Război în Ucraina, ziua 90. Ministerul britanic al Apărării: Rusia și-a sporit intensitatea operațiunilor în Donbas

social

/VIDEO/ Soluția prin care Primăria speră să rezolve ambuteiajele din Chișinău: 300 de locuri de parcare la intrarea în Chișinău

14 mai 2022, ora 20:53
Distribuie:

Primăria s-a apucat să amenajeze o parcare cu 300 de locuri în cartierul Sculeni, în special, pentru oaspeții Capitalei. Astfel, cei care vin cu mașinile în oraș vor fi îndemnați să le lase acolo, iar ulterior să ia transportul public. Așa autoritățile speră să rezolve, aglomerația de mașini din Chișinău, dar și lipsa locurilor de parcare. E o picătură în mare, spun unii șoferi, care cred că sunt prea puține locuri. 

În fiecare dimineață sau seară, când intrările sau ieșirile din oraș sunt pline de mașini, se creează impresia, că toate drumurile duc spre Capitală. Ambuteiajele sufocă Chișinăul, zi de zi. Iar de sărbători, așa cum a fost de Paște, când străzile sunt libere, ni se pare un adevărat lux. 

Așa arată în fiecare seară intrările în oraș. Zeci de mașini așteaptă în ambuteiaj, următorul pas fiind căutarea unui loc de parcare.

Pentru a evita aglomerația de mașini din Capitală, după modelul, ce fac alții, facem și noi, primăria a decis să amenajeze o parcare la o margine de oraș, pe strada Ghidighici, din cartierul Sculeni. Lucrările au și început.

„Aici se planifică amenajarea a aproape 300 de locuri de parcare. Deocamdată, au fost delimitate spațiile și instalate bordurile, iar muncitorii se ocupă de evaluarea solului care este în surplus.”

Terenul va fi iluminat și urmărit video. Deocamdată nu este clar dacă șoferii vor putea parca gratuit sau contraplată, însă, potrivit autorităților locale, aceștia ar trebui să vină aici, să-și parcheze mașinile și să se deplaseze cu transportul public, în special, cei din afara orașului. Nedumeriți, mulți din conducătorii auto ne-au spus că sunt mult prea puține locuri, în comparație cu numărul de mașini.

„Din părțile celea nu vin doar 300 de oameni cu mașinile în oraș. Ar fi bine să parcheze acolo și să vină cu transportul public. Așa cum se face în toate țările civilizate. Dacă mergeți pe străzile adiacente vedeți că totul este blocat cu mașini.” 

Și această șoferiță ne-a recunoscut că, uneori, îi ia și jumătate de oră ca să găsească un loc liber, unde șă-și lase automobilul. Femeia crede că cele 300 de locuri nu vor rezolva problema și că mai este mult de lucru la acest capitol. 

„Pentru asta trebuie dezvoltat transportul public”.  

Între timp, și parcările supraetajate rămân, deocamdată, o promisiune mai mult verbală. Construcția uneia a început încă anul trecut pe strada 31 August. Atunci când, cu mare fast s-a dat startul lucrărilor a fost prezent și primarul general Ion Ceban, care împreună cu agentul economic a dat asigurări că totul va fi gata până în data de 14 octombrie 2021, de Hramul orașului Chișinău. Lucru care nu s-a mai întâmplat. 

„Se lucrează din câte cunosc. Este o instituție privată acolo, care face aceste lucrări. Era o colaborare între Primărie, Universitatea Tehnică și agentul economic”, a spus primarul Capitalei. 

Anterior, directorul companiei ne-a spus că, lucrările erau pe ultima sută de metri, fiind ajustate softurile necesare. Administrația Bibliotecii Naționale s-a arătat nemulțumită de amenajarea parcării pentru că ar fi apărut fisuri în pereții clădirii istorice. Totuși, contrucția nu a fost oprită. Acolo ar putea parca 40 de automobile, preliminar suma investițiilor variază între 350 și 500 de mii de euro. 

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram