drumului din Alexanderfeld din cauza condițiilor meteo. În schimb, compania a semnat o scrisoare de garanție prin care se angaja să repare drumul imediat ce vremea va permite acest lucru. Până în prezent, drumul așa și nu a mai fost reparat.

Alt raion, scheme asemănătoare

Și în raionul Cantemir oficialii locali au pus pe roate scheme de delapitare a banilor din fondul rutier. Reparația unui drum raional făcute de compania cahuleană Orizontul-Lux ridică mari semne de întrebare.

ȘTEFAN BEJAN, Reporter de investigații:

"Drumul raional Antonești-Leca. În anul 2020, Consiliul Raional Cantemir a reparat această porțiune de drum. Conform actului de recepție, semnat de vicepreședintele raionului Cantemir, drumul ar fi trebuit să aibă o lățime de 5,5 metri. Haideți să vedem împreună cât are de fapt. Patru metri și jumătate, exact cu un metru în minus."

În actul de recepție, semnat de vicepreședintele raionului, Andrei Ciobanu, tot el lider local al PDM timp de mai mulți ani, se menționează că: „Lucrările de întreținere și reparație pentru anul 2020 au fost îndepline în ansamblu”

Contactat de reporterul Cutia Neagră Plus, Andrei Ciobanu a refuzat să ofere o reacție, menționând că Agenția pentru Supraveghere Tehnică și CNA s-au expus deja asupra subiectului și nu au găsit nereguli.

Andrei Ciobanu, vicepreședintele raionului Cantemir:

"Pe aceste drumuri au fost Agenția pentru Supraveghere Tehnică, împreună cu CNA, s-au convins că lucrurile sunt îndeplinite în volumele respective și calitativ. - Putem să ne întâlnim să discutăm? - nu. Eu nu doresc lucrul ăsta! - De ce? - De-atâta, că eu am tot dreptul să nu vă ofer aceasta, fiindcă la toate adresările, scrisorile acestea, să-mi pierd timpul, eu nu mai vreau". 

Lucrările de reparație a drumului dintre Antonești și Leca au ajuns în iarna anului trecut în vizorul oamenilor legii. Ofițerii CNA l-au arestat atunci pe Valeriu Mocanu, șeful Direcției Construcții din raional Cantemir, pentru că ar fi luat mită 200 de mii de lei ca să favorizeze Orizontul-Lux la o licitație de reparație a drumurilor, în valoare de peste 10 milioane de lei. Alexandr Boiatiuc, administratorul firmei Orizontul-Lux, neagă acuzații aduse de procurori și spune că firma sa ar fi cheltuit pentru reparația acestei porțiuni de drum chiar mai mulți bani de cât prevedea contractul.

Alexandr Boiaciuc, Administrator Orizontul-Lux:

"-Voiam să vă întreb ce puteți spune dumneavoastră despre faptul că CNA l-a acuzat pe domnul Mocanu că ar fi luat de la dumneavoastră mită de 200 de mii de lei? - Eu nu pot să mă implic în treburile instanței. Eu cred că pot răspunde singur pentru mine, există prezumția de nevinovăție, până nimic nu este demonstrat, sunt pur și simplu niște…. - Dar e adevărat, dumneavoastră i-ați dat mită? - Eu nu i-am dat și nici nu pot să înțeleg cum am nimerit în acest dosar. Aș vrea să vă întreb în privința drumului din Antonești. Conform contractului, ar trebui să fie o lățime de 5,5 m, dar în unele părți lățimea este de 4,5 m. De ce e așa? - Acolo au fost făcute unele schimbări. Vreau să vă spun că Agenția pentru Supraveghere Tehnică a făcut verificări, este proces-verbal, încă din iulie 2021. Am fost verificați și noi am demonstrat că nu doar că nu am îndeplinit cerințele contractului, dar am făcut chiar cu 400 de mii de lei mai mult. Acești bani noi nu i-am cerut de la Consiliu".  

Pe de altă parte, Procuratura Anticorupție ne-a informat că procurorii nu au fost de acord cu raportul Agenției pentru Supraveghere Tehnică și au solicitat o expertiză în construcții, care a fost planificată pentru anul viitor. 

Nu este prima dată când compania administrată de Boiatiuc ajunge în vizorul organelor statului. În 2014, Orizontul-Lux a intrat în vizorul Inspecției Financiară a Ministerului Finanțelor, fiind acuzată că a primit nejustificat 800 de mii de lei din bugetul statului pentru lucrări neexecutate de lichidare a consecințelor inundațiilor din raionul Hîncești. Atunci, firma a fost amendată cu suma prejudiciului.

Șeful de la drumuri din Cantemir își continuă nestingherit activitatea până în prezent, chiar dacă la adresa consiliului au parvenit mai multe cereri prin care se solicita suspendarea lui din funcție. De fiecare dată însă, aleșii locali au respins cererea CNA și, chiar mai mult, au votat pentru mărirea salariului funcționarului. 

Deși aflat sub anchetă penală, potrivit CNA, Mocanu a continuat să admită nereguli în procedurile de licitații pentru reparația drumurilor. Într-o notă informativă, CNA-ul înștiințează Consiliul că, pe parcursul anului 2021, la reparația drumurilor din raion au fost admise mai multe încălcări. 

Valeriu Mocanu a fost sunat mai multe zile la rând de reporterul Cutia Neagră Plus, dar nu a fost de găsit, nici pe telefonul de serviciu, nici pe cel mobil. 

Un drum cu 400 de metri mai scurt

ȘTEFAN BEJAN, Reporter de investigație:

"Ani la rând, sute de șoferi au avut de înfruntat o asemenea porțiune deplorabilă de drum. Acest drum raional leagă satele Capaclia și Haragîș de drumul național. În total, în cele două sate locuiesc aproape 4 mii de oameni. Într-un final, în anul 2021, Consiliul Raional Cantemir a decis să pună pe lista de priorități și acest drum, care trebuia, după cum v-am spus, să fie asfaltat până la intrarea în sat. Pentru reparația acestei porțiuni de drum, aleșii locali au virat două tranșe. În total, suma se ridică la aproape șase milioane de lei. Exact de aici începe drumul spre Capaclia. Conform contractului de achiziții, această porțiune de drum trebuie să aibă 2135 de metri. Haideți împreună, să vedem cât de fapt are. Exact aici se termină asfaltul. După cum vedeți la bordul mașinii, sunt 1,7 km și nicidecum 2,1 km cum ar fi trebuit să fie." 

Licitația pentru reparația capitală a acestei porțiuni de drum a fost câștigată de firma Constdrum, administrată de Sergiu Drangoi. Sergiu Drangoi este consilier raional în Cahul și a fost în trecut unul dintre liderii Partidului Democrat din raion.

Până a fi consilier raional, Drangoi a deținut funcția de șef al Direcției construcții, gospodărie comunală și drumuri a Consiliului raional Cahul. În perioada când raionul Cahul era condus de reprezentanții Partidului Democrat, companiile lui Drangoi câștigau aici licitații pe bandă rulantă. În 2021, când Drangoi era deja consilier, compania lui a câștigat o licitație de 16 milioane de lei pentru întreținerea drumurilor raionale. Ulterior, licitația a fost anulată de judecători din cauza mai multor nereguli admise, iar, după cum menționează presa locală, raionul Cahul a intrat în iarnă cu drumurile nereparate.  

După fuga lui Plahotniuc, Drangoi a decis să se lepede de Partidul Democrat. În august 2020, mai mulți membri ai Organizației Teritoriale Cahul au semnat o declarație prin care au anunțat că părăsesc partidul, ca urmare a deciziei conducerii PDM de a-i exclude din partid pe Vladimir Andronachi și Eugeniu Nichiforciuc. În fruntea semnatarilor s-a aflat Sergiu Drangoi.

Drangoi spune că drumul este mai scurt din cauza faptului că a fost modificat tipul de asfalt planificat inițial, iar costurile au crescut. Conform lui, aceste modificări au fost introduse în contract.

Sergiu Drangoi, Administrator Constrdrum:

"Drumul de la Capaclia! - Da! - Deci tot licitația dumneavoastră. - Drumul ăsta trebuia să aibă 2 km 135 de metri, el la moment are un km 700, din ce cauză? - La momentul când s-a petrecut licitația și s-a făcut proiectul tehnic la Consiliul Raional Cantemir, se foloseau tipurile de asfalt de tip vechi. S-a petrecut licitația, s-a semnat contractul, când să efectuăm lucrările … probabil dumneavoastră cunoașteți că de anul trecut se folosește noul tip de asfalt, tip european. Și respectiv, Constdrum s-a adresat Consiliului Raional Cantemir să fie modificate tipurile de asflat, în corespundere cu standardele europene. Fiindcă asfalturile de timp vechi nu se mai produce în țară, a fost interzisă producerea. Și respectiv, atunci când au fost introduse noile tipuri de asfalt, ele deja au venit cu noi costuri, adică noile prețuri. Deja, asfaltul de nou tip, european, avea alte prețuri. Și respectiv, ținând cont că consiliul raional nu avea resurse suplimentare, eu am micșorat din suprafață."

Recent, Consiliul Raional Cantemir a lansat o nouă licitație pentru reparația celor 400 de metri de drum rămași. Pentru această porțiune, aleșii vor plăti aproape 2 milioane de lei din bugetul raional.

/VIDEO/ Operațiunea „Panglicile albastre”! Foști angajați ai trupelor speciale, la protestul lui Șor și Cavcaliuc. Nume și roluri
Exclusiv! Cât plătim în facturi pentru chiria oficiilor Moldovagaz? Costul clădirii și cine sunt beneficiarii schemei
Un drum nou pe harta Republicii Moldova: Construcția porțiunii de la zero a costat 30 de milioane de euro
/VIDEO/ Spînu îl dă în judecată pe Usatîi: „Nu am ce discuta cu dvs., spuneți minciuni!”. Ce a declanșat „războiul”
/VIDEO/ Spînu îl dă în judecată pe Usatîi: „Nu am ce discuta cu dvs., spuneți minciuni!”. Ce a declanșat „războiul”
„Psihologul meu” poate fi și al tău! Ai nevoie de un sfat? Lasă un mesaj, iar Maxim Orîndaș îți va răspunde
„Psihologul meu” poate fi și al tău! Ai nevoie de un sfat? Lasă un mesaj, iar Maxim Orîndaș îți va răspunde
/VIDEO/ Versuri eminesciene și influențe de muzică electronică: Cum sună noua colaborare a Irinei Rimes cu un artist român
/VIDEO/ Versuri eminesciene și influențe de muzică electronică: Cum sună noua colaborare a Irinei Rimes cu un artist român
/VIDEO/ Tragedie pe o plajă din Egipt: Un turist din Rusia a fost ucis de un rechin în Marea Roșie
/VIDEO/ Tragedie pe o plajă din Egipt: Un turist din Rusia a fost ucis de un rechin în Marea Roșie
Război în Ucraina, ziua 470: Efect de bombă atomică, ziua Z și vizita lui Zelenski la Herson. WP: Kievul a început contraofensiva
/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 470: Efect de bombă atomică, ziua Z și vizita lui Zelenski la Herson. WP: Kievul a început contraofensiva

Cutia Neagră PLUS: Directorul CNA, Iulian Rusu, și șefa PA, Veronica Dragalin, la cuțite pe Hotelul Național

08 iunie 2023, ora 09:33

Cazul Hotelului Național este, în opinia directorului Centrului Național Anticorupție, CNA, Iulian Rusu, „o rușine” pentru justiția moldovenească. 

În cadrul ședinței Parlamentului de pe 12 mai, Rusu a precizat că agenția anticorupție deține mai multe probe și are suspiciuni întemeiate că au fost comise infracțiuni încă din 2006 - anul în care a fost privatizată SA Moldova-Tur, proprietarul Hotelului Național, de către Alfa Engineering. 

„Noi am prezentat aceste informații colegilor procurori. Din păcate, propunerea noastră de ordonanță pentru a porni cauze penale pe mai multe articole a fost parțial abrogată”, a spus șeful CNA. „Eu consider absolut esențial ca să se revină la textul inițial al ordonanței de repornire a urmării penale unde sunt vizate mai multe articole din Codul Penal, iar această cauză să fie examinată cu celeritate.”

Iulian Rusu a calificat relațiile dintre CNA și Procuratura Anticorupție ca fiind foarte proaste din cauza că procurorii nu dau curs ordonanțelor de deschidere a dosarelor penale.

Hotelul Național a ajuns mărul discordiei între principalele două instituții de drept care se ocupă de lupta anticorupție în Republica Moldova - Procuratura Anticorupție, condusă de Veronica Dragalin, și Centrul Național Anticorupție, condus de Iulian Rusu.

Mai exact, șeful CNA, Iulian Rusu, este acuzat de presiuni la adresa șefului adjunct din Procuratura Anticorupție, Vasile Plevan, fapt ce creează o situație fără precedent în contextul în care Republica Moldova așteaptă în octombrie 2023 un raport favorabil din partea Comisiei Europene pe lupta anticorupție.

„Acesta nu este primul act de intimidare a mea, sunt mai multe acte de presiune asupra mea în virtutea funcției pe care o am. Nu în zadar au venit și declarațiile făcute publice de cineva în Parlament”, a spus adjunctul procurorului-șef Anticorupție, Vasile Plevan. 

În replică, directorul CNA a respins acestei acuzații în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova. „Nu am avut astfel de intenții și nu cred că prin acțiunile pe care le-am întreprins am exercitat anumite presiuni”, a spus Rusu. „Dimpotrivă, ceea ce au făcut colegii noștri din cadrul Direcției de urmărire penală a fost să colecteze, într-un exercițiu mai riguros, probatoriu suplimentar. Sunt informații importante și sunt posibilități să revenim la acest subiect [Hotelul Național] și ulterior să luăm o decizie echilibrată.”

Directorul CNA a mai admis că aceste disensiuni „nu se văd bine” la Bruxelles și că situația poate fi remediată prin revenirea la masa discuțiilor și o analiză la rece. 

Contre între CNA și Procuratura Anticorupție

Disensiunile dintre cele două instituții au pornit în mai 2022, după refuzul Procuraturii Anticorupție de a începe urmărirea penală în cazul privatizării Hotelului Național. La 30 martie 2023, procurorul-șef Anticorupție, Veronica Dragalin, a menținut, ca legal și întemeiat, refuzul procurorului de caz, Vasile Plevan, pentru începerea urmăririi penale pe acest caz.

„Procuratura Anticorupție are în gestiune un dosar penal complex și de rezonanță în care procurorii au aplicat sechestru asupra Hotelului Național, fără implicarea CNA”, se menționează într-un comunicat al acestei procuraturi. „Acest fapt presupune că imobilul nu poate să fie înstrăinat. În cazul unei sentințe de condamnare în cauza penală, Hotelul Național va fi confiscat în interesul statului”.

Serviciul de presă al Procuraturii Anticorupție consideră „complet nefondată insinuarea CNA că instituția nu aprobă investigarea cazurilor de spălare a sute de milioane de lei. „Procurorul-șef al Procuraturii Anticorupție Veronica Dragalin a reacționat la declarațiile directorului CNA și, pentru moment, nu are reacții suplimentare de adăugat.” 

Imobilul dezafectat a ajuns sub sechestru în vara anului 2022. Oamenii legii urmăresc recuperarea prejudiciilor, în valoare de 1,1 miliarde de lei, cauzate statului de fostul deputat democrat din anturajul oligarhului Plahotniuc, Vladimir Andronachi, proprietarul de facto al Moldova-Tur. 

Sechestrul a fost aplicat pe imobil în dosarul „Metalferos” în care Andronachi este acuzat de conducerea unei organizații criminale și spălare de bani. Inițial, această cauză penală a fost în gestiunea Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate, PCCOCS. Ulterior, dosarul a fost transferat Procuraturii Anticorupție.

Hotelul Național a ajuns în mâinile lui Vladimir Andronachi printr-o schemă alambicată de inginerii și vehicule financiare, offshore-uri și interpuși. Toate aceste manevre au fost puse în scenă de trei oligarhi în prezent fugari - Vladimir Plahotniuc, Veaceslav Platon și Ilan Șor.   

În noiembrie 2017, în perioada în care Hotelul Național se afla în proprietatea lui Ilan Șor, premierul de atunci Pavel Filip, un apropiat al oligarhului Plahotniuc, a cerut public rezilierea contractului de privatizare a Hotelului Național pe motiv că investitorul Alfa Engineering nu și-a îndeplinit obligațiile contractuale asumate în 2006.

La 31 ianuarie 2018, Agenția Proprietății Publice chiar a depus o cerere de chemare în judecată împotriva Alfa Engineering pentru rezilierea contractului de privatizare a pachetului de acțiuni ale statului în SA Moldova-Tur.

În contextul acestui litigiu demarat la solicitarea Guvernului Filip, în octombrie 2018, Vladimir Plahotniuc a intermediat tranzacția de vânzare a Alfa Engineering dintre Ilan Șor și Vladimir Andronachi prin două vehicule financiare - EFA Holding Limited și De Bron Administratie BV.

Firma din grupul de companii a lui Șor, Ismida Alliance LTD, implicată în furtul miliardului, a vândut Alfa Engineering mai întâi către EFA Holding Limited din Gibraltar, al cărei beneficiar este Gheorghe-Cezar Chiriac, un personaj apropiat lui Plahotniuc. Chiriac a mai figurat ca director al unei firme din Hong Kong folosită de oligarhul fugar ca vehicul pentru banii obținuți din contractele cu statul ale Bass Systems și cu Agenția Servicii Publice.  

Pe 16 octombrie 2018, EFA Holding Limited a vândut Alfa Engineering companiei De Bron Administratie BV. În aceeași zi, De Bron Administratie BV a vândut Alfa Engineering lui Anik Imobil, companie deținută prin interpuși de Vladimir Andronachi.

Pe 26 august 2021, conducerea Partidului Schimbării - Ştefan Gligor şi Sergiu Tofilat - au depus un denunț la CNA pentru a investiga presupusele ilegalități în cazul Hotelului Național. CNA a propus începerea urmăririi penale, însă Procuratura Anticorupție a emis ordonanță de refuz.

Cei doi au denunțat funcționarii Primăriei Chișinău că au ignorat o încheiere a Curții Supreme de Justiție care a calificat drept ilegală acordarea către SA Moldova-Tur a 1,2 hectare de teren adiacente Hotelului Naţional aflate în proprietatea statului pentru construcția unui complex multifuncţional de 128.000 de metri pătrați în locul Hotelului Naţional.

De asemenea, membrii formațiunii politice au acuzat o tentativă de demolare ilegală a Hotelului Naţional de către beneficiarii Alfa Engineering în complicitate cu funcţionarii Primăriei Chișinău, ofiţeri de urmărire penală şi procurori. 

„Ei [procurorii] au motivat în acel refuz că au audiat mai multă lume din Primăria Chișinău și că nu au găsit nimic suspect și totul este bine și frumos”, a spus Sergiu Tofilat. „Apoi ne-am întâlnit cu doamna Veronica Dragalin, șefa Procuraturii Anticorupție. Ea a zis că tot ce spunem noi nu este adevărat și că ei se ocupă cu chestiuni mai serioase. Ne-a spus că în acest caz noi nu putem demonstra nimic și că nu există prejudiciu.”

Tofilat a mai subliniat că Hotelul Național a fost cumpărat de Ilan Șor în 2014 cu banii din furtul miliardului și apoi a fost vândut lui Vladimir Andronachi în 2018. 

„Acum situația se prezintă cu Andronachi ca și cumpărător de bună credință”, a adăugat vicepreședintele Partidului Schimbării. „Din ce cunosc eu, a fost pus sechestru pe hotel, dar nu ca proprietate a lui Andronachi, ci în alte dosare, inclusiv Metalferos. Acum, Hotelul Național se află sub arest. El nu trebuie nicidecum răscumpărat [de către stat], deoarece este un bun furat. Iar răscumpărarea bunurilor furate reprezintă definiția pentru spălare de bani.”

„Soluția salvatoare” a lui Ceban 

Două personaje au avansat ideea despre răscumpărarea Hotelul Național de către stat potrivit lui Sergiu Tofilat  – fostul șef al Direcției urmărire penală din CNA, Eugeniu Rurac, și primarul Chișinăului, Ion Ceban. 

„Acest lucru [răscumpărea Hotelului Național de către stat] nu poate să fie decât în interesul lui Vladimir Andronachi. Rurac era șeful Direcției urmărire penală în CNA. El putea să-l influențeze pe directorul CNA, Iulian Rusu, care nu înțelege speța ca, mai departe, Rusu să meargă la Guvern sau la Președinție, la Ministerul Justiției și să prezinte acest lucru ca variantă salvatoare”, a acuzat Tofilat. 

Eugeniu Rurac a respins acuzațiile lui Tofilat. „Eu nu puteam să dau astfel de sfaturi [despre naționalizare]. Noi am dezbătut aspecte strict juridice ale componentei de infracțiune: este sau nu este”, a spus Rurac. „Eu argumentam faptul că este complicat să deschizi un dosar penal pentru abuz în serviciu prin faptul că nu există un prejudiciu. Ca soluție, eu am propus să fie aplicat un sechestru pe altă cauză penală unde figurează beneficiarul deplin al acestui hotel [Vladimir Andronachi].”

În ceea ce-l privește pe primarul Chișinăului, Ion Ceban, a evocat public în mai 2022 posibilitatea naționalizării hotelului. 

„Așa cum ați făcut cu clădirea Procuraturii, Clădirea Maternității sau a Stadionului Republican”, a spus Ion Ceban. „Să fie clădirea naționalizată și reabilitată de către stat în baza unui concurs. [...] Sunt sigur că dacă s-a putut cu Stadionul Republican să aplicați norme speciale, se poate și aici.” 

Edilul Chișinăului nu a răspuns apelurilor repetate ale reporterilor pe acest subiect, iar Primăria Chișinău nu a răspuns nici ea la solicitarea reporterilor pentru lămurirea acestei poziții publice a edilului. 

„Hotelul este în proprietate privată. Deci, gata”

Procurorul responsabil de caz, Vasile Plevan, a spus reporterilor că după investigații repetate verificate de mai mulți procurori, nu a reușit să găsească probele necesare pentru a demonstra că contractul de privatizare a Moldova-Tur a fost efectuat cu anumite încălcări. 

Procurorul consideră că condițiile în care a fost făcută privatizare au fost destul de bune - două milioane de dolari și alte 33 de milioane trebuiau investite în reconstrucție. Numai că statul, a adăugat el, trebuia să urmărească să fie executate condițiile. „Iar dacă aceste condiții nu sunt executate, nu înseamnă escrocherie, asta înseamnă raport juridic civil.”

„Hotelul Național a trecut în proprietate privată, nu mai este al statului. Deci, e gata”, a spus el. „În 2007, cei care au procurat hotelul au solicitat de la Comisia de Privatizare acordul de demolare, iar aceasta a emis un document în care scrie: a fost acceptată demolarea imobilelor hotelului și restaurantului.”

Anume acest document, precizează procurorul Plevan, este temeiul autorizației emise de Primăria municipiului Chişinău în 2021 pentru demolarea Hotelului Național.

În ce privește acuzațiile că Hotelul Național a fost cumpărat de Ilan Șor cu banii din furtul miliardului, procurorul Plevan a spus că acest fapt a avut loc după privatizarea SA Moldova-Tur. 

„Din punct de vedere juridic, lucrurile trebuie delimitate. Privatizarea este legală, faptul că beneficiarul s-a schimbat sau au devenit anumiți actori din țara noastră este rezultatul acțiunii procuraturii de a pune sechestru pe acest hotel”, a spus procurorul.

„Dar asta vizează un dosar ce se află în exercitare, în furtul miliardului sau alt dosar. Până la urmă, este aplicat sechestru pe acest hotel.”

După spusele procurorului, toate acțiunile membrilor Consiliului Municipal Chișinău întreprinse după încheierea Curții Supreme de Justiție în cazul terenului adiacent Hotelului Național aflat în proprietatea Agenției Proprietății Publice nu pot să fie sancționate. 

„Nu poți să tragi la răspundere tot Consiliul. Membrii Consiliului au ridicat mâinile și au considerat că trebuie dat în arendă sau trebuie să fie făcută comasarea terenurilor. Exact așa cum nu poți să tragi la răspundere un parlament sau un guvern.”

Despre soluția propusă de Ion Ceban, naționalizarea hotelului, procurorul Plevan a spus că instituția indicată să decidă este Agenția Proprietății Publice. 

O nouă cauză anchetată de CNA

Consilierul pe comunicare publică și purtătorul de cuvânt al premier, Dorin Recean, a declarat reporterilor că Agenția Proprietății Publice nu are niciun plan de răscumpărare sau naționalizare a Hotelului Național.

Șefa Direcției privatizare și postprivatizare a Agenției Proprietății Publice, Alina Boțoc, nu a pus la dispoziția reporterilor actele solicitate și nici a răspuns la întrebările solicitate.

Centrul Național Anticorupție a răspuns reporterilor că, în prezent, instituția investighează o cauză penală privind Hotelul Național, dar nu a putut da mai multe amănunte. Agenția anticorupție a invocat confidențialitatea demersului său.

„În cadrul Direcției generale urmărire penală a CNA se efectuează urmărirea penală în cadrul unei cauze penale recent inițiate, unde sunt examinate aspecte având tangență cu Hotelul Național și care actualmente este în curs de desfășurare.” 

Vladimir Andronachi a refuzat să răspundă la întrebările reporterilor. Avocatul său, Oleg Mâța, a spus că clientul său nu vrea să răspundă la întrebările adresate.

Autori: Ilie Gulca, Mădălin Necșuțu

Această investigație jurnalistică a fost realizată în cadrul proiectului "Mobilizarea societăţii civile pentru monitorizarea şi sesizarea asupra integrităţii instituţiilor statului şi activităţilor anticorupţie in Moldova" implementat de Transparency International – Moldova cu suportul Secţiei Justiţie Penală şi Aplicare a Legii a Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Chişinău. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi pot să nu corespundă opiniei donatorului și a Transparency International – Moldova.

Cutia Neagră PLUS: Gropile de împrumut. Cratere uriașe și pagube de milioane, apărute după reparația unor drumuri din R. Moldova
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Secretul din Larnaca. Conexiunile dintre soțul Emmei Tăbîrță și fiul patronului Trans-Oil
Cutia Neagră Plus: TOP 10 mașini cumpărate în 2022 de deputați. Cine a plătit 40 de mii de euro pentru un autoturism
Nina Crețu și-a sărbătorit ziua de naștere. Cum și-a felicitat Renato Usatîi iubita: „Ziua ta e importantă, dar gazul e scump”
/VIDEO/ Nina Crețu și-a sărbătorit ziua de naștere. Cum și-a felicitat Renato Usatîi iubita: „Ziua ta e importantă, dar gazul e scump”
„Psihologul meu” poate fi și al tău! Ai nevoie de un sfat? Lasă un mesaj, iar Maxim Orîndaș îți va răspunde
„Psihologul meu” poate fi și al tău! Ai nevoie de un sfat? Lasă un mesaj, iar Maxim Orîndaș îți va răspunde
Cutia Neagră PLUS: Gropile de împrumut. Cratere uriașe și pagube de milioane, apărute după reparația unor drumuri din R. Moldova
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Gropile de împrumut. Cratere uriașe și pagube de milioane, apărute după reparația unor drumuri din R. Moldova
/VIDEO/ Interpreta și jurnalista TV8, Andreea Josan, ne bucură cu o nouă melodie - „Ты прости”: „Va răscoli amintiri”
/VIDEO/ Interpreta și jurnalista TV8, Andreea Josan, ne bucură cu o nouă melodie - „Ты прости”: „Va răscoli amintiri”
Ultima oră! SUA aplică sancțiuni împotriva membrilor unui grup care a încercat să destabilizeze situația din Republica Moldova
Ultima oră! SUA aplică sancțiuni împotriva membrilor unui grup care a încercat să destabilizeze situația din Republica Moldova
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2023 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram