/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 177: Bombardamente în Crimeea și alertă la Zaporojie. Exploziile ar fi avut impact psihologic major asupra lui Putin

politic

Panglica Sfântului Gheorghe, interzisă cu scandal în Parlament. Comunistul Voronin: „Mi-i rușine”

Foto: Captură ecran
14 aprilie 2022, ora 14:01
Distribuie:

Strigăte în Parlamentul Republicii Moldova. Deputații BCS au blocat tribuna Parlamentului în timp ce este dezbătut proiectul de lege privind modificarea unor acte normative la Codul Contravențional, care prevede interzicerea „simbolurilor și atributelor care promovează acțiuni de agresiune militară, crime de război și crime împotriva umanității”, printre care și lenta Sfântul Gheorghe.

Deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Vladimir Voronin, a declarat că îi este rușine pentru toto ce se întâmplă în Parlament și pentru acest proiect.

„Iată dacă ne uităm în sală, bunelul lui Lilian Carp a primit unicul ordin pentru soldați. Doamna prim-ministru, bunelul ei tot cu medalie a fost decorat. Tatăl meu nu am avut norocul să-l cunosc nici pe fotografie pentru că a căzut apărând Kievul. Și noi acuma ridicăm mâna aspura celui mai sfânt simbol, lenta Victoriei. Nou ne este rușine cu ce s-ar explica. Cum nu s-ar vorbi în fiecare familie buneii străbuneii toți au fost...Mi-i rușine și nici nuștiu cum să mă comport. Îmi este rușine de raportul tău și de tot ce se petrece aici”, a declarat Vladimir Voronin.

În replică, deputatul Radu Marian, a declarat: „Mie îmi este rușine că astfel de simboluri au ajuns pe tancuri, insemnele aramtei ruse, care acum fac acest război. Nu mai putem tolera ca simbolurile războiului să fie în Republica Moldova”.

În timp ce unii deputați au blocat tribuna centrală, Olesea Stamate a dat citire proiectului în timp ce pe fundal răspuna muzică patriotică.

Proiectul a fost votat în lectura finală de către 53 de deputați PAS.

Astfel, se interzice confecționarea, vânzarea, deținerea, în vederea răspândirii, și utilizarea în public a atributelor și simbolurilor ce sunt utilizate în contextul unor acțiuni de agresiune militară, crime de război și crime împotriva umanității, precum și a propagandei sau glorificării acestor acțiuni.

Potrivit proiectului, nerespectarea interdicției prevede amenzi de la 4 500 de lei la 9 000 de lei sau muncă neremunerată în folosul comunității de la 30 până la 60 de ore. În cazul persoanelor juridice sau cu funcții publice amenzile se ridică de la 18 000 de lei la 30 000 de lei.

 

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent:t.me/tv8md

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram