/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Bombe de ultimă generație și spioni deghizați în mecanici. Tancurile Abrams, retrase de pe front

Procurorii cer 30 de zile de arest preventiv în izolator pentru Vasile Costiuc și Veaceslav Nedelea

missing
14 ianuarie 2022, ora 09:00

Procurorii cer câte 30 de zile de arest preventiv în izolator pentru liderul Partidului „Democrația Acasă”, Vasile Costiuc și consilierul municipal Veaceslav Nedelea, ambii reținuți în data de 12 ianuarie în dosarul schemelor frauduloase cu terenurile de la Durlești. Pentru a treia persoană, reținută în aceeași zi, procurorii solicită arestul la domiciliu. 

Solicitările procurorilor urmează a fi examinate de magistrați până la sfârșitul acestei zile. 

Vasile Costiuc, consilierul municipal Veaceslav Nedelea și încă o persoană au fost reținuți miercuri și escortați la CNA, în dosarul terenurilor de la Durlești. 

În total, s-au făcut percheziții la patru adrese din raza municipiului Chișinău. Vasile Costiuc este învinuit de spălare de bani și abuz de serviciu, infracțiuni pentru care riscă până la 10 ani de închisoare. 

Amintim că, acum o lună, mai mulți foști funcționari din cadrul Primăriei Durlești au ajuns în vizorul CNA și procurorilor anticorupție într-un dosar de abuz de serviciu. Aceștia sunt bănuiți că ar fi pus la cale o schemă de înstrăinare a terenurilor din raza orașului Durlești, în baza unor decizii ale Consiliului orășenesc.

Potrivit materialelor urmăririi penale, în perioada anilor 2005 - 2006, un consilier local, devenit ulterior primar, și alți funcționari din cadrul primăriei Durlești ar fi eliberat în mod fraudulos titluri de autentificare a dreptului deținătorului de teren pentru 21 de loturi, amplasate în extravilanul orașului Durlești, cu suprafața totală de circa 1,5 ha. 

Ulterior,  fostul consilier le-ar fi solicitat pretinșilor beneficiari să se prezinte la notar, unde ar fi semnat procuri generale, care îl împuterniceau pe primul, dar și pe membri ai familiei lui, să administreze și să înstrăineze terenurile respective. 

Pentru a da un aspect legal acestei scheme, au avut loc tranzacții de vânzare-cumpărare fictive a terenurilor contra unor sume simbolice. Astfel, prejudiciul estimat pentru bugetul de stat depășește 6, 5 milioane de lei.

Atunci, o persoană a fost reținută și arestată, fiind cercetată pentru abuz de putere sau de serviciu. Dacă va fi găsită vinovată, femeia riscă până la 8 ani de detenție cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 ani și 15 ani.

Materialele furnizate de Procuratură nu au făcut nicio referință la Veaceslav Nedelea și Vasile Costiuc. O invetigație „Cutia Neagră PLUS” a scos la iveală că în dosar sunt implicați și cei doi. Potrivit investigației, un cartier întreg în una dintre cele mai scumpe zone ale Durleștiului și alte zeci de terenuri de construcții și terenuri agricole au ajuns printr-un șir de tranzacții dubioase în proprietatea rudelor foștilor primari ai localității – Nicolae Crudu și Veaceslav Nedelea. 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram