/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

investigații

/VIDEO INVESTIGAȚIE/ Platon, istoria unui Raider: 20 de dosare penale și prejudicii de sute de milioane

15 iunie 2022, ora 12:09

Mulți îl consideră un geniu al răului, alții îl numesc Raiderul nr.1 al CSI. A pus pe brânci companii din domeniul agricol. Este acuzat de atacuri raider în sectorul energetic, bancar, de asigurări. Este „tatăl spiritual” al Laundromatului rusesc. Are 49 de ani și la activ aproape 20 de dosare penale în examinarea procurorilor. Noua ediție a emisiunii Cutia Neagră PLUS este despre Veaceslav Platon, controversatul businessman fugit din R. Moldova în iulie 2021 și anunțat în căutare de către oamenii legii. Echipa de investigații de la Cutia neagră a analizat timp de câteva luni informații și documente care se referă la cele aproape 20 de dosare penale care îl vizează pe Platon sau persoane din anturajul său. E vorba de acuzații de spălare de bani, corupere, escrocherie, administrare frauduloasă a fondurilor, eschivare de la plata impozitelor și multe altele. Prejudiciul total se ridică la miliarde de lei. În ediția de astăzi vă prezentăm informații despre doar câteva dintre aceste dosare, care au cutremurat societatea moldovenească, au provocat prejudicii considerabile, dar încă se mai află la faza de urmărire penală. În unele cazuri deja de 10 ani!

Pe 15 iunie se fac 2 ani de când controversatul om de afaceri Veaceslav Platon a fost eliberat din penitenciar după ce demersul de suspendare a executării pedepsei, depus de procurorul general Alexandr Stoianoglo a fost admis de judecători. Platon s-a aflat în detenție timp de aproape 4 ani, fiind condamnat pentru participare la „furtul miliardului”. Din momentul eliberării și până în momentul în care a plecat din țară, în privința controversatului businessman nu au mai fost depuse demersuri din partea procurorilor pentru aplicarea unor măsuri preventive. Platon s-a aflat în libertate, cu dreptul de a călători în afara țării și chiar cu posibilitatea de a presta servicii de consultanță pentru Procuratura Generală pe dosare de rezonanță, legate de jaful din sistemul bancar moldovenesc.

ALEXANDR STOIANOGLO, procuror general suspendat:Domnul Platon, cu care, încă odată repet, nu am avut și nu am nicio relație și nu am avut nicio legătură niciodată a ieșit în public cu o declarație că este gata în a acorda asistență statului pentru restituirea banilor. Și da eu l-am invitat și în biroul meu de serviciu. Am avut întrevederi cu dl Platon. Eu pot să vă spun că am fost gata și sunt gata să mă întâlnesc și cu diavolul numai pentru un scop - restituirea banilor în buget.
 

VEACESLAV  PLATON  (15.06. 2020): Eu vreau să demonstrez că această țară, nu este o țară a impotenților, că această țară a fost furată și sunt oameni care pot întoarce, pot ajuta să întoarcă banii, pentru că întoarce Procuratura, eu pot să ajut să întoarcă mijloacele date. Eu voi prezenta dovezi, eu voi prezenta scheme, urmăriri, eu voi prezenta mecanismele de rambursare. Eu voi prezenta propunerea ca această urmărire penală să se miște din loc. Mecanisme instituționale care ar trebui să înceapă a funcționa ca furtul miliardului să fie examinat normal. Ca oamenii să zică: da, știți, singurul om care nu doar a vorbit despre furtul miliardului, dar care real s-a apucat și a făcut - acesta va fi cel mai bun trofeu. Ei asta voi face. - Ce timp vă alocați pentru asta? Cât? Jumătate de an? Un an?- Care jumătate de an? Ce e cu dvs? La mine totul e pe zile, pe ore, pe săptămâni.

Toate acestea se întâmplau în timp ce mai multe acțiuni pretins frauduloase întreprinse de Veaceslav Platon și oamenii săi de încredere erau investigate în cadrul a 20 de dosare penale, aflate încă pe masa procurorilor sau pe rolul instanțelor de judecată. Jumătate din aceste dosare au fost pornite după 2016, când Platon se afla deja în arest preventiv, fiind acuzat de participare la furtul miliardului.

Cel mai vechi dosar penal care vizează interesele lui Veaceslav Platon datează încă din anul 2011. Cauza se referă la dobândirea ilicită de către „Energoalians”, asociată numelui lui Platon, a sumei de 31 de milioane de lei de la compania energetică RED NORD. Banii au fost pretinși în calitate de dobânzi de întârziere. Chiar dacă dosarul are mai bine de 11 ani de când a fost inițiat, acesta încă se află la faza incipientă a urmăririi penale.

Șefa interimară a Procuraturii Anticorupție dă asigurări că dosarele ce vizează Moldovagaz au fost reanimate și urmărirea penală va fi dusă la bun sfârșit.

ELENA CAZACOV, șefă interimară Procuratura Anticorupție: „Trebuie să ținem cont că sunt niște fapte care sunt vechi. Sigur că nu putem exclude și perioadele în care au început investigațiile, schimbările atât în țară, cât și în organul Procuraturii, însă la moment vă asigur că toate cauzele penale sunt în lucru, urmărirea penală se desfășoară”.

Fraude la Moldovagaz

În 2012, procurorii mai pornesc o cauză penală pentru sustragerea a peste 100 de milioane de lei de la Moldovagaz în favoarea unei companii afiliate lui Platon, „Ferra Management LLC”. Banii au fost pretinși în baza unei datorii fictive create în 2000. Dosarul a fost inițiat de Centrul Anticorupție în martie 2012. În 2015 a fost clasat și apoi reluat.

Moldovagaz a fost obligată să achite peste 100 de milioane de lei companiei din SUA, de instanțele de judecată din R. Moldova.  Presupusa datorie de 5,2 milioane de dolari ar fi aparținut companiei fiică a Moldovagaz - Completgaz, aflată în proces de insolvabilitate.

Creanțele companiei „Fera Management”, care inițial nici nu a figurat printre creditori  în cadrul procesului de insolvabilitate, au fost validate pe  23 februarie 2012 de magistratul Aureliu Colenco de la Curtea de Apel Economică, numit ulterior de presă „judecătorul lui Platon”. În prezent, acesta este avocatul lui Ilan Șor. Dosarul a ajuns la Colenco în condiții suspecte, după ce a fost recuzat magistratul care avea în procedură procesul de insolvabilitate.

Pe 1 martie 2012, la o săptămână după ce preluase dosarul, Colenco a dispus  încasarea a 5,2 milioane de dolari din contul Moldovagaz în beneficiul „Fera Management”.  În aceeași zi fiind emis și un titlu executoriu.

SINCRON AUDIO : AURELIU COLENCO, ex-judecător: „Eu în primul rând nu țin minte despre ce este vorba. Un proces de insolvabilitate era dosarul? - Da, era întreprinderea „Completgaz” cu un proces de insolvabilitate. - Dvs acum m-ați sunat cu un fel de învinuiri, eu vreau să vă spun că …în proces de insolvabilitate, pentru admiterea cărorva creanțe nu este necesar ani, luni și așa mai departe. Dacă era dosar de insolvabilitate, el poate să deruleze și într-o oră. - Dar vă amintiți de compania asta „Ferra Management” americană? - Eu nu îmi amintesc de așa companie. - Ați avut în procedură mai multe litigii legate de întreprinderi de zahăr care cumva aveau tangențe cu dl Platon. De asta presa anterior v-a numit judecătorul lui Platon. Cum comentați? - Eu vă preîntâmpin că dvs o să vă alegeți cu un dosar civil. - La dvs în procedură nu ajungeau cumva organizat dosarele care îl vizau pe Platon? - Eu nu cunosc aceste chestii. Eu vă spun. Mai bine dvs consultați legea”. 

Atunci „Moldovagaz” s-a plâns de ilegalități în acest dosar și a cerut ajutorul autorităților: „Moldovagaz” a depus cerere de recurs la Curtea Supremă de Justiţie asupra Încheierii Curţii de Apel Economică în vederea neadmiterii încasării forţate a sumelor băneşti de pe conturile sale. În acelaşi timp a anunţat şi a solicitat intervenţia de urgenţă a organelor puterii centrale de stat şi organelor de drept ale Republicii Moldova în vederea apărării securităţii energetice a statului”, scria Moldovagaz într-un comunicat de presă”.

Peste 3 ani s-a pus punct litigiului. Moldovagaz a executat decizia Curții de Apel Economice, după ce  procedura a fost strămutată la Comrat, către executorul judecătoresc Nicolai Cîlcic, unul dintre figuranții „Spălătoriei Rusești”. Executorul a prezentat ordinul incaso la Moldova Agroindbank, controlată atunci de Platon, care în aceeași zi l-a executat și a transferat 101,5 milioane lei, echivalentul a 5,2 milioane de dolari din contul Moldovagaz către „Ferra Management”, susțin procurorii.

UPDATE // După publicarea investigației, reprezentanții Moldova Agroindbank au dezmințit informațiile indicate în ordonanța procurorilor. Potrivit instituției bancare, ordinul incaso, prezentat de executorul judecătoresc Nicolae Cîlcic la 11 iunie 2015, nu a fost executat. A fost respins din motiv că nu respecta regulamentul Băncii Naționale. MAIB ne-a prezentat și documente confirmative în acest sens.

Compania americană „Fera Management” a mai fost implicată în scheme gestionate de Platon. Aceasta a deținut un pachet de acțiuni la Moldindconbank pe care în 2009 l-a cedat unei firme cu același nume din Ucraina. 

În acte, fondator al companiei ucrainene este Veaceslav Majeru, un apropiat al lui Platon, fost director al  companiei „Marr Sugar” care a controlat trei fabrici mari de zahăr din Moldova. Încă din 2003, Majeru a făcut parte din Consiliul Moldinconbank.

Mai multe acte ce țin de constituirea firmei „Fera Management” au fost găsite de procurori în timpul percheziţiilor efectuate în vara anului 2012 la oficiul lui  Platon de pe strada 31 August.

Pe parcursul anchetei, procurorii au stabilit că frauda de la Moldovagaz ar fi fost gestionată de Aliona Stașevskaia și Alexandru Balica, oameni de încredere ai lui Platon. De asemenea, în schemă ar fi participat și fostul director al Moldovagaz - Alexandr Gusev, dar și câteva persoane, care de iure apărau interesele Moldovagaz, iar de fapt au făcut jocul lui Platon. Astăzi, dosarul este aproape finalizat, urmând să fie înaintată învinuirea făptuitorilor.

ELENA CAZACOV, șefă interimară Procuratura Anticorupție: Eu cred că reeșind din insistența procurorilor și dorința de a duce până la capăt aceste cauze penale va fi și o finalitate. Mai mult ca atât, chiar recent a fost reluată o urmărire penală pe un caz pornit în 2010, care era suspendat și care are tangențe cu cauza penală ce vă referiți la „Moldovagaz”. Se fac investigații inclusiv și pe această cauză penală. Deci nu a fost soluție de clasare sau încetare. A fost suspendat că nu era persoana de a fi pusă sub învinuire.

Într-un studiu realizat în 2019 de experţii comunităţii „WatchDog” despre fraudele masive care au avut loc la „Moldovagaz”, s-a regăsit și un alt episod legat de numele controversatului businessman Veaceslav Platon.

SERGIU TOFILAT, expert în energetică Asociația WatchDog: „Noi am cercetat cu colegii prin care scheme a fost majorată artificial datoria la Moldovagaz. Și una din scheme ține de faptul că Moldovagaz a fost obligată printr-o hotărâre de judecată, în 2006, să livreze gaz pe datorie fabricii de sticlă „Cristal Flor”. În 2005 acea fabrică avea datorii la Moldinconbank la credite și Platon a decis să acapareze această fabrică. A intentat procedură de faliment și a numit un administrator. Asta era în 2005. În 2006, apare o hotărâre de judecată care obliga Moldovagaz să livreze gaz pe datorie fabricii de sticlă și acea hotărâre este ilegală, pentru că în Legea cu privire la energetică este scris foarte clar: dacă consumatorul nu și-a achitat factura, furnizorul de gaz îl deconectează. Fix așa se întâmplă cu fiecare din noi. Nu știu de ce, judecata a hotărât că lui Platon i se poate de dat gaz pe datorie. În rezultat, în perioada 2006-2008, Fabrica de Sticlă a consumat gaz de aproape 5 milioane de dolari, cu Moldovagaz nu s-a achitat. Acel gaz era folosit pentru producerea buteliilor de sticlă care erau vândute prin firmele lui Platon. Câteva firme erau înregistrate în Căușeni, pe strada Eminescu, unde e adresa de domiciliu a Mariei Uzun, mama lui Veaceslav Platon. Iată așa o coincidență. Azi dacă ne ducem la "Cristal Flor" în Florești, vedem că acolo sunt ruine și buruine. Moldovagaz nu are nicio șansă să recupereze banii. În anul 2009, ofițerii CNA au făcut un act de inspecție și au constatat toate aceste fraude. Noi cunoaștem de fraudele astea anume din acest act de inspecție. Și întrebarea care pe noi ne preocupă este de ce nici CNA-ul, nici Procuratura până în ziua de azi nu au întreprins măsuri, nu au înaintat învinuiri lui Platon și acest dosar nu se știe care e situația lui.

Card fals pentru judecătoarea CSJ

În 2013, acțiunile lui Platon și oamenilor săi ajung obiect al altor 3 dosare penale. Este vorba despre sustragerea a 12 milioane de lei de la fabrica „Glodeni Zahar”, fabricarea ilegală a unui card fals pe numele unei judecătoare de la CSJ cu scopul de a o denigra și compromite. Iar cel de-al treilea dosar viza schema de atac raider asupra Moldova Agroindbank, care ar fi fost pusă în aplicare de Platon.

De 3 ani, pe masa judecătorilor se prăfuiește un dosar penal în care Veaceslav Platon este învinuit de  „fabricarea și punerea în circulaţie a cardurilor false”. În acest dosar au fost programate 20 de ședințe, dar toate au fost amânate, în majoritatea cazurilor la solicitarea avocaților lui Platon.  În octombrie 2019, pe când se afla în penitenciar, Platon a refuzat să fie escortat la Judecătorie pentru a participa la o ședință pe acest dosar.

Cauza penală a fost pornită de Centrul Anticorupție încă în primăvara anului 2013 pe faptul spălării banilor în proporţii deosebit de mari. Oamenii legii anchetau modul în care judecătoarea Curții Supreme de Justiție, Svetlana Novac, ar fi ridicat 3,6 milioane de lei de la Moldinconbank, folosind un card deschis la o bancă din Letonia.

Pe parcursul anchetei, procurorii au stabilit că semnătura judecătoarei și actele folosite la obținerea cardului din Letonia pe numele Svetlanei Novac au fost falsificate. Nici la filiala Moldinconbank de unde au fost extrase într-o singură zi, prin mai multe operațiuni, 297 de mii de dolari, magistrata nu a fost niciodată.

Din perioada anilor 2008 am examinat, atât în calitate de raportor cât şi membru al Completului de judecată al Colegiului Civil, Comercial şi de Contencios administrativ al Curţii Supreme de Justiţie cauze civile în care existau tangenţe fie cu cetățeanul Platon Veaceslav, fie companii care îi aparţin. Luînd în consideraţie că până la moment în toate pricinile examinate de mine, Platon nu a avut câştig de cauză, deschiderea cardului bancar pe numele meu în Letonia şi ridicarea numerarului de pe acest card din „Moldindcombank”  sub numele meu, constituie acţiuni de intimidare, pentru emiterea unei decizii favorabile acestuia şi favorizarea lui pentru cauzele care vor parveni spre examinare şi în viitor. Asemenea mijloace financiare nu am primit niciodată şi în filiala centrală a ,,Moldindcombank” nu am fost niciodată” a declarat judecătoarea Svetlana Novac în 2013, când a fost audiată de procurori.

După ce au fost clarificate aceste circumstanțe, magistrata a fost recunoscută de procurori ca parte vătămată în dosarul inițiat de Centrul Anticorupție pentru spălare de bani. După 6 ani de anchetă, abia în iunie 2019, din dosar a fost disjunsă o cauză penală separată în care Veaceslav Platon este învinuit de „fabricarea și punerea în circulaţie a cardurilor false”. Astăzi, dosarul se mai află pe rol în primă instanță, ședințele de judecată fiind amânate pe bandă rulantă.

ELENA CAZACOV: Ceea ce ține de judecătorul și falsul de carduri, chiar astăzi a fost amânată pe unele motive iarăși invocate de partea apărării, inclusiv și înaintarea deja a două cereri de recuzare față de instanța de judecată.  Practic pe fiecare cauză penală ce ține de învinuirea domnului Platon sunt invocate diferite cereri, inclusiv de recuzare a judecătorilor, care incontestabil duc la tergiversare. De către instanță se încearcă a fi fixate mai multe ședințe, câte 10 ședințe pentru ca să fie lucrative, însă din aceste motive ele se extintind în timp.

La solicitarea Cutiei Negre, Procuratura Anticorupție a precizat că încă două persoane au statut de învinuit în „dosarul cardului fals al judecătoarea Novac”. Învinuiții sunt anunțați în căutare și până va fi identificat locul aflării acestora,  urmărirea penală a fost suspendată.

Una dintre persoane este Marina Marohina, verișoara lui Veaceslav Platon. Aceasta lucra în Secția operațiuni bancare la Moldinconbank, când a avut loc tentativa de discreditare a judecătoarei. Potrivit procurorilor, anume  Marohina ar fi perfectat cardul bancar fals pe numele Svetlanei Novac și a transferat pe el 300 de mii de euro din contul unei firme afiliate lui Platon. Apoi, tot ea a perfectat facturile bancare ce atestau că Svetlana Novac a extras 290 de mii de dolari la Moldinconbank.

În octombrie 2020, Marohina a fost reținută pe Aeroportul Internațional Chișinău, fiind anunțată în căutare și escortată la Procuratura Anticorupție. După ce i-a fost înaintată învinuirea, a fost eliberată cu interdicția de a părăsi țara. Peste o lună, aceasta a reușit să fugă la Londra, folosind un pașaport bulgar.

Anterior, într-o emisiune televizată, procurorul general suspendat Alexandr Stoianoglo nu a putut să explice cum a scăpat Marohina.

ALEXANDR STOIANOGLO, procuror general suspendat (20.07.2021): „Este adevărat că doamna Marohina a fost pusă sub învinuire. Pe parcursul ultimilor ani ea nu a fost aici. Noi am avut nevoie de audierea ei, de aceea noi am avut niște înțelegeri neoficiale, după care ea a venit în țară. A fost audiată. În privința ei a fost adoptată decizia de a nu părăsi țara, dar cu regret ea a părăsit țara. A fost din nou anunțată în căutare . Ca de obicei, oamenii ăștia pleacă prin segmentul transnistrean și așa părăsesc țara”.

Atac raider la Moldova Agroidbank

Abia în noiembrie 2021, după ce fugise din R. Moldova, Veaceslav Platon a fost pus sub învinuire și a primit mandat de arest în contumacie într-un alt dosar penal inițiat încă în aprilie 2013. Este învinuit de escrocherie și spălarea banilor în proporții deosebit de mari pentru o schemă prin care a ajuns să controleze Moldova Agroindbank.

Schema a presupus deposedarea de active a 75 de acționari ai băncii. În același dosar, alte patru persoane au fost judecate încă în anul 2018, iar în sentințe se puncta că Platon a fost organizatorul și beneficiarul schemei.

Procurorii au stabilit că Veaceslav Platon a cumpărat în 2011 de la Stela Pahomi, cea care ar fi ajuns mai târziu un om-cheie în mai multe escrocherii puse la cale de Platon, societatea pe acțiuni „Registru-Corect”. Platon a convins-o pe Pahomi să îi vândă registrul după ce i-a comunicat că intenţionează să facă o serie de investiţii în domeniul companiilor de asigurare şi bancare, făcându-i în acest sens oferta de a fi una din persoanele din echipa lui. Pahomi a acceptat și a vândut compania cu 100 de mii de lei. 

După această tranzacție, Stela Pahomi a fost promovată în mai multe funcţii de conducere în cadrul companiilor de asigurări și băncilor controlate de Veaceslav Platon. Este important să menționăm că atât tranzacțiile din 2010 când Pahomi a cumpărat societatea pe acțiuni „Registru-Corect”, cât și vânzarea acesteia lui Platon au fost ținute în mare secret până în anul 2013. În acte, în continuare o parte din acțiuni erau înregistrate pe numele fostului proprietar.

Societatea pe acțiuni „Registru-Corect” a reprezentat de fapt cheia de acces a lui Platon în lista de acționari ai „Moldova-Agroindbank”. Firma deținea toate informațiile despre acţionarii băncii și era responsabilă de toate tranzacţiile cu acţiunile instituției bancare. Acum, Platon putea deconecta semnalul de alertă care s-ar fi declanșat în momentul atacului raider.

La scurt timp, având acces la întreaga listă de acționari ai MAIB, la indicația lui Platon, au fost selectate 73 de întreprinderi care nu activau de mai mulți ani, dar aveau acțiuni la bancă, în mare parte foste colhozuri și cooperative agricole și două persoane fizice care primiseră moștenire acțiuni la MAIB. În două săptămâni, în februarie 2013, toți acești acționari au fost deposedați de active. 

Din numele acționarilor au fost falsificate procuri pe numele unor persoane inexistente, care au transmis acțiunile către două companii din Marea Britanie și Scoția, create cu o săptămână înainte de tranzacțiile de la MAIB. Firmele nerezidente au fost reprezentate de cetățeni ucraineni, interpușii lui Platon.

Procurorii au stabilit legături între ucrainenii implicați în tranzacții. „Krasutskyi Artiom, în anul 2013, pentru prima dată a părăsit teritoriul Ucrainei, fiind însoţit de cetățeanul Hrankivskyi Vitalii. Ambii au intrat pe teritoriul R. Moldova într-un autocar de model Volvo, constatându-se activitatea aceastora în comun. Totodată, la 14 martie 2013, au autentificat împreună, la notarul public Ucrainean Natalia, documentele privind companiile „E-Rich Limited” şi „AMG Invest Limited”, dovadă servind înscrierile din Registrul actelor notariale.  Iar la 16 martie, împreună, au părăsit teritoriul R. Moldova în trenul Chişinău-Moskova”, se spune în decizia Curții Supreme de Justiție, emisă în noiembrie 2020, în care este inculpată Stela Pahomi.

Peste o săptămână, acțiunile au fost vândute prin intermediul Bursei de Valori a Moldovei către alte două firme offshore al căror beneficiar era Platon, în acte figurând la fel cetățeni ucraineni. De asemenea, s-a constatat că banii folosiți la bursă pentru cumpărarea acțiunilor MAIB au provenit din „spălătoria rusească”, traversând prin conturile executorului judecătoresc Svetlana Mocan deținute la Moldinconbank.

Procurorii au stabilit că cele două companii offshore implicate în tranzacții au fost asistate la Chișinău de verișoara lui Platon, Marina Marohina. 

 „Marohina a prezentat la biroul de traducere certificatul de înfiinţare a societăţii  „Ostryn Business Limited” şi actul de desemnare a directorului acestei companii. Tot Marohina a prezentat pentru traducere la același birou certificatul de înregistrare a comerciantului „Dilnoro Group”, precum şi asigura aplicarea ştampilei acestei companii şi a semnăturii directorului acesteia”, citat din proiectul ordonanței de învinuire a lui Platon, pregătit de procurori încă în aqnul 2017.

După un plan bine gândit, gruparea lui Platon a încercat să ascundă infracțiunea. A racolat un polițist care avea misiunea să realizeze o percheziție la sediul „Registru-Corect” și să ridice toate actele ce vizează tranzacțiile cu acțiunile MAIB.

În cadrul urmăririi penale a fost stabilită cu certitudine legătura între Platon Veaceslav şi Popînin Octavian, ultimul fiind încadrat în grupul condus de Aliona Staşevskaia la solicitarea lui Platon. Popînin a fost remunerat neoficial, pe parcursul anilor 2013-2016, lunar, cu suma de 1000 euro, fapt confirmat prin audierea persoanelor, precum şi prin cercetarea documentelor ridicate de la Veaceslav Platon”, descriu procurorii în același proiect de ordonanță.

Această ordonanță se pregătea în 2017, dar a rămas doar pe hârtie. Lui Platon nu i-a fost înaintată atunci învinuirea. Pe de altă parte, în aprilie 2018, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a emis o decizie în dosarul ce viza furtul de acțiuni de la MAIB. Patru persoane învinuite, printre care și Stela Pahomi au scăpat de închisoare. Pahomi a fost achitată și eliberată din arest.

Avocatul celor două surori care fusese deposedate de acțiuni este convins că s-au făcut presiuni mari în acest dosar, atât la Procuratură, cât și în judecată.

MIHAIL GORINCIOI, avocat:Cele mai mari probleme și neplăceri au fost din start când doi procurori lucrau împotriva noastră și favorizau persoanele care erau bănuite. Eu eram frapat de ce spunea procurorul. Eu sunt avocat de 24 de ani. Așa obrăznicie eu nu am mai întâlnit. Doamna la prima instanță parcă era cu avocații ca și cu frații ei la o cafea: pe al tău îl scutesc, pe al tău îl eliberez. Făcea niște lucruri. Eu deja știam, pentru că avocatul care o reprezenta pe Pahomi e o persoană  foarte apropiată a lui Damir și Plahotniuc, deci știam  că dosarul acesta noi o să-l pierdem. Au fost influențe o sută de procente. Și doamna din primă instanță a dat o sentință de râsul găinilor. I-a achitat.

Am contestat la Curtea de Apel. Acolo a fost iar un show total. Acolo a fost o judecătoare foarte inteligentă, corectă - Balmoș, pot să-mi permit să spun și familia. Avea dosarul. Peste o lună jumate au adus-o la condiția de stres că a fost nevoită să plece. -Credeți că a fost determinată să plece? - A fost chemată, știu și de cine din conducere …A fost impusă pentru acest dosar să plece. Ea categoric refuza, pentru că aici e condamnare 100 de procente. …I-a dat dosarul știți cui? Prim-vicepreședintelui, domnul Ulianovschi, feciorul căruia era ministru de Externe la puterea lui Plahotniuc. Nu am ce să mai.

 Dar cum s-a comportat în acest dosar m-a șocat și mai tare. Încă mai tare decât în prima instanță. El la a doua ședință când ne-a chemat și ne-a spus: stimaților, noi eram vreo 6 avocați și era greu să ne aduni pe toți, pentru mine e o problemă să vă strâng pe toți 6, dar dacă vă strâng, în 25 de minute dosarul ăsta e…. Așa și a fost. Eu m-am uitat la ceas Curtea de Apel a examinat apelul, uitați-vă această sentință de 320 de foi el în 31 de minute. Noi am venit toți, ne-a strâns că era comanda dată și i-a achitat. Dar cel mai important. A lăsat în vigoare aceasta și sechestru pe 8 milioane, autoturism de lux și apartament în centrul orașului a fost ridicat. Și peste 4 zile Stela Pahomi s-a dus și a ridicat toți banii și noi am rămas toți cu buza umflată și celelalte părți vătămate care mai sunt pe dosare civile”.

Avocatul a reușit între timp să întoarcă tot pachetul de acțiuni furat de gruparea lui Platon de la clientele sale și să încaseze toate dividendele plătite de Moldova Agroindbank începând cu anul 2013. 

În noiembrie 2020, Curtea Supremă de Justiție  a trimis dosarul la rejudecare la Curtea de Apel Chișinău, într-un alt c omplet de judecată. Între timp, Stela Pahomi, dar și alți figuranți din dosar, au fugit din R. Moldova.

Pahomi pare să fi fost o piesă importantă pentru Veaceslav Platon. Mai multe înregistrări audio ale discuțiilor dintre Platon și Serghei Iaralov, cardinalul gri al lui Vlad Plahotniuc, ajunse în posesia Cutiei Negre, arată că Platon își făcea mari griji pentru Stela Pahomi, atunci când aceasta se afla în arest și îi solicita lui Iaralov ajutor pentru a o scoate la libertate.

Discuție telefonică între Veaceslav PLATON și Serghei IARALOV:

V.P - Sergiu, el a promis față de tine că nu o va atinge, că nu luptă cu femeile. Mereu spune că se ține de cuvânt, că este corect și tot așa mai departe. Luptă el cu mine, bine, fără probleme. De ce să o atingă pe ea? Dacă vrea ca ea să nu intre în toate situațiile cu Agro, că să nu-l încurce, să spună că o lasă să plece, doar să nu se implice în această situație. Cred că ne putem înțelege și vom îndeplini întocmai. Vrea ca ea să plece din țară, haideți să ne înțelegem să plece din țară.

S.I. - Bine. Eu voi transmite tot.
V.P. - Mie cel mai mult nu-mi place când cineva suferă din cauza mea. 
S.I. - Da, dacă este război, e războiul vostru. Na*uia Stela aici? :)
V.P.- Dacă sunt careva condiționalități pentru eliberarea ei, spuneți. Dacă ea încurcă, spuneți că ea încurcă și să se ducă naibii de aici. Principalul meu scop e să scot fetița.
S.I. - Aha

V.P. - Vreau să ne concentrăm pe asta. Eu nu cred că el are careva pretenții serioase în privința ei.

Deși încă din 2018 se afirma în instanțele de judecată că Platon a fost organizatorul și beneficiarul schemei de la MAIB, abia  în noiembrie 2021  a ajuns să fie învinuit oficial  în acest dosar, fiind emis pe numele său un  mandat de arest în contumacie.

ELENA CAZACOV:La moment în privința dumnealui există deja suficiente probe pentru finalizarea urmăririi penale. Problema la moment este de domeniul legislativ, avînd în vedere faptul că dumnealui se ascunde de organul de urmărire penală. Asta împiedică expedierea dosarului în instanța de judecată. Odată ce vor surveni modificările legislative care se presupun, ceea ce va permite expedierea cauzei penale în instanța de judecată în lipsa persoanelor care se ascund de organele de urmărire penală, incontestabil cauza respectivă va fi diferită justiției”.

Capcana întinsă de Platon fostului președinte MAIB

Reporterul Cutiei Negre a reușit să discute și cu fostul președinte al Moldova Agroindbank, Grigore Furtună, care a fost la un pas să devină una dintre victimele grupării lui Platon, care încerca să-l deposedeze de pachetul de acțiuni de trei procente și jumătate pe care îl deține la MAIB. Acest caz a rămas neelucidat de către procurori.

În 2013, fostul bancher a fost chemat la Inspectoratul Fiscal, fiind  bănuit de evaziune fiscală de zeci de milioane de lei.

GRIGORE FURTUNĂ, acționar MAIB: „Dl Furtună, de ce ascundeți de la stat și de noi faptul că ați obținut un venit de 20 de milioane de dolari în afara țării? Fiindcă nu l-am obținut. Dar iată noi avem documente că dvs ați obținut. Îi scris că eu aș fi primit printr-o bancă din Kiev, prin altă bancă din Kiev, pe un cont bancar într-o bancă din China - 20 de milioane de dolari. Că eu aș fi emis o garanție și în temeiul acelei garanții a fost întreprinsă o afacere, care s-a soldat cu rezultatul scontat și pe contul meu bancar în China au apărut 20 de milioane de dolari. Eu le spun că asta e comandă și vă spun și care e scopul acestei comenzi, dacă voi nu știți - pachetul meu de acțiuni la MAIB. Fiind vândut la bursă, acoperă cele 52 milioane de lei”.

Bărbatul a comandat o expertiză juridică independentă care a demonstrat că actele au fost falsificate și nici nu a fost în afara țării, cu atât mai mult în China, pentru a-și deschide un cont bancar. După o luptă grea cu FISC-ul și Procuratura, a reușit să scape de dosarul penal inițiat pentru evaziune fiscală.  

GRIGORE FURTUNĂ, acționar MAIB: „Cum a nimerit semnătura mea pe contractul cela? - Ați găsit răspunsul? - Am găsit. Asta registratorul independent către vreme ceea deja se afla sub controlul grupului Platon. - La „Registru Corect ” vă referiți? - Da, doamna ceea Pahomi. Ea controla. Acolo semnăturile mele sunt”.

Victor Furtună s-a convins că Platon a stat în spatele schemei și atunci când a văzut în tranzacțiile fictive numele companiei „Seabon Limited”, implicată și în Laundromat, despre care procurorii spun că era gestionată de Platon.

GRIGORE FURTUNĂ, acționar MAIB:Când am căutat eu răspunsurile, documentele celea, acolo mi s-a nimerit o companie „Seabon Limited” din Marea Britanie. Iată asta a fost. „Seabon” ne-a legat. Prin același „Seabon” s-au făcut alte mașinării, cu spălarea ceea - Laundromatul. Așa am ajuns că e Platon. - Compania asta era una dintre cele implicate? - Era cheie. Pretenția mi-a fost înaintată de „Seabon”.

Fraude la fabrici de zahăr

În aprilie 2014, Veaceslav Platon a fost pus sub învinuire într-un dosar penal ce vizează delapidări în proporții deosebit de mari la fabrica „Glodeni-Zahăr”, fiind chiar anunțat în căutare de către procurori. Dosarul era inițiat din 2013. Presa a scris anterior că Platon a avut interese mari pe piața de zahăr din R. Moldova, acaparând pachete de acțiuni la diferite întreprinderi:  Cupcini-Cristal, „Glodeni Zahăr”, Combinatul de zahăr din Alexandreni și Fabrica de zahăr din Făleşti.

Schema de la „Glodeni Zahăr” a fost desfășurată în anul 2010. Fabrica, care se afla în proces de insolvabilitate, s-a angajat să-i vândă 1800 de tone de zahăr SRL-ului ,,Viktomax Sistem” la un preț de 24,8 milioane de lei. Agentul economic a plătit și un avans de peste 6 milioane de lei. 

În contractul de vânzare-cumpărare a fost inclus un punct care stipula că în cazul în care vânzătorul nu-și onorează obligațiunile în 30 de zile, va plăti o sumă dublă față de avansul pe care l-a primit. 

Marfa nu a fost livrată, iar Fabrica de Zahăr a fost obligată, prin judecată, să achite penalitatea de 12,4 milioane de lei prevăzută în contract. Ordonanța a fost executată rapid, firma lui Platon primind în loc de bani 780 de tone de zahăr. Deși ordonanţa judecătorească a fost ulterior anulată, zahărul nu a mai fost restituit de compania „Viktomax Sistem”, astfel fabrica fiind prejudiciată cu 12,4 milioane de lei. 

 Platon Veaceslav a dirijat încheierea contractului de vânzare-cumpărare la data de 23 martie 2010  dintre Sliusarenco Oleg în calitate de adjunct al administratorului procesului de insolvabilitate al SA ,,Glodeni Zahăr” şi ,,Viktomax Sistem” SRL, fiind o societate comercială gestionată de acelaşi grup criminal organizat. Tot Platon Veaceslav i-a indicat lui Oleg Sliusarenco de a nu executa contractul de vânzare-cumpărare încheiat cu ,,Viktomax Sistem” în vederea aplicării  clauzei contractuale cu privire la achitarea unei penalităţi. Tot Platon Veaceslav a organizat ca ,,Viktomax Sistem” să se adreseze în instanţa de judecată în scopul obţinerii sumei de 12,4 milioane de lei de la „Glodeni Zahăr”, afirmă procurorii într-o ordonanță de învinuire a lui Platon, emisă cu 8 ani în urmă, care a ajuns în posesia Cutiei Negre.

„Viktomax Sistem” a fost înregistrată cu un an mai devreme de tranzacția cu „Glodeni Zahăr”. Pe hârtie, fondator al firmei este un oarecare Viktor Koruts. Numele acestuia figurează și în dosarul Laudromat. Koruts a reprezentat în 2011, prin procură, o firmă offshore și a depus la Judecătoria Comrat o cerere pentru încasarea unei datorii de  500 de milioane de dolari.  

„Vitomax Sistem” și-a avut oficiul pe strada Meșterul Manole 12, unde au fost înregistrate mai multe companii asociate cu numele lui Platon. Clădirea aparține uzinei Alimentarmaș, care a fost administrată de Iurii Kontievschi, fostul cumnat al lui Platon.

Procurorii au stabilit în cadrul anchetei că schema de la Fabrica de Zahăr din Glodeni ar fi fost coordonată de omul lui Platon, aceeași Aliona Stașevskaia.

Dosarul ce vizează delapidările de la Fabrica de Zahăr din Glodeni se află de 9 ani la faza de urmărire penală, fiind inițiat în septembrie 2013.

ELENA CAZACOV: „Practic la moment acțiunile de urmărire penală au fost finalizate. Însă având în vedere că procurorul în exercitarea căruia se află această cauză penală a fost suprasolicitată cu alte cauze penale de rezonanță și unde au fost persoane cu măsuri preventive, fiind prioritizate activitățile, s-a axat pe acele cauze penale. Cred că în timpul apropiat, pe această cauză penală, după survenirea modificărilor legislative de care am menționat va fi posibilă transmiterea în instanța de judecată inclusiv și acestei cauze penale”.

În 2014, Platon fusese anunțat în căutare pe acest dosar, iar în 2016, când a fost extrădat în R. Moldova din Ucraina, procurora Adriana Bețișor a dispus sistarea investigaţiilor de căutare a  învinuitului.

În 2020, cu câteva luni înainte de eliberarea lui Platon din închisoare, au fost  revocate măsurile preventive pentru mai multe persoane date în urmărire generală în dosarul Fabricii de Zahăr din Glodeni. Este vorba despre Vitalie Mihailov, Alexandru Balica, Aliona Stașevscaia și Oleg Sliusarenco.

ELENA CAZACOV: „Ca să fie clar. Ceea ce ține de Fabrica Glodeni, persoanele la moment sunt puse sub învinuire. În privința celora au fost doar revocate măsurile preventive. Nu la cererea procurorilor. Instanța de judecată a schimbat măsurile preventive în privința acelora”.

Totuși, acesta nu este unicul dosar pornit de procurori în privința lui Platon pe fraude ce vizează fabricile de zahăr. În 2001, Procuratura municipiului Chișinău a avut un dosar pe cazul dispariției a 3 mii de tone de zahăr, în valoare de 14 milioane de lei, de la un depozit al firmei „Balcombe”, controlată de oameni apropiați lui Platon, inclusiv fostul său cumnat Iurie Kontievski. Atunci, Veaceslav Platon chiar a stat în arest câteva luni, dar la scurt timp dosarul a fost încetat.

Procurorul șef al municipiului Chișinău din acea perioadă, Ivan Diacov, își amintește bine cazul.

IVAN DIACOV, fost procuror-șef mun. Chișinău:S-a depistat că la o bâtrânică din Tighina, au venit facturi pe 6 vagoane de zahăr. Cineva a folosit pașapoartele bătrânii pe ascuns, sau cum acolo s-a făcut. Bătrâna a spus că eu nu am nicio treabă la zahărul ăsta. Au derulat niște controale operative și a ieșit că Veceslav e stăpânul. Ce vreau să vă spun? Atunci ne-a șmecherit și pe noi. El a stat în arest în jur de 3 luni, până am stabilit de unde au venit vagoanele, cum s-au încărcat, cui aparține zahărul. Voi înțelegeți că vagoanele asta nu este o torbă. Vagoanele s-au descărcat la Ghidighici, la bazele celea. Dar faptu-i fapt. Au spart un perete prin spate și s-a furat tot zahărul. A fost organizat. - Adică au organizat furtul zahărului în timp ce Platon stătea în arest? - Da, au organizat foarte talentat și noi am rămas fără obiectul furtului. Ni s-au rupt toate ațele și dosarul s-a clasat”.

Peste ani de la acele evenimente, Ivan Diacov s-a întâlnit cu Platon, care lucra deja la Moldinconbank. Ultimul i-a amintit de arest.

IVAN DIACOV:El atunci mi-a spus o frază. Ivan Gheorghevici, am ajuns la concluzia că toți oamenii care încep afaceri, trebuie să treacă prin pușcărie, măcar 3-5 zile fiecare trebuie să stea acolo. A făcut  o pauză și zice: Dar 3 luni e mult. Platon pe parcursul anilor tot timpul ne depășea. Am în vedere nu pe mine, dar justiția, organele de drept. El tot timpul a mers cu un pas înainte.

Învinuit în „Laundromat” după ce a fugit la Londra

Recent, Veaceslav Platon a fost pus sub acuzare și în dosarul „Laundromat”. Pe 18 aprilie, magistrații au dispus arestul  acestuia în contumacie, iar procurorii au inițiat investigațiile în vederea căutării învinuitului care a fugit la Londra. 

Pentru ca să ajungă să îl pună pe Platon sub acuzare pe acest dosar, procurorilor le-au trebuit tocmai 8 ani! Perioadă în care au dat vina pe comisii rogatorii, lipsă de probe, teorii juridice despre lipsa infracțiunii predicat, adică proveniența ilicită a banilor trecuți prin spălătorie.

Probe despre implicarea lui Platon în Spălătoria Rusească, procurorii anticorupție au obținut încă în 2012, în plină desfășurare a schemei de spălare de bani. Potrivit procesului verbal al perchezițiilor efectuate la sediul lui Platon de pe str. 31 August, în birou și safeuri au fost descoperite mai multe acte de constituire și ștampile ale firmelor off-shore prin care avea loc Laundromatul. 

În 2016, în cadrul acestui dosar penal au fost reținuți 3 executori judecătorești și 16 magistrați. O parte dintre ei au fost deja condamnați de prima instanță pentru pronunțarea cu bună știință a unei încheieri contrare legii. 

Judecătorii implicați în Laundromat urmau să fie judecați și pentru complicitate la spălare de bani, dar în toamna anului 2020 procurorii anticorupție au decis să îi scoată de sub învinuire pe acest capăt de acuzare. Informația a fost tăinuită un timp de Procuratură.

În 2017, procurorii moldoveni au pus-o sub învinuire pentru implicare în Laundromat pe Elena Platon, sora lui Veaceslav Platon și au anunțat-o în căutare. Un an în urmă, aceasta a fost condamnată în Federația Rusă, la 10 ani de închisoare, tot în dosarul Laundromat. Femeia a fost șefa Departamentului Trezorerie la „Moldindconbank” și gestiona în totalitate numerarul în lei şi valută la bancă. Astfel, Elena Platon a asigurat tranzitarea banilor prin R. Moldova spre offshoruri

Câțiva ani în urmă, autoritățile ruse l-au anunțat în căutare, pentru arest și pe Veaceslav Platon, pentru organizarea grupului criminal responsabil de Laundromat. Dar în Republica Moldova, controversatul om de afaceri a fost pus sub acuzare abia două luni în urmă. În iarna anului 2020, fostul procuror general Alexandr Stoianoglo afirma că împotriva lui Platon nu există probe în acest dosar.

Alexandr Stoianoglo, procuror general suspendat: „Noi avem răspuns oficial de la organele de drept din Federația Rusă, unde la întrebarea: „prezentați-ne proveniența banilor”, noi am primit răspuns că nu poate fi demonstrată ilegalitatea provenienței banilor. Platon nu are în dosarul Loundromat niciun statut, pe acest dosar nici măcar nu a fost interogat. Vă asigur, dacă Platon era, intuitiv cred că el a participat în asta, dar dacă în privința lui aveau să fie dovezi, vă asigur că demult avea să fie judecat”.

Șefa interimară a Procuraturii Anticorupție susține că procurorii au primit mai multe informații din Federația Rusă, iar noile probe au făcut posibilă înaintarea învinuirii lui Platon.

ELENA CAZACOV: Au fost acumulate probe noi care au dat posibilitate inclusiv și la anularea unor soluții în privința unor persoane care anterior au fost și scoase de sub urmărire penală. Și la momentul obținerii acestor probe au fost anulate soluțiile respective și reluată investigațiile și în privința celorlalte persoane. Una din probe care a dat temei la reluarea unor acțiuni de urmărire penală în privința unor persoane au fost anume răspunsuri la comisii rogatorii parvenite din partea Federației Ruse. Anterior nu erau la noi răspunsuri. Erau înaintate cereri de comisii rogatorii. În momentul în care au parvenit aceste răspunsuri au fost posibile acțiunile care au fost făcute. Sperăm mult ca în timpul apropiat în cazul în care parvin și răspunsurile la comisiile rogatorii, având în vedere că au fost încheiate gituri cu alte state, obținem cât mai multe probe pentru dovedirea vinovăției incontestabile a numitului ca această cauză penală, chiar și în lipsa lui să fie expediată în instanța de judecată”.

Alte câteva dosare penale care se mai află în lucru pe mesele procurorilor se referă la ilegalități comise pe piața de asigurări, prin prejudicierea biroului Național al Asiguratorilor Auto și a companiilor de asigurări ASITO și Moldasig. Patru dintre aceste dosare descriu aceeași schemă - companii apropiate lui Platon care luau credite considerabile de la bancă, cu poliță de asigurare de la ASITO sau Moldasig, nu întorceau creditele, astfel încât companiile de asigurări se vedeau nevoite să o facă în locul firmelor.

Nu s-au plătit taxe la stat de 4 milioane de lei

Într-o altă cauză penală inițiată în 2016, Platon este învinuit de escrocherie care a dus la prejudicierea bugetului de stat cu peste 4 milioane de lei. În timp ce dosarul stă blocat de ani buni la faza de urmărire penală, iar Platon se află la libertate, o fostă angajată a Moldinconbank, Olga Pungă, a fost condamnată pe același caz încă în 2018 la 8 ani și 6 luni de închisoare. Cauza penală în privința femeii a fost disjunsă din dosarul de bază și remisă rapid în judecată.

Din sentința dictată de CSJ aflăm că  Veaceslav Platon era beneficiarul companiei „Legaltriumf”, contractată  de Moldinconbank pentru  a se ocupa de recuperarea datoriilor pe credite problematice. Reprezentanții firmei prezentau în instanțele de judecată ordine de plată falsificate care arătau că a fost achitată taxa de stat pentru acțiunile civile intentate de Moldinconbank. În realitate, plăţile obligatorii la bugetul de stat nu erau făcute, iar banii se păstrau pe conturile băncii și puteau fi folosiți de membrii grupării lui Platon.

Oamenii legii au identificat 235 de ordine de plată false, care au adus prejudicii statului în sumă de 4 milioane de lei. Potrivit învinuirii, fosta angajată Moldincombank, a fost cea care executa indicațiile lui Platon și aplica ştampila falsă a băncii  pe ordinele de plată. Pungă neagă acest lucru și susține că dosarul i-a fost fabricat, pentru a o determina să facă declarații împotriva lui Platon.

In 2020, la scurt timp după ce Platon a fost eliberat din închisoare, a ieșit la liberatate și Olga Pungă. Dosarul ei va fi revizuit tot la solicitarea procurorului general Alexandr Stoianoglo. Pe 25 iunie 2020, Judecătoria Hâncești a dispus ca Pungă să fie eliberată din penitenciarul de la Rusca.

Evaziune fiscală de 17 milioane de lei

Din septembrie 2016, Platon este cercetat penal și pentru evaziune fiscală în proporții deosebit de mari. Dosarul a fost inițiat de Procuratura Anticorupție în urma unui denunț făcut de Inspectoratul Fiscal. La solicitarea Cutiei Negre, procurorii au precizat că Platon nu a plătit statului impozite de peste 17 milioane de lei în rezultatul unor tranzacții de donație. La 5 ani distanță și acest dosar stă blocat la faza de urmărire penală.

ELENA CAZACOV: Da, este așa un dosar, dar el la data de 28 decembrie 2021 a fost expediat conform competenței la PCCOCS. - De ce a preluat dosarul? - Fiindcă ei aveau încă o cauză penală tangențial cu aceasta. Și mai mult de atât, este de competența lor să investigheze astfel de infracțiuni”.

Dosare suspendate și complici eliberați din arest

Anul 2020 a fost unul deosebit de bun pentru Veaceslav Platon și echipa sa. Platon și mai mulți membri ai echipei sale, condamnați sau arestați anterior pe dosare care aveau legătură cu controversatul businessman, au fost eliberați din detenție, la demersul procurorilor. 

Am amintit mai sus despre câțiva dintre ei. Judecătorii din Laundromat au scăpat de acuzarea privind complicitate la spălare de bani. Iar urmărirea penală pe două dosare care îl vizau pe Veaceslav Platon a fost suspendată de procurori.

Unul dintre aceste dosare este cel de corupere a deputaților. Cauza penală a fost pornită încă în 2014, dar controversatul afacerist așa și nu a fost pus sub învinuire în acest dosar. Iar complicele său, Vitalie Burlacu, zis Vitas, a fost eliberat din închisoare la 11 iunie, cu patru zile înainte de eliberarea lui Platon. Atunci, Curtea de Apel Chișinău a decis încetarea cauzei penale împotriva lui Burlacu, pe motiv că au fost încălcate mai multe norme de procedură în perioada investigării cazului.

Pe 22 septembrie 2020, Procuratura Anticorupție a decis în general să suspende urmărirea penală pe acest dosar întru neadmiterea încălcării termenului rezonabil.

Tot în septembrie 2020, Procuratura Anticorupție a decis să claseze un dosar de delapidare a 22,4 milioane de lei din contul companiei de asigurări „Alliance Insurance Group”, prin crearea unor tranzacții fictive la procurarea unui teren din parcul Valea Trandafirilor din Chișinău. Și în acest caz, urmele duceau spre Veaceslav Platon.

Platon nu planifică să se întoarcă în R. Moldova: „Eu nu sunt idiot”

Contactat de CUTIA NEAGRĂ pentru a comenta cele peste 20 de dosare instrumentate de Procuratură, dar și acuzațiile care i se aduc, Veaceslav Platon a declarat:

„- În timpul lui Voronin erau 48. De ce le-au redus, eu nu știu. Erau 48, dar învinuirea mi-a fost înaintată doar pe 4-5 dosare. De ce spuneți că sunt doar 22 și unde s-au pierdut restul 26 nu știu. Să caute că mai sunt, nu este tot.

-        Dar plecare dvs din țară are legătură cu aceste dosare?

-        Plecarea mea din țară are legătură cu regimul instaurat în R.Moldova. Pur și simplu nu ai ce face în R. Moldova când se instaurează un asemenea regim. Eu nici anterior nu am trăit în Moldova. Din câte știți, am fost adus forțat și până când nu am primit sentința, am așteptat. Și cum am primit verdictul, am plecat frumușel acolo unde vreau să trăiesc, unde vreau să mă dezvolt, unde vreau să construiesc un business.

Dar când reveniți în R. Moldova?

Are vreun sens să mai trec odată prin fărădelegile prin care am trecut? Nu are rost. Eu doar nu sunt idiot! În R. Moldova dosarele nu sunt instrumentate pentru a fi transmise în judecată. Ele sunt necesare pentru a ține oamenii în cârlig, pentru a-i ține în arest în timpul urmăririi penale, pentru a ține oamenii în închisoare fără a trimite dosarele în judecată. Dosarele au fost în așa hal falsificate, scrise pe genunchi, procurorii le-au deschis pentru bifă, pentru că Plahotniuc le-a stabilit un plan privind inițierea dosarelor penale împotriva lui Platon. Porneau dosarele pentru bifă, găseau doi martori falși, mă recunoșteau bănuit, în câteva cazuri mi-au înaintat învinuirea și mai departe nu-mi făceau nimic”.

Întrebat cum se face că el și oamenii săi au fost scoși din arest în 2020, iar câteva dosare care îl vizează au fost suspendate, Platon a răspuns că acele dosare erau politice, iar oamenii nu erau vinovați.

-  Vă explic. Furtul miliardului a fost cea mai mare crimă din țară. Uitați că până la mine a fost eliberat dl Petic, a fost eliberat dl Bolbocean, a fost eliberat Enachi (n.r. Eșanu), care îmi transmitea salutări peste geam. Eu am fost eliberat peste un an și abia după ce a fost demonstrat că infracțiunea a fost comisă de alte persoane: Plahotniuc și Șor. Eu tot am întrebări la dl. Stoianoglo de ce în privința mea nu au fost închise 22 de dosare penale falsificate. La noi, din păcate, se crede că dacă o persoană cinstită și corectă ajunge într-o funcție, ea trebuie să se ocupe de toate, trebuie să le reușească pe toate. El trebuie, doar prin personalitatea sa, să restabilească dreptatea peste tot, trebuie să aibă timp pentru tot și toate.

Această investigație a fost realizată cu suportul financiar al Fundației Soros Moldova, în cadrul proiectului „Inițiativa pentru integritate în justiție”, implementat de Comunitatea WatchDog.MD. Fundația Soros Moldova nu intervine în politica editorială a redacției TV8.

IGP s-a autosesizat în urma investigației TV8, despre casa de milioane a comisarului sectorului Rîșcani
/VIDEO/ Un interviu oferit de Spînu televiziunii GRT, întrerupt de Constantinov, care a dat buzna în studiou. Cum a reacționat ministrul
/VIDEO/ Un interviu oferit de Spînu televiziunii GRT, întrerupt de Constantinov, care a dat buzna în studiou. Cum a reacționat ministrul
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul
/VIDEO/ TV8, acum și mai aproape de tine! Cum ne poți urmări prin Pachetul de Satelit Svoboda
/VIDEO/ TV8, acum și mai aproape de tine! Cum ne poți urmări prin Pachetul de Satelit Svoboda
/VIDEO/ Mister dezlegat: Cine e tatăl copilului fetiței care a născut la 11 ani
/VIDEO/ Mister dezlegat: Cine e tatăl copilului fetiței care a născut la 11 ani

investigații

/VIDEO/ Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! Imobile și mașini de lux, cumpărate de Vlad Andronachi cu banii sustrași din BEM

18 martie 2024, ora 08:10

Investigația pe care v-o propunem astăzi nu este doar despre corupție, dar și despre lipsa de bun simț a unor foști demnitari de stat - deputați și miniștri. Istoria își are începutul în furtul miliardului și descrie circulația a 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii exact cu o zi înainte de introducerea administrării speciale. Vă spunem cum foștii deputați Vladimir Andronachi și Constantin Botnari și ex-ministrul Vasile Botnari, devenit ulterior șef al SIS, au cheltuit banii sustrași din BEM pe mașini unice în Moldova, imobile, tratamente cosmetice în una dintre cele mai prestigioase clinici din Elveția, pentru studiile copiilor la universități prestigioase din Europa și pur și simplu pentru shopping în cel mai luxos centru comercial din Londra. 

Povestea a început de la fostul conac Râșcanu-Derojinschi din centrul Chișinăului, cumpărat pe bănuți de la stat, printr-o schemă sofisticată. Compania „Universal Proiect”, afiliată fostului deputat democrat Vladimir Adronachi a inițiat reconstrucția acestui edificiu. 

Pe 24 noiembrie 2014, Consiliul de Administrare al Băncii de Economii, condus pe atunci de Ilan Șor, a decis să investească 119 milioane de lei într-un nou sediu al băncii, la parterul unui hotel ce urma să fie construit în curtea clădirii-monument. Banca a bătut palma cu firma lui Andronachi la distanță de zece zile după ce Guvernul aprobase acordarea garanțiilor de stat pentru salvarea celor trei bănci implicate în furtul miliardului. 

Cotractul de investiții a fost scris în defavoarea BEM-ului. Banca s-a obligat să-i transfere firmei lui Andronachi un avans de 60% din sumă, deși hotelul se afla încă la faza de proiectare. La două zile de la semnarea contractului, președintele interimar al BEM, Viorel Bîrcă, aproba deja transferul primei rate din avans de 32,8 milioane de lei către „Universal Proiect”. Exact a doua zi, Banca Națională a introdus administrare specială la BEM.

Banii BEM, transferați firmei „Sermastra Sales”, controlată de Andronachi

Banii încasați de „Universal Proiect” au fost convertiți în valută și scoși din țară. Un milion de dolari și aproape 800 de mii de euro au fost transferați către compania britanică „Sirmastra Sales”, controlată tot de Vladimir Andronachi. Firma avea deschis un cont la o bancă din Letonia, implicată în furtul miliardului și în Laundromat.

De la „Sirmastra Sales” banii au fost pulverizați către alte companii afiliate lui Andronachi, declara anterior șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin:

Banii au fost urmăriți prin probe concrete. Rulaje bancare, documente din poșta electornică, calculatoare, telefoane ridicate în cursul perchezițiilor, demonstrează cum au circulat banii și demonstrează că acești bani au fost spălați prin mai multe companii offshore, stabilite în jurisdicții cum ar fi Belize, Marea Britanie, Cipru și altele. Majoritatea fondurilor care au fost transferate din Banca de Economii au fost trimise către o companie care se cheamă „Black Sea Holding SA” a cărei beneficiar efectiv, în proporție de 75% era Nadejda Andronachi”.

După ce s-au învârtit într-un carusel de firme, o parte din banii sustrași din Banca de Economii s-au întors în R. Moldova. 

În iulie 2015, „Universal Proiect” a reziliat contractul semnat cu BEM, dar i-a restituit băncii doar 6,8 milioane de lei. Restul sumei avansului a fost calculat drept penalități în favoarea companiei lui Andronachi.

11 milioane de lei din banii scoși din BEM s-au întors în Moldova direct pe conturile unor companii afiliate lui Vladimir Andronachi. Firmele au folosit banii pentru achiziția unor imobile și mașini de lux.

5,8 milioane de lei din banii BEM, cheltuiți pentru trei mașini  

La 11 mai 2015, compania „Individual Auto”, administrată de Anatolie Blonschi, omul de încredere al lui Vlad Andronachi, a primit pe cont 300 de mii de euro de la offshore-ul  „Webwest Alliance” controlat de proaspătul deputat democrat. La rândul ei, firma primise banii de la off-shorul soției lui Andronachi „Black Sea Holding SA”. Transferurile au avut la bază contracte fictive de împrumut.  

Anatolie Blonschi a convertit toți banii în lei și i-a direcționat către doi dealeri auto din Chișinău de la care a cumpărat 3 mașini de lux: un „Porche Cayenne” și două suv-uri de marca „Land Rover”. Bolizii au costat 5,8 milioane de lei.

L-am luat la întrebări pe Anatolie Blonschi pe coridoarele Judecătoriei Buiucani, după una dintre ședințele din dosarul penal în care este judecat pentru spălare de bani, împreună cu Vlad Andronachi.

Reporter TV8: - Dl Blonschi, ne spuneți câteva detalii despre achizițiile pe care le-ați făcut prin „Individual Auto”?

Anatolie Blonschi: -  Nu ofer niciun comentariu.

Reporter TV8: - Mașinile erau pentru activitatea companiei sau personal pentru domnul Andronachi?

„BMW X5” din Rusia, cumpărat prin aceeași firmă „Individual Auto”

Interceptări ale discuțiilor telefonice ale lui Andronachi, ajunse acum doi ani în posesia Cutiei Negre, demonstrează că deputatul și-a cumpărat în aceeași perioadă și alte mașini, dar din afara țării. A folosit tot compania „Individual Auto”.

De exemplu, în septembrie 2015, Andronachi a pus ochiul pe un „BMW X5 M” scos la vânzare de un dealer auto din Sankt Petersburg. Asemenea mașini nu existau la acel moment în Chișinău. Andronachi văzuse mașina pe internet și a sunat la magazinul din Rusia să afle detalii.

V. Andronachi: – Cum poate fi rezervată mașina?

Consultant salon auto: -  Vlad, dvs de unde sunați, din Belarus?

V. Andronachi: - Din R. Moldova.

Cosultant salon auto: - Chiar? Din Moldova încă nu ne-a sunat nimeni.

V. Andronachi: - Mașina are tot habitaclul alb sau nu?

Consultant auto: - Da, un alb foarte frumos. Un habitaclu luxos. Eu acuș vă fotografiez și vă trimit. E o mașină foarte luxoasă.

V. Andronachi: - Bine, aștept.

Ulterior, Andronachi a coordonat procesul de import al BMW-ului din Rusia. Interceptările atestă că fostul deputat avea omul său de legătură la Serviciul Vamal, care îl ajuta să perfecteze actele pentru mașini.

V. Andronachi: - Mașina este în Sankt Peterspurg „MX5”. Are 1000 km la bord. Ea are dotări de 8,5 milioane de ruble, dar noi o cumpărăm cu șapte (n.r. milioane de ruble). O să primim și TVA pentru dânsa până la Anul Nou încă vreo 16 mii de euro. 

Valeriu: - Cumpărătorul cine este?

V. Andronachi: – Tu o plătești de pe „Individual Auto”, dar o aduci pentru „Diplomat”.

Valeriu: - Eu fac legătura cu persoana ceea care atunci am vorbit la Vamă, cu juristul cela, cu Andrian. Vorbesc cu dânsul.

V. Andronachi: – Spune-i să hotărască întrebarea așa cum te rog eu, că altfel nu o să fie posibil. Bine? Eu am zis că 100 de mii pentru mașina asta e bun preț. Din Germania nu o iei mai ieftin.

Peste câteva săptămâni, mașina cumpărată din Rusia a ajuns la Chișinău. Fiind plecat din țară în acel moment, Andronachi își suna amicii să-i întrebe detalii, arzând de nerăbdare să ajungă la volanul noului său BMW.

Dorel: - Am mers numai ce cu mașina ta.  

V. Andronachi: - Și?

Dorel: – Vadimka nu poate vorbi, ca să înțelegi, numai umblă și se linge pe bot.

V. Andronachi: – Dar e rigidă? Ții minte, acela alb nu era rigid ?

Dorel: – Nu era. Eu tot îi spun lui Vadim că pentru Vlad o să fie cam rigidă, dar el zice că anvelopele sunt „runflat” și trebuie să fie umflate piatră. Am pus-o în parcare, chiar pe mijloc. 

V. Andronachi: - E primul „MX5” în oraș.  Îți dai seama?  

Discuția nr.2

V. Andronachi: - Ce faci?

Dorel: – Iaca am fost și ți-am spălat mașina și merg în ea. Merge moale, merge bine mașina. Presiunea în roți încă nu am dat-o.  

V. Andronachi: – Îți place cum merge, da? Iată între Cayen-ul cela al meu și acesta?

Dorel:  – Merge un pic mai dur, se simte, dar mașina e mai manevrabilă, frate.

V. Andronachi: - Îi pun anvelope de iarnă deodată. Eu ies din iarnă cu dânsa și o dăm și gata.

Dorel:  – E frumos salonul ăsta. E alb, frate. Trebuie să o spălăm numai la spălătorie la „Veranda”. Acolo băieții spală bine, știi? Ce-i cu tine?  Aici trebuie să te îmbraci în haine noi ca să te urci în mașina asta. Tu când vii, azi?

V. Andronachi: – Da, la ora zece și jumătate. Eu nu am răbdare. Voi umblați și vă plimbați cu mașina mea.

În aceeași perioadă, Vladimir Andronachi i-a cumpărat o mașină nouă și unei femei. Așa reiese dintr-o altă discuție telefonică.

V. Andronachi: - A venit mașina ta nouă.

Femeie: – Chiar?

V. Andronachi: - Da. Poate treci pe la Vadim, la parcare și te uiți la mașină.

Discuție nr.2

Femeie: - E tare mașina. Eu acum fac un cerc cu dânsa. Ea este fără numere. Eu pot să mă duc cu ea?

V. Andronachi: – Nu. Ea e fără „Casco”, fără nimic. Luni eu voi face „Casco”. Ea ție îți place?

Femeie: – Tare îmi place. Eu aș fi vrut neagră, dar...

V. Andronachi: - Ție îți merge albă.

Femeie: – Culoarea e frumoasă, un alb imaculat, ca la „Porche”.

V. Andronachi: – Da, nu este alb de ăsta ieftin.  

Nici autoturismul de marca „Porche”, nici BMW-ul cumpărat din Rusia, pomenite în interceptări, nu s-au regăsit în declarațiile de avere depuse de Vladimir Andronachi din funcția de deputat. În 2015, acesta declara doar o mașină de marca „Land Rover” luată în comodat. 

Vladimir Andronachi a refuzat să vorbească cu reporterul Cutiei Negre.

Imobile industriale - 4,6 milioane de lei

Pe lângă mașinile de lux, Andronachi și-a cumpărat și imobile cu banii scoși din Banca de Economii. La 12 martie 2015, o altă companie administrată de Anatolie Blonschi „Impecabil Grup”,  a primit pe cont 300 de mii de euro de la offshore-ul soției lui Andronachi. Toți banii au fost direcționați spre procurarea unor imobile pe șoseaua Balcani din Chișinău.

Cu 4,6 milioane de lei, „Impecabil Grup” a cumpărat un hectar și jumătate de teren și mai multe clădiri de la Întreprinderea de Arendă Baza de Transport Auto Nr. 1. Întreprinderea se afla în proces de lichidare și a scos activele la vânzare.

Imobilele cumpărate de „Impecabil Grup”, situate pe șoseaua Balcani 1, au fost vândute peste 5 zile 

Familia Andronachi desfășura afaceri pe această adresă cu mult înainte să pună mâna pe clădiri și teren. Potrivit unei decizii judecătorești, încă în anul 2012, la adresa șoseaua Balcani 1 activa compania „Vladecacom”, cofondator al căreia în acte era Tudor Andronachi, tatăl fostului deputat democrat. Firma a fost învinuită de evaziune fiscală de peste 4 milioane de lei. Judecătoria Buiucani a decis amendarea și lichidarea companiei „Vladecacom”.

Administratorul special al Bazei Auto, aflată în proces de lichidare, ne-a dezvăluit că imobilele de pe șos. Balcani 1 nu au fost vândute la o licitație, dar prin negocieri directe cu firma controlată de Andronachi.

Victor Lupea, lichidatorul întreprinderii: - A fost adunarea fondatorilor întreprinderii care a decis cum trebuie să vândă și la ce preț. S-au prezentat la adunare ofertele și au fost examinate, aprobate.

Reporter TV8: - Dar cine a selectat companiile invitate să propună oferte?

Victor Lupea: - Au fost mai multe anunțuri că se examinează posibilitatea de vânzare, cum de vândut și așa mai departe. Au fost desfășurate mai multe adunări ale fondatorilor, cu publicarea anunțurilor în Monitorul Oficial.

Reporter TV8: - Vă amintiți, au fost atunci mai multe oferte? Mai multe companii s-au arătat interesate de aceste imobile sau doar „Impecabil Grup”?

Victor Lupea: - Au fost două oferte. Ulterior una, să spunem așa, nu a fost luată în considerație și s-a vândut la „Impecabil”.

Reporter TV8: - Se știa că această companie are legătură cu deputatul Vladimir Andronachi?

Victor Lupea: - Nu!

Clădire cumpărată de la firma partenerului de afaceri

La 20 august 2015, în aceeași zi în care a cumpărat imobilele de la Baza Auto, compania „Impecabil Grup” a mai achiziționat o clădire de pe același teren de la SRL „Transfactor”, cu un milion de lei. Firma l-a avut printre fondatori pe avocatul Ruslan Berlinschi, un alt apropiat de-al lui Andronachi. 

sursa foto:zdg.md

Potrivit unei încheieri judecătorești, în anul 2007, Berlinschi a fost învinuit în cadrul unui dosar penal, iar procurorii aplicase sechestru pe bunurile acestuia, inclusiv 40% din capitalul social al firmei „Transfactor”. Instanța l-a achitat ulterior pe Berlinschi în acel dosar.

Ruslan Berlinschi este un vechi partener de afaceri cu Vladimir Andronachi și a fost protagonistul unei investigații la Cutia Neagră PLUS. În 2021, chiar înainte ca procurorii să descindă cu percheziții, Andronachi i-a transmis lui Berlinschi pachetele de acțiuni pe care le avea în diverse companii. Astfel, firmele au scăpat de sechestre.

Ruslan Berlinschi a fost avocatul Bazei de Transport Auto Nr.1 în mai multe litigii pe care întreprinderea le-a avut cu statul, pentru a obține dreptul de proprietate asupra imobilelor din șoseaua Balcani 1.

În prezent, Berlinschi este proprietarul a 19 ari de teren și o clădire - foste active ale Bazei Auto Nr.1, situate pe aceeași adresă șos. Balcani 1. Aici sunt înregistrate mai multe companii gestionate de avocat. La fața locului nu am găsit oficii ale firmelor. Câțiva muncitori ne-au declarat că nu-l cunosc pe Ruslan Berlinschi și nici de companiile acestuia nu au auzit.

L-am sunat pe Ruslan Berlinschi pentru reacție. Acesta  ne-a promis că revine mai târziu, dar nu ne-a mai contactat.

„Impecabil Grup” nu a fost mult timp proprietara imobilelor din șoseaua Balcani 1. Peste cinci zile de la achiziție, le-a vândut unui alt agent economic.  Anatolie Blonschi a refuzat să comenteze aceste tranzacții.

Andronachi, în căutare de apartament

În septembrie 2015, ex-deputatul Vladimir Andronachi căuta să-și cumpere un apartament de peste 200 de metri pătrați în centrul Chișinăului. Asta am aflat din aceleași interceptări ajunse în posesia Cutiei Negre.

Fostul deputat l-a sunat pe un agent imobiliar să-l întrebe ce oferte de apartamente are.

V. Andronachi: - Ceva apartamente bune în Centru, mari, 200 m2, este ceva în vânzare, dar în case bune?

Ion: - Facem așa, eu toate le fotografiez, îți scriu metrii și ți le trimit pe „Viber”.

V. Andronachi: -  Și prețurile.

Ion: - Gata, ne-am înțeles!

Ulterior, agentul imobiliar l-a sunat pe Andronachi să-i prezinte câteva oferte bune.

Ion: - Palatul Republicii, știi unde-i? Vizavi este casa ceea nouă.

V. Andronachi: - Aceea tărcată, urâtă?

Ion: - „Zolotoi dom” îi zice.

V. Andronachi: - Nu, nu-mi place.

Ion: - Acolo putem să luăm la un preț foarte interesant.

V. Andronachi: - Dar ce este acolo?

Ion: - Sunt apartamente bune, dar sunt mici, câte 126 de metri. Dar putem să luăm două, le unim și tocmai bine. Prețul de start este 800 de euro.

V. Andronachi: - Nu, nu-mi place. Iată care era ideea mea: de pildă vreo 150 de mii să dau pe 200 de metri bunișori, în Centru. Azi, crede-mă pe mine, eu sunt sigur că mulți ca și mine nu sunt, care sunt gata să cumpere așa metraj. E cam greu în țară. Mie îmi trebuie 200 de metri buni unde să-mi fac reparație și să-mi trăiesc viața ca lumea.

Ion: - Am înțeles.

Discuția nr.2

Ion: - „Coliseum”! Am fost acum într-un apartament, pur și simplu am rămas șocat, dar pozitiv. Are 200 de metri și 100 de metri terasa. Dar e așa, în pădure, se vede tot orașul în larg. E foarte înteresant. Liftul se ridică numai pe etajul ăsta și numai la apartamentul ăsta. Când vii, trebuie să mergi să-l vezi și apoi vorbim.

V. Andronachi: - Dar e cu reparație?

Ion : - Nu! E fără, așa cum trebuie. Eu doar am înțeles mesajul tău. Eu doar nu-ți propun toate prostiile. De ce să te deranjez?

V. Andronachi: - Și câți bani vrea?

Ion: - Prețul este 300 de mii pentru 300 de metri.. Dar eu ți-am spus că totul e discutabil.

Studii la „Cambridge” și tratament în Elveția din banii BEM

Din banii scoși din Banca de Economii de firma afiliată lui Andronachi nu s-a înfruptat doar fostul deputat democrat. Zeci de mii de euro au fost cheltuite pentru luxul familiilor altor demnitari de stat apropiați de Vladimir Plahotniuc. De exemplu, familia lui Vasile Botnari, care era pe atunci  ministru al Transporturilor, iar ulterior a ajuns director SIS, a beneficiat de peste 60 de mii de euro din banii BEM-ului.

La 12 decembrie 2014, după ce a primit pe conturi banii de la BEM, compania „Sirmastra Sales” a transferat aproape 14 mii de lire sterline, echivalentul a 330 de mii de lei, către Colegiul de Arte și Științe din cadrul Universității Cambridge din Marea Britanie. Transferul avea mențiunea „pentru studenta Anastasia Botnari”, fiica lui Vasile Botnari.

Vasile Botnari cu fiica sa Anastasia sursa foto:Facebook.com

Într-un interviu oferit în aceeași perioadă unei reviste dedicate părinților, Natalia Botnari, soția demnitarului, se lăuda că fiica lor a obținut o bursă la un colegiu din Marea Britanie și vrea să devină designer de interior. 

La finele anului 2014 și offshore-ul Nadejdei Andronachi a transferat peste 24 de mii de euro la contul Nataliei Botnari, deschis la o bancă din Letonia, cu precizarea „contract de chirie”. Iar în vara anului 2015, același offshore transferă alte trei mii de euro către o agenție imobiliară din Londra, cu mențiunea „chirie Botnari”. 

În septembrie 2015, offshore-ul virează către Clinica „La Prairie” din Elveția 19 500 de franci, echivalentul a peste 300 de mii de lei pentru „pacientul Botnari”. 

Clinique „La Paririe”; sursa foto: luxewellnessclub.com 

 

Această clinică este amplasată într-o locație exclusivistă, în munții elvețieni și oferă programe personalizate de diagnostic, proceduri de frumusețe și revitalizare. În această locație de lux și-a întremat sănătatea Natalia Botnari, iar offshore-ul lui Andronachi a plătit pentru serviciile clinicii elvețiene.

I-am întrebat pe soții Andronachi în ce condiții au făcut transferurile de zeci de mii de euro către familia lui Vasile Bontari, dar ambii au evitat să răspundă.

Reporter TV8: - Dna Andronachi, vreau să vă întreb despre transferurile care s-au făcut către familia Botnari.

Nadejda Andronachi: - Nu comentez.

Reporter TV8: - I-ați împrumutat banii familiei Botnari? Sunteți prieteni? În ce condiții firmele dvs au făcut transferuri către Natalia Botnari?

Nadejda Andronachi: - Eu nu răspund la întrebări. Mă iertați!

L-am sunat și pe Vasile Botnari pentru comentarii la subiect, dar acesta avea telefonul închis. La un alt număr, pe care îl avea anterior fostul șef de la SIS, a răspuns o femeie care ne-a declarat că numărul nu-i mai aparține lui Botnari.

Shopping la Londra

Zeci de mii de euro a primit pe contul său din Letonia și Vladimir Andronachi de la offshore-ul soției sale. Banii au fost cheltuiți la shopping de soții Andronachi, susțin oamenii legii.   

Șefa Procuraturii Anticorupție a declarat anterior că au fost și alte persoane din anturajul lui Plahotniuc, care au făcut shopping la Londra din banii Băncii de Economii.

Veronica Dragalin: „La 13 martie 2015, compania „Sirmastra”, care a primit banii de la Banca de Economii, a trimis 9000 de euro către o altă companie fondată în Belize. Patru zile mai târziu, soția persoanei apropiate lui Vladmir Andronachi și Vladimir Plahotniuc a folosit mai mult de 3000 de euro din această sumă la cumpărături la magazine de lux în Londra: 900 de euro la magazinul „Nike”, peste 1000 de euro la magazinul „Harrods”, unul dintre cele mai luxoase magazine din lume și multe alte cumpărături în Londra.

Cutia Neagră a aflat că cele 9000 de euro au fost cheltuite de Victoria Botnari, soția fostului deputat democrat Constantin Botnari, cunoscut drept purtătorul de borsetă al lui Plahotniuc.

Și fiica fostului parlamentar, Laurenția Botnari, care și-a făcut studiile în Marea Britanie, a primit pentru cheltuieli personale câteva mii de dolari de la offshore-ul Nadejdei Andronachi.

Familia lui Constantin Botnari s-a stabilit la Londra în anul 2019, după ce democrații au pierdut guvernarea. Fostul deputat este cercetat penal și anunțat în căutare de Interpol.

Avionul lui Plahotniuc

De la companiile lui Vladimir Andronachi s-au făcut transferuri și către offshore-urile controlate de Vladimir Plahotniuc, susțin procurorii. Aproape jumătate de milion de dolari au fost utilizați pentru achiziția unui avion. Banii au fost adăugați la alte 21 de milioane de dolari scoși din BEM prin intermediul unei firme afiliate lui Ilan Șor. Astăzi avionul cumpărat de Plahotniuc este înregistrat în Federația Rusă și se află în proprietate privată.

La 5 decembrie 2014, „Sirmastra Sales” a transferat  444 de mii de dolari din banii veniți de la „Universal Proiect” către o companie britanică, pe un cont bancar deschis în Letonia. De acolo, banii au migrat prin alte trei firme, conectate la Vladimir Plahotniuc și au ajuns pe contul unei companii din Cipru – „Seppota Services”.

Același offshore a primit încă 21 de milioane de dolari scoși din Banca de Economii prin intermediul firmei „Dracard”, afiliată lui Ilan Șor. „Seppota Services” a virat mai apoi banii către compania „Embraer”, pentru achiziția unui avion de model „Legacy 650”.

Avionul cumpărat pentru gruparea lui Plahotniuc face parte din categoria business și poate transporta la bord 14 pasageri. Pentru confortul acestora, avionul e dotat cu o mini-bucătărie, are un mic birou și o canapea, iar o parte dintre fotolii pot fi transformate în loc de dormit. Pasagerii au acces la telefon și internet prin satelit.

Interceptările făcute în septembrie 2015 demonstrează că la Chișinău exista un avion privat zborurile căruia erau coordonate de Vladimir Andronachi.

Elena: - Vlad, bună ziua!

V.Andronachi: - Bună ziua!

Elena: - Am vrut să întreb. Alexandru a întrebat deja despre zbor. El mai are o întrebare. Unde este acum avionul dvs?

V.Andronachi: - Eu acuș aflu și revin cu un sunet.

Discuție nr.2

Persoana X: - Bună ziua, Vlad! Vă ascult.

V. Andronachi: - Voiam să întreb unde se află acum avionul. Un client vrea să vadă.

Persoana X: - În Chișinău. 

V. Andronachi: - Dar ce orar are acum?

Persoana X: - Deocamdată nu avem nimic hotărât.

V. Andronachi: - Doar Kîrghistan?

Persoana X: - Deocamdată nu am discutat despre acest zbor.

Tot în 2015,  presa a scris că avionul lui Plahotniuc l-a adus la Chișinău pe președintele Kîrgistanului. Acesta a avut o întâlnire secretă cu oligarhul.

Avionul este acum la Moscova, în proprietate privată

Potrivit datelor consultate de reporterul Cutiei Negre pe site-uri specializate, avionul cumpărat de Plahotniuc a fost înregistrat în decembrie 2014, dar oficial se afla în flota unei companii din Austria.

Peste 5 luni, aeronava a ajuns la o companie offshore din Insulele Bermude, gestionată de cetățeni ruși, unde s-a reținut timp de 8 ani. O perioadă scurtă, s-a aflat în flota unei companii din Kazahstan.

În ianuarie 2024 avionul cumpărat din banii BEM-ului a fost înregistrat în Federația Rusă, în proprietate privată. Aeronava efectuează zboruri în fiecare zi. De la începutul lunii martie, a circulat de la Moscova spre Dubai și Cairo.

Holdingul din Rusia care a încasat bani din BEM și afacerea lui Andronachi cu cărbune

Familia Andronachi a avut și alte companii în paradisuri fiscale, nu doar cele despre care am pomenit mai sus, prin care au trecut banii obținuți din Banca de Economii. Unele aveau denumiri practic similare, pentru a încurca mai bine ițele. Firmele au fost folosite și în alte afaceri, de exemplu, export de cărbune de la companii rusești acuzate de extracții ilegale din Donbas.

În iunie 2015, firma britanică „Sirmastra Sales” a transferat 400 de mii de dolari din banii primiți de la „Universal Proiect” companiei „Black Sea Holding LP” din Belize. Offshore-ul are o denumire similară cu cealaltă companie a familiei Andronachi - „Black Sea Holding SA”, care a încasat majoritatea banilor scoși din BEM.

100 de mii de euro au fost trimise la o altă companie „Manos Aliance” stabilită în Marea Britanie a cărei beneficiar efectiv este Nadejda Andronachi”, a declarat anterior șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin.

„Manos Alliance” a fost fondată în 2010 și lichidată în anul 2017. Prin această firmă britanică, dar și prin offshore-ul din Belize „Webwest Alliance”, Vladimir Andronachi a făcut afaceri cu cărbune importat din Federația Rusă.

Potrivit datelor publicate pe un site specializat, care oferă statistici privind exporturile de cărbune, „Manos Alliance” a cumpărat din Rusia aproape 200 de mii de tone de cărbune. Iar „Webwest Allinace” a achiziționat aproape 140 de mii de tone de cărbune. 

Partenerul principal în tranzacții a fost un grup de companii cu denumire aproape identică - „Угольные Технологии”. Numele acestor firme rusești au fost vizate într-un scandal în Ucraina legat de extragerea ilegală a cărbunelui de pe teritoriul necontrolat de autoritățile ucrainene din Donbas.

La holdingul rusesc „Угольные Технологии” au ajuns și o parte din banii sustrași din Banca de Economii. În iunie 2015, offshore-ul „Black Sea Holding LP” a transferat 300 de mii de dolari către „Угольные Технологии”.

Toate aceste detalii despre modul în care Vladimir Andronachi și oamenii din anturajul său au cheltuit cele 26 de milioane de lei sustrase din Banca de Economii sunt examinate într-un dosar penal judecat cu ușile închise.

/VIDEO/ Copii, lăsați contra bani, dar fără acte, în familia unei străine. „L-a lovit cu capul de sobă”. Reacția autorităților
/VIDEO/ Copii, lăsați contra bani, dar fără acte, în familia unei străine. „L-a lovit cu capul de sobă”. Reacția autorităților
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/VIDEO/ UPDATE: Focuri de armă la Crocus City Hall de la Moscova. Sunt cel puțin 40 morți și 100 de răniți
/VIDEO/ UPDATE: Focuri de armă la Crocus City Hall de la Moscova. Sunt cel puțin 40 morți și 100 de răniți
/VIDEO/ TV8, acum și mai aproape de tine! Cum ne poți urmări prin Pachetul de Satelit Svoboda
/VIDEO/ TV8, acum și mai aproape de tine! Cum ne poți urmări prin Pachetul de Satelit Svoboda
Mărturiile unei moldovence, pasageră în avionul lovit de fulger: „Noi am auzit. A fost stresant”
Mărturiile unei moldovence, pasageră în avionul lovit de fulger: „Noi am auzit. A fost stresant”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram