Începutul procedurii de desemnare sau de identificare a unui nou procuror general va mai dura. Președinta țării, Maia Sandu, susține că nu va semna la moment, demiterea procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo, și că așteaptă să vadă „ce va spune justiția”. Declarațiile au fost făcute în cadrul ediției din 16 iunie a emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.
„Înțeleg că se contestă această decizie și eu vreau să văd ce va spune justiția”, a declarat Maia Sandu.
În ceea ce privește raportul de evaluare a lui Stoianoglo, președinta a menționat că nu l-a citit: „Acest raport este acum la echipa mea de juriști de la Președinție. Eu nu am reușit să îl citesc”.
Iar despre plângerile la CEDO și răspunsul pe care trebuie să îl dea Guvernul, șefa statului a subliniat că „este firesc. Informația trebuie prezentată”.
Fiind întrebată dacă a sesizat încălcări atunci când a fost reținut Stoianoglo, președinta a afirmat că „aici este vorba despre opinia specialiștilor și nu am de gând să intru pe acest subiect”.
Anterior, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a comunicat Guvernului de la Chișinău ambele plângeri depuse de procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, pe motivul persecutării acestuia pe criterii politice și alte cauze. Anunțul a fost făcut de unul dintre avocații lui Stoianoglo, Victor Munteanu.
Ulterior, Ministerul Justiției a reacționat și a spus că până pe 22 septembrie, Guvernul va prezenta poziția referitor la cererile menționate.
TV8.md reamintește că pe 23 mai, Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a luat act de raportul de evaluare a performanțelor procurorului general suspendat, Alexandru Stoianoglo, în perioada mandatului său, care a durat până în octombrie 2021. Astfel, Stoianglo poate fi demis. După examinarea raportului, CSP a anunțat că va propune eliberarea acestuia din funcția de procuror general.
Comisia de evaluare a performanțelor procurorului general suspendat, Alexandru Stoianoglo a emis la începutul lunii mai un raport în privința activității acestuia la șefia Procuraturii Generale. Membrii Comisiei i-au oferit lui Stoianoglo calificativul nesatisfăcător și doar 2 puncte. Procurorul general suspendat a primit calificative la capitolul eficiență, integritate, comunicare internă și externă, dar și pentru managementul resurselor umane. Potrivit concluziilor membrilor Comisiei, deciziile adoptate de către Stoianoglo privind rotația procurorilor din procuraturile teritoriale, cărora le-a cerut să plece din sistem și inițierea procedurilor disciplinare în privința unor procurori sau angajați care nu au cedat presiunilor, arată un management defectuos al resurselor umane.
Raportul Comisiei a fost prezentat Consiliului Superior al Procurorilor, pentru examinare și adoptarea unei decizii în privința lui Alexandr Stoianoglo. Potrivit ultimelor modificări operate la legea cu privire la procuratură, dacă activitatea lui Stoianoglo obține calificativul „nesatisfăcător”, acesta ar urma să fie demis de către șefa statului, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor.
La rândul său, Stoianoglo a contestat raportul de evaluare a performanțelor după ce Comisia i-a oferit calificativul „nesatisfăcător” la capitolul eficiență, integritate, comunicare internă și externă, dar și pentru managementul resurselor umane. Stoianoglo a calificat procesul drept o „absurditate” menționând că nu a luat în viața lui „așa note”.
În 23 noiembrie, anul trecut, Consiliul Superior al Procurorilor a decis constituirea unei comisii de evaluarea a activității lui Alexandr Stoianoglo, la solicitarea președintei Maiei Sandu. Atunci, s-a stabilit că din comisie vor face parte cinci membri. Ulterior, președinta Comisiei, Lidia Bulgac, s-a retras, iar un alt membru a anunțat că nu poate participa. Într-un final, performanțele lui Stoianoglo au fost evaluate de o Comisie în componența căreia s-au regăsit: juristul Artur Reguș, care a fost președinte al Comisei, Angela Popil, Ion Matușenco și expertul internațional Drago Kos.
Avocații lui Alexandr Stoianoglo s-au plâns la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului pentru că procurorului general suspendat din funcție i s-ar fi încălcat dreptul la libera exprimare și libera circulație. A doua cerere se referă la decizia Consiliului Superior al Procurorilor din data de 5 octombrie prin care Stoianoglo a fost suspendat din funcție.
Alexandr Stoianoglo a fost reținut la începutul lunii octombrie după ce Consiliul Superior al Procurorilor a dat curs demersului depus de deputatul Lilian Carp. Stoianoglo este învinuit pe cinci capete de acuzare precum abuz în serviciu, depășirea atribuțiilor, corupere pasivă și darea de informații mincinoase. El se declară nevinovat. La începutul lunii decembrie, Stoianoglo a fost eliberat din arest la domiciliu, iar în prezent este cercetat sub control judiciar.
Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md