Jumătate din refugiații ucraineni, care au venit în Republica Moldova, de frica războiului, sunt copii. Pentru ca timpul pe care îl petrec aici să fie util, în capitală a fost deschisă o tabără de zi, în cadrul centrului orășenesc al Tinerilor Naturaliști. Zeci de copii vin aici zilnic pentru a participa la activități educaționale și pentru a se juca împreună.
Pe lângă dansuri, copiii participă la activități educative, prin care află lucruri interesante despre ocrotirea naturii și mediul înconjurător.
”- Tu ești la noi a treia zi, în aceste trei zile ce ți-a plăcut cel mai mult?
- Mie îmi plac dansurile, să beau ceai și confecțiile pe care le facem.
- Dar ieri ce confecții ați făcut?
- Crizanteme.
- Tu ai păstrat crizantema? - Da.”
”- Am luat soarele pentru ca, astăzi, în Moldova să fie cald.”
”- Și noi, cu mâinele noastre, am chemat soarele. - Arată soarele tău, frumos, din diverse culori.”
”- Cu ce îți place să te ocupi în viață?
- Cu copacii, ceva să confecționez.
-Să faci ceva cu copacii?
- Da.
- Dar ce ai făcut din copaci?
- Se poate cerb de făcut.”
Printre copiii care se distrează la acest centru este și copilul Anastasiei, care s-au refugiat în Republica Moldova. Femeia spune că a aflat de pe internet despre serviciile acestui centru și i s-a părut o idee bună pentru a-i oferi copilului doza zilnică de distracție și de socializare.
”- Am aflat din internet că este așa tabără pentru copii. Pentru noi asta este foarte actual, deoarece acum, când am venit aici, copilul nu este înscris nici la grădiniță, nici la școală. Copilul nu are un orar și el este, un pic, derutat din cauza aceasta. Așa că pentru noi este o posibilitate să oferim copilului o viață normală, ca să se trezească dimineața la timp, să aibă anumite ocupații și puțin să se organizeze ”, a spus Anastasia.
Reprezentanții centrului spun că zilnic tabara este frecventată de aproximativ 50 de copii. Părinții îi aduc dimineața și la amiază îi iau acasă. Dacă sunt copii de patru ani sau din cei care se tem să rămână singuri, adulții pot să rămână.
”- Noi avem activități diferite, educative și distractive, dar tot ce este legat de ocrotirea naturii, mediul înconjurător, animale de companie, păsări, plante, lumea frumoasă care ne înconjoară. Facem desene, aplicații, lucrări din materiale naturale și reciclabile. Când e timp frumos ieșim afară, avem și lotul experimental, observăm cum cresc plantele și așa mai departe. ”
Directoarea Centrului Orășenesc al Tinerilor Naturaliști susține că numărul de înscrieri a crescut foarte rapid, după ce au mers o singură dată la centrele de plasament, pentru a invita părinții.
”- Tabăra noastră are un program anumit, noi predăm șase discipline, din cele peste 70 care sunt în centrul nostru. îngrijirea animalelor de companie, teatru ecologic, floristica, aranjamentul floral, design-ul ecologic, lucrul cu materialele naturale,deci este ceea ce facem noi pentru copii. ”
De la deschiderea taberei de zi și până în prezent, aici s-au înscris peste 60 de copii, iar activitatea este preconizată pentru patru săptămâni.