social

/VIDEO/ În plină iarnă, au dat în floare primele lalele, crescute în sere de unii antreprenori

08 ianuarie 2022, ora 22:00
Distribuie:

În plină iarnă, au dat în floare primele lalele, crescute în sere de unii antreprenori. Puține deocamdată, dar pregătite de vânzare, acestea au adus o pată de culoare pe plantațiile lui Gheorghe Tonu de la Bardar, Ialoveni. În acest an, florile și-au deschis petalele cu o săptămână mai devreme decât anul trecut, astfel că acestea au putut fi admirate chiar în ajun de Revelion. Bărbatul nu se plânge de lipsa clienților, iar în timp ce unii vin să le cumpere chiar de la el de acasă, altele ajung la piața angro de flori din capitală. Metoda de creștere este una modernă și simplă: lalelele cresc și înfloresc... pe apă.

„Lalelele sunt în floare, irisul crește, zambilele și crocoșii cresc la locul lor la adăpost.”

Deși suntem la mijloc de iarnă, în serele lui Gheorghe Tonu de la Bardar, Ialoveni este atmosferă de primăvara. Aici, pot fi admirate lalele de 11 nuanțe și 18 soiuri. De aproape o săptămână, primele flori și-au deschis petalele, iar odată cu ele a prins viață și culoare întreaga plantație.

„Anul acesta, au înflorit primele flori mai devreme decât anul trecut cu o săptămână. Pe data de 30 decembrie, am avut primele flori înflorite. Anul trecut - pe 7 ianuarie.

Pentru a le avea în timpul ăsta, începem a planta în noiembrie, dar le strângem cum înfloresc. Cele mai devreme înfloresc la o lună și jumătate de la plantare, cele care mai târzii - o lună, o lună și o săptămână."

Familia lui Gheroghe Tonu crește flori de aproape 40 de ani, iar începând de anul trecut a implementat o tehnologie nouă. Plantele cresc în apă, iar datorită acestei metode, florile înfloresc cu câteva zile mai devreme decât cele crescute în sol. Mai mult, florarul susține că în acest mod, plantele sunt mult mai ușor de îngrijit.

 Chiar și așa, munca de florar nu este una tocmai ușoară. Bărbatul spune că petrece zilnic ore întregi printre flori și are grijă ca acestea să aibă suficientă apă, lumină și căldură. Practică această activitate împreună cu soția sa, iar atunci când au mai mult de lucru în sere sunt ajutați de către rude.

„La început a fost un hobby, o plăcere, pe urmă a apărut și ca necesitate cu timpul, că au fost destul de grele timpurile noastre. Acum am intrat în ritmul ăsta și ăsta mi-e lucrul."

În general, Gheorghe Tonu cultivă flori de șapte tipuri.

„Noi iarna creștem lalele, zambile, crocos, iris, dar astroemeria, eustoma și crinii o să-i creștem vara."

Din serele lui Gheorghe Tonu, florile ajung la piața angro din Capitală, iar unii cumpărători preferă să le cumpere direct de acasă.

Distribuie:
Dacă ți-a plăcut acest material - te invităm să-l distribui pe rețelele de socializare pentru ca să afle și prietenii tăi.
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetelegram