Război în Ucraina, ziua 87: Răniți la Lozova, livrări de armament și costul unei zi de război pentru Rusia

timp liber

/VIDEO/ La 18 ani, a devenit „tată” pentru frații săi mai mici: Mama lor a fost ucisă într-o explozie din Donețk

06 mai 2022, ora 13:09
Distribuie:

Războiul dus de ruși împotriva poporului ucrainean a distrus mii de vieți. Zeci de copii au murit ciuruiți de gloanțe sau de schije, iar mulți alții au fost mutilați pe viață. Drame trăiesc și copiii care au rămas, în câteva secunde, orfani, după ce au fost omorâți. Unii nici nu au avut timp suficient ca să-și deplângă părinții pentru că au trebuit ei, la rândul lor, să devină tutore pentru frații mai mici. Este și istoria cutremurătoare a unui băiat din regiunea Donețk, în vârstă de 18 ani. Mama sa a murit din cauza unei explozii, chiar de față cu el. Acum, Veaceslav este părinte pentru cei patru frățiori mai mici. 

Până la război, Veaceslav, un băiat în vârstă de 18 ani, împreună cu mama sa, Marina, două surori mai mici și doi frați, locuiau în satul Vernetorețkoie, din regiunea Donețk. Într-o zi de martie, el și mama sa se întorceau acasă, când două obuze au explodat lângă ei, unul după altul.

„Primul obuz a căzut la zece pași de noi. Am văzut cum a căzut. Mama s-a întins, m-am așezat. Era lângă mine. Foarte aproape. Deschid ochii, mama stă întinsă pe o parte și ultimele ei cuvinte: „Totul este în regulă cu mine. Am întors-o, dar...”, a povestit tânărul.

Valul de explozie i-a afectat femeii toate organele interne. Băiatul a încercat să bandajeze rănile mamei sale cu hainele și a alergat să caute ajutor. Când s-a întors, era deja târziu. Și așa, în câteva secunde el și cei patru frați mai mici au rămas orfani.

„Am intrat în casă, iar copiii au înțeles totul. Singuri. Numai Nicole a întrebat: ar putea fi salvată? Am făcut tot ce am putut”, cu ochii în lacrimi a povestit tânărul.

Mama lor, în vârstă de 37 de ani, a fost înmormântată lângă locul unde a murit. Dar copiii nici nu pot să se ducă la cimitir, pentru că în jur totul este minat. Acum o lună, prietenii familiei i-au ajutat pe orfani să evacueze. Acum, sunt în siguranță într-un oraș din regiunea Lvov. Voluntarii i-au instalat într-un cămin. Veaceslav deține, oficial, tutela fraților și surorilor săi, care au început să meargă la școală. Iar el, se pregătește să intre la universitate pentru o diplomă de medicină și lucrează în același timp cu jumătate de normă. Îi numește pe frații săi - copii.

„Vreau ca ei să aibă o copilărie. Vreau să se dezvolte, astfel încât să aibă viitorul pe care și-l doresc. Voi face totul pentru asta”, a spus Veaceslav.

Din cauza agresiunii militare a Rusiei, în Ucraina au murit 221 de copii, sunt datele publicate ieri de oficiul procuraturii generale. Cei mai mulți și-au pierdut viața în regiunea Donețk. Peste 400 de copii au fost răniți. Mii de copii au rămas orfani de unul sau de ambii părinți.

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram