Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a precizat într-un interviu pentru Euronews că nu cunoaște în ce țară se află fostul lider al PDM, Vlad Plahotniuc. Mai mult, șefa PA a declarat că Plahotniuc ar fi prejudiciat statul de aproximativ 40 de milioane de euro.
„Din punctul de vedere a ceea ce ne permite legea, noi nu știm în ce țară se află Vladimir Plahotniuc. Nu este un impediment. Putem merge înainte să folosim aceeași lege care permite să mergem cu dosarul în judecată în lipsa lui, dacă am demonstrat judecătorului că am încercat să-l localizăm prin toate eforturile.
În luna august, am depus un demers să mergem înainte în lipsa lui Plahotniuc. Mai sunt alte cereri care au fost depuse de avocații lui, încă merge mai departe procesul. Sperăm să putem merge înainte dacă toate probele demonstrează că au comis infracțiunile pe care le-am înaintat, putem avea o condamnare.
Vă pot spune că cifra aproximativă a prejudiciului este aproximativ 40 de milioane de euro”, a menționat Dragalin.
Întrebată de ce a cerut ca Partidul Șor să fie declarat neconstituțional, Veronica Dragalin a afirmat că Procuratura Anticorupție nu a solicitat acest lucru.
„Noi avem un dosar penal care vizează și partidul Șor. Investigăm finanțarea ilegală a unui partid politic și dacă ajungem la finalitate cu o condamnare, inclusiv a partidului Șor ca persoană juridică, ar fi posibilă lichidarea partidului Șor. Din punct de vedere al Codului Penal, asta este calea pe care Procuratura Anticorupție o urmează”, a afirmat ea.
Șefa Procuraturii Anticorupție a vorbit și despre cazul lui Veaceslav Platon care se află la Londra. Întrebată când o să fie adus Platon în Republica Moldova, Dragalin a dat detalii despre demersurile procurorilor moldoveni.
„Noi, procurorii, avem legi pe care trebuie să le respectăm. Jurnaliștii de multe ori au surse, au posibilități de a face lucruri pe care noi, procurorii, nu le putem face. Un procuror din Moldova nu poate să zboare la Londra să-l caute Platon.
Noi trebuie să respectăm legile care există în sistemul internațional, de a ne adresa prin comisii rogatorii ca statul străin să depună eforturi de a căuta persoana în țara respectivă, prin respectarea legilor din țara aceea.
Noi, în Republica Moldova, am luat toate măsurile necesare să ne adresăm statului străin să-l caute pe domnul Platon și să ne dea un răspuns prin canalele oficiale”, a afirmat ea.
Întrebată câți bani sunt sub sechestru în Republica Moldova din banii lui Platon, Dragalin a afirmat că în acest moment nu dispune de o cifră exactă.
Veronica Dragalin a fost întrebată și despre cum a decurs procesul prin care a fost selectată și despre acuzațiile că ministrul Justiției ar fi furnizat informații false, Dragalin nu a dorit să comenteze.
„Nu vreau să comentez informații care au ajuns în spațiul public printr-o gravă infracțiune, o intruziune în viața privată a unei persoane. Dacă aș comenta conținutul acestei discuții, am încuraja astfel de oameni să comită astfel de infracțiuni. Nu voi comenta aceste informații care au apărut în spațiul public”, a specificat șefa PA.