Tradițional, cu două zile înainte de sărbătorile pascale, pompierii au mers prin bisericile din țară pentru a le reaminti atât clericilor, cât și enoriașilor despre măsurile de siguranță pentru slujba din Noaptea Învierii.
„La începutul slujbei în mod special, noi le spunem credincioșilor să aibă grijă cum țin și cum aprind lumânările în sfeșnice. Cum s-a menționat, avem un loc special sus unde se pot aprinde lumânările și doar acolo se aprind”.
„Avem o tradiție care se obișnuiește în Noaptea Învierii sau înainte de aceasta, care se numește denia, tradiția de ardere a cauciucurilor. Fețele bisericești spun că această tradiție este una păgână. Iar noi, salvatorii și pompierii, spunem că este și una periculoasă din considerentul că arderea cauciucurilor poate produce incendii. Iar un alt criteriu este de intoxicare a mediului. De aceea, venim cu o rugăminte către cetățeni, să nu facă aceste ruguri pentru că pot fi amendați și sancționați administrativ”, a menționat ofițera de presă a IGSU, Liliana Pușcașu.
Pentru a preveni tragediile este important ca lumânările și candelele să fie supravegheate și amplasate în suporturi metalice stabile. Este importantă și asigurarea unei bune aerisiri a încăperilor, dar și dotarea lăcașurilor de cult cu stingătoare. Părinții sunt îndemnați să supravegheze copiii și să le interzică jocul cu focul, chibriturile sau lumânările, pentru a preveni incidentele.
Conform statisticilor, în ultimii cinci ani, în bisericile din țară au fost înregistrate 34 de incendii.