/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 219: Ceremonie la Kremlin privind anexarea regiunilor ocupate. Zelenski cere revolte în Rusia

social

/DOC/ Terenul Stadionului Republican, în proprietatea Ambasadei SUA. APP a inițiat procedura de vânzare a celor 5 ha

18 februarie 2022, ora 10:17
Distribuie:

Terenul fostului Stadion Republican ar urma să ajungă oficial în posesia Ambasadei Statelor Unite ale Americii, care intenționează să își construiască pe acest teritoriu un sediu nou. Agenția Proprietății Publice a inițiat procedura de vânzare a celor circa 5 hectare de pământ al fostului stadion. Terenul va trece, astfel, din proprietate publică în propietate privată. 

Guvernul Republicii Moldova și SUA vor încheia un „Memorandum de înțelegere”. De cealaltă parte, APP urmează să determine valoarea terenului de proprietate a statului, dar și să instituie un grup de lucru, care să aprobe mărimea prețului lotului de pământ. 

Totodată, potrivit documentului, SUA vor solicita, iar Guvernul RM va depune toate eforturile de a facilita, aprobarea în scris de la Primăria mun. Chișinău și alte autorități corespunzătoare în decursul a 12 luni după semnarea prezentului Memorandum ca SUA să poată finanța și construi drumuri de acces și benzi de circulație asociate de întoarcere de-a lungul tuturor celor patru granițe ale Terenului și să poată menține acces bi-direcțional de pe Teren spre cele patru străzi.

De cealaltă parte, SUA se angajează să renoveze și să repare porțile, care au valoare istorică, intrarea și spațiile asociate acesteia. În plus, SUA vor rezerva o parte din teren pentru spații de parcare accesibile publicului, ale căror design va fi dezvoltat în colaborare cu Guvernul RM și profesioniștii locali în design și care va fi încheiat după finalizarea tranzacției, cât mai curând posibil și fezabil în mod rezonabil, pentru Statele Unite ale Americii.

SUA și Guvernul RM vor conveni, de asemenea, asupra unui nume pentru spațiul parcului care să reprezinte relația dintre țări, un ideal sau un scop comun sau un alt nume potrivit cu care părțile sunt de acord, se mai menționează în document.

În cele din urmă, SUA vor avea dreptul de a folosi o parte din spațiul parcului pentru expoziții de artă, evenimente, sau alte activități culturale.

Stadionul Republican a fost un stadion multifuncțional, deschis în anul 1952. Însă, în 2006, a fost închis, iar un an mai târziu, la indicația fostului premier, Vasile Tarlev, a și fost demolat. Atunci, Tarlev promitea că, în locul stadionului, va fi construită o arenă modernă cu 20 de mii de locuri, o parcare imensă, dar și un hotel. Lucrările de reconstrucție așa și nu au mai început.

Parlamentul a decis în 2018, când la putere erau democrații, să transmită proprietatea Ambasadei americane pentru construcția unui nou sediu terenul de 5 hectare. 

Decizia a fost contestată la Curtea Constituțională, care a decis în iulie 2021 să declare inadmisibilă sesizarea deputaților socialiști Grigore Novac, Vasile Bolea și Alexandr Suhodolski, care au contestat legalitatea transmiterii cu titlu oneros a terenului Stadionului Republican în posesia Ambasadei SUA. Potrivit deciziei, terenul revine în proprietatea Stadionului Republican. 

 

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!

social

O moldoveancă de 20 de ani, rănită într-un accident produs în România, la Alba Iulia. A ajuns la spital

30 septembrie 2022, ora 14:51
Distribuie:

O tânără de 20 de ani din Republica Moldova a ajuns la spital, cu mai multe leziuni, după ce a fost lovită de o mașină, în timp ce traversa regulamentar o stradă din orașul Alba Iulia, România. Accidentul s-a produs joi seară, 29 septembrie, în jurul orei 22:30. 

Un site local din România scrie că moldoveanca încerca să treacă drumul, la trecerea de pietoni, când a fost lovită de automobil. La volan se afla un bărbat de 44 de ani din Alba Iulia. 

Șoferul a fost testat alcoolscopic, iar rezultatul a arătat că nu a consumat alcool înainte de a urca la volan. 

Cazul este investigat de oamenii legii. 

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram