Război în Ucraina, ziua 279: Alertă aeriană și reuniune NATO în România. Risc de o nouă pană uriașă de curent în R. Moldova

investigații

/VIDEO INVESTIGAȚIE/ Platon, istoria unui Raider: 20 de dosare penale și prejudicii de sute de milioane

15 iunie 2022, ora 12:09

Mulți îl consideră un geniu al răului, alții îl numesc Raiderul nr.1 al CSI. A pus pe brânci companii din domeniul agricol. Este acuzat de atacuri raider în sectorul energetic, bancar, de asigurări. Este „tatăl spiritual” al Laundromatului rusesc. Are 49 de ani și la activ aproape 20 de dosare penale în examinarea procurorilor. Noua ediție a emisiunii Cutia Neagră PLUS este despre Veaceslav Platon, controversatul businessman fugit din R. Moldova în iulie 2021 și anunțat în căutare de către oamenii legii. Echipa de investigații de la Cutia neagră a analizat timp de câteva luni informații și documente care se referă la cele aproape 20 de dosare penale care îl vizează pe Platon sau persoane din anturajul său. E vorba de acuzații de spălare de bani, corupere, escrocherie, administrare frauduloasă a fondurilor, eschivare de la plata impozitelor și multe altele. Prejudiciul total se ridică la miliarde de lei. În ediția de astăzi vă prezentăm informații despre doar câteva dintre aceste dosare, care au cutremurat societatea moldovenească, au provocat prejudicii considerabile, dar încă se mai află la faza de urmărire penală. În unele cazuri deja de 10 ani!

Pe 15 iunie se fac 2 ani de când controversatul om de afaceri Veaceslav Platon a fost eliberat din penitenciar după ce demersul de suspendare a executării pedepsei, depus de procurorul general Alexandr Stoianoglo a fost admis de judecători. Platon s-a aflat în detenție timp de aproape 4 ani, fiind condamnat pentru participare la „furtul miliardului”. Din momentul eliberării și până în momentul în care a plecat din țară, în privința controversatului businessman nu au mai fost depuse demersuri din partea procurorilor pentru aplicarea unor măsuri preventive. Platon s-a aflat în libertate, cu dreptul de a călători în afara țării și chiar cu posibilitatea de a presta servicii de consultanță pentru Procuratura Generală pe dosare de rezonanță, legate de jaful din sistemul bancar moldovenesc.

ALEXANDR STOIANOGLO, procuror general suspendat:Domnul Platon, cu care, încă odată repet, nu am avut și nu am nicio relație și nu am avut nicio legătură niciodată a ieșit în public cu o declarație că este gata în a acorda asistență statului pentru restituirea banilor. Și da eu l-am invitat și în biroul meu de serviciu. Am avut întrevederi cu dl Platon. Eu pot să vă spun că am fost gata și sunt gata să mă întâlnesc și cu diavolul numai pentru un scop - restituirea banilor în buget.
 

VEACESLAV  PLATON  (15.06. 2020): Eu vreau să demonstrez că această țară, nu este o țară a impotenților, că această țară a fost furată și sunt oameni care pot întoarce, pot ajuta să întoarcă banii, pentru că întoarce Procuratura, eu pot să ajut să întoarcă mijloacele date. Eu voi prezenta dovezi, eu voi prezenta scheme, urmăriri, eu voi prezenta mecanismele de rambursare. Eu voi prezenta propunerea ca această urmărire penală să se miște din loc. Mecanisme instituționale care ar trebui să înceapă a funcționa ca furtul miliardului să fie examinat normal. Ca oamenii să zică: da, știți, singurul om care nu doar a vorbit despre furtul miliardului, dar care real s-a apucat și a făcut - acesta va fi cel mai bun trofeu. Ei asta voi face. - Ce timp vă alocați pentru asta? Cât? Jumătate de an? Un an?- Care jumătate de an? Ce e cu dvs? La mine totul e pe zile, pe ore, pe săptămâni.

Toate acestea se întâmplau în timp ce mai multe acțiuni pretins frauduloase întreprinse de Veaceslav Platon și oamenii săi de încredere erau investigate în cadrul a 20 de dosare penale, aflate încă pe masa procurorilor sau pe rolul instanțelor de judecată. Jumătate din aceste dosare au fost pornite după 2016, când Platon se afla deja în arest preventiv, fiind acuzat de participare la furtul miliardului.

Cel mai vechi dosar penal care vizează interesele lui Veaceslav Platon datează încă din anul 2011. Cauza se referă la dobândirea ilicită de către „Energoalians”, asociată numelui lui Platon, a sumei de 31 de milioane de lei de la compania energetică RED NORD. Banii au fost pretinși în calitate de dobânzi de întârziere. Chiar dacă dosarul are mai bine de 11 ani de când a fost inițiat, acesta încă se află la faza incipientă a urmăririi penale.

Șefa interimară a Procuraturii Anticorupție dă asigurări că dosarele ce vizează Moldovagaz au fost reanimate și urmărirea penală va fi dusă la bun sfârșit.

ELENA CAZACOV, șefă interimară Procuratura Anticorupție: „Trebuie să ținem cont că sunt niște fapte care sunt vechi. Sigur că nu putem exclude și perioadele în care au început investigațiile, schimbările atât în țară, cât și în organul Procuraturii, însă la moment vă asigur că toate cauzele penale sunt în lucru, urmărirea penală se desfășoară”.

Fraude la Moldovagaz

În 2012, procurorii mai pornesc o cauză penală pentru sustragerea a peste 100 de milioane de lei de la Moldovagaz în favoarea unei companii afiliate lui Platon, „Ferra Management LLC”. Banii au fost pretinși în baza unei datorii fictive create în 2000. Dosarul a fost inițiat de Centrul Anticorupție în martie 2012. În 2015 a fost clasat și apoi reluat.

Moldovagaz a fost obligată să achite peste 100 de milioane de lei companiei din SUA, de instanțele de judecată din R. Moldova.  Presupusa datorie de 5,2 milioane de dolari ar fi aparținut companiei fiică a Moldovagaz - Completgaz, aflată în proces de insolvabilitate.

Creanțele companiei „Fera Management”, care inițial nici nu a figurat printre creditori  în cadrul procesului de insolvabilitate, au fost validate pe  23 februarie 2012 de magistratul Aureliu Colenco de la Curtea de Apel Economică, numit ulterior de presă „judecătorul lui Platon”. În prezent, acesta este avocatul lui Ilan Șor. Dosarul a ajuns la Colenco în condiții suspecte, după ce a fost recuzat magistratul care avea în procedură procesul de insolvabilitate.

Pe 1 martie 2012, la o săptămână după ce preluase dosarul, Colenco a dispus  încasarea a 5,2 milioane de dolari din contul Moldovagaz în beneficiul „Fera Management”.  În aceeași zi fiind emis și un titlu executoriu.

SINCRON AUDIO : AURELIU COLENCO, ex-judecător: „Eu în primul rând nu țin minte despre ce este vorba. Un proces de insolvabilitate era dosarul? - Da, era întreprinderea „Completgaz” cu un proces de insolvabilitate. - Dvs acum m-ați sunat cu un fel de învinuiri, eu vreau să vă spun că …în proces de insolvabilitate, pentru admiterea cărorva creanțe nu este necesar ani, luni și așa mai departe. Dacă era dosar de insolvabilitate, el poate să deruleze și într-o oră. - Dar vă amintiți de compania asta „Ferra Management” americană? - Eu nu îmi amintesc de așa companie. - Ați avut în procedură mai multe litigii legate de întreprinderi de zahăr care cumva aveau tangențe cu dl Platon. De asta presa anterior v-a numit judecătorul lui Platon. Cum comentați? - Eu vă preîntâmpin că dvs o să vă alegeți cu un dosar civil. - La dvs în procedură nu ajungeau cumva organizat dosarele care îl vizau pe Platon? - Eu nu cunosc aceste chestii. Eu vă spun. Mai bine dvs consultați legea”. 

Atunci „Moldovagaz” s-a plâns de ilegalități în acest dosar și a cerut ajutorul autorităților: „Moldovagaz” a depus cerere de recurs la Curtea Supremă de Justiţie asupra Încheierii Curţii de Apel Economică în vederea neadmiterii încasării forţate a sumelor băneşti de pe conturile sale. În acelaşi timp a anunţat şi a solicitat intervenţia de urgenţă a organelor puterii centrale de stat şi organelor de drept ale Republicii Moldova în vederea apărării securităţii energetice a statului”, scria Moldovagaz într-un comunicat de presă”.

Peste 3 ani s-a pus punct litigiului. Moldovagaz a executat decizia Curții de Apel Economice, după ce  procedura a fost strămutată la Comrat, către executorul judecătoresc Nicolai Cîlcic, unul dintre figuranții „Spălătoriei Rusești”. Executorul a prezentat ordinul incaso la Moldova Agroindbank, controlată atunci de Platon, care în aceeași zi l-a executat și a transferat 101,5 milioane lei, echivalentul a 5,2 milioane de dolari din contul Moldovagaz către „Ferra Management”, susțin procurorii.

UPDATE // După publicarea investigației, reprezentanții Moldova Agroindbank au dezmințit informațiile indicate în ordonanța procurorilor. Potrivit instituției bancare, ordinul incaso, prezentat de executorul judecătoresc Nicolae Cîlcic la 11 iunie 2015, nu a fost executat. A fost respins din motiv că nu respecta regulamentul Băncii Naționale. MAIB ne-a prezentat și documente confirmative în acest sens.

Compania americană „Fera Management” a mai fost implicată în scheme gestionate de Platon. Aceasta a deținut un pachet de acțiuni la Moldindconbank pe care în 2009 l-a cedat unei firme cu același nume din Ucraina. 

În acte, fondator al companiei ucrainene este Veaceslav Majeru, un apropiat al lui Platon, fost director al  companiei „Marr Sugar” care a controlat trei fabrici mari de zahăr din Moldova. Încă din 2003, Majeru a făcut parte din Consiliul Moldinconbank.

Mai multe acte ce țin de constituirea firmei „Fera Management” au fost găsite de procurori în timpul percheziţiilor efectuate în vara anului 2012 la oficiul lui  Platon de pe strada 31 August.

Pe parcursul anchetei, procurorii au stabilit că frauda de la Moldovagaz ar fi fost gestionată de Aliona Stașevskaia și Alexandru Balica, oameni de încredere ai lui Platon. De asemenea, în schemă ar fi participat și fostul director al Moldovagaz - Alexandr Gusev, dar și câteva persoane, care de iure apărau interesele Moldovagaz, iar de fapt au făcut jocul lui Platon. Astăzi, dosarul este aproape finalizat, urmând să fie înaintată învinuirea făptuitorilor.

ELENA CAZACOV, șefă interimară Procuratura Anticorupție: Eu cred că reeșind din insistența procurorilor și dorința de a duce până la capăt aceste cauze penale va fi și o finalitate. Mai mult ca atât, chiar recent a fost reluată o urmărire penală pe un caz pornit în 2010, care era suspendat și care are tangențe cu cauza penală ce vă referiți la „Moldovagaz”. Se fac investigații inclusiv și pe această cauză penală. Deci nu a fost soluție de clasare sau încetare. A fost suspendat că nu era persoana de a fi pusă sub învinuire.

Într-un studiu realizat în 2019 de experţii comunităţii „WatchDog” despre fraudele masive care au avut loc la „Moldovagaz”, s-a regăsit și un alt episod legat de numele controversatului businessman Veaceslav Platon.

SERGIU TOFILAT, expert în energetică Asociația WatchDog: „Noi am cercetat cu colegii prin care scheme a fost majorată artificial datoria la Moldovagaz. Și una din scheme ține de faptul că Moldovagaz a fost obligată printr-o hotărâre de judecată, în 2006, să livreze gaz pe datorie fabricii de sticlă „Cristal Flor”. În 2005 acea fabrică avea datorii la Moldinconbank la credite și Platon a decis să acapareze această fabrică. A intentat procedură de faliment și a numit un administrator. Asta era în 2005. În 2006, apare o hotărâre de judecată care obliga Moldovagaz să livreze gaz pe datorie fabricii de sticlă și acea hotărâre este ilegală, pentru că în Legea cu privire la energetică este scris foarte clar: dacă consumatorul nu și-a achitat factura, furnizorul de gaz îl deconectează. Fix așa se întâmplă cu fiecare din noi. Nu știu de ce, judecata a hotărât că lui Platon i se poate de dat gaz pe datorie. În rezultat, în perioada 2006-2008, Fabrica de Sticlă a consumat gaz de aproape 5 milioane de dolari, cu Moldovagaz nu s-a achitat. Acel gaz era folosit pentru producerea buteliilor de sticlă care erau vândute prin firmele lui Platon. Câteva firme erau înregistrate în Căușeni, pe strada Eminescu, unde e adresa de domiciliu a Mariei Uzun, mama lui Veaceslav Platon. Iată așa o coincidență. Azi dacă ne ducem la "Cristal Flor" în Florești, vedem că acolo sunt ruine și buruine. Moldovagaz nu are nicio șansă să recupereze banii. În anul 2009, ofițerii CNA au făcut un act de inspecție și au constatat toate aceste fraude. Noi cunoaștem de fraudele astea anume din acest act de inspecție. Și întrebarea care pe noi ne preocupă este de ce nici CNA-ul, nici Procuratura până în ziua de azi nu au întreprins măsuri, nu au înaintat învinuiri lui Platon și acest dosar nu se știe care e situația lui.

Card fals pentru judecătoarea CSJ

În 2013, acțiunile lui Platon și oamenilor săi ajung obiect al altor 3 dosare penale. Este vorba despre sustragerea a 12 milioane de lei de la fabrica „Glodeni Zahar”, fabricarea ilegală a unui card fals pe numele unei judecătoare de la CSJ cu scopul de a o denigra și compromite. Iar cel de-al treilea dosar viza schema de atac raider asupra Moldova Agroindbank, care ar fi fost pusă în aplicare de Platon.

De 3 ani, pe masa judecătorilor se prăfuiește un dosar penal în care Veaceslav Platon este învinuit de  „fabricarea și punerea în circulaţie a cardurilor false”. În acest dosar au fost programate 20 de ședințe, dar toate au fost amânate, în majoritatea cazurilor la solicitarea avocaților lui Platon.  În octombrie 2019, pe când se afla în penitenciar, Platon a refuzat să fie escortat la Judecătorie pentru a participa la o ședință pe acest dosar.

Cauza penală a fost pornită de Centrul Anticorupție încă în primăvara anului 2013 pe faptul spălării banilor în proporţii deosebit de mari. Oamenii legii anchetau modul în care judecătoarea Curții Supreme de Justiție, Svetlana Novac, ar fi ridicat 3,6 milioane de lei de la Moldinconbank, folosind un card deschis la o bancă din Letonia.

Pe parcursul anchetei, procurorii au stabilit că semnătura judecătoarei și actele folosite la obținerea cardului din Letonia pe numele Svetlanei Novac au fost falsificate. Nici la filiala Moldinconbank de unde au fost extrase într-o singură zi, prin mai multe operațiuni, 297 de mii de dolari, magistrata nu a fost niciodată.

Din perioada anilor 2008 am examinat, atât în calitate de raportor cât şi membru al Completului de judecată al Colegiului Civil, Comercial şi de Contencios administrativ al Curţii Supreme de Justiţie cauze civile în care existau tangenţe fie cu cetățeanul Platon Veaceslav, fie companii care îi aparţin. Luînd în consideraţie că până la moment în toate pricinile examinate de mine, Platon nu a avut câştig de cauză, deschiderea cardului bancar pe numele meu în Letonia şi ridicarea numerarului de pe acest card din „Moldindcombank”  sub numele meu, constituie acţiuni de intimidare, pentru emiterea unei decizii favorabile acestuia şi favorizarea lui pentru cauzele care vor parveni spre examinare şi în viitor. Asemenea mijloace financiare nu am primit niciodată şi în filiala centrală a ,,Moldindcombank” nu am fost niciodată” a declarat judecătoarea Svetlana Novac în 2013, când a fost audiată de procurori.

După ce au fost clarificate aceste circumstanțe, magistrata a fost recunoscută de procurori ca parte vătămată în dosarul inițiat de Centrul Anticorupție pentru spălare de bani. După 6 ani de anchetă, abia în iunie 2019, din dosar a fost disjunsă o cauză penală separată în care Veaceslav Platon este învinuit de „fabricarea și punerea în circulaţie a cardurilor false”. Astăzi, dosarul se mai află pe rol în primă instanță, ședințele de judecată fiind amânate pe bandă rulantă.

ELENA CAZACOV: Ceea ce ține de judecătorul și falsul de carduri, chiar astăzi a fost amânată pe unele motive iarăși invocate de partea apărării, inclusiv și înaintarea deja a două cereri de recuzare față de instanța de judecată.  Practic pe fiecare cauză penală ce ține de învinuirea domnului Platon sunt invocate diferite cereri, inclusiv de recuzare a judecătorilor, care incontestabil duc la tergiversare. De către instanță se încearcă a fi fixate mai multe ședințe, câte 10 ședințe pentru ca să fie lucrative, însă din aceste motive ele se extintind în timp.

La solicitarea Cutiei Negre, Procuratura Anticorupție a precizat că încă două persoane au statut de învinuit în „dosarul cardului fals al judecătoarea Novac”. Învinuiții sunt anunțați în căutare și până va fi identificat locul aflării acestora,  urmărirea penală a fost suspendată.

Una dintre persoane este Marina Marohina, verișoara lui Veaceslav Platon. Aceasta lucra în Secția operațiuni bancare la Moldinconbank, când a avut loc tentativa de discreditare a judecătoarei. Potrivit procurorilor, anume  Marohina ar fi perfectat cardul bancar fals pe numele Svetlanei Novac și a transferat pe el 300 de mii de euro din contul unei firme afiliate lui Platon. Apoi, tot ea a perfectat facturile bancare ce atestau că Svetlana Novac a extras 290 de mii de dolari la Moldinconbank.

În octombrie 2020, Marohina a fost reținută pe Aeroportul Internațional Chișinău, fiind anunțată în căutare și escortată la Procuratura Anticorupție. După ce i-a fost înaintată învinuirea, a fost eliberată cu interdicția de a părăsi țara. Peste o lună, aceasta a reușit să fugă la Londra, folosind un pașaport bulgar.

Anterior, într-o emisiune televizată, procurorul general suspendat Alexandr Stoianoglo nu a putut să explice cum a scăpat Marohina.

ALEXANDR STOIANOGLO, procuror general suspendat (20.07.2021): „Este adevărat că doamna Marohina a fost pusă sub învinuire. Pe parcursul ultimilor ani ea nu a fost aici. Noi am avut nevoie de audierea ei, de aceea noi am avut niște înțelegeri neoficiale, după care ea a venit în țară. A fost audiată. În privința ei a fost adoptată decizia de a nu părăsi țara, dar cu regret ea a părăsit țara. A fost din nou anunțată în căutare . Ca de obicei, oamenii ăștia pleacă prin segmentul transnistrean și așa părăsesc țara”.

Atac raider la Moldova Agroidbank

Abia în noiembrie 2021, după ce fugise din R. Moldova, Veaceslav Platon a fost pus sub învinuire și a primit mandat de arest în contumacie într-un alt dosar penal inițiat încă în aprilie 2013. Este învinuit de escrocherie și spălarea banilor în proporții deosebit de mari pentru o schemă prin care a ajuns să controleze Moldova Agroindbank.

Schema a presupus deposedarea de active a 75 de acționari ai băncii. În același dosar, alte patru persoane au fost judecate încă în anul 2018, iar în sentințe se puncta că Platon a fost organizatorul și beneficiarul schemei.

Procurorii au stabilit că Veaceslav Platon a cumpărat în 2011 de la Stela Pahomi, cea care ar fi ajuns mai târziu un om-cheie în mai multe escrocherii puse la cale de Platon, societatea pe acțiuni „Registru-Corect”. Platon a convins-o pe Pahomi să îi vândă registrul după ce i-a comunicat că intenţionează să facă o serie de investiţii în domeniul companiilor de asigurare şi bancare, făcându-i în acest sens oferta de a fi una din persoanele din echipa lui. Pahomi a acceptat și a vândut compania cu 100 de mii de lei. 

După această tranzacție, Stela Pahomi a fost promovată în mai multe funcţii de conducere în cadrul companiilor de asigurări și băncilor controlate de Veaceslav Platon. Este important să menționăm că atât tranzacțiile din 2010 când Pahomi a cumpărat societatea pe acțiuni „Registru-Corect”, cât și vânzarea acesteia lui Platon au fost ținute în mare secret până în anul 2013. În acte, în continuare o parte din acțiuni erau înregistrate pe numele fostului proprietar.

Societatea pe acțiuni „Registru-Corect” a reprezentat de fapt cheia de acces a lui Platon în lista de acționari ai „Moldova-Agroindbank”. Firma deținea toate informațiile despre acţionarii băncii și era responsabilă de toate tranzacţiile cu acţiunile instituției bancare. Acum, Platon putea deconecta semnalul de alertă care s-ar fi declanșat în momentul atacului raider.

La scurt timp, având acces la întreaga listă de acționari ai MAIB, la indicația lui Platon, au fost selectate 73 de întreprinderi care nu activau de mai mulți ani, dar aveau acțiuni la bancă, în mare parte foste colhozuri și cooperative agricole și două persoane fizice care primiseră moștenire acțiuni la MAIB. În două săptămâni, în februarie 2013, toți acești acționari au fost deposedați de active. 

Din numele acționarilor au fost falsificate procuri pe numele unor persoane inexistente, care au transmis acțiunile către două companii din Marea Britanie și Scoția, create cu o săptămână înainte de tranzacțiile de la MAIB. Firmele nerezidente au fost reprezentate de cetățeni ucraineni, interpușii lui Platon.

Procurorii au stabilit legături între ucrainenii implicați în tranzacții. „Krasutskyi Artiom, în anul 2013, pentru prima dată a părăsit teritoriul Ucrainei, fiind însoţit de cetățeanul Hrankivskyi Vitalii. Ambii au intrat pe teritoriul R. Moldova într-un autocar de model Volvo, constatându-se activitatea aceastora în comun. Totodată, la 14 martie 2013, au autentificat împreună, la notarul public Ucrainean Natalia, documentele privind companiile „E-Rich Limited” şi „AMG Invest Limited”, dovadă servind înscrierile din Registrul actelor notariale.  Iar la 16 martie, împreună, au părăsit teritoriul R. Moldova în trenul Chişinău-Moskova”, se spune în decizia Curții Supreme de Justiție, emisă în noiembrie 2020, în care este inculpată Stela Pahomi.

Peste o săptămână, acțiunile au fost vândute prin intermediul Bursei de Valori a Moldovei către alte două firme offshore al căror beneficiar era Platon, în acte figurând la fel cetățeni ucraineni. De asemenea, s-a constatat că banii folosiți la bursă pentru cumpărarea acțiunilor MAIB au provenit din „spălătoria rusească”, traversând prin conturile executorului judecătoresc Svetlana Mocan deținute la Moldinconbank.

Procurorii au stabilit că cele două companii offshore implicate în tranzacții au fost asistate la Chișinău de verișoara lui Platon, Marina Marohina. 

 „Marohina a prezentat la biroul de traducere certificatul de înfiinţare a societăţii  „Ostryn Business Limited” şi actul de desemnare a directorului acestei companii. Tot Marohina a prezentat pentru traducere la același birou certificatul de înregistrare a comerciantului „Dilnoro Group”, precum şi asigura aplicarea ştampilei acestei companii şi a semnăturii directorului acesteia”, citat din proiectul ordonanței de învinuire a lui Platon, pregătit de procurori încă în aqnul 2017.

După un plan bine gândit, gruparea lui Platon a încercat să ascundă infracțiunea. A racolat un polițist care avea misiunea să realizeze o percheziție la sediul „Registru-Corect” și să ridice toate actele ce vizează tranzacțiile cu acțiunile MAIB.

În cadrul urmăririi penale a fost stabilită cu certitudine legătura între Platon Veaceslav şi Popînin Octavian, ultimul fiind încadrat în grupul condus de Aliona Staşevskaia la solicitarea lui Platon. Popînin a fost remunerat neoficial, pe parcursul anilor 2013-2016, lunar, cu suma de 1000 euro, fapt confirmat prin audierea persoanelor, precum şi prin cercetarea documentelor ridicate de la Veaceslav Platon”, descriu procurorii în același proiect de ordonanță.

Această ordonanță se pregătea în 2017, dar a rămas doar pe hârtie. Lui Platon nu i-a fost înaintată atunci învinuirea. Pe de altă parte, în aprilie 2018, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a emis o decizie în dosarul ce viza furtul de acțiuni de la MAIB. Patru persoane învinuite, printre care și Stela Pahomi au scăpat de închisoare. Pahomi a fost achitată și eliberată din arest.

Avocatul celor două surori care fusese deposedate de acțiuni este convins că s-au făcut presiuni mari în acest dosar, atât la Procuratură, cât și în judecată.

MIHAIL GORINCIOI, avocat:Cele mai mari probleme și neplăceri au fost din start când doi procurori lucrau împotriva noastră și favorizau persoanele care erau bănuite. Eu eram frapat de ce spunea procurorul. Eu sunt avocat de 24 de ani. Așa obrăznicie eu nu am mai întâlnit. Doamna la prima instanță parcă era cu avocații ca și cu frații ei la o cafea: pe al tău îl scutesc, pe al tău îl eliberez. Făcea niște lucruri. Eu deja știam, pentru că avocatul care o reprezenta pe Pahomi e o persoană  foarte apropiată a lui Damir și Plahotniuc, deci știam  că dosarul acesta noi o să-l pierdem. Au fost influențe o sută de procente. Și doamna din primă instanță a dat o sentință de râsul găinilor. I-a achitat.

Am contestat la Curtea de Apel. Acolo a fost iar un show total. Acolo a fost o judecătoare foarte inteligentă, corectă - Balmoș, pot să-mi permit să spun și familia. Avea dosarul. Peste o lună jumate au adus-o la condiția de stres că a fost nevoită să plece. -Credeți că a fost determinată să plece? - A fost chemată, știu și de cine din conducere …A fost impusă pentru acest dosar să plece. Ea categoric refuza, pentru că aici e condamnare 100 de procente. …I-a dat dosarul știți cui? Prim-vicepreședintelui, domnul Ulianovschi, feciorul căruia era ministru de Externe la puterea lui Plahotniuc. Nu am ce să mai.

 Dar cum s-a comportat în acest dosar m-a șocat și mai tare. Încă mai tare decât în prima instanță. El la a doua ședință când ne-a chemat și ne-a spus: stimaților, noi eram vreo 6 avocați și era greu să ne aduni pe toți, pentru mine e o problemă să vă strâng pe toți 6, dar dacă vă strâng, în 25 de minute dosarul ăsta e…. Așa și a fost. Eu m-am uitat la ceas Curtea de Apel a examinat apelul, uitați-vă această sentință de 320 de foi el în 31 de minute. Noi am venit toți, ne-a strâns că era comanda dată și i-a achitat. Dar cel mai important. A lăsat în vigoare aceasta și sechestru pe 8 milioane, autoturism de lux și apartament în centrul orașului a fost ridicat. Și peste 4 zile Stela Pahomi s-a dus și a ridicat toți banii și noi am rămas toți cu buza umflată și celelalte părți vătămate care mai sunt pe dosare civile”.

Avocatul a reușit între timp să întoarcă tot pachetul de acțiuni furat de gruparea lui Platon de la clientele sale și să încaseze toate dividendele plătite de Moldova Agroindbank începând cu anul 2013. 

În noiembrie 2020, Curtea Supremă de Justiție  a trimis dosarul la rejudecare la Curtea de Apel Chișinău, într-un alt c omplet de judecată. Între timp, Stela Pahomi, dar și alți figuranți din dosar, au fugit din R. Moldova.

Pahomi pare să fi fost o piesă importantă pentru Veaceslav Platon. Mai multe înregistrări audio ale discuțiilor dintre Platon și Serghei Iaralov, cardinalul gri al lui Vlad Plahotniuc, ajunse în posesia Cutiei Negre, arată că Platon își făcea mari griji pentru Stela Pahomi, atunci când aceasta se afla în arest și îi solicita lui Iaralov ajutor pentru a o scoate la libertate.

Discuție telefonică între Veaceslav PLATON și Serghei IARALOV:

V.P - Sergiu, el a promis față de tine că nu o va atinge, că nu luptă cu femeile. Mereu spune că se ține de cuvânt, că este corect și tot așa mai departe. Luptă el cu mine, bine, fără probleme. De ce să o atingă pe ea? Dacă vrea ca ea să nu intre în toate situațiile cu Agro, că să nu-l încurce, să spună că o lasă să plece, doar să nu se implice în această situație. Cred că ne putem înțelege și vom îndeplini întocmai. Vrea ca ea să plece din țară, haideți să ne înțelegem să plece din țară.

S.I. - Bine. Eu voi transmite tot.
V.P. - Mie cel mai mult nu-mi place când cineva suferă din cauza mea. 
S.I. - Da, dacă este război, e războiul vostru. Na*uia Stela aici? :)
V.P.- Dacă sunt careva condiționalități pentru eliberarea ei, spuneți. Dacă ea încurcă, spuneți că ea încurcă și să se ducă naibii de aici. Principalul meu scop e să scot fetița.
S.I. - Aha

V.P. - Vreau să ne concentrăm pe asta. Eu nu cred că el are careva pretenții serioase în privința ei.

Deși încă din 2018 se afirma în instanțele de judecată că Platon a fost organizatorul și beneficiarul schemei de la MAIB, abia  în noiembrie 2021  a ajuns să fie învinuit oficial  în acest dosar, fiind emis pe numele său un  mandat de arest în contumacie.

ELENA CAZACOV:La moment în privința dumnealui există deja suficiente probe pentru finalizarea urmăririi penale. Problema la moment este de domeniul legislativ, avînd în vedere faptul că dumnealui se ascunde de organul de urmărire penală. Asta împiedică expedierea dosarului în instanța de judecată. Odată ce vor surveni modificările legislative care se presupun, ceea ce va permite expedierea cauzei penale în instanța de judecată în lipsa persoanelor care se ascund de organele de urmărire penală, incontestabil cauza respectivă va fi diferită justiției”.

Capcana întinsă de Platon fostului președinte MAIB

Reporterul Cutiei Negre a reușit să discute și cu fostul președinte al Moldova Agroindbank, Grigore Furtună, care a fost la un pas să devină una dintre victimele grupării lui Platon, care încerca să-l deposedeze de pachetul de acțiuni de trei procente și jumătate pe care îl deține la MAIB. Acest caz a rămas neelucidat de către procurori.

În 2013, fostul bancher a fost chemat la Inspectoratul Fiscal, fiind  bănuit de evaziune fiscală de zeci de milioane de lei.

GRIGORE FURTUNĂ, acționar MAIB: „Dl Furtună, de ce ascundeți de la stat și de noi faptul că ați obținut un venit de 20 de milioane de dolari în afara țării? Fiindcă nu l-am obținut. Dar iată noi avem documente că dvs ați obținut. Îi scris că eu aș fi primit printr-o bancă din Kiev, prin altă bancă din Kiev, pe un cont bancar într-o bancă din China - 20 de milioane de dolari. Că eu aș fi emis o garanție și în temeiul acelei garanții a fost întreprinsă o afacere, care s-a soldat cu rezultatul scontat și pe contul meu bancar în China au apărut 20 de milioane de dolari. Eu le spun că asta e comandă și vă spun și care e scopul acestei comenzi, dacă voi nu știți - pachetul meu de acțiuni la MAIB. Fiind vândut la bursă, acoperă cele 52 milioane de lei”.

Bărbatul a comandat o expertiză juridică independentă care a demonstrat că actele au fost falsificate și nici nu a fost în afara țării, cu atât mai mult în China, pentru a-și deschide un cont bancar. După o luptă grea cu FISC-ul și Procuratura, a reușit să scape de dosarul penal inițiat pentru evaziune fiscală.  

GRIGORE FURTUNĂ, acționar MAIB: „Cum a nimerit semnătura mea pe contractul cela? - Ați găsit răspunsul? - Am găsit. Asta registratorul independent către vreme ceea deja se afla sub controlul grupului Platon. - La „Registru Corect ” vă referiți? - Da, doamna ceea Pahomi. Ea controla. Acolo semnăturile mele sunt”.

Victor Furtună s-a convins că Platon a stat în spatele schemei și atunci când a văzut în tranzacțiile fictive numele companiei „Seabon Limited”, implicată și în Laundromat, despre care procurorii spun că era gestionată de Platon.

GRIGORE FURTUNĂ, acționar MAIB:Când am căutat eu răspunsurile, documentele celea, acolo mi s-a nimerit o companie „Seabon Limited” din Marea Britanie. Iată asta a fost. „Seabon” ne-a legat. Prin același „Seabon” s-au făcut alte mașinării, cu spălarea ceea - Laundromatul. Așa am ajuns că e Platon. - Compania asta era una dintre cele implicate? - Era cheie. Pretenția mi-a fost înaintată de „Seabon”.

Fraude la fabrici de zahăr

În aprilie 2014, Veaceslav Platon a fost pus sub învinuire într-un dosar penal ce vizează delapidări în proporții deosebit de mari la fabrica „Glodeni-Zahăr”, fiind chiar anunțat în căutare de către procurori. Dosarul era inițiat din 2013. Presa a scris anterior că Platon a avut interese mari pe piața de zahăr din R. Moldova, acaparând pachete de acțiuni la diferite întreprinderi:  Cupcini-Cristal, „Glodeni Zahăr”, Combinatul de zahăr din Alexandreni și Fabrica de zahăr din Făleşti.

Schema de la „Glodeni Zahăr” a fost desfășurată în anul 2010. Fabrica, care se afla în proces de insolvabilitate, s-a angajat să-i vândă 1800 de tone de zahăr SRL-ului ,,Viktomax Sistem” la un preț de 24,8 milioane de lei. Agentul economic a plătit și un avans de peste 6 milioane de lei. 

În contractul de vânzare-cumpărare a fost inclus un punct care stipula că în cazul în care vânzătorul nu-și onorează obligațiunile în 30 de zile, va plăti o sumă dublă față de avansul pe care l-a primit. 

Marfa nu a fost livrată, iar Fabrica de Zahăr a fost obligată, prin judecată, să achite penalitatea de 12,4 milioane de lei prevăzută în contract. Ordonanța a fost executată rapid, firma lui Platon primind în loc de bani 780 de tone de zahăr. Deși ordonanţa judecătorească a fost ulterior anulată, zahărul nu a mai fost restituit de compania „Viktomax Sistem”, astfel fabrica fiind prejudiciată cu 12,4 milioane de lei. 

 Platon Veaceslav a dirijat încheierea contractului de vânzare-cumpărare la data de 23 martie 2010  dintre Sliusarenco Oleg în calitate de adjunct al administratorului procesului de insolvabilitate al SA ,,Glodeni Zahăr” şi ,,Viktomax Sistem” SRL, fiind o societate comercială gestionată de acelaşi grup criminal organizat. Tot Platon Veaceslav i-a indicat lui Oleg Sliusarenco de a nu executa contractul de vânzare-cumpărare încheiat cu ,,Viktomax Sistem” în vederea aplicării  clauzei contractuale cu privire la achitarea unei penalităţi. Tot Platon Veaceslav a organizat ca ,,Viktomax Sistem” să se adreseze în instanţa de judecată în scopul obţinerii sumei de 12,4 milioane de lei de la „Glodeni Zahăr”, afirmă procurorii într-o ordonanță de învinuire a lui Platon, emisă cu 8 ani în urmă, care a ajuns în posesia Cutiei Negre.

„Viktomax Sistem” a fost înregistrată cu un an mai devreme de tranzacția cu „Glodeni Zahăr”. Pe hârtie, fondator al firmei este un oarecare Viktor Koruts. Numele acestuia figurează și în dosarul Laudromat. Koruts a reprezentat în 2011, prin procură, o firmă offshore și a depus la Judecătoria Comrat o cerere pentru încasarea unei datorii de  500 de milioane de dolari.  

„Vitomax Sistem” și-a avut oficiul pe strada Meșterul Manole 12, unde au fost înregistrate mai multe companii asociate cu numele lui Platon. Clădirea aparține uzinei Alimentarmaș, care a fost administrată de Iurii Kontievschi, fostul cumnat al lui Platon.

Procurorii au stabilit în cadrul anchetei că schema de la Fabrica de Zahăr din Glodeni ar fi fost coordonată de omul lui Platon, aceeași Aliona Stașevskaia.

Dosarul ce vizează delapidările de la Fabrica de Zahăr din Glodeni se află de 9 ani la faza de urmărire penală, fiind inițiat în septembrie 2013.

ELENA CAZACOV: „Practic la moment acțiunile de urmărire penală au fost finalizate. Însă având în vedere că procurorul în exercitarea căruia se află această cauză penală a fost suprasolicitată cu alte cauze penale de rezonanță și unde au fost persoane cu măsuri preventive, fiind prioritizate activitățile, s-a axat pe acele cauze penale. Cred că în timpul apropiat, pe această cauză penală, după survenirea modificărilor legislative de care am menționat va fi posibilă transmiterea în instanța de judecată inclusiv și acestei cauze penale”.

În 2014, Platon fusese anunțat în căutare pe acest dosar, iar în 2016, când a fost extrădat în R. Moldova din Ucraina, procurora Adriana Bețișor a dispus sistarea investigaţiilor de căutare a  învinuitului.

În 2020, cu câteva luni înainte de eliberarea lui Platon din închisoare, au fost  revocate măsurile preventive pentru mai multe persoane date în urmărire generală în dosarul Fabricii de Zahăr din Glodeni. Este vorba despre Vitalie Mihailov, Alexandru Balica, Aliona Stașevscaia și Oleg Sliusarenco.

ELENA CAZACOV: „Ca să fie clar. Ceea ce ține de Fabrica Glodeni, persoanele la moment sunt puse sub învinuire. În privința celora au fost doar revocate măsurile preventive. Nu la cererea procurorilor. Instanța de judecată a schimbat măsurile preventive în privința acelora”.

Totuși, acesta nu este unicul dosar pornit de procurori în privința lui Platon pe fraude ce vizează fabricile de zahăr. În 2001, Procuratura municipiului Chișinău a avut un dosar pe cazul dispariției a 3 mii de tone de zahăr, în valoare de 14 milioane de lei, de la un depozit al firmei „Balcombe”, controlată de oameni apropiați lui Platon, inclusiv fostul său cumnat Iurie Kontievski. Atunci, Veaceslav Platon chiar a stat în arest câteva luni, dar la scurt timp dosarul a fost încetat.

Procurorul șef al municipiului Chișinău din acea perioadă, Ivan Diacov, își amintește bine cazul.

IVAN DIACOV, fost procuror-șef mun. Chișinău:S-a depistat că la o bâtrânică din Tighina, au venit facturi pe 6 vagoane de zahăr. Cineva a folosit pașapoartele bătrânii pe ascuns, sau cum acolo s-a făcut. Bătrâna a spus că eu nu am nicio treabă la zahărul ăsta. Au derulat niște controale operative și a ieșit că Veceslav e stăpânul. Ce vreau să vă spun? Atunci ne-a șmecherit și pe noi. El a stat în arest în jur de 3 luni, până am stabilit de unde au venit vagoanele, cum s-au încărcat, cui aparține zahărul. Voi înțelegeți că vagoanele asta nu este o torbă. Vagoanele s-au descărcat la Ghidighici, la bazele celea. Dar faptu-i fapt. Au spart un perete prin spate și s-a furat tot zahărul. A fost organizat. - Adică au organizat furtul zahărului în timp ce Platon stătea în arest? - Da, au organizat foarte talentat și noi am rămas fără obiectul furtului. Ni s-au rupt toate ațele și dosarul s-a clasat”.

Peste ani de la acele evenimente, Ivan Diacov s-a întâlnit cu Platon, care lucra deja la Moldinconbank. Ultimul i-a amintit de arest.

IVAN DIACOV:El atunci mi-a spus o frază. Ivan Gheorghevici, am ajuns la concluzia că toți oamenii care încep afaceri, trebuie să treacă prin pușcărie, măcar 3-5 zile fiecare trebuie să stea acolo. A făcut  o pauză și zice: Dar 3 luni e mult. Platon pe parcursul anilor tot timpul ne depășea. Am în vedere nu pe mine, dar justiția, organele de drept. El tot timpul a mers cu un pas înainte.

Învinuit în „Laundromat” după ce a fugit la Londra

Recent, Veaceslav Platon a fost pus sub acuzare și în dosarul „Laundromat”. Pe 18 aprilie, magistrații au dispus arestul  acestuia în contumacie, iar procurorii au inițiat investigațiile în vederea căutării învinuitului care a fugit la Londra. 

Pentru ca să ajungă să îl pună pe Platon sub acuzare pe acest dosar, procurorilor le-au trebuit tocmai 8 ani! Perioadă în care au dat vina pe comisii rogatorii, lipsă de probe, teorii juridice despre lipsa infracțiunii predicat, adică proveniența ilicită a banilor trecuți prin spălătorie.

Probe despre implicarea lui Platon în Spălătoria Rusească, procurorii anticorupție au obținut încă în 2012, în plină desfășurare a schemei de spălare de bani. Potrivit procesului verbal al perchezițiilor efectuate la sediul lui Platon de pe str. 31 August, în birou și safeuri au fost descoperite mai multe acte de constituire și ștampile ale firmelor off-shore prin care avea loc Laundromatul. 

În 2016, în cadrul acestui dosar penal au fost reținuți 3 executori judecătorești și 16 magistrați. O parte dintre ei au fost deja condamnați de prima instanță pentru pronunțarea cu bună știință a unei încheieri contrare legii. 

Judecătorii implicați în Laundromat urmau să fie judecați și pentru complicitate la spălare de bani, dar în toamna anului 2020 procurorii anticorupție au decis să îi scoată de sub învinuire pe acest capăt de acuzare. Informația a fost tăinuită un timp de Procuratură.

În 2017, procurorii moldoveni au pus-o sub învinuire pentru implicare în Laundromat pe Elena Platon, sora lui Veaceslav Platon și au anunțat-o în căutare. Un an în urmă, aceasta a fost condamnată în Federația Rusă, la 10 ani de închisoare, tot în dosarul Laundromat. Femeia a fost șefa Departamentului Trezorerie la „Moldindconbank” și gestiona în totalitate numerarul în lei şi valută la bancă. Astfel, Elena Platon a asigurat tranzitarea banilor prin R. Moldova spre offshoruri

Câțiva ani în urmă, autoritățile ruse l-au anunțat în căutare, pentru arest și pe Veaceslav Platon, pentru organizarea grupului criminal responsabil de Laundromat. Dar în Republica Moldova, controversatul om de afaceri a fost pus sub acuzare abia două luni în urmă. În iarna anului 2020, fostul procuror general Alexandr Stoianoglo afirma că împotriva lui Platon nu există probe în acest dosar.

Alexandr Stoianoglo, procuror general suspendat: „Noi avem răspuns oficial de la organele de drept din Federația Rusă, unde la întrebarea: „prezentați-ne proveniența banilor”, noi am primit răspuns că nu poate fi demonstrată ilegalitatea provenienței banilor. Platon nu are în dosarul Loundromat niciun statut, pe acest dosar nici măcar nu a fost interogat. Vă asigur, dacă Platon era, intuitiv cred că el a participat în asta, dar dacă în privința lui aveau să fie dovezi, vă asigur că demult avea să fie judecat”.

Șefa interimară a Procuraturii Anticorupție susține că procurorii au primit mai multe informații din Federația Rusă, iar noile probe au făcut posibilă înaintarea învinuirii lui Platon.

ELENA CAZACOV: Au fost acumulate probe noi care au dat posibilitate inclusiv și la anularea unor soluții în privința unor persoane care anterior au fost și scoase de sub urmărire penală. Și la momentul obținerii acestor probe au fost anulate soluțiile respective și reluată investigațiile și în privința celorlalte persoane. Una din probe care a dat temei la reluarea unor acțiuni de urmărire penală în privința unor persoane au fost anume răspunsuri la comisii rogatorii parvenite din partea Federației Ruse. Anterior nu erau la noi răspunsuri. Erau înaintate cereri de comisii rogatorii. În momentul în care au parvenit aceste răspunsuri au fost posibile acțiunile care au fost făcute. Sperăm mult ca în timpul apropiat în cazul în care parvin și răspunsurile la comisiile rogatorii, având în vedere că au fost încheiate gituri cu alte state, obținem cât mai multe probe pentru dovedirea vinovăției incontestabile a numitului ca această cauză penală, chiar și în lipsa lui să fie expediată în instanța de judecată”.

Alte câteva dosare penale care se mai află în lucru pe mesele procurorilor se referă la ilegalități comise pe piața de asigurări, prin prejudicierea biroului Național al Asiguratorilor Auto și a companiilor de asigurări ASITO și Moldasig. Patru dintre aceste dosare descriu aceeași schemă - companii apropiate lui Platon care luau credite considerabile de la bancă, cu poliță de asigurare de la ASITO sau Moldasig, nu întorceau creditele, astfel încât companiile de asigurări se vedeau nevoite să o facă în locul firmelor.

Nu s-au plătit taxe la stat de 4 milioane de lei

Într-o altă cauză penală inițiată în 2016, Platon este învinuit de escrocherie care a dus la prejudicierea bugetului de stat cu peste 4 milioane de lei. În timp ce dosarul stă blocat de ani buni la faza de urmărire penală, iar Platon se află la libertate, o fostă angajată a Moldinconbank, Olga Pungă, a fost condamnată pe același caz încă în 2018 la 8 ani și 6 luni de închisoare. Cauza penală în privința femeii a fost disjunsă din dosarul de bază și remisă rapid în judecată.

Din sentința dictată de CSJ aflăm că  Veaceslav Platon era beneficiarul companiei „Legaltriumf”, contractată  de Moldinconbank pentru  a se ocupa de recuperarea datoriilor pe credite problematice. Reprezentanții firmei prezentau în instanțele de judecată ordine de plată falsificate care arătau că a fost achitată taxa de stat pentru acțiunile civile intentate de Moldinconbank. În realitate, plăţile obligatorii la bugetul de stat nu erau făcute, iar banii se păstrau pe conturile băncii și puteau fi folosiți de membrii grupării lui Platon.

Oamenii legii au identificat 235 de ordine de plată false, care au adus prejudicii statului în sumă de 4 milioane de lei. Potrivit învinuirii, fosta angajată Moldincombank, a fost cea care executa indicațiile lui Platon și aplica ştampila falsă a băncii  pe ordinele de plată. Pungă neagă acest lucru și susține că dosarul i-a fost fabricat, pentru a o determina să facă declarații împotriva lui Platon.

In 2020, la scurt timp după ce Platon a fost eliberat din închisoare, a ieșit la liberatate și Olga Pungă. Dosarul ei va fi revizuit tot la solicitarea procurorului general Alexandr Stoianoglo. Pe 25 iunie 2020, Judecătoria Hâncești a dispus ca Pungă să fie eliberată din penitenciarul de la Rusca.

Evaziune fiscală de 17 milioane de lei

Din septembrie 2016, Platon este cercetat penal și pentru evaziune fiscală în proporții deosebit de mari. Dosarul a fost inițiat de Procuratura Anticorupție în urma unui denunț făcut de Inspectoratul Fiscal. La solicitarea Cutiei Negre, procurorii au precizat că Platon nu a plătit statului impozite de peste 17 milioane de lei în rezultatul unor tranzacții de donație. La 5 ani distanță și acest dosar stă blocat la faza de urmărire penală.

ELENA CAZACOV: Da, este așa un dosar, dar el la data de 28 decembrie 2021 a fost expediat conform competenței la PCCOCS. - De ce a preluat dosarul? - Fiindcă ei aveau încă o cauză penală tangențial cu aceasta. Și mai mult de atât, este de competența lor să investigheze astfel de infracțiuni”.

Dosare suspendate și complici eliberați din arest

Anul 2020 a fost unul deosebit de bun pentru Veaceslav Platon și echipa sa. Platon și mai mulți membri ai echipei sale, condamnați sau arestați anterior pe dosare care aveau legătură cu controversatul businessman, au fost eliberați din detenție, la demersul procurorilor. 

Am amintit mai sus despre câțiva dintre ei. Judecătorii din Laundromat au scăpat de acuzarea privind complicitate la spălare de bani. Iar urmărirea penală pe două dosare care îl vizau pe Veaceslav Platon a fost suspendată de procurori.

Unul dintre aceste dosare este cel de corupere a deputaților. Cauza penală a fost pornită încă în 2014, dar controversatul afacerist așa și nu a fost pus sub învinuire în acest dosar. Iar complicele său, Vitalie Burlacu, zis Vitas, a fost eliberat din închisoare la 11 iunie, cu patru zile înainte de eliberarea lui Platon. Atunci, Curtea de Apel Chișinău a decis încetarea cauzei penale împotriva lui Burlacu, pe motiv că au fost încălcate mai multe norme de procedură în perioada investigării cazului.

Pe 22 septembrie 2020, Procuratura Anticorupție a decis în general să suspende urmărirea penală pe acest dosar întru neadmiterea încălcării termenului rezonabil.

Tot în septembrie 2020, Procuratura Anticorupție a decis să claseze un dosar de delapidare a 22,4 milioane de lei din contul companiei de asigurări „Alliance Insurance Group”, prin crearea unor tranzacții fictive la procurarea unui teren din parcul Valea Trandafirilor din Chișinău. Și în acest caz, urmele duceau spre Veaceslav Platon.

Platon nu planifică să se întoarcă în R. Moldova: „Eu nu sunt idiot”

Contactat de CUTIA NEAGRĂ pentru a comenta cele peste 20 de dosare instrumentate de Procuratură, dar și acuzațiile care i se aduc, Veaceslav Platon a declarat:

„- În timpul lui Voronin erau 48. De ce le-au redus, eu nu știu. Erau 48, dar învinuirea mi-a fost înaintată doar pe 4-5 dosare. De ce spuneți că sunt doar 22 și unde s-au pierdut restul 26 nu știu. Să caute că mai sunt, nu este tot.

-        Dar plecare dvs din țară are legătură cu aceste dosare?

-        Plecarea mea din țară are legătură cu regimul instaurat în R.Moldova. Pur și simplu nu ai ce face în R. Moldova când se instaurează un asemenea regim. Eu nici anterior nu am trăit în Moldova. Din câte știți, am fost adus forțat și până când nu am primit sentința, am așteptat. Și cum am primit verdictul, am plecat frumușel acolo unde vreau să trăiesc, unde vreau să mă dezvolt, unde vreau să construiesc un business.

Dar când reveniți în R. Moldova?

Are vreun sens să mai trec odată prin fărădelegile prin care am trecut? Nu are rost. Eu doar nu sunt idiot! În R. Moldova dosarele nu sunt instrumentate pentru a fi transmise în judecată. Ele sunt necesare pentru a ține oamenii în cârlig, pentru a-i ține în arest în timpul urmăririi penale, pentru a ține oamenii în închisoare fără a trimite dosarele în judecată. Dosarele au fost în așa hal falsificate, scrise pe genunchi, procurorii le-au deschis pentru bifă, pentru că Plahotniuc le-a stabilit un plan privind inițierea dosarelor penale împotriva lui Platon. Porneau dosarele pentru bifă, găseau doi martori falși, mă recunoșteau bănuit, în câteva cazuri mi-au înaintat învinuirea și mai departe nu-mi făceau nimic”.

Întrebat cum se face că el și oamenii săi au fost scoși din arest în 2020, iar câteva dosare care îl vizează au fost suspendate, Platon a răspuns că acele dosare erau politice, iar oamenii nu erau vinovați.

-  Vă explic. Furtul miliardului a fost cea mai mare crimă din țară. Uitați că până la mine a fost eliberat dl Petic, a fost eliberat dl Bolbocean, a fost eliberat Enachi (n.r. Eșanu), care îmi transmitea salutări peste geam. Eu am fost eliberat peste un an și abia după ce a fost demonstrat că infracțiunea a fost comisă de alte persoane: Plahotniuc și Șor. Eu tot am întrebări la dl. Stoianoglo de ce în privința mea nu au fost închise 22 de dosare penale falsificate. La noi, din păcate, se crede că dacă o persoană cinstită și corectă ajunge într-o funcție, ea trebuie să se ocupe de toate, trebuie să le reușească pe toate. El trebuie, doar prin personalitatea sa, să restabilească dreptatea peste tot, trebuie să aibă timp pentru tot și toate.

Această investigație a fost realizată cu suportul financiar al Fundației Soros Moldova, în cadrul proiectului „Inițiativa pentru integritate în justiție”, implementat de Comunitatea WatchDog.MD. Fundația Soros Moldova nu intervine în politica editorială a redacției TV8.

IGP s-a autosesizat în urma investigației TV8, despre casa de milioane a comisarului sectorului Rîșcani
"Пресечение любых попыток обойти введенные меры". Совет ЕС включил обход санкций в список общеевропейских преступлений
"Пресечение любых попыток обойти введенные меры". Совет ЕС включил обход санкций в список общеевропейских преступлений
"Неисправность в системе охлаждения". В Termoelectrica назвали причину аварии на энергоблоке №3
"Неисправность в системе охлаждения". В Termoelectrica назвали причину аварии на энергоблоке №3
Шевченко: “После победы Украины появятся благоприятные условия для приднестровского урегулирования”
/VIDEO/ Шевченко: “После победы Украины появятся благоприятные условия для приднестровского урегулирования”
Шевченко: Кремль внес Молдову в единый список с Украиной
/VIDEO/ Шевченко: Кремль внес Молдову в единый список с Украиной
Когда зажгут огни? Новогоднюю елку в Кишиневе установят после 1 декабря
/VIDEO/ Когда зажгут огни? Новогоднюю елку в Кишиневе установят после 1 декабря

investigații

/VIDEO/ Cum a continuat schema de la ASP după fuga lui Plahotniuc din Moldova: Conexiunile cu Andronachi și Vîlcu

28 noiembrie 2022, ora 08:48

Schema pusă la cale în timpul lui Vladimir Plahotniuc prin care oligarhul fugar avea dividende din fiecare act emis de Agenția Servicii Publice, despre care v-am vorbit în ediția trecută a Cutiei Negre,  a fost preluată în vara anului 2020 de două firme bulgare apărute peste noapte. Am găsit urmele businessman-ului Alexandru Vîlcu și ale fostului deputat democrat Vladimir Andronachi.  

După ce Vladimir Plahotniuc a fugit din R. Moldova, banii obținuți din taxele royalty achitate de Agenția Servicii Publice pentru soft-ul de personalizare a actelor și-au schimbat destinatarul. Mai exact, pe 22 mai 2020, compania lituaniană UAB Garsu Pasaulis a cedat drepturile asupra soft-ului companiei Optimo Service Ltd din Bulgaria.

Solicitată să explice cum a ajuns Garsu Pasaulis să renunțe la soft, un reprezentant al companiei ne-a răspuns pe email că ASP a fost cea care a insistat să fie cooptată  o altă firmă care să gestioneze programul de personalizare a actelor.

„Povestea cu Optimus din Bulgaria a început pe vremea COVID. La începutul anului 2020, Agenția Servicii Publice din R. Moldova a remis diverse solicitări față de noi legate de implementarea și întreținerea soft-ului. În discuțiile cu ASP, clientul a propus să aibă o persoană terță, care să preia de la noi întreținerea softului. În același timp, am primit propuneri de cooperare de la Optimo din Bulgaria. Nu aveam suficiente informații despre Optimo și competența lor, așa că nu am vrut să avem nicio relație directă cu Optimo.

În timp ce ASP insista cu reclamațiile sale, noi i-am propus clientului (ASP) să ia în considerare încheierea unui acord cu Optimo (fără să fim implicați într-o astfel de relație), prin care Optimo să preia soft-ul de la noi și întreținerea acestuia. Noi urma să nu mai fim responsabili pentru asta.

ASP a fost de acord și astfel, în mai 2020, am încheiat un acord cu trei părți în aceleași condiții. Toate obligațiile noastre legate de soft au fost transferate/asumate de o terță parte - Optimo Service. Noi, la rândul nostru, nu ne-am opus ca noul operator să folosească sistemul dezvoltat pentru clientul nostru, acordând drepturi exclusiv pentru acest proiect. După aceea, nu am mai fost implicați în relația dintre Agenție și Optimo și nu mai avem cunoștințe despre relația lor”,explicat Andrius Lukosevicius, director al Secției Securitate de Imprimare a companiei UAB Garsu Pasaulis.

Firme bulgare cu interpuși ruși

Optimo Service Ltd a fost fondată pe 27 noiembrie 2019, cu jumătate de an înainte de a prelua dreptul de gestionare a soft-ului de la Garsu Pasaulis. Firma avea un capital social de doar 100 leve bulgare, echivalentul a 50 de euro, conform extrasului din Registrul comercial din Bulgaria, obținut de Cutia Neagră, cu sprijinul rețelei globale de jurnaliști de investigații OCCRP.

Fondatorul Optimo Service este Serghei Pirojkov, un cetățean al Federației Ruse, născut în 1957 în regiunea Rostov. În calitate de manager al firmei figurează cetățeanul bulgar Tsvetan Stoyanov Dimitrov.

Compania are ca genuri de activitate vânzări de software, configurarea serverelor de la distanță, furnizarea și instalarea de echipamente electrice și produse electronice. Conform unei declarații depuse de Pirojkov la Ministerul bulgar de Finanțe, în 2019 compania bulgară Optimo Service nu a avut nicio activitate.

Sediul firmei se află în Sofia, capitala Bulgariei, în cartierul de lux „Manastirski Livadi”. Reporterul Centrului de Jurnalism de Investigații Bivol din Bulgaria, partenerul Cutiei Negre la realizarea acestei anchete, a mers la sediul firmei pentru a discuta cu proprietarul.  

Clădirea în care se află oficiul Optimo Service găzduiește un restaurant și o asociație de asistență medicală. Optimo Service împarte ultimul etaj al blocului cu un salon de frumusețe. Nicio inscripție nu indică prezența în această locație a importantului partener al Agenției Servicii Publice și al Garsu Pasaulis.  

Cea care a deschis ușa reporterului Bivol a fost o angajată a salonului de frumusețe. În afara camerei video, aceasta a spus că la capătul coridorului este un birou în care „lucrează doi băieți ruși la calculatoare – Serioja și Anton. Numai că cei doi bărbați vin rar la serviciu”.

Pe 26 octombrie 2020, Optimo Service a transferat angajamentele sale față de ASP către o altă firmă din Bulgaria - Optimo IT Solutions LTD. Proprietarul acestei companii este nimeni altul decât Tsvetan Stoianov, angajatul cetățeanului rus Serghei Pirojkov în Optimo Service.

Cu două săptămâni mai devreme de acest acord, Tsvetan Stoyanov a cumpărat o companie mai veche și i-a schimbat denumirea în Optimo IT Solutions.

5,6 milioane de euro plătite de ASP firmei bulgare într-un singur an

La aproape două luni de la preluarea companiei de către Tsvetan Stoianov, în conturile Optimo IT Solutions au început să curgă banii de la Agenția Servicii Publice din Moldova, drept taxe royalty pentru actele perfectate. Astfel, în perioada 24 noiembrie 2020-13 august 2021, ASP a efectuat 19 plăți, în valoare totală de 5,6 milioane de euro, către această companie, conform unor documente ajunse în posesia Cutiei Negre.   

Despre transferul dubios de drepturi asupra soft-ului către firmele bulgare a vorbit anterior la Cutia Neagră și directorul ASP, Mircea Eșanu: 

„Pentru mine este straniu când o companie, fie ea și tipografie, cesionează practic cu titlu gratuit unei companii bulgare creată peste noapte și care încasează ulterior 5,6 milioane de euro timp de un an de zile. Noi vorbim de sume exorbitante. Arătați-mi, vă rog, o companie care face o pomană de 5 milioane și jumătate de euro”.

Reporterul Bivol a mers și la sediul Optimo IT Solutions aflat în centrul capitalei Bulgariei pentru a vorbi cu proprietarul firmei.  Oficiul este într-un edificiu de epocă, iar accesul în curte este interzis. O angajată a companiei care oferă spațiu pentru închiriere a spus inițial că nu știe dacă există firma Optimo IT Solutions în clădire.

Ulterior, femeia a contactat la telefon un bărbat care s-a prezentat drept contabil, dar a refuzat să facă legătura cu proprietarul Optimo IT Solutions.  

- Bună ziua, suntem de la centrul de jurnalism de investigații Bivol. Căutăm firma Optimo IT Solutions. Cine reprezintă firma în Bulgaria? Cetățeni moldoveni, ruși sau români?  
- Nu, sunt cetățeni bulgari. Și proprietarul cred că este bulgar. 
- Cum se numește?
-  Nu pot să vă spun așa pe de rost. Nu țin minte acum. Înțelegeți că nu îi pot ști pe toți pe nume. Avem peste 50 de clienți. Trebuie să mă uit în acte ca să vă pot spune.
-        Cu ce se ocupă firma, software, servicii în domeniul IT?
-        Vorbiți cu contabilul-șef.
-        Bună ziua.
-        Da.
-    Suntem de la media de jurnalism de investigații Bivol. Căutăm firma Optimo IT Solutions. Este pe adresa asta, str. 11 august, nr. 17.
- Da.
- Cine reprezintă firma în Bulgaria și cu ce se ocupă?
- Sigur ați văzut în registrul comercial cine o reprezintă.
- Este reprezentată de un cetățean rus, Serghei Pirojkov?
- Păi, căutați-l. El nu este aici, la această adresă. Noi suntem o companie de contabilitate. Eu sunt managerul firmei.
Totuși, ce fel de activitate are firma?
-   De ce mă interogați? De ce să vă dau eu niște informații? Există conducere, există proprietari. Vă dați seama că, cel puțin, ca furnizor de servicii, sunt condiții de confidențialitate, care se respectă. Noi nu putem să facem publice astfel de informații.
-  Bine, dar firma este înregistrată pe această adresă, de aceea noi am venit la această adresă. Nu avem idee cum să luăm legătura cu proprietarii.
-  Aveți idee, dacă ați ajuns aici.
-  Firma are afaceri cu țări ca Republica Moldova, România, Lituania?
-   Nu vom spune acum ce fel de afaceri are și ce nu are. Voi sunteți procurori, investigatori sau cine ca să vă spunem ce afaceri are? Nu avem cum să vă oferim informații.
-   Bine, dar puteți să ne faceți legătura cu proprietarii, căci nu putem să îi găsim? 
-   Haideți să facem așa, trimiteți-ne o solicitare oficială, scrisă și o să vedem.
-   Unde să trimitem, la ce adresă?
-    Aici, pe adresa companiei. Sunt curieri, există serviciu poștal.
-   Dați-ne un email, niște contacte.
-  Ei pot să răspundă la întrebări. 

Ulterior, reporterii Cutiei Negre au sunat la  sediul Optimo IT Solutions pentru a discuta cu Tsvetan Stoianov. Secretara companiei a spus să trimitem întrebările pe email la care nu am mai primit răspuns.   

Parteneriatul bulgarilor cu o companie din Chișinău

Revenim la vara anului 2020 atunci când schema cu taxa de royalty a fost preluată de firma bulgară Optimo Service. La o lună după cedarea drepturilor asupra soft-ului de personalizare a actelor, compania a decis să-și ia un partener în R. Moldova care să-i reprezinte interesele în raport cu Agenția Servicii Publice. Firma a informat ASP-ul, printr-o scrisoare, că SRL IT-LAB GRUP se va ocupa de gestionarea soft-ului. Conexiunile duc la omul de afaceri Alexandru Vîlcu despre care presa a scris că ar fi apropiat de Igor Dodon.

Potrivit scrisorii expediate ASP-ului de firma bulgară, care a ajuns în posesia Cutiei Negre, IT-LAB GRUP urma să se ocupe nu doar de deservirea tehnică a soft-ului, dar să gestioneze tot procesul de administrare a afacerii. Firma moldovenească urma să dețină ștampila companiei Optimo Service, să semneze acte, să primească și să efectueze plăți în numele firmei bulgare.

Contactat de reporterul Cutiei Negre, fondatorul IT-LAB GRUP, Alexei Cioban, a declarat că nu a prestat niciun serviciu pentru ASP, deoarece nu a mai ajuns să colaboreze cu firma bulgară. Acesta susține că a fost contactat direct din Sofia, dar a evitat să spună cu cine a purtat negocieri.

ALEXEI CIOBAN, director IT-LAB GRUP: -Noi am avut discuții despre un parteneriat potențial. Am fost și la ASP, am discutat, dar să încheiem contract nici cu ASP, nici cu compania bulgară nu am ajuns până la acest subiect. Nu am făcut niciun lucru, nu am primit niciun ban, nu am vrut să colaborăm cu compania asta.

Reporter TV8: - Dar ce trebuia să faceți mai exact?

Alexei Cioban: – Să deservim partea tehnică a soft-ului, a echipamentului care era sau nu știu dacă este acum instalat la ASP.

Reporter TV8:  – Și de ce nu ați mers până la final?

Alexei Cioban:  – Am discutat cu ASP, am aflat mai multe detalii și am spus că nu este specificul nostru. Noi am refuzat.

Reporter TV8: - Dar cum ați ajuns să discutați cu ei, cine v-a recomandat, cum i-ați găsit?

Alexei Cioban:  – Ei ne-au găsit pe noi. Au sunat și au propus să fim parteneri pe piața moldovenească.

Reporter TV8:  - Dar comunicarea cu reprezentanții Optimo Service a avut loc la Chișinău? Cu cine v-ați întâlnit? Cu cine ați discutat? Doar la telefon ați dus tratative?

Alexei Cioban:  – Da.

Reporter TV8: - Dar cum, ei v-au semnat o procură prin care să le reprezentați interesele?

Alexei Cioban: – Ei au semnat. Eu nu am semnat niciun contract. Pentru ca să mă duc acolo (n.r. la Agenția Servicii Publice) să discut, trebuia să fie un document.

Reporter TV8: - Dar cu cine discutați la telefon?

Alexei Cioban:  – Foarte multă bătaie de cap am avut cu acest caz și nu mai vreau mai departe.

Reporter TV8:  – Ați fost chemat și la audieri de procurori pe cauza asta?

Alexei Cioban: – Nu vreau să comentez. A fost ceva.

Pe de altă parte, documentele consultate de Cutia Neagră arată că parteneriatul dintre Optimo Service și IT-LAB a durat jumătate de an. Contractul de colaborare a fost întrerupt pe 5 ianuarie 2021.

Conexiunea cu omul de afaceri Alexandru Vîlcu

Firma lui Alexei Cioban, delegată de bulgari să le apere interesele în Moldova, își are adresa juridică în sectorul Râșcani al capitalei, pe stradela Studenților 2/4. Conform actelor cadastrale consultate de echipa Cutiei Negre, clădirea în care activează IT-LAB aparține companiei Tehnovin aflată în proprietatea omului de afaceri Alexandru Vîlcu.

Întrebat direct dacă Vîlcu i-a propus această colaborare cu firma bulgară pentru administrarea soft-ului ASP, Alexei Cioban a negat categoric acest lucru.

Reporter TV8: - Dl Vîlcu v-a recomandat această colaborare cu firma bulgară? Prin intermediul lui ați ajuns la ei?

Alexei Cioban: – Nu, direct am fost contactați.

Reporter TV8: - Ei așa v-au identificat? Au sunat și bună ziua, noi vrem să lucrăm cu dvs? Pare straniu.

Alexei Cioban:  – De ce? Se întâmplă și așa.

Reporter TV8:  – Nu ați avut nicio înțelegere sau discuție cu dl Vîlcu la subiectul ăsta?

Alexei Cioban: – Vîlcu este clientul nostru. Noi am avut întrebări că compania mea ar fi de fapt al lui și eu sunt persoană interpusă, dar nu este așa, pentru că noi avem mulți clienți, lucrăm. Vîlcu este unul dintre clienții noștri și nu dintre cei mai mari.  

Echipa Cutiei Negre a reușit să ia legătura și cu Alexandru Vîlcu, plecat din Moldova înainte ca oamenii legii să-i bată la ușă și să facă percheziții în casa sa în cadrul dosarului „blanchete pentru pașapoarte”.

Într-un schimb de mesaje pe Messenger cu reporterul Cutiei Negre, Alexandru Vîlcu a recunoscut că a încercat să aranjeze parteneriatul cu firma din Bulgaria și i-a propus o colaborare firmei IT-LAB. Astfel, Vîlcu îl contrazice pe Alexei Cioban care a infirmat implicarea partenerului său în cazul ASP.

ALEXANDRU VÎLCU, om de afaceri: „Da, am fost contactat de cineva să preiau anumite lucrări ce țin de soft-ul de la ASP, dar în urma evaluării soft-ului cu firma partener și a lucrărilor care erau necesare de făcut, am înțeles că nu vom fi în stare să facem acest lucru și am refuzat fără a începe. Noi am încercat cu Alexei să facem un parteneriat cu cei din Lituania, dar după o analiză, Alexei a înțeles că nu va reuși să facă față acestui lucru și a refuzat. Și acolo, credeți-mă, nu se vorbea de cifrele care le-am citit în dosare și în presă. Era o propunere decentă pentru Moldova. Vorbim de câteva zeci de mii, și nu de milioane. La acea adresă unde activează IT-LAB, noi oferim spații în chirie și avem peste 50-60 de chiriași. Alexei este unul dintre ei, care nu are nicio treabă cu mine. El are afacerea lui pe care a început-o cu mulți ani în urmă. Prima dată am conlucrat cu el în anul 2008, când aveam niște contracte cu Moldtelecom. De atunci conlucrăm. El este admin-ul nostru pentru servere și rețea și ne acordă servicii outsourcing”.

Ziarul de Gardă a scris anterior într-o investigație despre colaborarea firmelor lui Alexandru Vîlcu și Alexei Cioban la întreprinderea de stat Moldtelecom, unde au livrat echipament tehnic de milioane de lei.

În septembrie curent, Alexandru Vîlcu a primit mandat de arest, în lipsa sa, în dosarul „blanchetelor de pașapoarte”, după ce nu s-a prezentat la audieri la cererea procurorilor. El respinge acuzațiile că ar fi unul dintre beneficiarii schemei de la ASP și susține că a inițiat propria investigație pentru a afla cine a beneficiat de banii furați din pașapoarte.

ALEXANDRU VÎLCU, om de afaceri: „Vreau să vă asigur că eu de acolo nu am mâncat. Eu nu am avut treabă cu pașapoartele sau cu alte acte din Moldova. Niciodată nu m-am ocupat cu afaceri care sunt în afara legii. Pe mine mai puțin m-a interesat firma din Bulgaria. Mai mult m-a interesat în baza căror acte mi s-a pornit dosarul penal. Le-am văzut și sunt ridicole. Eu am vrut să aflu cine sunt persoanele care au profitat în urma acestei șmecherii și de ce m-au băgat pe mine în această situație. Am înțeles cine a profitat mulți ani la rând de această schemă și cine a ieșit basma curată din toată afacerea asta fără să răspundă și să pretindă că este un înger. Am aflat foarte multe lucruri interesante și am dovezi că treaba e mult mai încurcată decât o prezentați dvs”.

Omul de afaceri a refuzat să ne dezvăluie ce probe a descoperit și cine sunt persoanele despre care spune că au avut de câștigat din actele emise de ASP.

Omul lui Vladimir Andronachi în schema de la ASP?

Un alt personaj vizat în dosarul blanchetelor de pașapoarte este fostul deputat democrat Vladimir Andronachi. Procuratura Anticorupție afirmă că a stabilit „preliminar” conexiuni între companiile bulgare Optimo Service și Optimo IT Solutions cu Andronachi, dar și legături cu omul de afaceri Alexandru Vîlcu.

Într-un răspuns la solicitarea Cutiei Negre, Procuratura a precizat că verifică implicarea lui Vîlcu și Andronachi în schema de la ASP.

„Ce ține de legăturile între companiile bulgare Optimo Service Ltd și Optimo IT Solutions Ltd cu Alexandru Vîlcu și Vladimir Andronachi, vă aducem la cunoștință că preliminar între aceste persoane fizice și juridice a fost stabilită legătură de conexitate, însă circumstanțele  faptice ale acestor legături încă sunt verificate de organul de urmărire penală.  În acest sens, urmează să fie formulate cereri de comisii rogatorii. Din acest motiv, la această etapă procesuală, informații certe la acest subiect nu vă putem oferi”, a menționat Procuratura Anticorupție.

Surse ale Cutiei Negre au comunicat că legătura dintre Vladimir Andronachi și companiile din Bulgaria era asigurată de jurista familiei fostului deputat, Carolina Andriuța. Femeia ar fi gestionat de la Chișinău firmele bulgare. Nu am reușit să verificăm aceste acuzații.

Cu toate acestea, Procuratura Anticorupție a confirmat pentru Cutia Neagră că Andriuța are statut de învinuit în cauza penală „pentru complicitate la abuz în serviciu și spălarea banilor”. Însă, în privința acesteia nu sunt adoptate hotărâri, investigațiile și administrarea probatoriului fiind în derulare, au precizat procurorii.

Carolina Andriuța a administrat mai multe companii conectate la Vladimir Andronachi. În prezent, aceasta se află pe banca acuzaților într-un dosar ce vizează frauda bancară, împreună cu Nadejda Andronachi, soția fostului parlamentar.

Aceeași persoană a reprezentat și compania Energokapital în litigiul cu pretinsa bancă republicană a Transnistriei, conform unei decizii de judecată emisă în stânga Nistrului.Între 2014-2016, Energokapital a intermediat vânzarea de energie electrică produsă de Centrala de la Cuciurgan consumatorilor din dreapta Nistrului. Cutia Neagră a publicat anterior mai multe interceptări telefonice care arătau că Andronachi dădea indicații directorului Energokapital și aproba transferul de dividende în offshore-uri din schema energetică.

I-am transmis, prin intermediul avocatului, mai multe întrebări fostului deputat Vladimir Andronachi, reținut recent în Ucraina și extrădat în R. Moldova. Acesta se află în prezent în penitenciar. Dar, până la publicarea investigației, nu am primit niciun răspuns. Potrivit avocatului său, Andronachi pledează nevinovat în dosarul numit generic „blanchete pentru pașapoarte”.

Reporter TV8: - Eu v-am remis săptămâna trecută câteva întrebări pentru dl Andronachi în dosarul pașapoartelor. Voiam să precizez dacă avem vreun răspuns de la dumnealui.

Oleg Mîța, avocat: - Nu.

Reporter TV8: - Dar ați reușit să-i transmiteți întrebările sau nici nu v-ați întâlnit?

Oleg Mîța: - Da. Eu v-am explicat că dumnealui nu mi-a dat răspuns deodată. A spus că vrea să le studieze. Până acum nu mi-a dat careva reacții. Eu o să mă duc zilele astea la dânsul în penitenciar și o să-l întreb în raport cu aceste întrebări, dacă el are careva răspunsuri.

Reporter TV8: - Dar dvs în calitate de avocat ne puteți spune dacă ați făcut cunoștință cu învinuirile care se aduc în dosarul pașapoartelor și cum pledează clientul dvs?

Oleg Mîța: - În acest dosar, dumnealui a fost pus oficial sub învinuire. Evident că vina nu își recunoaște. În general, a explicat procurorilor că nu cunoaște nimic despre asemenea acțiuni legate de așa-zise scheme de perfectare a pașapoartelor.

Oleg Mîța este și avocatul Carolinei Andriuța în dosarul fraudei bancare ajuns deja în judecată. În ce privește cauza penală ce vizează ASP-ul, apărătorul susține că clienta sa nu are statut de învinuit și la fel pledează nevinovată.

Vila de lux a fostului director ASP a ajuns sub sechestru

O altă persoană care a primit mandat de arest în lipsa sa în dosarul blanchetelor de pașapoarte este fostul director ASP Vladislav Zara. În mai 2020, acesta și-a pus semnătura pe acordul adițional încheiat cu compania Garsu Pasaulis când firma de la Vilnius a cedat drepturile asupra soft-ului de personalizare a actelor către Optimo Services din Bulgaria. În mandatul lui Zara, a fost organizată în mare grabă și o nouă licitație pentru achiziția blanchetelor de pașapoarte. Licitația a fost anulată după ce Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova a semnalat riscuri de fraudare în favoarea companiei lituaniene Garsu Pasaulis.

Recent, Procuratura Anticorupție a estimat prejudiciul provocat în dosarul „blanchete pentru pașapoarte” la 817 milioane de lei. Oamenii legii au aplicat sechestru pe 38 de bunuri imobile ale figuranților din dosar. Printre acestea se numără și vila de lux care aparține fostului director al Agenției Servicii Publice, Vladislav Zara.

Pe 10 mai curent, angajații SPIA au făcut percheziții la domiciliul lui Zara în prezența soției sale, deoarece fostul șef al ASP plecase deja din Moldova. Reporterii Cutiei Negre au localizat imobilul de lux al familiei Zara. Casa se află într-o zonă selectă, lângă pădure, în renumitul cartier din Durlești „Poiana Domnească”.

Deși este finisată pe interior, după cum am văzut în imaginile făcute publice de Procuraturădin timpul perchezițiilor, dar și pe exterior, cum se vede la fața locului, are gard pe tot perimetrul terenului de 7 ari, o curte bine amenajată și chiar piscină în ogradă, casa familiei Zara nu este înregistrată oficial la Cadastru. Fostul director ASP a indicat vila în ultima declarație de avere depusă la ANI, ca fiind la etapa de construcție. Dar cu 4 ani în urmă, terenul pe care se află casa a fost ipotecat la bancă pentru un credit de două milioane de lei.

Vladislav Zara a lucrat toată viața la stat. A fost inspector în Garda Financiară, apoi a trecut la Serviciul Vamal. Din iunie 2013 a condus întreprinderea de stat Gările și Stațiile Auto, apoi Agenția Medicamentului, iar din mai 2020 până în august 2021 a fost director la ASP.

De-a lungul anilor, Vladislav Zara a indicat în declarațiile de avere veniturile soției sale din afacerea pe care o administrează, dar și cadouri și donații generoase primite de la părinți: în 2014 - 10 mii de euro, în 2015 - peste 100 de mii de lei, iar în 2017 și 2018 - donații de la tatăl său în valoare de 1,6 milioane de lei.

Părinții i-au mai donat în 2014 un apartament de 117 metri pătrați pe care l-a vândut ulterior cu 90 de mii de euro. Tatăl fostului director ASP, Aurel Zara, conduce filiala din Bălți a unei instituții bancare și a făcut parte din conducerea organizației teritoriale din Bălți a Partidului Democrat.

Afară de vila luxoasă pe care și-a construit-o în cartierul de elită „Poiana Domnească”, Vladislav Zara a făcut și achiziții scumpe. De exemplu, în 2020 și-a cumpărat în leasing o mașină de marca BMW nou-nouță, pentru care a plătit 92 de mii de euro.

Tot în 2020, în declarația de avere, Zara a indicat o nouă afacere. Soția sa, Evelina Zara, s-a asociat într-o firmă cu fostul deputat democrat Eugeniu Nichiforciuc. Compania ECO PROFELECTRIC deține licență pentru furnizarea energiei electrice.

Contactat prin intermediul avocatului său, fostul șef al Agenției Servicii Publice a transmis reporterului Cutiei Negre că pledează nevinovat, dar a refuzat să discute, motivând că declarațiile sale ar putea să prejudicieze ancheta.   

Litigiul de milioane dintre ASP și Optimo IT Solutions din Bulgaria

În aprilie 2022, Agenția Servicii Publice a organizat o licitație pentru achiziția blanchetelor pentru acte. La tender au participat firme din 9 state, iar câștigătoare a fost desemnată o companie de stat din Polonia. Aceasta s-a oferit să livreze 3 milioane de blanchete cu aproximativ 130 de milioane de lei. Un an în urmă, în ajunul alegerilor parlamentare anticipate, ASP condus de Vladislav Zara a încercat să desfășoare în grabă o licitație similară. Atunci, compania lituaniană Garsu Pasaulis venise cu o ofertă de patru ori mai scumpă, de 500 de milioane de lei.

La licitația din anul curent, Agenția Servicii Publice a selectat și o companie franceză care să producă un soft nou de personalizare a actelor de identitate, permiselor de conducere și certificatelor de înmatriculare a mașinilor. De această dată, ASP a avut grijă să-și înregistreze dreptul asupra soft-ului. Astfel, au fost excluse taxele royalty pe care le plătea anterior fiecare cetățean care-și perfecta un document.

MIRCEA EȘANU, director ASP: „Noi din august anul trecut nu mai debursăm pentru partea de royalty. Noi ne-am asigurat că soft-ul pe care îl utilizăm este în deplina noastră proprietate, cea a ASP-ului. Noi nu mai cotizăm în pușculița asta de royalty, bani care plecau în țări străine”.

Problemele ASP-ului însă nu s-au terminat aici. Instituția a ajuns într-un litigiu cu firma Optimo IT Solutions din Bulgaria după ce a refuzat să-i plătească taxele royalty din septembrie 2021. Dosarul se află în arbitrajul de la Chișinău.

Mariana Rață: - Ce datorie aveți la ei?

Mircea Eșanu: - Nu vă spun că o să știe cât să pretindă de la noi.

Mariana Rață: - Dar ei cât pretind?

Mircea Eșani: -  Ei pretind că avem datorii, dar ei nu știu cât anume. Noi am fost răutăcioși și nu le-am furnizat documentele care confirmă câte acte am personalizat. Pe baza acestor cifre ei ar fi putut calcula exact care este datoria. Suma este mare. Ea nu este existențială pentru ASP în acest moment, dar în cazul în care Procuratura și instanța de judecată nu își vor face treaba, dar după mine este un caz evident de corupție și delapidare în proporții exorbitante, noi riscăm destul de mult să pierdem în arbitraj”

/VIDEO/ Casierul din Dubai! Cum a „stors” Plahotniuc milioane de euro din pașapoartele moldovenilor și conexiunile cu alte scheme
/VIDEO INVESTIGAȚIE/ Licitația ASP de jumătate de miliard de lei! Ofertele prezentate la tender și riscurile identificate de SIS
 МИД Азербайджана обвинил Армению в военных провокациях
МИД Азербайджана обвинил Армению в военных провокациях
Итоги недели: Министру юстиции попытались выдвинуть вотум недоверия
/VIDEO/ Итоги недели: Министру юстиции попытались выдвинуть вотум недоверия
Ее назвали Морковка. Во Франции поймали одну из самых крупных золотых рыбок
/FOTO/ Ее назвали Морковка. Во Франции поймали одну из самых крупных золотых рыбок
Раду Мариан раскритиковал  повышение тарифа на воду: "Его оспорят всеми возможными способами"
Раду Мариан раскритиковал повышение тарифа на воду: "Его оспорят всеми возможными способами"
Умер глава МИД Беларуси Владимир Макей
Умер глава МИД Беларуси Владимир Макей
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram