Război în Ucraina, ziua 217: Mesajul lui Zelenski pentru Putin și rezultatele referendumului. CIA: Armata rusă are multe probleme

social

/VIDEO/ Numărul cetățenilor din Ucraina care solicită azil în R. Moldova s-a redus: Mărturiile refugiaților

16 iunie 2022, ora 20:24
Distribuie:

De la început războiul din Ucraina, zeci de mii de oameni și-au făcut valizele și s-au refugiat în țara noastră. Cei mai mulți dintre ei, ajunși pe teritoriul Republicii Moldova, s-au adresat la Biroul de Migrație și Azil. Refugiații ne-au mărturisit că sunt recunoscători, pentru că pot beneficia de un adăpost sigur, dar și de asistență juridică, pentru că, în caz contrar, nu știu cum s-ar descurca. Potrivit Centrului de Apel al Biroului, de la începutul războiului și până în prezent, numărul de apeluri din partea ucrainenilor s-au redus în jumătate. 

Eudochia Chirinov, în vârstă de 55 de ani, s-a născut în Republica Moldova. În tinerețe, a plecat la muncă în Ucraina, s-a căsătorit acolo, și-a întemeiat o casă și o familie și nu avea de gând să revină la baștină. Soarta a decis, însă, altfel, iar acum câteva luni, femeia, împreună cu fiul său, au venit în țara noastră, fugind din calea războiului. Doar că, de această dată, ei au statut de refugiat.

„- Eu m-am căsătorit în Ucraina, dar eu sunt aici născută, aici aveam viza de reședință, în Moldova. Cât am stat la Odesa am lucrat mulgătoare, măturătoare de străzi, prin sate, că avem nevoie de bani, de ajutor.
  - Nu aveți casă, nicio locuință, aici?
  - Nu.
  - Și când ați revenit?
  - Când am revenit am crezut că va fi tot bine, că o să mă primească o mătușă”, a declarat una din refugiate, Eudochia Chirinov.

Deși, femeia se află în țara sa natală, spune că vrea să revină în Ucraina, pentru că acolo are o locuință, dar aici este nevoită să se adăpostească în centrul de azil. Totuși, până vor pleca acasă, au nevoie de ceva bani, pentru a se întreține, așa că abia așteaptă ca fiul să se angajeze la muncă.

Și Ludmila împreună cu soțul s-au adăpostit, acum o lună, într-un centru de azil pentru refugiați. Femeia spune că este recunoscătoare pentru tot ajutorul acordat, inclusiv pentru asistența juridică, ce li se oferă.

„- Aici, chiar în Centrul de Azil, avem jurist. Putem să ne adresăm mereu, orice ajutor ne acordă.
  - Ce fel de ajutor?
  - Toate întrebările se rezolvă, cu documente, poate un tratament. Ne adresăm pentru angajarea în câmpul muncii sau cu orice întrebare au oamenii. Sunt foarte recunoscătoare pentru atitudine. Am așa o impresie că ne sunt niște oameni foarte dragi și apropiați”, a menționat o altă refugiată, Ludmila.

Femeia spune că să vrea să se angajeze și tot juriștii din Centrul de Azil o ajută să găsească un loc de muncă. Totuși, este bucuroasă că soțul său este angajat deja și astfel pot să-și pună un ban de-o parte.

„Soțul s-a angajat grădinar. Îngrijește de flori. Pe el l-au angajat și el lucrează”, a mai vorbit aceasta.

Potrivit responsabililor de la Centru de Apel al Biroului pentru Migrație și Azil, la începutul războiului din Ucraina, numărul de adresări din partea refugiaților era și de peste 900 pe zi.

Între timp, lucrurile s-au mai așezat, iar oamenii apelează mai puțin. În prezent, numărul apelurilor zilnice de la refugiați a scăzut în jumătate. 

Asistența juridică de care beneficiază refugiații ajunși pe teritoriul țării noastre este gratuită. Potrivit legii, fiecare persoană care solicită azil ori permis de ședere, are dreptul la muncă și chiar este încurajată să se angajeze.

Potrivit datelor statistice, pe teritoriul Republicii Moldova, în prezent, se află aproape 80 de mii de cetățeni ucraineni, dintre care 40 de mii sunt minori. Din data de 24 februarie și până azi, Biroul de Migrație și Azil a înregistrat peste 8000 de cereri de azil.

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!

economic

BERD oferă 25 de milioane de lei R. Moldova pentru dezvoltarea infrastructurii de gestionare a deșeurilor solide

28 septembrie 2022, ora 16:10
Distribuie:

Țara noastră va beneficia de un împrumut de 25 de milioane de euro, oferit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), pentru dezvoltarea infrastructurii de gestionare a deșeurilor solide. La ședința de miercuri, 28 septembrie, membrii Comisiei politică externă și integrare europeană au avizat pozitiv inițierea negocierilor și semnarea unui acord în acest sens.

Banii vor fi folosiți pentru realizarea infrastructurii de management a deșeurilor solide, achiziționarea echipamentelor și utilajelor pentru transport, sortare, reciclare, compostare în mai multe raioane din țară: Ungheni, Nisporeni, Călărași, Edineț, Dondușeni, Ocnița, Briceni, Cahul, Cantemir, Taraclia și autoritățile locale ale UTA Găgăuzia. 

Lucrările se vor desfășura în cadrul proiectului „Deșeuri solide în Republica Moldova”, care urmează a fi implementat în perioada 2023-2027.

Împrumutul în valoare de 25 de milioane de euro are un termen de valabilitate de 15 ani, care include și perioada de grație de patru ani.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram