Cele șase persoane învinuite de filarea magistratei Angela Bostan au fost găsite vinovate, a declarat pentru TV8 purtătorul de cuvânt al PCCOCS, Emil Gaitur. Instanța a mai decis confiscarea în folosul statului a două mașini utilizate de pentru a spiona judecătoarea. Totuși, bărbații nu pot fi trași la răspundere penală, pentru că a expirat termenul de prescripție.
„Potrivit sentinței, procesul penal în privința acestora a fost încetat, urmare a expirării termenului de prescripție, dat fiind faptul că infracțiunea comisă este încadrată ca fiind ușoară”, ne-a spus reprezentantul PCCOCS.
Conform deciziei pronunțate la mijlocul lunii martie 2025, cei șase inculpați au acționat în cadrul unui grup criminal organizat, condus de unul dintre ei:
„(...), acționând cu intenție directă, a instigat și cooptat în activitatea criminală și, după primirea acordului, le-a trasat sarcini lui (...), urmărind scopul culegerii ilegale cu bună-știință a informațiilor, ocrotite de lege, despre viaţa personală ce constituie secret personal sau familial al altei persoane, fără consimțământul ei”,
Aceștia au utilizat telefoane mobile și autoturisme pentru a urmări mișcările magistratei, inclusiv în preajma bisericii „Ciuflea”, la centre comerciale și la locuința mamei sale, și a-i monitoriza contactele. Informațiile culese erau transmise prin aplicațiile WhatsApp și Viber.
„Un colaborator al parcării subterane (...) mi-a spus că, în ultimele zile, i-au părut suspecte niște persoane care coborau în parcare, iar una dintre acele persoane s-ar fi interesat de ea (mama sa). Paznicul i-a comunicat că, acea persoană, însoțită de cineva, a mai fost la parcare și se plimba prin jurul locului unde ea, de regulă, parchează automobilul (...) Acea persoană i-a comunicat că îl interesează orice informație în privința sa – cu cine și când vine, unde și cât timp staționează automobilul e”.
În instanță, majoritatea inculpaților au ales să nu facă declarații. Doi dintre ei au invocat dreptul la tăcere, unul dintre aceștia precizând doar că își menține poziția exprimată în faza de urmărire penală, iar celălalt a afirmat că nu are nicio legătură cu acuzațiile.
Trei inculpați au cerut ca procesul să se desfășoare în lipsa lor, fără a oferi explicații în fața judecătorului.
Singurul care a oferit o declarație detaliată a susținut că nu știa cine era persoana urmărită și că a fost rugat să ofere un simplu transport cu mașina, în calitate de taximetrist. Acesta a spus că a înțeles că este vorba despre o presupusă problemă conjugală, iar prezența sa în apropierea parcării subterane ar fi fost întâmplătoare. A negat că ar fi folosit vreun dispozitiv de supraveghere sau că ar fi avut vreo intenție ilegală.
Victima Angela Bostan crede că acțiunile ar fi avut legătură cu activitatea sa profesională.
„Este strict pe poziția că acest lucru a fost în corelație cu acele dosare pe care le avea atunci pe rol și, în general, cu funcția deținută. Făcea parte din completul specializat în contencios administrativ din cadrul Curții de Apel Chișinău. (...) Avea în procedură dosarul cu Consulatul RM din Odessa (...) Mai erau și dosarele cu S.A. „Moldasig”, care era gestionată de către Platon Veaceslav”, scrie în sentință.
Ea a mai adăugat că nu a fost șantajată direct și că nu a primit vreo cerere de a emite hotărâri ilegale.
În urma examinării dosarului, judecătorii i-au recunoscut vinovați pe toți șase inculpați investigați, trimiși în judecată de PCCOCS în 2021.
Precizăm că potrivit procurorilor, învinuiții aveau misiunea să o fileze pe Angela Bostan, în gestiunea căruia se afla contestația Comisiei Naționale a Pieții Financiare (CNPF), în dosarul Moldasig, după ce Judecătoria Chișinău, sediul Rîșcani, a emis o sentință prin care controversatul om de afaceri ar fi putut să-și recapete activele. În contextul dosarului, la începutul lunii iulie 2021, SIS și PCCOCS au desfășurat percheziții la domiciliul și la locul de muncă al unuia dintre figuranții, care au pus la cale urmărirea judecătoarei.