Republica Moldova va trimite în cosmos propriul nanosatelit, creat de studenții și profesorii de la Universitatea Tehnică. Cu ajutorul lui, cercetătorii moldoveni vor putea colecta, în premieră, date despre nivelul de radiație și concentrația de gaze din spațiu. Cel mai probabil, satelitul nostru va ajunge pe orbita americană cu ajutorul SpaceX, companie fondată de renumitul Elon Musk. Acest lucru ar urma să se întâmple la începutul lunii mai.
„După ce deja s-au testat toți parametrii, nu mai poți să te atingi de el, fiindcă să nu pericleteze anumite funcții.”
Lansarea în spațiu a nanosatelitului, creat la UTM, a devenit posibilă, după ce un grup de opt persoane, studenți dar și profesori de la această instituție de învățământ, au câștigat un concurs, lansat de Agenția spațială națională a Japoniei. Studenții, care au participat la proiect, spun că a fost un proces anevoios, dar cu rezultate pe măsură.
„Am depus un efort colosal, dar când faci efortul dintr-un entuziasm, e mult mai ușor. Adică chiar și acele ore târzii, care rămâneam aici, și dacă le făceam din entuziasm și prin prisma că uite rezultatul curând va veni, era relativ ușor.”
„Abordări nestandarte, pentru ca produsul proiectat să fie fiabil și să poate funcționa corect chiar și în astfel de condiții.”
Vladimir Melnic a lucrat timp de șase ani la construirea nanosatelitului. Din spusele lui, acesta a fost cel mai important proiect la care a participat până acum în calitate de certătător.
„Dezvoltarea tehnologiilor spațiale este foarte importantă. Este cea mai înaltă tehnologie, care are foarte multe provocări și complicate procese, care trebuiesc și de modelat și de proiectat.”
Profesorul Nicolae Secrieru este unul dintre cei care a pus bazele acestui proiect. Potrivit lui, în spatele performanței atinse de cercetătorii noștri stau 11 ani de muncă în cadrul Centrului Național de Tehnologii Spațiale, care a fost deschis în 2010 în cadrul Universității Tehnice din Moldova, pentru ca țara noastră să facă primii pași în explorarea cosmosului.
„Să creezi un soft pentru un satelit, e asemenea ca să compui o simfonie. Să scrii notele pentru fiecare partitură și fiecare instrument și, totodată, să le sincronizezi foarte strict pe toate împreună, deci este un proces foarte complicat.”
Lansarea satelitului va fi un semnal pentru investitorii străini că, la noi în țară, se pregătesc specialiști buni, spune academicianul Ion Bostan.
„Țara care se ocupă de tehnologii satelitare, tehnologii moderne, ultra moderne dă dovadă că în această țară se pregătesc specialiști buni.”
La rândul său, actualul rector al UTM spune că satelitul a trecut toate verificările din Japonia chiar și cele ale Agenției NASA, iar în luna mai va fi lansat pe orbită
„Tot ce-i probabil ca, în luna mai, să vedem deja satelitul nostru transportat către stația internațională spațială, iar ulterior deja să fie plasat pe orbită de pe bordul modului japonez.”
Satelitul denumit TUMnanoSat are forma unui cub cu muchia de 10 centimetri și o greutate de 1,2 kilograme. Acesta se va afla pe orbita pământului la o altitudine de 408 km.
Proiectul a costat, în total, 10 milioane de lei, dintre care un milion 700 de mii de lei au fost alocați de Guvern, din rezerva de stat, iar restul - de către programul KiboCUBE din Japonia.
Deocamdată, nu se cunoaște data exactă a lansării, dar cert este că acest lucru se va întâmpla în luna mai a anului curent. Lansarea pe orbită va avea loc de pe un poligon din America.