economic

/VIDEO ANCHETĂ/ Bancherul, istoria unui dosar fără sfârșit: Amânări în lanț și sechestre simbolice în cazul Gacikevici

15 octombrie 2022, ora 09:59

Grigore Gacichevici este primul șef de la BEM cercetat penal în dosarul furtului miliardului. Prejudiciul total care îi este atribuit de procuratură este de aproape 3 miliarde de lei. Deși dosarul în care este judecat pentru acordarea unor credite neperformate a ajuns pe masa judecătorilor încă în 2013, o sentință pe acest caz încă nu a fost pronunțată. Amânările se țin lanț în acest dosar, iar termenul de prescripție pentru infracțiunile care îi sunt incriminate expiră într-un an. Astfel, șansele ca și fostul președinte al BEM să scape basma curată din acest dosar legat de furtul miliardului sunt tot mai mari. Cutia Neagră PLUS a încercat să descifreze misterele dosarului Gacikevici și am descoperit mai multe lucruri care ridică suspiciuni: de la procurorii care au instrumentat dosarul, până la sechestrele aplicate, despre care Procuratura Anticorupție evită să ofere detalii. Iar pe de altă parte, în așteptarea verdictului magistraților, Grigore Gacikevici, stabilit în Rusia, s-a apucat de scris poezii pentru copii. Cutia Neagră Plus vă spune astăzi istoria dosarului fără de sfârșit al fostului președinte al Băncii de Economii.

Octombrie 2022: Se împlinesc 9 ani și jumătate de când procurorii au trimis  în judecată primul dosar penal pe numele lui Gacikevici. Bancherul și alți 4 membri ai Consiliului Băncii de Economii sunt judecați în instanța de fond pentru faptul că în perioada 2009-2012 au acordat credite neperformante sau neacoperite cu gajuri mai multor persoane fizice și juridice, cu valoarea totală în sumă de aproape trei miliarde de lei. 

Iurie Tabarcea, avocatul lui Grigore Gacikevici:

„Domnul Gacikevici a fost pus sub învinuire, i-a fost adusă la cunoștință ordonanța de punere sub învinuire. Am luat cunoștință! - De ce este învinuit? - Este învinuit, conform ordonanței care este înaintată, de eliberarea unui credit, contrar legislației în vigoare”.

De 9 ani și jumătate, dosarul se află pe masa judecătoarei Olga Cojocaru, de la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.

În momentul în care i-a fost repartizat dosarul, magistrata tocmai își încheia primii 5 ani de activitate în sistem  și aștepta numirea până la plafon. Până în momentul în care i-a fost repartizat dosarul lui Gacikevici, în presă, despre magistrată, se menționa că ar fi judecat mai multe dosare așa-zis politice, printre care și cel legat de arestarea unor tineri ce au încercat să afișeze harta României Mari în centrul Chișinăului.

Fostul președinte al Băncii de Economii a avut parte din start de o atitudine binevoitoare din partea procurorilor și judecătorilor. Gacikevici a fost cercetat penal în libertate, iar primul mandat de arest în privința sa a fost depus de oamenii legii abia în mai 2015, la doi ani după ce dosarul se afla deja în judecată. Prima dată a stat însă în izolatorul CNA doar 6 zile, până când Curtea de Apel Chișinău a stabilit că măsura de arest preventiv este prea dură pentru bancher și l-a plasat în arest la domiciliu. 

Tot Cojocaru este judecătoarea care în martie 2016, după trei luni în care Grigore Gacikevici s-a aflat pentru a doua oară în arest preventiv în cadrul unui alt dosar penal pornit de procurori, a dispus eliberarea bacherului. Trei luni mai târziu, această decizie a magistratei a servit drept motiv pentru ca procurorul general de atunci, Eduard Harunjen, să vină la CSM cu solicitarea de eliberare a acordului pentru urmărirea penală a judecătoarei. Membri CSM au respins însă atunci solicitarea lui Harunjen. 

Examinarea în instanță a dosarului lui Gacikevici a început promițător, judecătorul numea multe ședințe, la intervale scurte și sedințele aveau loc în regim normal. Tergiversările au început exact în toamna lui 2015, în momentul în care magistrata se pregătea să pronunțe sentința. Cojocaru s-a răzgândit în ultima clipă, considerând că nu sunt suficiente probe pentru a da o sentință.   

Acesta a fost momentul de cotitură în dosar. De atunci și până în prezent, aproape toate ședințele de judecată programate au fost amânate sau întrerupte din diferite cauze - fie pentru că vreun inculpat a invocat probleme de sănătate, fie din cauza că judecătoria era în imposibilitate de a asigura un grefier și interpret pentru petrecerea ședinței de judecată sau pentru că nu s-au prezentat martorii. (grafic ședințe).

ȘTEFAN BEJAN, Reporter de investigație

„În cei 9 ani și jumătate de când dosarul se află la Judecătoria Buiucani, au fost programate în total 148 de ședințe. Majoritatea dintre acestea au fost însă fie amânate, fie întrerupte. Procurori îl acuză pe Gacikevici că în perioada cât a fost sef la Banca de Economii a acordat credite neperformante în valoare totală de peste 2 miliarde de lei. Dacă va fi găsit vinovat, aceasta riscă până la 7 ani de pușcărie”.

În toamna anului 2018, magistrata Olga Cojocaru a fost promovată la Curtea de Apel Chișinău, Președintele CSM de atunci, Victor Micu, a dat însă o hotărâre prin care au fost menținute împuternicirile Olgăi Cojocaru pentru examinarea câtorva cauze, printre care si cea a lui Gacikevici.

Astăzi, există riscuri mari că dacă justiția moldovenească se va misca cu aceeași viteză ca până acum, Gacikevici poate scăpa basma curată. Potrivit juristului Vlad Gribincea, termenul de prescripție pentru infracțiunile care i se incriminează fostului președinte al Băncii de Economii este de 15 ani de la comiterea lor.

VLADISLAV GRIBINCEA, Preşedinte al Centrului de Resurse Juridice din Moldova

„Eu nu cunosc exact acuzațiile aduse, dar se pare că este vorba despre infracțiuni grave. Pentru infracțiunile grave, termenul de prescripție este de 15 ani de la ziua comiterii infracțiunii. Adică 15 ani, în prezent cel puțin, se calculează până la decizia instanței de Apel. Dacă e 2009-2012, înseamnă că acum, de la primele fapte, au trecut deja 13 ani. - Și prin urmare, ar putea să scape de justiție? - Aici, deja judecătorii nu trebuie să admită expirarea termenului din cauza procedurilor. Și știu că au fost chiar mesaje Curții Supreme de Justiție ca judecătorii să nu admită expirarea termenului de prescripție, tergiversând procedurile”.

În cadrul dosarului penal, la solicitarea procurorilor, judecătoarea a dispus sechestrarea mai multor bunuri aflate în proprietatea lui Gacikevici și a altor 4 foști membri ai Consiliului de Administrarea al BEM, care sunt judecați în același dosar. Valoare totală a bunurilor sechestrate este de peste 58 milioane de lei, a anunțat anterior Procuratura Anticorupție. 

Tentativa noastră recentă de a afla care sunt bunurile sechestrate pe acest dosar a devenit o adevărată provocare. Am transmis două solicitări către Procuratura Anticorupție, dar în niciunul dintre răspunsurile primite nu sunt indicate bunurile sechestrate. În ultimul răspuns, Procuratura Anticorupție ne-a informat că:

„Din cauza multitudinii bunurilor plasate sub sechestru, la această etapă valoarea totală a bunurilor sechestrate nu poate fi comunicată și urmează să fie stabilită ulterior.” 

 Cutia Neagră PLUS a încercat să afle ce bunuri imobile deține Gacikevici în Republica Moldova și pe care ar fi putut fi aplicat sechestru. Potrivit datelor de la Cadastru, în Chișinău și suburbii, pe numele acestuia este înregistrat doar un contract de arendă a unui hectar de pădure din Durlești. Contractul a fost încheiat cu Moldsilva în 2008 și este valabil până în anul 2057. Pe acest bun, nu a fost aplicată nicio măsură de asigurare din parte judecătorilor.

Am contactat-o pe judecătoarea Olga Cojocaru, în speranța să aflăm de la ea mai multe detalii, dar și care este motivul tergiversarilor care durează mai bine de 7 ani în dosarul Gacikevici. Aceasta nu a dorit să se vadă cu reporterul Cutia Neagră Plus și a fost de acord să răspundă doar în scris la întrebările noastre: 

„Vă comunic că instanța a depus toată diligența în vederea soluționării cauzei în termen rezonabil, respectând drepturile participanților la proces și principiul contradictorialității. Examinarea cauzei într-o perioadă îndelungată este dictată de faptul că la cauza penală inițială, au fost conexate încă 4 cauze penale parvenite în instanță ulterior, ultima fiind conexată în 2019, iar odată cu conexarea celor 4 cauze, complexitatea cauzei a sporit semnificativ”, a justificat magistrata tergiversările de peste 9 ani din dosarul Gacikevici.

La alte întrebări adresate de reporterul Cutiei Negre, judecătoarea a refuzat să răspundă pe motiv că nu are dreptul să ofere informații despre dosarele aflate încă pe rol. 

Un răspuns similar am primit și de la Procuratura Anticorupție. Instituția ne-a explicat că dosarul durează atât de mult timp din cauza complexității sale, a numărului de persoane implicate, dar și a pandemiei:

„Examinarea cauzei penale în instanța de fond se desfășoară o perioadă îndelungată de timp, inclusiv datorită complexității cauzei, numărului mare de participanți la proces, pandemiei COVID-19, dar și a faptului că judecătorul care examinează cauza penală a fost promovat într-o instanță ierarhic superioară, fixând ședințele în dependență de graficul său și timpul disponibil”, se arată în răspunsul Procuraturii Anticorupție.

În cei peste 10 ani de când a fost pornit dosarul Gacikevici, pe caz au fost deja de patru ori  schimbați procurorii. Inițial, de dosar s-a ocupat controversata procuroră Adriana Bețișor. Ulterior, dosarul a fost tansmis procurorului anticorupție Eugen Balan, iar mai târziu a ajuns pe mâinile procuroarelor Elena Cazacova și Mariana Leahu. 

În cea mai mare parte, de investigarea dosarului Gacikevici și de reprezentarea în instanță, s-a ocupat procurorul anticorupție Eugen Balan. Din 2013 și până în 2018, el a transmis în judecată mai multe dosare ca vizează infracțiuni similare comise de Gacikevici. Toate aceste dosare au fost comasate în cauza inițială judecată de Cojocaru. Eugen Balan este fratele lui Iulian Balan, avocatul care îl apără pe succesorul lui Gacikevici la conducerea Băncii de Economii, Ilan Șor, condamnat penal într-un dosar similar, legat de furtul miliardului. Șor l-a acuzat în nenumărate rânduri pe Gacikevici de faptul că acesta a păgubit intenționat Banca de Economii. Contactat de Cutia Neagră Plus, Eugen Balan a refuzat să comenteze pe motiv că și-a dat demisia anul trecut și nu vrea să pericliteze mersul dosarului.

Eugen Balan, fostul procuror pe dosarul Gacikevici

„Noi facem o investigație despre dosarul Gacikevici și noi știm că dumneavoastră ați fost procuror pe acest caz și am vrea să luăm o reacție de la dumneavoastră. - Eu nu cred că asta e corect. E un dosar care se află în procedură, sunt responsabili pe dosar, este conducerea Procuraturii Generale. Eu nu cred că ar fi corect eu să fac careva comentarii pe un dosar care este încă pe rol”.

În anul 2021, Balan a demisionat din funcția de procuror și a depus actele pentru a obține licență de avocat. Atunci dosarul i-a fost transmis Elenei Cazacova, iar după numirea acesteia șefă interimară a Procuraturii Anticorupție, în octombrie 2021, dosarul a ajuns la procurora Mariana Leahu.

Eugen Balan a fost vizat în mai multe investigații jurnalistice. Ziariștii au atras atenția la donațiile considerabile pe care procurorul le primea periodic de la părinți și socri. În declarațiile de avere din perioada 2014-2019, când a fost procuror pe acest dosar, Balan a declarat că a primit donații de la rude și cu ocazia unor ceremonii de familie, în valoare totală de 360 mii de lei și 168 mii de euro.

Împreună cu Gacikevici, în cadrul aceluiași dosar penal, sunt judecați alți 4 membri ai Consiliului Băncii de Economii. În timp ce dosarul acestora bate pasul pe loc, o parte dintre beneficiarii creditelor neperformante oferite de Gacikevici și echipa sa, au fost demult condamnați și și-au ispășit deja pedepsa. Unul dintre aceștia este omul de afaceri Denis Ureche, care a fost condamnat la 4 ani de închisoare pentru un credit neperformant de 1,7 milioane de euro. După 2 ani și 7 luni acesta a fost eliberat din penitenciar. 

Ajuns în libertate, Ureche l-a acuzat pe Grigore Gacikevici că se face vinovat de condamnarea sa. 

Denis Ureche, om de afaceri

„Datorită acțiunilor ilegale a conducerii băncii și aici vreau să-l menționeaz pe domnul Grigore Gacikevici, pe domnul Alexandru Mișov, pe doamna Tcaci Ecaterina, este șefa primei filiale de la Banca de Economii. Prin intermediul acțiunilor lor ilegale, creditul dat într-adevăr a devenit neperformant”.  
Vladislav Gribincea, Preşedinte al Centrului de Resurse Juridice din Moldova, crede că dosarul Gacikevici este unul atipic, dat fiind faptul că acesta se află de foarte mult timp la examinarea în prima instanță.

VLADISLAV GRIBINCEA, Preşedinte al Centrului de Resurse Juridice din Moldova

„Pentru mine este cert că din anul 2016 dosarul este pe rol în instanța de judecată, cu acuzațiile despre care vorbim și astăzi. Adică efectiv discutăm de vreo 5 ani de zile de când dosarul se află pe rolul instanțelor și, potrivit datelor statistice din anul 2022, doar una din 11 cauze durează mai mult de 3 ani. În cazul domnului Gacikevici este vorba de 6 ani. Adică, ce pot să spun, este vorba de un dosar atipic. Recunosc că ar putea să fie și complex, dar 6 ani de examinare în prima instanță!” 

Despre faptul că fostul președinte al BEM, Grigore Gacikevici, este implicat în acordarea unor credite preferențiale sau cu încălcarea normelor, presa de investigații a scris și cu alte ocazii. Într-o investigație din 2013, Ziarul de Gardă a scos la iveală că în perioada în care se afla la guvernare, PCRM a obținut de la BEM credite în sumă de 22 milioane de lei. Banii urmau să fie folosiți pentru construcţia unui nou sediu al PCRM pe str. Armenească din Chişinău. Pentru acordarea creditului, comuniștii au gajat sediul PCRM de pe str. N. Iorga, care nu le aparținea la acel moment. Creditul a fost întors până la urmă, dar mult mai târziu decât preciza contractul.

În așteptarea verdictului pe dosarul în care este acuzat de provocarea unui prejudiciu de două miliarde de lei Băncii de Economii, Grigore Gacikevici s-a stabilit cu traiul în Federația Rusă, unde s-a apucat de scris poezii pentru copii. În ultimii ani, acesta se laudă că a publicat opt volume de versuri.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook din ianuarie 2022, Gacikevici anunța că a devenit câștigătorul unui concurs literar la nominalizarea „Literatură pentru copii”. În aceeași postare, fostul șef al Băncii de Economii menționează că în ajunul sărbătorilor de iarnă a decis să fac un gest de caritate și a donat mai multe cărți grădinițelor și fundațiilor de caritate din Rusia.

Din informațiile pe care le avem, Grigore Gacikevici deține la moment și cetățenia Federației Ruse. Acest lucru, crede Vladislav Gribincea, ar putea să-l ajute pe bancher să scape de condamnare în Republica Moldova. 

VLADISLAV GRIBINCEA, Preşedinte al Centrului de Resurse Juridice din Moldova

„La moment, domnul Gacikevici este plecat în Federația Rusă, se pare că are și cetățenia rusă. În cazul în care ar fi o decizie de judecată în care dumnealui este condamnat la închisoare, ce instrumente ar avea Republica Moldova pentru ca să-l aducă în țară pe domnul Gacikevici? - Din câte înțeleg eu, domnul Gacikevici trebuia să se prezinte în instanța de judecată și el avea declarația de a nu părăsi localitatea, sau țara. Dacă el a părăsit Republica Moldova, el a părăsit-o cu permisiunea fie a instanței de judecată, fie a procurorilor, în funcție de etapă, cu obligația bineînțeles de a reveni în țară. Dacă dumnealui încalcă această obligațiune, și nu revine, în termeni practici, aceasta înseamnă că sentința din Republica Moldova trebuie transmisă pentru executare în Federația Rusă. Dacă dumneavoastră spuneți că domnul Gacikevici are cetățenia rusă, și acest lucru este adevărat, și dumnealui, eventual este pe bune condamnat, Federația Rusă nu va extrăda în vederea executării sentinței cetățenii proprii”.

Am încercat să luăm o reacție de la Grigore Gacikevici și avocatul său. Cum este de ani buni plecați în Rusia, i-am scris un mesaj pe pagina de facebook, în speranța că acesta ne va oferi o reacție. Chiar dacă fostul bancher este destul de activ pe această pagină, nu a dat curs invitației noastre. Nici avocatul lui Gacikevici, Iurie Tabarcea, nu a răspuns la apelurile și mesajul reporterului Cutia Neagră Plus.

Tomac readuce în prim-plan ideea transformării Prutului în râu navigabil. „Trebuie să îl transformăm într-o autostradă verde”
Tomac readuce în prim-plan ideea transformării Prutului în râu navigabil. „Trebuie să îl transformăm într-o autostradă verde”
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 763: Atac la Harkov și victorie pentru ucraineni. Zelenski cere din nou apărare antiaerienă
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 763: Atac la Harkov și victorie pentru ucraineni. Zelenski cere din nou apărare antiaerienă
/VIDEO/ TV8, acum și mai aproape de tine! Cum ne poți urmări prin Pachetul de Satelit Svoboda
/VIDEO/ TV8, acum și mai aproape de tine! Cum ne poți urmări prin Pachetul de Satelit Svoboda
/VIDEO/ Distracție la zoo, în Germania: Îngrijitorii au organizat o vânătoare de ouă pentru animale
/VIDEO/ Distracție la zoo, în Germania: Îngrijitorii au organizat o vânătoare de ouă pentru animale

Produsele moldovenești vor putea fi comercializate fără taxe și tarife în patru țări. Acordul EFTA, ratificat de către deputați

28 martie 2024, ora 14:41

Acordul de liber schimb cu Asociația Europeană de Liber Schimb (EFTA) a fost ratificat joi, 28 martie, de către deputați. Documentul permite producătorilor moldoveni să exporte bunuri, fără a plăti tarife vamale, în cele patru țări membre ale EFTA: Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția, care au printre cele mai bogate economii din lume.

Astfel, potrivit acordului, va exista oportunitatea creării noilor locuri de muncă în țara noastră. 

Conform documentului, vor fi eliminate taxele vamale la importurile de produse industriale și vor fi acordate concesii pentru accesul pe piață a produselor agricole. Acordul mai include capitole care reglementează comerțul cu servicii, comerțul electronic, achizițiile publice etc.

Până în prezent, EFTA a semnat 29 de acorduri de comerț liber cu 40 de țări.

Acordul de comerț liber dintre Republica Moldova și statele membre EFTA a fost semnat la 27 iunie 2023.

Furtul miliardului ar putea crea o nouă gaură în bugetul de stat. Banca Națională va fi obligată să achite 2,4 miliarde lei în cazul în care fosta conducerea BNM va fi găsită vinovată în devalizarea sistemului bancar. /Oamenii legii au organizat percheziții în trei penitenciare și la rudele unor deținuți, după ce un condamnat și-a pus capăt zilelor. Procurorii presupun că acesta nu a rezistat șantajului din penitenciar. /Protest în Ungaria. Mii de persoane au ieșit în stradă la Budapesta pentru a cere demisia premierului Viktor Orban, dar și a procurorului general. Se întâmplă după difuzarea unei înregistrări audio care pretinde să dovedească implicarea unui membru al guvernului său într-un caz de corupţie.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Cel mai mare producător de ulei vegetal de la noi din țară şi-a sistat activitatea. /Ani grei de închisoare pentru liderul organizaţiei criminale „Machena”. Acesta va face peste douăzeci de ani de pușcărie, pentru că a comandat asasinarea unei autorități criminale rivale. /Proiectul de hotărâre a fost aprobat astăzi, de Guvern. Acum pensia minimă constituie 2 mii 778 lei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Percheziții la o ex-deputată, bănuită de spălare de bani! Aproape două milioane de lei au fost confiscați de oamenii legii. /Imaginile cu o presupusă dronă, care ar fi lovit elicopterul la Tiraspol, sunt trucate, iar incidentul a fost provocat cu scopul de a crea panică în societate pe ambele maluri ale Nistrului. Este concluzia Biroului politici de reintegrare, la o săptămână de la incident. /Un antreprenor din Soroca a împrumutat bani pentru afacere și a înscenat falimentarea ei. Acesta și-a recunoscut vina.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tentativa opoziției de a împiedica organizarea referendumului de aderare la UE, într-o zi cu prezidențialele, a eșuat. Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă sesizarea depusă de blocul Comuniștilor și Socialiștilor. / Reforma Justiției este provocarea numărul unu în procesul de aderare a Republicii Moldova la Uniune Europeană. Revenită de la Bruxelles, vicepremierul pentru integrare a declarat că europenii așteaptă numirea judecătorilor la Curtea Supremă dar și un procuror general. / Ofițerii Anticorupție susțin că au prins un avocat în timp ce lua 70 de mii de lei mită. Flagrantul a fost organizat la sesizarea unei femei care încearcă să-și scape soțul de pușcărie.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Evenimentele de familie îi aduc bașcanei Găgăuziei venituri mult mai mari decât activitatea în Comitetul Executiv al regiunii. Numai la ziua sa de naștere, Evghenia Guțul a declarat cadouri bănești de peste 7 mii de euro. /Crește numărul cazurilor de rujeolă la Centrul de refugiați din Chișinău. Sunt deja 11 pacienți confirmați- toți copii nevaccinați, cu vârste cuprinse între 2 și 17 an. /De astăzi, plătim mai puțin pentru lumină și căldură. Deciziile Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică au fost publicate în Monitorul Oficial.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Disensiunile între Guvern și primăria Chișinău continuă. După ce și-au tot aruncat săgeți, premierul anunță că Ministerul Muncii va reangaja asistenții personali demiși de primărie. Care este reacția primăriei? / Încă patru cazuri de rujeolă au fost confirmate la un centru de plasament temporar pentru refugiați din municipiul Chișinău, același centru unde acum două zile au fost raportate trei cazuri. / Baba Dochia își scutură cojoacele. În mai multe regiuni din nordul și centrul țării, a nins, iar în unele sectoare ninsorile au fost abundente. Meteorologii anunță vreme instabilă în continuare
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Cu câteva săptămâni înainte de încheierea sezonului rece, ANRE a decis să ieftinească energia termică. Cât va costa o gigacalorie? / Un angajat al Ambasadei Ruse de la Chișinău a fost declarat persoană indezirabilă și urmează să părăsească țara. Nota informativă i-a fost înmânată, azi dimineață, ambasadorului Oleg Vasnețov. Care este motivul? / Guvernatoarea Autonomiei Găgăuze, Evghenia Guțul, o amenință cu judecata pe Maia Sandu. Se întâmplă după ce ieri președinta a dat de înțeles că nu va semna decretul de numire a bașcanei în funcția de membră a Guvernului.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Șefa statului, Maia Sandu, a cerut Parlamentului să inițieze procesul de organizare a referendumului privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Plebiscitul ar putea avea loc în octombrie, în aceeași zi cu alegerile prezidențiale. / Fostul șef al Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi, a fost pus sub învinuire în cazul tragediei de la Aeroport, din vara trecută. El este acuzat de neglijență în serviciu în cazul atacului soldat cu moartea a două persoane. / Focar de rujeolă la un centru de refugiați din Chișinău. Cinci copii au fost internați la spital, după ce au fost diagnosticați cu această infecție.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Guvernul face un pas înapoi în problema asistenților personali. Ce-i drept, din contul Primăriei. Executivul anunță că va achita aceste salarii, dar va reține acești bani din bugetul autorității locale. / Încendiu devastator pe strada Columna! A ars un depozit. Din fericire, nimeni nu a avut de suferit. / Prima demisie după numire unui nou ministru al Mediului. Șeful Moldsilva a anunțat că pleacă din funcție, la o zi după ce noul funcționar de la Mediu a anunțat că va scăpa de subalternii care nu-și fac bine treaba.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Noul ministru al Mediului a depus jurământul. Sergiu Lazarencu urcă în fotoliu amenințând cu demiterea subalternilor incompetenți. / Una spun și alta fac. Deși li s-a promis împrumuturi de până la jumătate de milion de lei, băncile refuză pe bandă rulantă creditarea fermierilor. Ministerul Agriculturii promite să convoace bancherii la o discuție. / Războiul contra Ucrainei se extinde și în Rusia. Orașul Belgorod este ținta a noi atacuri, după explozia clădirii administrației locale. Autoritățile au raportat două decese.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Demisie în Guvernul Recean. Premierul Recean a anunțat plecarea din funcție a ministrei Mediului, Rodica Iordanov. Aceasta a fost înlocuită cu deputatul Sergiu Lezarencu. /O nouă promisiune de la bașcana de la Comrat. Guțul anunță că s-a înțeles cu Gazprom să livreze gaze la preț redus pentru locuitorii autonomiei. Ministrul Energiei spune că acest lucru nu este posibil. /Acțiuni anti-referendum. Liderul comuniștilor anunță că opoziția a tipărit peste o sută de mii de foi volante, în care îndeamnă oamenii să boicoteze referendumul privind aderarea la Uniunea Europeană.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Urmărire penală la sediul Procuraturii Anticorupție. Procuratura Generală a căutat astăzi urme de scurgere de informații în biroul procuroarei anticorupție Victoria Furtună./Băncile renunță la comisioane pentru transferurile de pe cardurile bancare emise în Republica Moldova. Banii vor putea fi trimiși. /Moscova va ignora cererea Chișinăului de a renunța la idee deschiderii în regiunea transnistreană a șase secții de votare. /Procuratura Generală anchetează o scurgere de informație de la Procuratura Anticorupție după ce ieri o procuroră a acuzat SIS și CNA de fabricarea unor dosare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Zeci de asistenți personali, rămași fără salarii, au pichetat din nou primăria. În timp ce oamenii spun că au fost lăsați singuri în fața sărăciei lor, autoritățile locale i-au trimis să protesteze în fața Parlamentului. / Tragedie în raionul Florești. Un copil de 6 ani din a mers la joacă, dar și-a găsit sfârșitul în apele răului Răut. / 400 de blocuri din Chișinău au rămas fără căldură și, respectiv, apă caldă, în urma unei noi avarii la o conductă Termoelectrica. Furnizorul promite remedierea problemei în această seară, da rnu mai devreme de nouă.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Bașcana Evghenia Guțul a fost întâmpinată cu aplauze la aeroport la revenirea din Rusia, de zeci de persoane aduse de la Comrat. Analiștii susțin că asta face parte din scenariul destabilizărilor pus la cale de Moscova prin intermediul lui Ilan Șor. / Și tot astăzi zeci de persoane au ieșit în centrul Chișinăului, la un marș feminist. Manifestanții au militat împotriva violenței sexuale. / Astăzi este marcată Ziua Internațională a Femeii, un prilej de a le spune doamnelor şi domnişoarelor cât de mult sunt iubite. Piețele de flori din Chișinău au fost luate încă în ajun cu asalt de către bărbați!
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Moscova a deschis robinetul cu bani pentru a finanța destabilizarea Republicii Moldova. Poliția susține că a ridicat dintr-un singur apartament cinci milioane și jumătate de lei, iar procurorii afirmă că banii sunt aduși de curierii lui Ilan Șor din Rusia. /Între timp, conducerea Autonomiei Găgăuze se laudă că s-a întâlnit cu liderul rus Valdir Putin. Guvernul susține că aprofundarea relațiilor cu Moscova este în detrimentul Republicii Moldova. /Nouă persoane din nordul țării au fost trimise în judecată, după ce ar fi ajutat mai mulți candidați să obțină mai ușor calificativul „admis” la examenul auto la Bălți și Edineț. Sumele variau între 300 și 600 de euro.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Elevii violenți ar putea fi exmatriculați. Guvernul ia măsuri mai dure, menite să-i protejeze pe profesori și pe copii de cei cu comportamente abuzive. /Un nou război între CSP și Procuratura Anticorupție! Membrii CSP nu văd rostul unei anchete în cazul concursului pentru funcția de procuroro general și îi cer Veronică Dragalin să nu-și depășească limitele competenței. /De anul viitor trecem la cartea de identitate. Acesta va fi obligatorie de la 14 ani și vom putea călători cu ea în țările Uniunii Europene.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
De astăzi TV8 poate fi urmărit de telespectatori din toată lumea, cu televiziune prin satelit. Postul nostru de televiziunea a devenit singurul din Republica Moldova inclus într-un pachet de satelit lansat de Reporterri fără Frontiere. /Tendințele separatiste din Autonomia Găgăuză vor fi amplificate, în curând, de protestarii plătiți de Ilan Șor. Serviciul de Informații și Securitate avertizează că războiul hibrid ia amploare, iar miza cea mare este compromiterea integrării europene. /Între timp, Comratul are deja motive de sărbătoare. Autonomia Găgăuză nu mai este obligată să restituie TVA companiilor din regiune din bugetul local, după ce inițiativa guvernării de la Chișinău a fost declarată neconstituțională.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Republica Moldova a pierdut mii de euro după ce deținuții s-au plâns pe condițiile proaste din închisori. Asta a determinat statul încă acum 12 ani să lanseze inițiativa de a construi un penitenciar nou, doar că proiectul s-a tot tergiversat. /Demisii după anularea concursului pentru funcția de procuror general. Olesea Vîrlan a plecat din CSP, iar procurorul general, Ion Munteanu, l-a revocat pe adjunctul său, Igor Demciucin. /Cresc împrumuturile accesate de primăria capitalei. Aproape 800 de milioane de lei va achita creditorilor în 2024 autoritatea locală, de patru ori mai mult față de 2019, când Ion Ceban a preluat conducerea primăriei Chișinău.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Procuratura Anticorupție a inițiat un dosar penal pentru a investiga cum a fost viciat concursul pentru funcția de Procuror General. / Bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, se află într-o vizită la Moscova. Aceasta a avut o întrevedere cu preşedinta Consiliului Federaţiei Ruse căreia i s-a plâns de presiuni din partea autorităților de la Chișinău și a cerut ajutorul Moscovei. / Caz ieșit din comun în timpul misiunii de serviciu. Un felcer de pe ambulanță s-a ales cu răni pe față, după ce ar fi fost agresat de un om pe care a venit să-l ajute. Incidentul a avut loc la Orhei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
După mai bine de doi ani de examinare a dosarului, magistrații de la Curtea Supremă de Justiție au decis să trimită imaginile, care îl surprind pe Igor Dodon în momentul în care primește o sacoșă de la Vladimir Plahotniuc, la expertiză. / Membra Consiliului Superior al Procurorilor, care i-a dat cel mai mic punctaj actualului Procuror General, circumstanțe care au dus la anularea concursului pentru funcția de procuror general, vine cu explicații. / Percheziții la Chișinău într-un dosar de abuz de serviciu. Sunt vizați arhitectul-șef al orașului și administratorul unei companii de construcții. Cei doi au pus la cale o schemă prin care urmau să deposedeze municipalitate de un teren în valoare de circa 22 milioane de lei.

/VIDEO/ Copii, lăsați contra bani, dar fără acte, în familia unei străine. „L-a lovit cu capul de sobă”. Reacția autorităților
/VIDEO/ Copii, lăsați contra bani, dar fără acte, în familia unei străine. „L-a lovit cu capul de sobă”. Reacția autorităților
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/VIDEO/ UPDATE: Focuri de armă la Crocus City Hall de la Moscova. Sunt cel puțin 40 morți și 100 de răniți
/VIDEO/ UPDATE: Focuri de armă la Crocus City Hall de la Moscova. Sunt cel puțin 40 morți și 100 de răniți
/VIDEO/ TV8, acum și mai aproape de tine! Cum ne poți urmări prin Pachetul de Satelit Svoboda
/VIDEO/ TV8, acum și mai aproape de tine! Cum ne poți urmări prin Pachetul de Satelit Svoboda
Mărturiile unei moldovence, pasageră în avionul lovit de fulger: „Noi am auzit. A fost stresant”
Mărturiile unei moldovence, pasageră în avionul lovit de fulger: „Noi am auzit. A fost stresant”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram