social

/VIDEO/ Vasile Costiuc și Veaceslav Nedelea au fost plasați în arest la domiciliu. „Am primit propuneri. Dacă îmi recunosc vina, îmi anulează dosarele”

14 ianuarie 2022, ora 18:02
Distribuie:

Vasile Costiuc și Veaceslav Nedelea au fost plasați în arest la domiciliul pentru 30 de zile. Cei doi sunt bănuiți că ar fi acționat în interesele unui grup organizat și ar fi participat la tranzacții fictive, în urma cărora zeci de terenuri au intrat în posesia membrilor familiei, rudelor și apropiaților fostului primar de Durlești.Cei care ar fi participat la această schemă ar fi avut parte de remunerări financiare. 

„Cu regret multe lucruri care se întâmplă și mulți din cei care guvernează țara habar nu au ce se întâmplă în guvernare. Eu le recomand, în  primul rând ministrului Litvinenco să vină la Ciocana și să verifice cum se împart aleatoriu dosare, să vină să vadă cum la un judecător poarte să îi nimerească de 10 ori același dosar. Și lui Stamate să se dea jos din Porsche și să meargă în instanțele de judecată și să vadă ce se întâmplă în justiția controlată. În izolator am primit propuneri dacă îmi recunosc vina și îmi asum că am făcut grup organizat cu Nedelea, timp de 24 de ore mă trimit la domiciliu, îmi anulează toate dosarele, dar eu să trec să lucrez cu ei”, a declarat Vasile Costiuc. 

Totodată acesta a adus acuzații în adresa lui fostului șef al Procuraturii Anticorupți, Viorel Morari precum că ar lucra pentru altcineva, decât pentru cei de la PAS.

„Vreau să le spun celor de la PAS că Viorel Morari nu lucrează doar pentru cei de la PAS, Viorel Moraru lucrează și cu altcineva și o să se trezească guvernarea cu niște lovituri sociale de o să le sară mucii și nu o să dovedească să fugă. Eu aș prefera să merg în pușcărie decât să fac jocurile bandiților”, a mai spsu acesta.

Solicitat de ZdG, fostul șef al Procuraturii Anticorupție (PA) Viorel Morari susține că acuzațiile aduse de Vasile Costiuc, liderul Partidului „Democrația Acasă”,  sunt „false și grave” și afirmă că acestea „necesită a fi investigate de organele competente”.

„Sunt declarații false! Nu voi intra în polemică inutilă din frica că poate să nu se observe diferența dintre mine și cetățeanul ale cărui declarații nu le comentez. Nu văd necesitatea să mă justific și nu am nevoia de a mă plânge. După mine, sunt acuzații grave și ele necesită a fi investigate de organele competente. Nimeni nu poate fi mai presus de lege”, a spus Viorel Morari pentru ZdG.

Schema frauduloasă cu terenurile de la Primăria Durlești ar fi prejudiciat statul cu peste 7 milioane de lei. Potrivit CNA, Veaceslav Nedelea, care a fost primar interimar la Durlești, ar fi avut rol de organizator al grupului. 

Liderul „Democrația Acasă”, Vasile Costiuc și femeia reținută în urma perchezițiilor din 12 ianuarie ar fi avut roluri de intermediari. 

„Rolul acestora a constat în încheierea contractelor fictive de vânzare-cumpărare a terenurilor, întocmirea procurilor pe numele celorlalți membri ai grupului criminal pentru înstrăinarea ulterioară și obținerea beneficiului material”, se menționează într-un comunicat de presă de la CNA.  

Cei doi ar fi intrat ilegal în posesia mai multor terenuri, la prețuri derizorii - 300 -1600 de lei lotul, nefiind în listele benificiarilor, ar fi făcut procuri generale pe numele unuia din organizatorii schemei, care ulterior le-a înstrăinat terțelor persoane, urmărind obținerea foloaselor materiale și deghizarea originii ilicite a bunurilor, în detrimentul bugetului administrației locale. 

Urmare a acţiunilor ilegale, administraţia publică locală a oraşului Durleşti a fost deposedată de 25 terenuri cu suprafaţa totală de 1,7613 ha în valoare de aproximativ 7 750 751 lei.

Dosarul în care figurează cei trei învinuiți și acțiunile desfășurate de procurori și CNA în această cauză au fost inițiate în 2021.  Acțiunile infracționale au început din anul 2005, iar ultima tranzacție de vânzare-cumpărare a terenurilor a fost realizată în anul 2019, ca finalizare a acțiunilor criminale, realizate de grupul menționat.

Distribuie:
Dacă ți-a plăcut acest material - te invităm să-l distribui pe rețelele de socializare pentru ca să afle și prietenii tăi.
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetelegram