Deși au rămas doar două săptămâni până la începerea unui nou an școlar, în multe instituții din Capitală reparația e departe de a se încheia. Este și cazul liceului Lucian Blaga din sectorul Râșcani. Directoare spune că a început lucrările mai târziu, abia când au fost virați banii de la primărie. În plus, suma e de două ori mai mică decât ar avea nevoie. Ținând cont că în ultima perioadă și materialele de construcție s-au scumpit. Așa că, șefa instituției recunoaște că a apelat și la ajutorul părinților.
La liceul Lucian Blaga din Capitală am găsit mare forfotă, săptămâna aceasta. Angajații de acolo au mult de lucru, ținând cont că au început reparația și amenajarea sălilor cu mult mai târziu decât și-au propus. Și asta deoarece banii de la primărie au venit cu întârziere. Directoare spune că deja de trei ani se zbate să obțină finanțare pentru reparația veceurilor, care arată într-un hal fără de hal. Și abia acum a primit resurse financiare, dar oricum insuficiente. Așa că veceurile elevilor din clasele primare vor fi reparate în septembrie:
„Pentru reparația grupurilor sanitare de la două nivele au fost oferite 800 de mii de lei. Aceștia 800 de mii de lei nici pe de parte nu acopereau toate cheltuielile pentru că mai existau veceurilor profesorilor care nu știu de ce nu au intrat în devizul de cheltuieli, inițial. Și a trebuit să ajustăm cheltuielile și să vedem de unde luăm bani suplimentari tot palierul de grupuri sanitare”.
Nu a stat mult pe gânduri și a apelat la părinți, spune șefa instituției:
„- Vă ajung bani pentru toată reparația?
- Nu. Bani nu ajung, pentru că subsolul nostru necesită reparații serioase. S-au mai alocat un milion de lei suplimentar, dar luând în vedere dezastru care este la nivel de subsol unde nu s-a intervenit din 1963, de când a fost fondată școala. Ca să vă închipuiți la nivel de podea avem pământ cu nisip bătut”.
Directoarea susține că și geamurile sunt dezastruoase:
„Dacă o să vă uitați o să vedeți numai fațada făcută așa cum este, celelalte trei părți a școlii nu sunt, pentru că bani nu sunt. Ni s-au promis că în a treia etapă de reabilitare termică o să avem și fațadă încălzită și ferestre schimbate din care curge apa în timpul ploii ca de pe cascada Niagara și acoperiș făcut la standarde”.
O altă instituție de învățământ se confruntă cu o aceeași problemă. Liceul Mihai Sadoveau are un număr mult prea mare de elevi, de aceea șefa instituției a decis să deschidă noi clase. Susține că li s-a alocat un milion de lei din buget pentru lucrările de reparație, dar pentru că nu le-au ajuns bani au trebuit să bage mâna în fondul de rezervă a instituției.
„De când a fost fondată școala, am spus că era școală rusă, deci reparații capitale nu s-au efectuat. Aceasta este prima reparație capitală în aceste săli de clasă. A fost alocat în jur de un milion de lei.Banii s-au luat și din fondul de rezervă a instituției, adică din bugetul instituției”.
Directoarea școlii spune că unele sălile au fost renovate din talpă:
„Am în vedere schimbarea pardoselii, pentru că a fost din lemn, acum va fi din teracotă. Pereții au fost demolați până la piatră, din nou tencuiți. Va fi renovat și căldură, vedeți că este gata de a fi instalat sistemul de încălzire. Sigur au fost schimbate și geamurile. Podul la fel va fi schimbat, iluminatul și apeductul tot”.
Așa că, cel mai probabil, lucrările se vor prelungi și în toamnă. Responsabilii de la Direcția Educație, însă, ne dau asigurări că reparația în școli și grădinițe va fi încheiată până la finalul lunii august, așa cum a fost prevăzut.
„În acest an, au fost alocate 30.440 milioane de lei pentru reparații în 91 de instituții timpurii de învățământ. Din aceste 91 de instituții în 54 lucrările au fost finalizate. 51 de instituții liceale urmează a fi reparate, suma alocată fiind de 37 820 mii de lei. 38 de instituții sunt încă în proces de lucru, în patru deja fiind încheiate lucrările”, a declarat șeful direcția Educație, Tineret și Sport, Andrei Păvăloi.
În total, din bugetul municipal, pentru reparația în școli și grădinițe, au fost rezervate 170 de milioane de lei, cam cu 60 de milioane mai mult decât în anul trecut.