/LIVE TEXT/ Cutremur după cutremur în Turcia: Plânsete și țipete se aud de sub dărâmături. Bilanțul morților continuă să crească

/VIDEO/ Bilanț alarmant: Numărul studenților din Moldova s-a redus în jumătate. Supărările tinerilor care emigrează

17 noiembrie 2022, ora 23:25

Pe an ce trece, tot mai puțini tineri celebrează Ziua Internațională a Studenților. Asta din motiv că, din 2010 și până în prezent, numărul tinerilor care merg la facultate s-a redus în jumătate. Dacă atunci, numărul era de aproape 108 mii, anul trecut, doar 10 mii de candidați își depuneau dosarele la instituțiile de învățământ superior din țară. Astăzi, de ziua lor, unii ne-au mărturisit că principalul motiv care îi face să părăsească Republica Moldova este salariul mic, dar și sistemul de învățământ, care deseori nu le oferă libertatea de a alege ceea ce vor să studieze.

Opt decenii de când se sărbătorește la nivel mondial Ziua Internațională a Studenților, și pe an ce trece, această sărbătoare devine din ce în ce mai tristă, întrucât, numărul studenților scade într-un ritm alert. 

Tinerii cu care am reușit să vorbim astăzi, ne-au spus că factorul principal care îi fac să plece din țară ar fi salariile mici din Republica Moldova, dar și atitudinea indiferentă pe care o manifestă autoritățile față de nevoile acestora:

„Acei oameni care sunt foarte talentați, nu li se oferă atenție. Țara noastră în ultima vreme este foarte coruptă, chiar dacă autoritățile se luptă cu asta, nu se observă nimic. De aceea, avem foarte mulți tineri care sunt deja peste hotare unde li se oferă mai multe posibilități. E trist că alte țări se gândesc la generațiile tinere, dar țara noastră acest lucru nu îl face”.

„Cred că o problemă care influențează tinerii din Republica Moldova să nu rămână în țară, este problema salariilor mici. Consider că autoritățile trebuie să intervină în acest caz, pentru că un tânăr ca să crească, să aibă parte de o familie frumoasă, să-și crească mai apoi copiii și să fie fericit, are nevoie nu doar de motivație spirituală, dar și o motivație financiară”.

Această tânără este ultimul an la facultatea de Psihologie, și susține că serviciile de machiaj costă de două ori mai scump decât consultațiile unui psiholog:

„Cred că ar fi minunat să se mărească salariul psihologilor, mai ales în instituțiile de stat, pentru că e mare nevoie de psihologi în școli. Banii nu ne motivează să rămânem în acel domeniu care ne place. De aceea, ridicați vă rog salariile, ca acesta să fie bune”.

Am discutat și cu studenții Universității de Stat Ion Creangă, întrucât, pe an ce trece, tot mai puțini aleg să studieze științele educației. 

Și aici, salariul mic pe care îl primesc pedagogii ar fi printre principalele motive ale lipsei de doritori de a studia în acest domeniu. Tot ei sunt cei care vin cu soluții:

„În primul rând, să selecteze metodele optime, pentru ca un tânăr specialist, pe lângă indemnizațiile pe care le primește și beneficiile din partea statului, să nu profeseze doar trei ani și după să se dezamăgească total în instituții, în elevi și în relațiile cu părinții”.

„Cred că una dintre cele mai mari probleme e salariul. Nu e motivant, e foarte mic, asta cred că e cea mai mare problemă”.

Timur este student al Universității Pedagogice de Stat Ion Creangă deja al șaselea an. 

Susține că problema cu care s-a confruntat pe parcursul acestor ani, este legată de sistemul de învățământ, întrucât acesta nu ar aborda condiții pentru toate categoriile de persoane:

„Fiind o persoană cu dizabilități aș vrea de asemenea și integrarea studenților și a persoanelor cu nevoi speciale în mediul înconjurător. De asemenea, în Republica Moldova necesită să fie diferite centre de dezvoltare a persoanelor cu nevoie speciale și a persoanelor cu CES. De asemenea, fapt de solicitare în câmpul muncii”.

Statul ar trebui să se implice mai mult în viața studenților și să acționeze cu pași exacți, de această părere ar fi și Lilia Franț, Vicepreședinta Confiderației Naționale a Sindicatelor din Republica Moldova:

„Un salariu pe măsură, asta ar fi prima motivație, și a doua, infrastructură. Pentru că ei sunt tineri, își doresc creșă pentru copii, unde să-și lase copilul în grija altor cadre competente, niște posibiltăți de dezvoltare, pe lângă faptul că ei sunt profesioniști și se dedică total activității de pedagogi, de perfecționare, de studii suplimentare”.

În anul 2021-2022, 56.600 de studenți au fost înscriși în instituțiile de învățământ din Republica Moldova.

Maia Sandu a acordat Bursa prezidențială pentru 15 elevi și studenți din țară: Cine sunt laureații și din ce instituție fac parte
/FOTO/ Cum arată Anastasia Fotachi la „6 luni de dragoste”: Modelul a publicat o fotografie cu burtica de gravidă
/FOTO/ Cum arată Anastasia Fotachi la „6 luni de dragoste”: Modelul a publicat o fotografie cu burtica de gravidă
TV8 își extinde echipa și angajează noi colegi! Cum poți deveni redactor site sau reporter TV
TV8 își extinde echipa și angajează noi colegi! Cum poți deveni redactor site sau reporter TV
/LIVE TEXT/ Cutremur după cutremur în Turcia: Plânsete și țipete se aud de sub dărâmături. Bilanțul morților continuă să crească
/LIVE TEXT/ Cutremur după cutremur în Turcia: Plânsete și țipete se aud de sub dărâmături. Bilanțul morților continuă să crească
Război în Ucraina, ziua 349: Lege marțială extinsă, iar Rusia amenință cu o escaladare imprevizibilă. Alertă ONU: „Risc nuclear”
Război în Ucraina, ziua 349: Lege marțială extinsă, iar Rusia amenință cu o escaladare imprevizibilă. Alertă ONU: „Risc nuclear”
/HOROSCOP/ Vărsătorii au probleme cu iubirea de sine, iar Berbecii vor da ce au mai bun în inimă: Ce prezic astrele celor 12 zodii
/HOROSCOP/ Vărsătorii au probleme cu iubirea de sine, iar Berbecii vor da ce au mai bun în inimă: Ce prezic astrele celor 12 zodii

/VIDEO/ Ar trebui partidele de dreapta să facă bloc comun la alegeri? „Chișinău e cel mai mare bazin electoral pentru pro-europeni”

07 februarie 2023, ora 23:08

Partidele pro-europene ar trebui să facă bloc comun la alegerile locale din 2023, consideră liderul Partidului „Puterea Oamenilor”, Ruslan Codreanu, care susține că poartă dialog de aproape un an cu unele partide pentru unirea eforturilor la alegeri. De aceeași părere este și prim-vicepreședintele PSDE, Mircea Buga, potrivit căruia PSDE își dorește „o colaborare, poate un pact de neagresiune între forțele pro-europene”. 

Iar membrul Partidului Liberal, Ion Cebanu, a menționat că, la moment, nu s-a discutat posibilitatea formării unui bloc al partidelor de dreapta. Declarațiile au fost făcute în cadrul ediției din 7 februarie a emisiunii „Freedom” de la TV8.

„Cred că șansele sunt foarte mari și nu neapărat pentru că miza ar fi mare. Pentru Primăria Chișinău, miza a fost mereu mare, dacă să ne uităm după parcursul istoric. Dincolo că șansele sunt foarte mari, noi purtăm dialog de aproape un an cu mai multe partide de dreapta în vederea consolidării și unirii eforturilor pentru alegerile locale și nu doar pentru Capitală, dar în general, alegerile locale pe țară”, a subliniat Ruslan Codreanu.

Mircea Buga crede că „Municipiul Chișinău, fără doar și poate, este cel mai mare bazin electoral pentru partidele proeuropene. Vorbim de cele care, într-adevăr sunt orientate spre o aderare veritabilă la principiile și valorile europene.

Ori în prezent având în vedere o criză de imagine a altor opțiuni pro-estice, tot mai multe partide vor încerca să migreze în direcția eșichierului pro-european”.

Acesta a anunțat că PSDE va avea un candidat la alegerile pentru Primăria Capitalei, dar și în alte localități.

În ceea ce privește unirea forțelor pro-europene, Buga spune că PSDE vrea „o colaborare, poate și un pact de neagresiune între forțele pro-europene și nu e vorba doar de Chișinău, unde, tradițional, PSDE nu a avut un scor așa destul de mare. Partea puternică a formațiunii au fost în raioanele, localitățile rurale, unde am avut cel mai mare număr de primari la alegerile local trecute. 

Ne dorim același scor sau cel puțin să ne apropiem de un scor onorabil în alegerile care urmează și Capitala este o piatră de încercare și pentru noi, inclusiv ce ține de lista Consiliului Municipal”.

„Nu am avut o discuție în forurile partidului pe chestiunea asta. Cel mai probabil, vom avea un candidat la alegeri”, a punctat membrul PL, Ion Cebanu.

TV8.md reamintește că comuniștii și socialiștii au spus că pentru Primăria Chișinău, fiecare formațiune va veni cu propriul candidat. Și dacă comuniștii spun că au identificat candidatul, dar nu spun numele, socialiștii afirmă că poartă discuții la partid. 

Nici PAS nu a decis cine va reprezenta partidul. Lilian Carp, numele căruia s-a vehiculat în presă că ar putea fi candidatura PAS-ului, spune că: „Nu este luată o decizie”. 

Alegerile locale generale din acest an vor costa bugetul de stat în jur de 178 de milioane de lei. Președinta Comisiei Electorale Centrale, Angelica Caraman, spune că deși în Republica Moldova ar putea fi prelungită starea de urgență, acest lucru nu împiedică desfășurarea scrutinului, întrucât CEC a mai organizat alegeri în perioada stării de urgență, fiind aplicată o excepție de la norma legală.

Alegerile locale ar putea avea loc la sfârșitul lunii octombrie, începutul lunii noiembrie 2023.

Alegerile locale - o repetiție a celor parlamentare? Negru: „Unele partide vor încerca să iasă din umbră sau să facă rebranding”
Primarul de la Bălți dezvăluie din partea cărui partid va candida la alegerile locale din toamnă: „Ștefan Gligor m-a susținut”
Peste 70 de zile de la dispariția Mădălinei în SUA: Căutarea s-a mutat într-o zonă muntoasă. Ar fi fost zărită mașina mamei
/FOTO/ Peste 70 de zile de la dispariția Mădălinei în SUA: Căutarea s-a mutat într-o zonă muntoasă. Ar fi fost zărită mașina mamei
TV8 își extinde echipa și angajează noi colegi! Cum poți deveni redactor site sau reporter TV
TV8 își extinde echipa și angajează noi colegi! Cum poți deveni redactor site sau reporter TV
/VIDEO/ Val de cutremure puternice în Turcia: Tsunami pe plajă și clădiri prăbușite. Bilanțul morților crește rapid
/VIDEO/ Val de cutremure puternice în Turcia: Tsunami pe plajă și clădiri prăbușite. Bilanțul morților crește rapid
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Cine sunt stăpânii lacurilor din R. Moldova și cum au ajuns terenurile în proprietatea lor
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Cine sunt stăpânii lacurilor din R. Moldova și cum au ajuns terenurile în proprietatea lor
/VIDEO/ „Eu l-am împins, dar nu l-am pălit”: Conflict în Capitală și îmbrânceli între un șofer și conducătorul unui evacuator
/VIDEO/ „Eu l-am împins, dar nu l-am pălit”: Conflict în Capitală și îmbrânceli între un șofer și conducătorul unui evacuator
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram