Război în Ucraina, ziua 122: Atac masiv cu rachete. Rușii au intrat în Lisiceansk, iar Severodonețkul e complet ocupat

timp liber

Premieră! Reprezentanții Moldovei la Eurovision au primit distincțiile „Meritul Diplomatic”

17 mai 2022, ora 16:07
Distribuie:

Pentru contribuția substanțială avută în cadrul concursului Eurovision Song Contest 2022 și în semn de apreciere pentru consolidarea imaginii și profilului cultural al Republicii Moldova în străinătate, formația Zdob și Zdub și Fraților Advahov au primit distincțiile „Meritul Diplomatic” gradul III. Anunțul a fost făcut de viceprim-ministrul Nicu Popescu.

„I-am găzduit astăzi la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene pe reprezentanții Moldovei la Eurovision - formația Zdob și Zdub și Frații Advahov. Le-am transmis artiștilor noștri toată aprecierea și admirația pentru prestația excelentă din cadrul concursului. Milioane de europeni au fredonat și dansat pe ritmurile de folclor și rock’n’roll a piesei „Trenulețul”. Am asigurat echipa artistică că MAEIE, în cooperare cu instituțiile naționale și misiunile diplomatice ale țării noastre peste hotare, va acorda o atenție deosebită popularizării culturii și artiștilor din Moldova”, scrie Popescu pe pagina sa de Telegram.

„Ne vom implica proactiv în promovarea țării și a tuturor celor care sunt stegarii culturii naționale pe plan extern. Pentru țara noastră, diplomația culturală constituie un instrument eficient pentru promovarea valorilor și identității noastre, iar formația Zdob și Zdub și Frații Advahov prin prestația lor de excepție au dovedit că sunt adevărați ambasadori ai culturii noastre” afirmă ministrul de Externe.

TV8.md reamintește că Republica Moldova s-a clasat pe locul 7 cu 253 de puncte. Trupa Zdob și Zdub, împreună cu orchestra fraților Advahov au ridicat sala în picioare cu melodia „Trenulețul”, cântată în limba română și engleză. Publicul a fost încântat de prestația moldovenilor, au chiuit și au aclamat.

De altfel, Trupa Zdob și Zdub a intrat în Cartea Recordurilor Eurovision. Este singura trupă din întreaga istorie a acestui concurs care a ajuns de trei ori în finala Eurovision în trei decenii diferite. Despre acest lucru au anunțat chiar organizatorii concursului, acum câteva zile. 

Zdob și Zdob au participat la Eurovision în 2005 cu "Boonika bate toba" și în 2011, când au cântat "So Lucky".

Cel mai bun rezultat obținut de Republica Moldova la Eurovision este locul 3 în 2017, când Sunstroke Project a interpretat piesa "Hey Mamma".

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram