Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1003: Atac mortal, general rănit și risc atomic! Putin amenință 2 țări, iar Zelenski cere ripostă globală

social

/VIDEO/ Șofatul în stare de ebrietate: muncă gratuită și acte anulate. Cum și-a ispășit pedeapsa președintele raionului Fălești

13 noiembrie 2022, ora 09:00

În funcție de nivelul de alcool depistat, șoferii se aleg fie cu dosare contravenționale, fie cu dosare penale. Statistica Inspectoratului General al Poliției arată că în primele 10 luni ale acestui an, în jur de 1600 de persoane au fost sancționate contravențional. Pe când numărul șoferilor penali e de peste 2 ori mai mare și se apropie de 3800. Toate aceste procese penale ajung în judecată, fapt ce pune o presiune enormă pe sistemul judecătoresc. De obicei, dacă vina li se demonstrează, se aleg cu ore de muncă în folosul comunității și anularea dreptului de a conduce. La fel s-a întâmplat și cu președintele raionului Fălești, Sergiu Fîntîna, care anul trecut a fost prins beat la volan. Instanța i-a aplicat 134 de ore de muncă neremunerată. I-am făcut o vizită ca să aflăm dacă și-a ispășit pedeapsa. S-a arătat mirat de interesul nostru pentru dosarul său. Dar a fost de acord să ne vorbească.

Sergiu Fîntînă, președintele raionul Fălești, fusese stopat de un echipaj de poliție, în timp ce conducea pe o stradă din municipiul Bălți. Era 19 martie, 2021. Ora 19.40 de minute. Bărbatul a cerut să fie dus la spital, unde i-a fost prelevată și o probă de sânge.Expertiza toxicologică ar fi demonstrat un nivel de 0,95 de grame de alcool per litru, ceea ce înseamnă de trei ori mai mult decât prevede norma. Jurnaliștii de la Nordnews, care au monitorizat cazul, nu au fost lăsați să intre în salonul cu proceduri. Peste jumătate de an distanță, judecătoria din Bălți, iar mai apoi și Curtea de Apel Bălți l-au găsit vinovat pe președintele raionului Fălești de conducerea automobilului în stare de ebrietate și l-au condamnat la 134 de ore în folosul comunității. Suplimentar, a fost lipsit și de dreptul de a se așeza la volan.  

Și, dacă în decizia judecătorească se menționează că Fîntînă și-a recunoscut vină și că regretă fapta, în discuția cu echipa noastră de filmare a negat că era beat în acea seară. Pe toată durata interviului, s-a arătat mirat de interesul nostru față de dosarul său. „De ce așa un interes pentru persoana mea?

60 de persoane vor să redevină șoferi

Președintele raionului Fălești a fost condamnat în baza articolului 264 (1). Acesta prevede că șofatul în stare de ebrietate alcoolică cu grad avansat sau în stare de ebrietate produsă de substanțe stupefiante se pedepsește cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 200 la 240 de ore, cu anularea dreptului de a conduce mijloace de transport. Redobândirea dreptului de a conduce este un proces destul de complicat acum. Pentru asta, șoferii trebuie să se adreseze la Inspectoratul Național de Probațiune și să achite 4000 de lei. Abia după sunt incluși în programul denumit generic „Drink&Drive”. Potrivit datelor inspectoratului, oferite la solicitarea echipei Moldova gândește, la momentul de față, își restabilesc dreptul de a conduce 60 de șoferi. Iar de la lansarea acestui program, au fost eliberate 1040 de Certificate confirmatoare de parcurgere a programului probațional, ceea ce le oferă dreptul de a urca din nou la volan. Programul prevede о vizita la Centrul de Medicina Legala și о vizită la Institutul de Medicină Urgentă. Anterior, reporterii TV8 au filmat un asemenea moment. Atunci, un grup format din 8 bărbați, toți prinși beți la volan, au lucrat pentru scurt timp la morgă. La ieșirea, aveau același mesaj: ca nimeni să nu urce în stare de ebrietate la volan.

O pedeapsă și mai dură riscă cei care sunt prinți beți la volan, deși nu deţin permis de conducere sau sunt privați de dreptul de a conduce mijloace de transport. În cazul lor, pedeapsa prevede muncă neremunerată în folosul comunității de la 200 la 240 de ore sau cu închisoare de până la 1 an. Este și cazul unui bărbat, pe nume Dumitru, care conducea o motocicletă, fără să aibă carnet de conducere. Testul alcoolscopic a arătat o concentrație de 0,41 de promile în aerul expirat. Am asistat la pronunțarea deciziei în dosarul său penal. Nu s-a prezentat nici el și nici avocatul său.

Fragment din hotărârea judecătorească: 

Se găsește vinovat de comiterea infracțiunii prevăzute de art 264, al 1, i se stabilește un termen de un an de închisoare, cu executarea pedepsei într-un penitenciar semi-închis. Executarea pedepsei cu închisoarea se suspendă condiționat pentru o perioadă de probațiune de un an. Va fi executată dacă inculpatul, în perioada de probațiune, nu va săvârși o infracțiune și va îndreptăți încrederea ce i s-a acordat. Să participe la programele probaționale, să presteze munca în folosul comunității pe un termen de 100 de ore.”  

Judecătorul Vitalie Budeci are în gestiunea sa zeci de astfel de dosare. Doar în acest an, i-au fost repartizate 32 de cauze penale, pornite pentru conducerea mijloacelor de transport în stare de ebrietate. În cazul în care inculpații își recunosc vina, procesul penal se desfășoară într-o procedură simplificată. Mai anevoios este atunci când șoferii nu-și recunosc vina. Cu cât mai repede este examinat dosarul, cu atât mai bine, pentru că asemenea infracțiuni penale se prescriu în termen de doi ani de la data comiterii faptei. Doar în acest an, circa 3800 de șoferi s-au ales cu dosare penale pentru condusul în stare de ebrietate și au fost lipsiți de dreptul de a conduce. Numărul nu diferă mult de anul 2021, când am avut aproximativ 3700 de șoferi acuzați de această infracțiune. Acest lucru înseamnă o presiune enormă și pe sistemul judecătoresc, care trebuie să emită sentințe în cazul lor. O simplă căutare pe portalul instanțelor arată că, cel puțin în judecătoria Chișinău, sunt fixate ședințe până-n martie 2023. Deși există o inițiativă legislativă de a scoate din Codul Penal această infracțiune, deocamdată nu a ajuns la nivel de lege.

Un reportaj de Veronica Gherbovețchii
Imagine și montaj de Vlad Glinjan 

/VIDEO/ Copile care aduc pe lume copii. Istoria unei fete care a născut la 14 ani: "Nu doresc asta nici puiului de șarpe"
/VIDEO/ Preoți, acuzați de agresiuni sexuale: Starețul Andrei Caramalău face slujbe, iar părintele din raionul Glodeni e eliberat

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.