Război în Ucraina, ziua 342: Redislocare de forțe. Kievul susține că a spulberat un mit, iar SUA exclud livrarea de avioane

/FOTO/ Mesajul revoltător postat de Ambasada Rusiei la Chișinău. Expert: „Este o acțiune menită să incite spiritele”

17 martie 2022, ora 12:45

Ambasada Federației Ruse în Republica Moldova a venit cu un mesaj public în care îndeamnă cetățenii ruși, aflați pe teritoriul Republicii Moldova, să contacteze misiunea diplomatică în cazul în care sunt discriminați „pe motive naționale, lingvistice, culturale, religioase sau de altă natură”.

„Dragi cetățeni ai Rusiei și compatrioți ruși! În legătură cu cazurile de discriminare pe motive naționale, lingvistice, culturale, religioase sau de altă natură, precum și săvârșirea acțiunilor de violență sau acțiuni care amenință viața și sănătatea, puteți contacta adresa ambasadei la adresa electronică: sos.moldova@mail.ru. Cererea trebuie să conțină datele de contact ale solicitantului. Toate cererile vor fi luate în considerare în ordinea stabilită”, se arată în nota informativă a ambasadei”, se arată în nota emisă de Ambasada Rusiei la Chișinău.

O notă informativă similară a fost emisă și de ambasadele Rusiei în alte state precum Germania, România sau Finlanda. Scrisoarea Ambasadei ruse a provocat revoltă în rândul internauților, dar și mai multor experți de la noi. Bunăoară, fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, consideră că „Ambasada Rusă din Republica Moldova pregătește dosarul pentru extinderea operațiunii de “denazificare”.

Am solicitat și opinia altor experți de la noi. „Vor să isterizeze societatea și să-și motiveze din punct de vedere juridic acțiunile viitoare care pot surveni și în Republica Moldova, invocând faptul că au primit multe plângeri de la cetățenii ruși precum că sunt discriminați și marginalizați”, este de părere Juristul Teodor Cârnaț, doctor în drept constituțional. 

În opinia lui Cârnaț, Ministerul de Externe de la Chișinău ar trebui să ceară explicații de la ambasadorul rus la Oleg Vasnețov. 

„Pentru a-și justifica dosarul de ocupare pe viitor și a Republicii Moldova ei vor inventa astfel de plângeri precum că  în R. Moldova rușii sunt discriminați. Acesta este scopul care-l urmăresc prin astfel de mesaje ale Ambasadei Federației Ruse în Republica Moldova. Cred că Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene este bine să-l cheme la covor pe ambasador pentru a explica ce a servit ca și temei pentru a veni cu astfel de declarații și dacă la baza acestei declarații au fost careva plângeri din partea unor cetățeni ruși sau din partea celor care vorbeasc limba rusă, dar trebuie să facă aceasta în regim de urgență”, a adăugat Teodor Cârnaț. 

Iar expertul IPRE, Mihai Mogâldea consideră prin acest mesaj, Rusia urmărește să incite spiritele și să provoace discuții pe marginea unor acțiuni de discriminare.

„Putem interpreta această acțiune ca fiind o provocare într-un anumit sens, adică se dorește cumva crearea unor discuții pe marginea unor potențiale discriminări așa cum se menționează în aceast mesaj al Amabasadei. Nu cred că scopul acestui demers este de a iniția anumite acțiuni de ordin militar sau anumite amenințări la securitatea Republicii Moldova ci mai degrabă pentru a inflama spiritele mai ales în rândul opiniei publice, a societății, a scoate în prim plan anumite așa-zise probleme care dorește să le aducă în discuție Federația Rusă aici la Chișinău. Este o acțiune menită să incite spiritele, să provoace anumite discuții pe marginea așa numitror acțiuni discriminatorii ale autorităților la nivel central și local de exemplu. Din punctul meu de vedere nu există dovezi privind nerespectarea drepturilor minorităților ruse în Moldova pentru că R. Moldova la acest capitrăș stă destul de bine”, a spus Mogâldea.

În scurt timp, cu o reacție a venit și Ministerul de Externe de la Chișinău. 

„Am remarcat mai multe reacții apărute în presă în urma unui comunicat de pe site-ul oficial al Ambasadei Federației Ruse privind sensibilizarea societății referitoare la așa zise „cazuri de discriminare” a cetățenilor Federației Ruse aflați pe teritoriul Republicii Moldova. Această postare nu contribuie la atmosfera de calm din societatea noastră și rugăm partenerii să se abțină de la astfel de gesturi și să dea dovadă de o mai bună evaluare a situației din țara noastră”, a  scris într-o postare pe Facebook Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al MAEIE. 

„Ținem să subliniem că în țara noastră sunt garantate drepturile tuturor locuitorilor, Republica Moldova fiind un model în regiune pentru conviețuirea în pace și siguranță între toți locuitorii ei, indiferent de proveniența etnică asumată de către aceștia. În acest context, aducem la cunoștință că nu au fost sub nici o formă înregistrate cazuri de discriminare, mai ales pe criterii de apartenența etnică, Republica Moldova ghidându-se după mecanisme solide, europene, de prevenire a discriminării”.

„În cazul în care cineva se simte discriminat se poate adresa la Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și egalității de șanse, inclusiv la linia fierbinte 0-8003-3388”, a adăugat Vodă. 

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent:https://t.me/tv8md

Război în Ucraina, ziua 341: Atacuri în Donețk, iar China dă vina pe SUA. Rusia avertizează că un tratat nuclear poate expira
Război în Ucraina, ziua 341: Atacuri în Donețk, iar China dă vina pe SUA. Rusia avertizează că un tratat nuclear poate expira
TV8 își extinde echipa și angajează noi colegi! Cum poți deveni redactor site sau reporter TV
TV8 își extinde echipa și angajează noi colegi! Cum poți deveni redactor site sau reporter TV
Usatîi: „Niciodată nu voi chema pe nimeni să voteze pentru sau împotriva cuiva”. De ce spune că alegătorii „nu sunt o turmă de oi”
/VIDEO/ Usatîi: „Niciodată nu voi chema pe nimeni să voteze pentru sau împotriva cuiva”. De ce spune că alegătorii „nu sunt o turmă de oi”
Explicație oficială: De ce campioana mondială Irina Rîngaci nu a primit apartamentul promis
/VIDEO/ Explicație oficială: De ce campioana mondială Irina Rîngaci nu a primit apartamentul promis
Un bărbat ce zăcea la pământ, observat de polițiștii de frontieră de la Lipcani: Ce s-a întâmplat cu acesta
Un bărbat ce zăcea la pământ, observat de polițiștii de frontieră de la Lipcani: Ce s-a întâmplat cu acesta

Cursa pentru șefia PCCOCS continuă: CSP a respins solicitările lui Litvinenco și Bulat, privind anularea concursului

31 ianuarie 2023, ora 15:17

Ministrului Justiției, Sergiu Litvinenco, a propus, în cadrul ședinței Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) anularea concursului pentru selectarea candidatului la funcția de procuror-șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS). Solicitarea ministrului a fost respinsă de către membrii CSP.

În mod similar, a fost respinsă și solicitarea fostului viceprocuror general Eduard Bulat privind suspendarea sau anularea concursului pentru șefia PCCOCS și numirea acestuia în funcția respectivă fără concurs, ca fiind inadmisibilă.

La fel, CSP a respins și cererea lui Eugen Rurac, care a cerut modificarea comisiei de concurs.

TV8.md amintește că fostul viceprocuror general Eduard Bulat cere Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) să fie numit la conducerea PCCOCS fără concurs. Într-un demers adresat CSP, Bulat cere să fie suspendat concursul pentru selectarea procurorului-șef al PCCOCS, inițiat de CSP pe 10 noiembrie. 

Eduard Bulat argumentează că legea îi permite, odată ce a fost destituit din funcția de adjunct al Procuraturii Generale, să își aleagă orice altă funcție vacantă din cadrul Procuraturii.

La rândul său, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, susține că trebuie identificate soluțiile juridice pentru anularea sau suspendarea concursului pentru șefia Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS).

Funcția de șef al PCCOCS a fost scoasă la concurs pe 10 noiembrie 2022. Pretendenții la fotoliu au avut la dispoziție două luni să depună dosarele, din 10 noiembrie 2022 până în 10 ianuarie 2023. La această funcție aspiră trei candidați. Toți s-au înscris la concurs marți, 10 ianuarie, adică în ultima zi în care puteau fi înregistrate dosarele de participare. Printre ei și actualul șef interimar al instituției, Sergiu Russu. 

Toți candidații au fost admiși pentru etapa interviului. Aceasta va avea loc pe data de 1 februarie 2023, începând cu ora 10, în sediul Consiliului Superior al Procurorilor.

Mai multe contestații, privind concursul pentru șefia PCCOCS, au ajuns pe masa Consiliului Superior al Procurorilor
Litvinenco, în contextul scandalului pentru șefia PCCOCS: „Trebuie identificate soluții juridice pentru anularea concursului”
S-au aprins spiritele în jurul șefiei PCCOCS. Groza: „Au fost încercări de a mă intimida și presa. Acest concurs trebuie anulat”
Surpriză în cursa pentru șefia PCCOCS: Ex-adjunctul procurorului general, Eduard Bulat, cere să fie numit fără concurs
/VIDEO/ Prima campioană mondială la lupte din istoria Moldovei a rămas doar cu promisiuni: Unde locuiește Irina Rîngaci
/VIDEO/ Prima campioană mondială la lupte din istoria Moldovei a rămas doar cu promisiuni: Unde locuiește Irina Rîngaci
TV8 își extinde echipa și angajează noi colegi! Cum poți deveni redactor site sau reporter TV
TV8 își extinde echipa și angajează noi colegi! Cum poți deveni redactor site sau reporter TV
/VIDEO/ Autocar din Republica Moldova, răsturnat pe o șosea înzăpezită din România: Sunt 3 răniți. Precizările oficiale
/VIDEO/ Autocar din Republica Moldova, răsturnat pe o șosea înzăpezită din România: Sunt 3 răniți. Precizările oficiale
/VIDEO/ Mama care și-a pus bebelușul în congelator va fi testată psihiatric: Mărturia vecinilor care au ajuns primii în apartament
/VIDEO/ Mama care și-a pus bebelușul în congelator va fi testată psihiatric: Mărturia vecinilor care au ajuns primii în apartament
Sfârșit tragic pentru o femeie: A decedat la Autogara de Sud din Chișinău, după ce i s-a făcut rău. Ce spune Poliția
Sfârșit tragic pentru o femeie: A decedat la Autogara de Sud din Chișinău, după ce i s-a făcut rău. Ce spune Poliția
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram