Război în Ucraina, ziua 279: Alertă aeriană și reuniune NATO în România. Risc de o nouă pană uriașă de curent în R. Moldova

Luna va deveni roşiatică în timpul eclipsei totale din noaptea de duminică spre luni

14 mai 2022, ora 16:30

O parte dintre pământeni vor putea să asiste la o eclipsă totală de Lună în noaptea de duminică spre luni, cu ocazia unui spectacol ceresc mai puţin frecvent, în timpul căruia astrul nocturn îşi va pierde din strălucire şi se va colora treptat într-o nuanţă roşiatică. Eclipsa va fi vizibilă în regiuni ale continentelor american, european şi african, între răsăritul şi apusul Lunii, scrie Digi24.

Acest fenomen se produce aproximativ de două ori pe an, atunci când Soarele, Pământul şi Luna sunt perfect aliniate, iar Luna se află în faza sa plină. Luna intră în umbra Terrei, care blochează atunci razele solare, şi îşi pierde puţin câte puţin din strălucirea sa albă.

Luminozitatea sa nu dispare însă complet: Pământul continuă să trimită spre Lună o parte din lumina Soarelui, prin intermediul razelor solare, care vor căpăta o tentă roşiatică în urma unui proces de "refracţie atmosferică", a explicat Florent Deleflie, astronom la Observatorul Paris-PSL.

„În timpul unei eclipse, doar Pământul mai luminează Luna prin această refracţie a razelor roşiatice”, a adăugat astronomul francez. „Este foarte interesant să vezi o Lună albă şi strălucitoare căpătând în decurs de doar câteva minute o tentă roşiatică şi palidă”, a mai spus el. 

Vizibil cu ochiul liber sau cu ajutorul unui binoclu, fenomenul poate oferi celor pasionaţi posibilitatea de a face „fotografii spectaculoase”, atunci când condiţiile atmosferice sunt favorabile.

Eclipsa va dura aproximativ cinci ore, iar faza sa de totalitate - când astrul se află complet ascuns în umbra Pământului - va dura puţin peste o oră.

Această eclipsă va fi vizibilă în totalitate în America de Sud, America Centrală şi pe coasta estică a Americii de Nord.

Eclipsa începe când Luna se apropie de apus, la ora 04:31, iar faza cea mai spectaculoasă are loc în timp şi după ce Luna apune în România. Începând cu ora 04:31, discul lunar va deveni mai puţin strălucitor, începând cu partea de stânga-sus. De la ora 05:28, pasionaţii de astronomie vor putea să vadă cum Luna începe să se înroşească în partea din stânga. Din acel moment va începe cea mai interesantă parte a fenomenului, intrarea Lunii în umbra Pământului. La numai 20 de minute după aceea, Luna va apune.

Următoarea eclipsă totală de Lună va avea loc în noiembrie 2022, însă va fi vizibilă din mijlocul Oceanului Pacific.

Eclipsele de Lună le-au permis oamenilor pasionaţi de ştiinţă să demonstreze încă din Antichitate că Pământul este rotund, a subliniat astronomul Florent Deleflie. 

„Pe suprafaţa discului lunar, limita dintre umbră şi partea luminată de către Soare este uşor curbată: este proiecţia formei rotunde a Pământului”, a explicat el.

/VIDEO/ Jurnaliști TV8, agresați la protestul Partidului Șor: „Am fost îmbrâncit și lovit cu pumnul în spate”
/VIDEO/ Jurnaliști TV8, agresați la protestul Partidului Șor: „Am fost îmbrâncit și lovit cu pumnul în spate”
Război în Ucraina, ziua 278: Pisaniile lui Ștefan cel Mare sunt la Herson. Șeful NATO: "Nu îl putem lăsa pe Putin să câștige"
/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 278: Pisaniile lui Ștefan cel Mare sunt la Herson. Șeful NATO: "Nu îl putem lăsa pe Putin să câștige"
/VIDEO/ Altercații și îmbrânceli pe scări la Procuratura Generală: Momentul în care o bătrână e doborâtă de un bărbat
/VIDEO/ Altercații și îmbrânceli pe scări la Procuratura Generală: Momentul în care o bătrână e doborâtă de un bărbat
Ambasador: Probabilitatea unei invazii ruse este scăzută acum, dar Kremlinul a pus Moldova pe o listă cu Ucraina
/VIDEO/ Ambasador: Probabilitatea unei invazii ruse este scăzută acum, dar Kremlinul a pus Moldova pe o listă cu Ucraina
Republica Moldova, „o preocupare foarte specială” pentru România. Iohannis: „Discutăm cu aliații pentru a găsi căi de a-i ajuta”
Republica Moldova, „o preocupare foarte specială” pentru România. Iohannis: „Discutăm cu aliații pentru a găsi căi de a-i ajuta”

/VIDEO/ Recordul stabilit de NASA: O navă destinată oamenilor a ajuns la cea mai mare distanță de Pământ

29 noiembrie 2022, ora 12:01

Capsula Orion a agenţiei spaţiale americane a atins o etapă importantă în misiunea sa demonstrativă din jurul Lunii. 

Luni, aceasta s-a deplasat la aproximativ 430.000 km dincolo de Pământ - cea mai mare distanţă parcursă vreodată de o navă spaţială destinată transportului de oameni, scrie BBC, potrivit Mediafax.

Nava nu are echipaj, dar, dacă va finaliza zborul actual fără incidente, astronauții vor fi prezenţi la următoarea lansare, peste doi ani.

NASA plănuieşte o serie de misiuni din ce în ce mai complexe cu Orion. Acestea fac parte din programul Artemis al agenţiei, care urmăreşte să readucă oameni pe suprafaţa Lunii după o pauză de 50 de ani.

Etapa de luni marchează punctul de mijloc al misiunii.

Orion a transmis câteva înregistrări video spectaculoase ale călătoriei sale.

Capsula a fost lansată de la Centrul Spaţial Kennedy din Florida la 16 noiembrie, într-o misiune de 26 de zile menită să îi testeze sistemele şi să se asigure că este sigură pentru a transporta astronauţi.

Orion este purtată în spaţiu de un modul de servicii furnizat de Agenţia Spaţială Europeană (ESA). Acest vehicul încorporează propulsoarele mari necesare pentru a face manevrele.

Săptămâna trecută, modulul ESA a efectuat două aprinderi cheie ale motoarelor pentru ca Orion să intre pe orbită în jurul Lunii. Respectiva orbită se numește "îndepărtată" deoarece traiectoria îl duce pe Orion la mare distanță de suprafața Lunii (61.000 km; 38.000 mile) şi "retrogradă" deoarece trimite capsula în direcţia opusă direcției de deplasare a corpului lunar.

Va fi nevoie de alte două manevre în zilele următoare pentru a pune capsula pe traiectoria corectă pentru a se întoarce acasă.

Nava spațială urmează să amerizeze în Oceanul Pacific, în largul oraşului San Diego, pe 11 decembrie.

Recordul anterior pentru cel mai îndepărtat punct atins de o navă spațială cu echipaj uman a fost stabilit de misiunea Apollo-13 în aprilie 1970. Aceasta a ajuns la 400.171 km de Pământ, în timp ce echipajul său se lupta să se întoarcă acasă în urma unei explozii a modulului de serviciu al capsulei.

Prima misiune Artemis cu echipaj este programată în prezent pentru sfârşitul anului 2024. Un zbor Orion, în cadrul căruia astronauții vor coborî, de asemenea, pe suprafața lunară, ar putea avea loc încă din 2025 sau 2026.

/VIDEO/ Nava spațială Artemis a ajuns la Lună: Prima survolare a capsulei Orion
Energia electrică s-ar putea scumpi din nou: Care sunt tarifele solicitate de Premier Energy și FEE Nord
/DOC/ Energia electrică s-ar putea scumpi din nou: Care sunt tarifele solicitate de Premier Energy și FEE Nord
„Sunt deja hazlii”: Ce spune Andrei Spînu după ce Platforma DA i-a cerut demisia în urma unei avarii la Termoelectrica
/VIDEO/ „Sunt deja hazlii”: Ce spune Andrei Spînu după ce Platforma DA i-a cerut demisia în urma unei avarii la Termoelectrica
Război în Ucraina, ziua 277: Avertizare din Estonia și petiția unor mame. RLI: Rusia complotează pentru a-l lichida pe Lukașenko
Război în Ucraina, ziua 277: Avertizare din Estonia și petiția unor mame. RLI: Rusia complotează pentru a-l lichida pe Lukașenko
/VIDEO/ A încercat să evite ciocnirea cu un automobil, dar s-a izbit într-un alt obstacol. Detalii despre accident
/VIDEO/ A încercat să evite ciocnirea cu un automobil, dar s-a izbit într-un alt obstacol. Detalii despre accident
Război în Ucraina, ziua 273: Atac masiv cu rachete și pană de curent uriașă în Moldova. UE declară Rusia „sponsor al terorismului”
Război în Ucraina, ziua 273: Atac masiv cu rachete și pană de curent uriașă în Moldova. UE declară Rusia „sponsor al terorismului”
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram