/DOC/ Război în Ucraina, ziua 219: Putin a semnat decretele de recunoaştere a "independenţei" regiunilor Herson şi Zaporojie

social

„Nu am primit astfel de note în viața mea”. Prima reacție a lui Stoianoglo după concluziile Comisiei de evaluare

17 mai 2022, ora 17:15
Distribuie:

Procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, a venit cu o reacție după ce evaluarea performanțelor acestuia a ajuns la final, iar Comisia i-a oferit șefului suspendat al Procuraturii Generale calificativul nesatisfăcător și doar două puncte. Stoianoglo cataloghează evaluarea sa drept „un circ în care clovnii urcați la rampă și-au jucat spectacolul”.

„Puterii i-au luat tocmai șapte luni pentru a scăpa de inacceptabilul Procuror General. Întregul proces, care nu a fost decât o absurditate, s-a derulat într-o perpetuă aranjare a regulilor de joc, schimbare a criteriilor de evaluare, a regulamentelor și a persoanelor potrivite.Nici chiar Recomandările Comisiei de la Veneția nu i-a temperat pe regizorii și realizatorii acestui ”circ”, ignorând brutal opinia experților europeni, care au concluzionat că: în niciun stat de drept nu există o procedură de evaluare a Procurorului General”, scrie Stoianoglo pe pagina sa de Facebook.

Stoianoglo acuză guvernarea de „minciună și ipocrizie”, iar după părerea sa, nu ar fi fost respectate recomandrăile structurilor europene.

„Ne-am convins deja cu toții cum autoritățile noastre respectă recomandările structurilor europene: la nivel dclarativ - suntem cea mai pro-europeană țară, în realitate, însă – întruchiparea feudalismului provincial. Guvernarea a zis că recomandările Comisiei de la Veneția privind evaluarea Procurorului General vor fi luate în calcul pe viitor, întrucât procesul deja începuse. Minciunile și ipocrizia în plină acțiune. În realitate, evenimentele s-au modelat și derulat strict cum le-a convenit lor”.

Totodată acesta susține că membrii Comisiei ar fi fost aleși „pe sprânceană”.

„Membrii comisiei au fost aleși ”pe sprânceană” – trebuia asigurat un proces fără cusur. De exemplu, un expert străin, întâmplător, bineînțeles, s-a dovedit a fi și membru al Comitetului Consultativ Anticorupție, instituit pe lângă Președinta țării în iunie 2021. Nu merită să ne oprim și la ceilalți membri ai comisiei, întrucât nu sunt cunoscuți nici publicului, nici mediului juridic. Apropo, tot din întâmplare, reprezentantul Consiliului Superior al Procurorilor în perioada evaluării mele s-a dovedit a fi un ex-candidat la funcția de procuror, cunoștințele căruia fusese evaluate, la rândul său, cu nota ”7”, susține procurorul general suspendat. 

Cât despre evaluarea propriu-zisă, Stoianoglo susține că „concluziile comisiei de evaluare a activității mele nu s-au bazat pe rezultatele muncii mele, ci pe niște aprecieri pur subiective și părtinitoare, neavând la bază nici un temei factologic sau legal”.

„Argumentele mele că toate procesele se derulează pe etape, că am activat doar un sfert din mandat, care practic a coincis cu pandemia și jumătate din echipă nu a funcționat din cauza restricțiilor sanitare - nu a interesat staff-ul evaluator...Comisia a fost atât de „obiectivă” încât a refuzat să intervieveze vreun șef de direcție, chiar dacă, prin reprezentantul meu, am insistat, în mod repetat, asupra acestui lucru, pentru că anume ei au fost responsabili de elaborarea și implementarea politicilor pe fiecare domeniu de competență”.

Cât ține de notele acordate de comisia de evaluare, Stoianoglo, precizează că nu a primit astfel de note în viața sa. 

„Nu am primit astfel de note în viața mea, am fost un elev eminent atât la școală, cât și la universitate. Pentru început, constat că punctajul oferit de reprezentantului meu (ex-procuror cu o experiență de peste 10 ani în sistem), au fost anulate, comisia considerându-le părtinitoare.Prin urmare, participarea reprezentantului meu în comisie a fost doar o farsă, fiind inclus în calitate de membru – decor, lipsit de orice drept. Fără a exagera, se poate de constat că această comisie de evaluare a fost constituită, în totalitate, din reprezentanți ai actualei puteri”.

Procurorul general suspendat Alexandr Stoianoglo l-a acuzat pe ministrul Justiției că ar fi dat dovadă de „exces de zel”, dat fiind faptul că în unele cazuri i-a apreciat activitata cu nota zero.

„Nu mai puțin curioase sunt aprecierile altor membri ai comisiei, în opinia cărora, nici un domeniu de activitate supus evaluării mele nu a putut depăși ”5” puncte (notă de trecere), iar secretarul comisiei, care îl reprezentă pe Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenko, a dat dovadă de exces de zel, dându-mi, în unele cazuri, nota ZERO, în condițiile unui sistem de evaluare de la 1 la 10”, mai scrie acesta.

Contactat de echipa TV8.md pentru a obține o reacție, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, nu ne-a răspuns la telefon.

TV8.md reamintește că evaluarea performanțelor procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo, a ajuns la final, iar Comisia i-a oferit șefului suspendat al Procuraturii Generale calificativul nesatisfăcător și doar două puncte. 

Ulterior acesta a contestat raportul de evaluare a performanțelor. Contactat de echipa TV8.md, avocatul acestuia, Vasile Gafton a declarat că „au fost admise mai multe inegalităție de către unii membrii ai Comisiei, iar în contestație vor fi indicate toate abuzurile comise”.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!

social

Un bărbat, descoperit mort în Peștera Surprizelor de la Criuleni. Salvatorii au recuperat cadavrul după o intervenție de 12 ore

30 septembrie 2022, ora 10:10
Distribuie:

Descoperire macabră în raionul Criuleni. Un bărbat de 33 de ani a fost descoperit mort în Peștera Surprizelor. Cadavrul acestuia a fost extras joi dimineață de salvatori. 

Victima ar fi zăcut acolo de mai mult timp. La fața locului au intervenit patru echipaje de salvatori, care au stabilit că persoana decedată se afla la o adâncime de de aproximativ 60 de metri. Pentru că trecerea în peșteră este foarte îngust, misiunea salvatorilor a fost extrem de dificilă și a durat mai bine de 12 ore. 

Circumstanțele și cauza incidentului urmează a fi stabilite de instituțiile de drept. Potrivit IGSU, în ultimele 24 de ore salvatorii și pompierii au intervenit în 31 situații de risc.

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram