Război în Ucraina, ziua 214: Rușii fug și în Mongolia, atac la Odesa și proteste în Daghestan: Forțele de ordine au tras în aer

social

„Orășelul European” se deschide, astăzi, la Chișinău: Programul evenimentului

14 mai 2022, ora 09:54
Distribuie:

Tradiționalul „Orășel european” se deschide astăzi, 14 mai, la Chișinău, cu ocazia Zilei Europei. Delegația UE în Republica Moldova a anunţat despre aceasta pe rețelele de socializare. „Orășelul european” va fi amplasat în Piața Marii Adunări Naționale, unde seara va avea loc un concert al artiștilor din Moldova și Ucraina.

Concertul va începe la ora 19:00, iar pe scenă vor evolua Ana Cernicova, Amelia Guzun, Pașa Parfeni, Constantin Moscovici și invitatul special - Беz Обмежень din Ucraina, acompaniați de corul și orchestra Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”, sub bagheta lui Mihai Agafița.

Iar la ora 22:00, spectatorii pot urmări împreună mult-așteptata finală a Concursului Internațional Eurovision, în transmisiune directă din Torino. 

Pe 21 mai, locuitorii din Edineț sunt invitați în „Orăşelul european” din piața principală a orașului, după care va avea loc un concert susținut de artiști locali acompaniați de Moldovan National Youth Orchestra.

Bucătăria europeană va face parte din ambele Orășele europene care vor găzdui, de asemenea, o serie de activități culturale și interactive pentru toată lumea, inclusiv pentru copii.

Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova, împreună cu Ambasadele statelor membre ale UE, marchează Ziua Europei 2022 printr-o serie de evenimente culturale și educative, în mai multe regiuni din Republica Moldova.

Sub genericul „SOLIDARITATE PENTRU PACE”, activitățile planificate pe parcursul lunii mai vor evidenția cultura și valorile Uniunii Europene, precum și asistența oferită de UE și statele sale membre, în spiritul Echipei Europa, în beneficiul cetățenilor Republicii Moldova.

„Dragi prieteni, Ziua Europei este marcată în acest an într-un context care ne-a întristat și tulburat profund. În Ucraina, un război crud și nejustificat ucide oameni nevinovați. Localități întregi sunt distruse de ferocitatea forțelor militare ruse. Astăzi, mai mult ca oricând, valorile care stau la baza creării și activității Uniunii Europene - unitatea, solidaritatea, pacea, statul de drept și respectarea drepturilor omului, în special a dreptului fundamental la viață - devin indispensabile. 

Războiul din țara vecină aduce pentru noi toți datoria personală de a proteja pacea. Astfel, doresc să vă invit să primiți pacea în casele dumneavoastră: Solidaritatea pentru pace este principalul mesaj pe care dorim să-l transmitem în cadrul activităților planificate cu ocazia Zilei Europei”, a declarat Jānis Mažeiks, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.

Evenimente suplimentare dedicate Zilei Europei vor fi organizate și la Soroca, Ștefan Vodă, Ungheni, Bălți, în cooperare cu Banca europeană de investiții, autoritățile locale, o rețea de eurocluburi și centre europene de informare din toată Moldova.

Tradiționalul Festival de Film și Cultură Europeană va fi difuzat la TV și pe platforma online eu4moldova.eu/ro/europe-day-2022, în perioada 16 – 31 mai.

Evenimentele dedicate Zilei Europei se vor desfășura în perioada 9 – 31 mai, iar agenda poate fi accesată pe eu4moldova.eu.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!

social

/VIDEO/ Circa 6.000 de persoane au participat la protestul organizat de Partidul Șor, anunță Poliția: Ce încălcări au depistat

25 septembrie 2022, ora 22:00
Distribuie:

Organizatorii protestului din fața Parlamentului și Președinției au asigurat transport ajuns la Chișinău cu o capacitate estimativă de 9.000 de locuri. La protest au participat în jur de 5.800 - 6.000 de persoane, anunță Poliția, asta deși Partidul Șor susținea că au protestat peste 45.000 de oameni.

Potrivit oamenilor legii, atât organizatorii, cât și participanții la protest au încălcat prevederile Declarației prealabile depuse la Primărie și a Legii cu privire la întruniri, inclusiv locul desfășurării acțiunii de protest, evitarea acțiunilor provocatoare, menținerea ordinii publice.

Totodată, participanții la protest au atacat forțele de ordine prin altercații și cu diferite obiecte. Fiind somați de oamenii legii, aceștia au refuzat să se conformeze cerințelor.

Organizatorul acțiunii s-a eschivat de la dialogul cu forțele de ordine, fapt documentat în condițiile legii.

Poliția îndeamnă cetățenii să-și exercite dreptul de a protesta pe cale pașnică, să nu admită provocări și încălcarea legislației, să se abțină de la acțiuni violente și să colaboreze cu Poliția.

Persoanele care nu respectă conduita impusă de legea cu privire la întruniri, instigă sau comit acte de violență, vor purta răspundere conform legislației.

„Poliţia nu are scopul de îngrădire a dreptului cetățenilor la exprimare,  dar acesta urmează a fi asumat responsabil, fără a fi încălcate drepturile şi libertăţile altor persoane”, se arată într-un comunicat al Poliției Republicii Moldova.

Poliția a anexat declarația suplimentară depusă de organizatorul acțiunii privind locul desfășurării întrunirii.

Mii de oameni s-au adunat duminică, 25 septembrie, în fața Parlamentului și Președinției, la protestul organizat de Partidul Șor. Oamenii sunt nemulțumiți față de scumpirile din țară, față de crizele care nu mai contenesc și față de guvernare.

Potrivit Partidului Șor, mobilizarea pentru protest a început încă din primele ore ale dimineții, când oameni din toate colțurile țării au luat calea spre Chișinău. 

Coloane întregi de microbuze și autobuze au fost observate pe mai multe drumuri naționale. 

Acțiunea a început la ora 15:00.

TV8.md reamintește că pe 18 septembrie, mai mulți oameni au venit la protestul organizat de Partidul „Șor” și au instalat corturi în fața Parlamentului. 

La protest au fost prezenți reprezentanții Partidului „Șor”, simpatizanți, deputați, primari și mai mulți consilieri din diferite colțuri ale țării. Unul dintre liderii protestului, președintele raionului Orhei, Dinu Țurcanu, a anunțat că protestele pașnice vor continua până când PAS nu va pleca de la putere.

Liderul Partidului Șor, Ilan Șor, a apărut doar online, comunicând cu oamenii prin intermediul unui televizor care a fost adus în fața protestatarilor și a declarat că proteste similare vor fi organizate în fiecare duminică.

Mulțimea s-a deplasat în coloane din mai multe regiuni ale Chișinăului, blocând bulevardul Ștefan cel Mare.

Reprezentanții Guvernului și Președinției susțin că într-un stat democrat, fiecare om este liber să iasă să protesteze.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Peste 45 de mii de oameni ar fi prezenți la protest, susține Partidul Șor: Liderul acestuia a apărut pe un ecran gigantic

25 septembrie 2022, 17:09

Incident la protestul organizat de Partidul Șor! Unei femei i s-a făcut rău: A fost luată de ambulanță

25 septembrie 2022, 17:09

Momentul în care protestatarii vor să instaleze corturi în curtea Președinției, dar sunt opriți de poliție

25 septembrie 2022, 17:09

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram